[MEGOLDVA] Telepítő nem látja a HDD-t

Fórum: 

Hát így sem jártam még soha, pedig egy rakás különféle OS-t telepítettem már életemben. Most került hozzám egy újabb gép, a korábbiról fsarchiver-rel áttettem a régi rendszeremet (LM18.1-Xfce-64bit) és az gond nélkül be is indult. Miután ez egy erősebb gép, gondoltam, hogy felteszem mellé a Cinnamont is. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy nem megy, mivel csak a telepítő USB sticket látja és oda szerenté feltelepíteni:

fotki.yandex.ru/next/users/kaldeus/album/491862/view/1368288

Ilyennel még nem találkoztam... Van valakinek ötlete?

kimarite képe

Egy rendszer vagy több van telepítve

Nem igazán értem a felvetést, mert az sda5 egy közös swap, és eddig tiszta.
Az sda6 és az sda7 lenne a már telepített Xfce.
Nekem úgy tűnik, hogy az sda8 és az sda9 egy már telepített Cinnamon. Az lenne?
Hova szeretnél feltelepíteni még egy Cinnamon -os Mint-tet: sda?
Azt értem, hogy a jobb oldali ablaknál az „Eszköz: /dev/sdb”, de nem tudom, hogyan hoztad ezt így össze. 'Mert' a rendszerbetöltő (GRUB) látja az sda nevű lemezt (alsó rész a jobb oldali ablakban). Az sdb a pendrive (USB telepítő)?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:Egy rendszer vagy több van telepítve

#1

#1 "...nem tudom, hogyan hoztad ezt így össze..."  Hát ez az! Szóval sda6-7 a már "telepített" Xfce.. Azért írom idézőjelben, mivel tkp. ez egy másik gépen telepített, ide bemásolt Xfce (fsarchiver). Az sda8-9 partíciókat kínomban hoztam létre, mivel a telepítő nem volt hajlandó észrevenni az üres lemezt. Az sdb valóban a pendrive, ahonnét indult a telepítendő Cinnamon. A Cinnamon live USB Gparted-jével alakítottam ki az sda8-9-et az első sikertelen próbálkozás után, hátha az segít, de nem segített.. Elég fura, hogy a live USB Gparted-je látja azt, amit utána a telepítés során már nem lát.

Lehet, hogy elhamarkodottan ruháztam be egy jobb gépbe. Habár a boltban még azt is megengedték, hogy kipróbáljam egy live USB-vel (akkor ott Xfce volt nálam), álmomban sem gondoltam volna, hogy ha bebootol rendben a rendszer és szépen fut az lshw, lspci, lscpu, valamint elindul a telepítő (ennél tovább érthető okokból ott a boltban nem mentem), akkor utána maga a telepítés nem megy. Azóta Ubuntu 16.04 64bit "kernel: invalid argument"-al leállt, Xfce Rebecca 32-bit "telepítő összeomlott" hibaüzenettel szintén.

Örvendek, hogy van egy hibátlan Xfce 64bit-em (frissíteni is tud), de a többi eredmény elég aggasztó. Azóta Win7 32bit is fölment utána minden gond nélkül. Kutakodok tovább, valamit majd csak kipasszírozok belőle. Ha közben jut eszedbe valami, ne tartsd magadban :-)

Kiegészítés a fentiekhez: Elementary OS amd64 telepítője ugyanazt a partíciós táblát hozza, mint a képen! Úgy látszik, az eb mélyebben van elásva...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:Egy rendszer vagy több van telepítve

#2 Mindezek mellett amit furcsának tartok: Az a SWAP - 16GB ? és Ext4 fájlrendszerrel !
Mivel ez egy új gép, - valószínű UEFI-s. Lehet hogy ennek a beállításaiban rejlik a magyarázat.
(Csak 1 ötlet !)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:Egy rendszer vagy több van telepítve

#3 Használt külföldi irodai import, úgyhogy csak nekem új. Nem UEFI-s, .Memória 8GB, swap=2xmemória most, majd finomítom, lehet, hogy meg is szüntetem, csak egyszer legyek túl ezen a rémálmon.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:Egy rendszer vagy több van telepítve

#2 Minden partíciót a GParted LiveCD-vel formáznék meg (újra). Aztán egyenként menne rá az Xfce, majd a Cinnamon. Hátha a partticionáló alkalmazással van gond. Nekem eddig ez a módszer bejött.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:Egy rendszer vagy több van telepítve

#5 Eddig nekem is...:-) Amúgy most este a Bunsenlabs gond nélkül felment és látott mindent: fotki.yandex.ru/next/users/kaldeus/album/491862/view/1368911 Utána egy próba a Mint Install-all... és újra semmi. Úgyhogy szerintem partícionálási hiba kilőve. Eredetileg egy Gentoo Linuxos SystemRescueCD-vel partícionáltam.

