[Megoldva] XnView Szűrő Effektusok

Fórum: 

Az XnView-ban a Szűrőket nem értem.

Legtöbbször semmi nem történik. Jóformán a domborítás az egyetlen, ami látható eredményt mutat.

  1. A Részlet növelés, Fókusz növelés, Szélek növelése és Fókusz helyreállítása mellett csak az áll, hogy "nincsenek beállítások". Hol állítsam be?
  2. Mi az a szűrő méret 3x3, 5x5 stb?
  3. A szélét érzékeli elszürkíti a képet.
  4. A felhasználói szrőkben biztosan mindent be lehet állítani, mert sok értéket megadhatok, de fogalmam sincs, mi mit jelent.

Elsősorban az első kérdésre várom a választ.

Nincsenek beállítások

Az xnview szűrői közül egyszerre csak egyet tudsz végrehajtatni, tehát kiválasztod azt az egyet amit a képre alkalmazni szeretnél, ha van hozzá beállítás, akkor beállítod, majd OK. Ha egy másik szűrőt is használni akarsz, akkor újra meg kell nyitnod a szűrűket.

Az, hogy nincs beállítás (lehet csak fordítási hiba), de azt jelenti, hogy az adott szűrőnek egy alapértelmezett értéke van és azt alkalmazza a képre. A felhasználó által tehát nem módosítható értékkel dolgozik.

Mindegyik szűrőnek van látható eredménye, legfeljebb az apró előnézeti képen ez nem érzékelhető. Kapcsold be a szűrő ablakában az előnézetet és/vagy az Alkalmazás a képre funkciót. Az utóbbi esetbenn a szűrő kiválasztás után a művelet azonnal végrehajtódik a képre.

A 3x3, 5x5 stb. egy olyan rácsot jeöl, amit alkalmaz a képre, majd a műveletet az adott rácsterületen hajtja végre. Ha végez, lép a következőre. Nagyobb érték, nagyobb rácssűrűséget jelent és hosszabb ideig tart végrehajtani az egész képre a műveletet. Az elmosásnál a 13x13-as érték meglehetősen homályos végeredményt ad. A GIMP is valami hasonlóképpen működik.

"A felhasználói szrőkben biztosan mindent be lehet állítani" -- ennek csak a neve hasonló, de ez az XN böngészőjében megjelenített fájlokra vonatkozik és nem a képre alkalmazható szűrőeffektusokra.

Ezekhez a képmanipulációkhoz én is a GIMP-et ajánlom. Az tényleg erre lett kitalálva. Az XN remek nézegető és kategorizáló, de képszerkesztésre képszerkesztőt használj inkább.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Picasa

Kösz, a Gimpet ismerem, néha használom is, de legtöbbször csak egyszerű, gyors korrekciókra van szükségem. Pl családi képeknél lenyisszantani a sok zöldséget a feleségem körül vagy a szürke alkonyt kicsit kifényezni.  A legutóbbi 20-30 képen, és ne tartson túl sok ideig. Amíg Windowsom volt, az Irfanview-t használtam, vagy a Picasat. A Polarr nagyon érdekes. De most sikerült telepíteni a 64 bites Picasát, Ennek pont annyi funkciója van, amennyi nekem kell.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Picasa

#4 Linux alá még. GThumb, Mirage

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)