[Megoldva]Double Commander

szhf62 képe

Fórum: 

 Ismét egy rejtélyes ügybe keveredtem. A szoftverkezelőből telepítettem a Double Commandert (LM 17.2 Cinnamon). A telepítés sikeres volt (a kiírás szerint), viszont a programot égen-földön nem találom a rendszerben! Megnéztem a Synapticcal is, ez is feltelepített állapotot jelzett. A Főmenü keresője is "tanácstalan". (Gyanítom, a nyelvi csomagokat - cmd help en/ru/uk - nem kell mellé feltelepíteni, hogy megjelenjen a rendszerben?) Terminálban is próbáltam (sudo apt-get install), de nem talál doublecmd csomagot. (Néhány telepített alkalmazásnál már előfordult ilyen eset korábban is.) Tapasztaltatok már hasonlót? Hol kell ezeket eredményesen meglelni, és indítani?

kimarite képe

RE: Double Commander

@#0 Beírod a terminálba, hogy

gn

és kettő TAB-ot nyomsz, megjelennek a lehetőségek ...,

gnome-autogen.sh gnome-open
gnome-commander gnome-www-browser
gnome-doc-common gnumeric
gnome-help gnuplot
gnome-keyring gnuplot4
gnome-keyring-3 gnuplot4-qt
gnome-keyring-daemon

Vagy beírod bővebben,

gno

és TAB-ot nyomsz, amire bejön ez,

gnome-

és még begépeled mögé, hogy co:

gnome-co

és TAB-ot nyomsz, bejön, hogy

gnome-commander

Jónak tűnik, Enter-t ütsz. Elindul.

Az indító parancsa

gnome-commander &

Másik lehetőség, hogy a Synaptic-ban megkeresed, és megnézed a telepített fájlok fülön, hogy az '/usr/bin' vagy az '/usr/sbin' könyvtárban mi pontosan a bináris indító fájl neve ... .
Synaptic > kereső ablak: double > katt csomag névre > telepített fájlok fül alul
(Beállítások: a csomag tulajdonságainak megjelenítése)

Persze ez nem a Double, hanem a Gnome Commander, de az eljárás ugyanaz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE: Double Commander

#1 Nálam az elérési út szerint: /usr/bin/gnome-commander

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Commander

 @kimarite sajnos a terminálllal sem értem el eredményt. Csomag nem található - ez volt a válasz. Synapticban kutakodva ez után erre az eredményre jutottam:

https://drive.google.com/file/d/0B0xt4g52y-6RU2psV3lmVEV3SFE/view?usp=sh...  Próbáltam behatóbban is utána nézni a mappák között, és ez a eredmény fogadott:

https://drive.google.com/file/d/0B0xt4g52y-6RXzk4ZGpfTmVBWE0/view?usp=sh...  (Megjegyzésként a fájl töröttségét a rendszer a fájl megnyitása után jelezte.)

Ahogy elnézem, a Synapticot is megvariálták. Hiába próbáltam benne kattintásokkal elérni a fényképed alapján a csomag leírását, ez sem volt lehetséges. (A Quianán még a fényképen látszó formában volt - ámbár keveset használtam akkor a Synapticot, a szoftverkezelővel meg lehetett oldani a telepítés/eltávolítás nagy részét.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
balazs képe

 Nem lehet hogy a gtk-t is

 Nem lehet hogy a gtk-t is telepíteni kell? 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
balazs képe

 Tehát kijelölöd a doublecmd

 Tehát kiválasztod a doublecmd-gtk csomagot, a csomagkezelőben még kijelölődik hozzá a 2 másik és ennyi lenne:

A zárolási hiba általában akkor van, ha terminálból telepítenél, de fut a grafikus csomagkezelő is. Egyszerre csak 1 mehet. Szoftverkezelőt ne használd ha nem muszáj , mert nem a legjobb.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

(Megoldva) Double Commander

 Addig bűvészkedtem a géppel, hogy egyszer csak a főmenüben megjelent a Double Commander indítója. (Menet közben a gépet 3x kellett újraindítani - köszönve a szolgáltató kegyességének -, minden alkalommal átnéztem a menütérképet, és egyszer varázsütésre ott termett az ikon! (Azt, hogy mitől - nem tudom, csak "jött, látott, és győzött". De legalább ott van ahol kell.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:(Megoldva) Double Commander

#7 A Gnome Commander egy másik alkalmazás, az csak példa volt.

