[MEGOLDVA] Pwd használata aliasokban

Fórum: 

Szeretnék egy olyan parancsot csinálni, ami megnyitja a fájlkezelőben azt a mappát, amiben a terminálban is vagyok. Erre ezt írtam:

alias parancs="nemo $(pwd)"

Ezt írtam bele a ~/.bashrc fájlba, azonban ez csak a beíráskor nyitott mappát nyitja meg, nem változik attól függően, hogy a "parancs" parancsot melyik mappában írom be.

Megpróbáltam még a

alias parancs="nemo $(pwd) ."

parancsra cserélni, ez már megnyitja a jó mappát is, és a beíráskorit is, tehát két ablakot jelenít meg, ami szintén nem ideális.

Mit kellene beírnom helyette?

Szerintem

a ~/.bashrc nem jó út, szerintem külön szkriptfájl  jobb megoldás ehhez. Csinálj parancs.sh fájlt, írd bele a parancsot, adjál neki futtatás attribútumot, tedd bele egy $PATH-ban szereplő mappába.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Megtettem, de ilyenkor, mikor

Megtettem, de ilyenkor, mikor a parancsot szeretném használni, azt írja, "bash: parancs: parancs nem található", és a parancs.sh futtatásakor (mappától függően) vagy nem csinálja meg az aliast, vagy kiírja az aliasra is, hogy ismeretlen parancs.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ha jól értem

Ha jól értem, hogy mit akarsz, próbáld ki ezt:

nemo .

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ha jól értem

#3

Köszönöm! Ez műküdik, viszont emellett még érdekel, hogyha a jövőben szeretnék aliasokat csinálni, azt hogy tegyem meg úgy, hogy megmaradjanak. Viszont ez tényleg egy jó megoldás, köszönöm!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ha jól értem

#3.1  

Szívesen.
Majd valaki segít, mert én nem használok aliasokat, és nem tudom, hogy miért nem maradnak meg.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ha jól értem

#3.1 csak sima aliasokra nagyon jó a ~/.bashrc módszer. De ha dinamikust akarsz, változókkal, amik nem konstansok, akkor nem jó, mert ez csak egyszer fut le induláskor, és akkor az akkor érvényes változók értékei lesznek behelyettesítve az aliasokba.

Dinamikus megoldáshoz már szkrtip kell, amikben a változók mindig a futáskori állapothoz igazodnak. Ha szkripteket olyan mappába teszed, ami a $PATH útvonalak közt szerepel, akkor azokat ugyanúgy futtathatod, mint az aliasokat.

Az aktuális könyvtár (.) alapból nem része az $PATH-nak, ha onnan akarod futtatni a szkriptet, akkor vagy ./parancs.sh forma kell, különben nem találja meg a bash, vagy fel kell venni a $PATH-ba az aktuális könyvtárat (.). 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ha jól értem

#3.1.2 Sikerült!

Köszönöm a segítséget!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve