[MEGOLDVA]Kodi és USB-tunerek

Fórum: 

 Nemrég beszereztem egy Omega OUDT9 HDTV DVB-T tunert, de Kodi alatt nem tudom működésre bírni - ha ez egyáltalán lehetséges. Eddig csak a VLC-vel tudtam a földi frekvenciákat behangolni, mással nem. A VLC-vel az a baj, hogy eléggé rugalmatlan a csatornakezelése, és nem nyújtja azokat a szolgáltatásokat, amiket a tunerhez mellékelt BlazeVideo HDTV Player windows-szoftver. Minden egyes frekvenciát be kell állítani, majd egy lejátszólistába elmenteni az összeset, hogy legközelebb már ne kelljen hangolni. Lehet ugyan felvenni műsorokat, és van egy kezdetleges műsorújságja is, de kényelmetlen a program kezelése.
Ezért szeretném a Kodit használni, mint médialejátszót, de alapból nem ismeri fel a tunert, hanem ezt írja ki amikor a TV-menüpontra kattintok:

No PVR add-on enabled
You need a tuner, backend software, and an add-on for the backend to be able to use PVR. Please visit
http://kodi.wiki/view/PVR to learn more.

Ellátogattam a hivatkozott oldalra, de nem tudtam zöldágra vergődni, hogy mit is kellene tennem. Ha valakinek van USB-s TV-tunerje és Kodival használja, tudna-e nekem segíteni, mert ez a VLC-s vétel egy kicsit macerás.

RE: Kodi és USB-tunerek

A földi digitális csatornákat. Sajnos az ajánlott link nemigazán ad információt arról, hogy mit is kellene tennem. Talán hiányzik valamilyen driver, vagy valamilyen program, ami szükséges a Kodihoz? Amit még nem írtam le az, hogy a Linux Mintet használom Xfce-vel, valamint a Manjarót. Ez utóbbinál is ugyanaz a helyzet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE: Kodi és USB-tunerek

#2 Nem igazán értem a problémát. A Kodi nyilván benyel egy adó lista fájlt, mely, gondolom, megvan már neked ..., mellesleg nem használtam földi sugárzású (DVB-T) adókra a Kodi-t, csak kábelesre (DVB-C), de nekem nem nyerte meg a tetszésem, igaz erősebb gépet is választhattam volna a próbára. A DVB-C adásokra a Me-TV-t használtam, de mostanában a VLC-t használom ... . Ha a lista nincs meg -és talán ez a problémád- akkor le kell gyártani. Megvan a lista?

PVR csomagok: a Synaptic csomagkezelőben vagy a Szoftverközpontban is kereshetően
https://packages.ubuntu.com/search?keywords=kodi&searchon=names&suite=ze...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE: Kodi és USB-tunerek

#3 Ha kiadod a

dmesg | grep dvb

parancsot, akkor azt látod, a firmware körül minden rendben?
Mint például itt:
https://logout.hu/bejegyzes/cpt_pirk/alcor_dtv_duo_dupla_dvb-t_tuner_es_...

Rendben kéne lennie, azaz a kernel részről kezeltnek az USB-s tuner-nek, hiszen említed, a VLC-vel bejön az adás, csak a kényelem nem a neked megfelelő.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Kodi és USB-tunerek

#3 A Me-TV-vel be tudtam hangolni a csatornákat, igaz csak úgy, hogy a spanyol tévéket kerestem, mert a magyar nincs a kereshetők között. Tovább nem foglalkozom a Kodival, mert nem jön össze. Kösz szépen. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE: Kodi és USB-tunerek

#5 Szívesen! :-)
Ha van valami problémád a Me TV-vel, szívesen segítek. Mármint, ha akad a kép, vagy ilyesmi. Arra vannak megoldások: máshol közzétettem (esetleg majd le is írom itt blogban, de pár mondat mindössze). Én a 'régi' gépen a VLC-t használom, ezt bírja el jobban. Egyetlen problémám, hogy a műsorújság helyesen mutatja az aktuális műsor nevét (az aktuális műsor van legelöl), de a VLC az éppen lejátszott helyett a következő műsort mutatja. Már próbálkoztam pár dologgal ..., jelenleg ott tartok, hogy ez nem program hiba vagy beállítás, hanem a szolgáltató tud ezen segíteni, ha tud (akar, képes) egyáltalán. A Digi.