Látom balazs elmondta, mit kell csinálni. Én annyit teszek hozzá, hogy KDE asztali környezetet használva a doublecmd-qt csomag (és például a Razor Qt asztali környezet alá is ezt érdemes telepíteni), "majdnem" minden más asztali környezetet használva a doublecmd-gtk maga az alkalmazás és egyben az indításának neve. Mert egyes asztali környezetek Qt programnyelven írt felületet, mások inkább GTK+ felületet használnak, és megint mások csak csemegézgetnek ebből vagy/és abból (de utóbbiak a manapság ritkábban használtak: Openbox, Fluxbox, Enlightenment, stb.). Régebbi, de kedvelt cucc volt a Motif.
Törött rendszer linkeket se törölgess, nem lesz jó vége. Nem használja a rendszer, láthatod. :)

     - Qt
       https://hu.wikipedia.org/wiki/Qt
       http://prog.hu/hirek/3922/20-eves-lett-a-heten-a-qt-framework-is

     - GTK+
       https://hu.wikipedia.org/wiki/GTK%2B
       http://hup.hu/cikkek/20131029/hivatalos_gtk_plus_3_build-ek_windowshoz

A Synaptic beállításnál erre gondoltam:

'Beállítások' menü > 'Beállítások' almenü > 'Általános' fül > 'Megjelenés' / ide pipa: 'Csomag tulajdonságainak megjelenítése a főablakban'

'Alkalmaz' > 'OK' ( esetleg a Synaptic újraindítása )

[ a képen látható többi beálíltás nem a Linux Mint-re jellemző, ugyanis a kép egy Debian rendszer Synaptic-a! ]

Az igazsághoz tartozik, hogy a rákeresés után például egy-egy csomagra is rá kell kattintani, ugyanis akkor mutatja annak tulajdonságait, és a füleken lépkedve ezek megnézhetőek:
     'Leírás'     |     'Közös'     |     'Függőségek'     |     'Telepített fájlok'     |     'Verziók'

De például a telepített fájlok csak akkor láthatóak, ha telepítve van a csomag ;) ... és akkor az /usr/bin vagy az usr/sbin könyvtárban van az indító. Másrészt az alkalmazás desktop fájljában (parancsikon indító) ... az exec sorban, de az más téma.
Ahogy látom a GTK2-t használja a Double Commander, ez egyáltalán nem gond, de van olyan alkalmazás, amely csak vagy inkább a GTK3-at használja. Alapértelmezetten a rendszered mindkét GTK+ programnyelvet telepíti.

Úgy érzem, neked hasznos lesz a Synaptic-ban atulajdonságok mutatása, mert így könnyebb megtalálni a telepítendő csomagot. Nem mindig könnyű, és igaz, rá lehet keresni a neten is:
install double commander linux
És a kettőből összerakni. A legrövidebb nevet érdemes keresni, megnézed a tulajdonságait és vélhetően az. A '*-common' például nem a fő csomag, hanem tartozék.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

 Lehet hogy tényleg "rá

 Lehet hogy tényleg "rá kellene állnom" jobban a Synaptic-ra. (Sajnos, "Windowsos koromban" nem használtam semmilyen ehhez hasonló alkalmazásokat, és először meg voltam győződve róla, hogy a Szoftverkezelővel teljesen egyenértékű alkalmazás a Synaptic, csak valamivel több "kiegészítő" funkciót tartalmaz.) Ahogy a fórumtársak is rávilágítottak, sokkal érdemesebb ezt használni, mint a Szoftverkezelőt. (Ámbár a nagyja a szükséges szoftvereknek fel van telepítve.)

Ezzel kapcsolatban: A Frissítéskezelővel van-e valamilyen összefüggése a Synapticnak? Igyekszem a gépet naprakészen tartani a "pajzs" segítségével, és most, menet közben találtam a Synapticban frissítendő fájlokat - holott a pipa szerepelt a pajzson. (Frissítettem ezeket a Synapticból, a pajzs fehér tónusú maradt ez után. Törött fájlokat nem jelez a Synaptic.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE: Lehet hogy tényleg "rá

#9 A Synaptic valamelyest jobban működik, mint a Szoftverközpont, nemcsak a Linux Mintet használva. Én úgy vettem észre, hogy amíg nem telepíted a(z egyes) MintUpdate csomagokat, addig nem enged bizonyos csomagokat telepíteni. Ez logikus, hiszen az éppen következő Mint Update-ben vannak ezek például.
Lehet, a LInux Mint frissítési metódusára a Szoftverközpont érzékenyebb, még annyit sem enged, mint a Synaptic. Szerintem a metódus miatt van ez.
Hamar leszoktam a Szoftverközpont használatáról, mert például részben a mammut méretű és lassú alkalmazások miatt váltottam a Linux-ra. De ettől, az én véleményemtől eltekintve még jó és kényelmes rendszer felügyeleti alkalmazás lehet sokaknak. :)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)