Egyébként Mint-ből az update-grub os-probere nem is érzékelte az azóta feltelepített Windowst, kézzel kellett beleírnom a grub menübe, hogy menjen. A Bunsen meg egyből mindent észrevett. Csak én sajnos Mint-párti vagyok, úgyhogy kaparok tiovább. DVD-ről még nem próbáltam, az lesz a következő. Csak munkám is sok van most.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE:Egy rendszer vagy több van telepítve

#6 A linkelt képen látható (sdb) - 31.0 GB Kingston Data Traveler 3.0 lenne a telepítő ?
ntfs fájlrendszerrel ?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Telepítő nem látja a HDD-t

#7 Igen, a Linux alatt is használható Easy2Boot USB-t használom, amin OS-ek tömkelege van nekem: www.easy2boot.com/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ezzel szívtak páran. E2B nem

Ezzel szívtak páran. E2B nem lesz jó. mkusb-vel csináltam mintes telepítőt. Prezisztensen, csak UEFI-hez hoztam létre. 1000% jól működik. De amikor simán a Mint USB pörkölőjével akartam kiírni az ISO-t, akkor kiírt valami figyelmeztetést, hogy nem lesz mindennel kompatibilis. Aztán majdem minden más verzióval dobja a Gparted a figyelmeztetést, hogy a foglalási egység neki nem gyerebe az USB-n.
Szeretem, ha egy telepítő pöpecül van kiírva, és nem akar egyik progi sem belekötni semmibe. Legalább ennyi, hogy ne foghassam rá a később esetleg felmerülő hibákat a szar telepítőre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:Ezzel szívtak páran. E2B nem

#9 Azóta tovább próbálkoztam. Xfburn --> telepítő iso DVD-re felmásolva, eredmény ugyanaz. Mellesleg a Bunsenlabs is ugyanrről az USB-ről ment fel, hibátlanul...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:RE:Egy rendszer vagy több van telepítve

#6 Megpróbálkozhatnál a dmraid eltávolításával (természetesen, ha a Linux Mint 18.1 / Cinnamon alatt telepítve van).

sudo apt purge dmraid

Bunsenlabs alatt nincsen

apt-cache policy dmraid
dmraid:
  Telepítve: (nincs)
  Jelölt:    1.0.0.rc16-5
  Verziótáblázat:
     1.0.0.rc16-5 0
        500 http://httpredir.debian.org/debian/ jessie/main i386 Packages
dpkg -l dmraid
Kért=ismeretlen(u)/telepítés(i)/eltávolítás(r)/törlés(p)/tartás(h)
| Állapot=nem(n)/telepített(i)/ütköző-fájlok(c)/kibontatlan(u)/félig-
|     ütköző(f)/félig-telepített(h)/aktiválóra-vár(w)/aktiváló-függőben(t)
|/ Hiba?=(nem)/újratelepítés-szükséges(r) (Állapot,Hiba: nagybetű=rossz)
||/ Név            Verzió       Architektúra Leírás
+++-==============-============-============-=================================
un  dmraid         <nincs>      <nincs>      (nem érhető el leírás)

Ha később szükséged van a csomagra, a sikeres telepítés után visszamehet.

A BIOS beállításokat is megnézheted a RAID kapcsán.
Nem ismerem a géped beállításaid, de innen néztem a tippet:
https://askubuntu.com/questions/99038/why-the-ubuntu-installer-does-not-detect-the-hard-drive-during-installation
Régebben is volt probléma ezzel az emlékeim szerint.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

RE:RE:RE:RE:RE:Egy rendszer vagy több van telepítve

#11 Elmondásodból úgy érzem, msdos partíciós táblát használsz MBR-rel.
Az fdisk látja a többi partíciót?

sudo fdisk -l

No meg, ha nem a kézi particionálást választanád, úgy menne a telepítés? Persze, ez talán nem jó választás, és azt sem tudom -nem emlékszem- hogy a telepítési kísérlet megállítható-e a 'hibánál' vagy lesöpörne mindent az OK megnyomásával.

Nem kéne kiírogatni, ha van ISO méretű szabad hely (Xfce), próbáld ezt:
https://linuxmint.hu/comment/2249#comment-2249

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Telepítő nem látja a HDD-t

Szia Kimarite !

Őszintén bevallom, hogy jártam az általad belinkelt Ubuntu oldalon, de figyelmetlenségből elsiklottam a javaslat felett. Korábban próbálkoztam a BIOS-ban a HDD beállításaival, de egyik sem segített (a választási lehetőségek IDE/RAID/AHCI SATA voltak) így aztán visszaállítottam az AHCI-re. Közben töröltem az esetleges hibás GPT bejegyzést is ezen leírás alapján www.rodsbooks.com/gdisk/wipegpt.html, de az sem segített. Ezután olvastam a postodat és valóban, a drmraid törlése volt a megoldás!

Egyébként valóban msdos partíciós táblám van MBR-el. Az fdisk igenis látta az összes partíciót. A tüske a dmraid megléte volt, amit a segítségeddel letöröltem és most már minden partíciót lát a telepítő, hurrá!

Köszönöm a segítséget és gondjaim figyelemmel kísérését. Pazar megoldás, erre nem gondoltam volna, pláne hogy van a BIOS-ombam RAID és azzal sem ment. Ez szép komoly meccs volt, örülök, hogy mi nyertünk :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

gparted és a telepítő partícionálója egyszerre?

Látom megoldódott a gondod, de jól látom, hogy a telepítés során utott a gparted is? Ha nem is telepítés során, de azt tapasztaltam, ha a gparteddel valamit beolvastatok, azt más nem láthatja addig. A linkelt képed így teljesen normális, a gpartedé az sda, onnantól kezdve a telepítő nem fogja látni. Ha az a kép csak szemléltetés miatt van, akkor nem szóltam.  ;-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:gparted és a telepítő partícionálója egyszerre?

#14 Egészen pontosan úgy zajlott az üres HDD "használatba vétele", hogy egy Gentoo Linuxos SystemRescueCD-ről indított rendszerrel létrehoztam egy kiterjesztett partíciót és azon belül két partíciót, megegyezően az fsrachiverrel a másik gépről lementett partícióimmal. Ide betöltöttem öket az fsarchiverrel, majd némi fstab menedzselés után el is indult a rendszerem. Csak mellételepíteni nem tudtam semmi Mintet vagy Ubuntut, mert nem látták a telepítők a partíciókat. A képen a már korábban létrehozott partíciókat Gparted-el is bemutatva csak jelezni akartam, hogy azért megvannak, még ha a telepítő nem is látja őket.
Viszont a Slackware és a Bunsenlabs telepítői dmraid híján látták. Innét derült ki a turpisság, hála Kimarite sasszemének...

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Telepítő nem látja a HDD-t

#13 Szia Káldeus,
Valahonnan derengett a dmraid eltávolítása, mint probléma megoldás. Örülök, hogy most is bejött: és nem más ismeretlen probléma a telepítés sikertelenségének az oka. Ettől függetlenül tényleg komoly meccs volt :-).
MBR: korábban futólag említést tettél az UEFI-ről (a géped nem az), emiatt gondoltam, hogy csak úgy mellékesen elejtek egy kijelentő mondatot, mely ha igaz, nem fogod cáfolni ..., sőt leírod a valóságot. Néha 'vaktában' kijelenteni többet ér, mint kérdezni. Szurkoltam más segítőnek is, hogy ő oldja meg. ;-)
Ez tényleg jó tutorial: http://www.rodsbooks.com/gdisk/wipegpt.html
Szép napot, kimarite

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:Telepítő nem látja a HDD-t

#16 Hát a Bunsenlabs-ot én is ösztönzésül sütöttem el neked, hátha azon a különbségen elindulva beugrik neked valami... Ez meg nekem jött be... :-) Szép napot neked is!

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)