Amúgy itt egy topik, ahol a Kodi-t használja egy fórumtag egy szerver, azaz, a tvheadend alkalmazással: http://ubuntu.hu/node/42292 . A Me TV energia takarékosabb beállítása is itt van leírva, azt hiszem.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Kodi és USB-tunerek

Úgy vettem észre, hogy a Me TV nem ad annyira stabil képet, mint a VLC (jobban kockásodik). Egyébként jobban kezeli a csatornákat, mint a VLC - végigkeresi az összes csatornát, míg az utóbbinak meg kell adni a frekvenciákat egymás után.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE: Kodi és USB-tunerek

#7 A kockásodásra:

A Me TV beállításaihoz pár szó

1) a videó beállításoknál jobban jársz, ha az 'opengl' beállítás helyett az 'xshm' beállítást választod (nyílt videó drivert használva). Természetesen, ha más driver-t használsz, gondold át a lehetőségeidet, az összeset nem sorolom fel. Ami van, és működik, kipróbálhatod a beállításoknál.
Előnye a beállításnak, hogy teljes képernyőn ('f') is folyamatos a lejátszás, nem laggol.

2) a 'Deinterlace' beállításnál a minőségi fokozatok növekvő sorrendben;
none > standard > tvtime # a legkevésbé beleszólóstól a komolyabbig

3) a HD videók megjelenítése esetleg egy beállítás használatával megkísérelhető. Ez a következő.

-- létrehozol egy szövegfájlt, a xine.config-ot

touch /home/$USER/.me-tv/xine.config

-- szerkeszted

nano /home/$USER/.me-tv/xine.config

-- bele ez a szövegtartalom (most kommentekkel)

video.output.xv_deinterlace_method=linearblend
#engine.buffers.audio_num_buffers:500
#engine.buffers.video_num_buffers:1000

-- mented; Ctrl + O és Enter-t is ütsz
-- bezárod a nano-t; Ctrl + X
-- újraindítod a Me TV-t az 1-es és 2-es beállításokkal
-- segít a csatornák gyorsabb váltásához is!
Teljes képernyőn talán nem fog laggolni a HD adás sem, de ezt kétlem, erőmű kell ahhoz (nekem nincsen :-) ), és meg lehet cáfolni.
-- megpróbálhatod használni a bufferelést (kommentek ki)

video.output.xv_deinterlace_method=linearblend
engine.buffers.audio_num_buffers:500
engine.buffers.video_num_buffers:1000

-- és esetleg az eredeti értékekkel arányosan növelni az 'audio' és a 'video' bufferek értékeit (pl. 800/1600 vagy 1000/2000), de ha így is laggol a kép, akkor hiába próbálod növelni 'a végtelenségig' a buffer méreteket, mert egy idő után vélhetően kifullad a buffer is, és csak nagy sokára indul el a videó (ha mégsem, szerencséd van vagy elegendő hardver háttered).
-- továbbá a BIOS-ban is megpróbálhatsz több RAM-ot adni az APU-nak (nálam a maximumon).
A leírást itt találtam meg;
https://answers.launchpad.net/me-tv/+faq/823
https://answers.launchpad.net/me-tv/+question/133539

4) a Me TV adókat is lehet mozgatni. Tehát a lejátszási listában megfogsz egy adót az egérrel és arrébb mozgatod, lejjebb, fentebb/előrébb, hátrébb. (ez egy korábbi kérdésre válasz, a tvtime-nak tulajdonítottunk csak ilyen kedvező tulajdonságot)

Sok sikert!

Innen: http://ubuntu.hu/node/42292#comment-531785

A Kodi emészhető program lista holnapra marad.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Kodi és USB-tunerek

#8 Nálam is az xshm driver van beállítva, a deinterlace-nél a tvtime. Az általad javasolt beállításokat elvégeztem. A BIOS-ban nem tudok memóriát állítani, de viszont át lehet váltani a dedikált videókártyára (Linux Minten). Ez utóbbi esetben sem tapasztaltam jobb videóteljesítményt, úgyhogy visszaállítottam a CPU-ban lévő videóchipre. A CPU Intel Core i5-5200U jelű, a RAM 8 GiB. A csatornákat a listában átrendeztem, bár most is kicsit lassan vált a program az egyikről a másikra. Nem értem, a VLC-ben miért nem lehet listázni a csatornákat - csak az adott frekvenciában lévő állomások választhatók ki. Érdekes módon a 4 rádióadó nem szólal meg a Me TV-ben - egyébként nem mintha hallgatni akarnám.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve