[Megoldva] Pendrive írás-olvasás sebessége

fecameca képe

Fórum: 

Sziasztok. Azzal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni, hogy a gépemen az USB csatlakozók írási és olvasási sebességét milyen programmal, vagy paranccsal lehetne Linux alatt megnézni? Szerintetek az normális, hogy egy film, amit az internetről 1 perc alatt letöltök, a pendrive-ra végtelenül sokáig másol. Amikor elindítom, akkor a hátralevő idő 2 perc, de tíz perc múlva már ugyanezt 48 percnek írja, és még mindig kb 50%-nál tart a másolás. Ha televízión akarom megnézni, és set-top boxba dugom, akkor csak fat32-nek jó formázni, vagy másképp formázva esetleg gyorsabb is lehet? Illetve a film formátum mennyiben befolyásolja a sebességet? A youtube-ról leszedett mp4 viszonylag könyen fent van, de a torrent oldalról letöltött mkv. kiterjesztésű 1,44 Gb fájl átmásolása néha egy óra hosszat is eltart. Mi a különbség az mp4 és az mkv között?

fecameca képe

Pendrive írás-olvasás sebessége

@#2 Megvan.  "Lépés kész, 0 hibás blokk megtalálva. (0/0/0 hiba)" Akkor mégiscsak jó, azt mondják az olcsóbbak azok mind ilyenek. Bár tudtam volna előre, inkább fizetek érte 2x annyit, mint, hogy 100x lassabb legyen, mint a HDD-m. De hát amikor vettem, Llinux Iso-t rátenni bőven elég, sőt sok a 8GB. Csak az írással van gond, nincsen olyan, hogy 10 perc alatt ráteszem, ott kell hagyni egész napra a gépben. Az olvasási sebesség kb. 75 %-os, ezt a filmek lejátszásánál nem venni észre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Pendrive írás-olvasás sebessége

#3 Másik gépen ugyanez a pendrive ugyanezt produkálja (Linux alatt)? A géppel, csatlakozóval is lehet gond. Ha nem az USB 2.0 vagy az USB 3.0 írási olvasási sebességei a téma immár.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

Pendrive írás-olvasás sebessége

@#4 Nálam az összes aljzat fekete. Mind hátul van az alaplapon direkt. egér, nyomtató és egy toldó, amibe hol a pendrive hol a fényképező kerül. USB 1 lenne mind? AMD 64 3200 + a CPU, ebből következtetve már az USB 2 idejében adhatták ki a gépet.? Paranccsal még nem próbáltam másolni. Nekem kissé bonyolult a könyvtárnevek, alkönyvtárak, fájlnevek felsorolása + parancs kiírása terminálba, de megpróbálhatom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Pendrive írás-olvasás sebessége

#6 Van valahol egy leírásom a cp parancs menet közben mérhető, azaz különféleképpen megjeleníthető másolási sebességeiről, majd megkeresem.

Ha megnyitod a fájlkezelőt, akkor láthatod az elérési utakat. A pendrive és a külső eszközök legtöbbje a

/media/$USER/

könyvtár alá fűződik be. Azt így listázod (az l és az a kapcsoló nem feltétlen kell):

ls -la /media/$USER/

A $USER egy környezeti változó, helyette a felhasználónevedet is begépelheted.

A fájlkezelőből kukkolt elérési utaknál, az egyes könyvtárak és alkönyvtárak (és fájlok) neveinek elejét elég begépelned,
-- az egyszer megnyomott TAB billentyű kiegészíti a nevet,
-- de, ha több hasonló nevű fájl vagy könyvtár van (a begépelt karaktereket alapul véve), akkor nyomd meg kétszer a TAB billentyűt a lehetőségek listázásához ..., és egészítsd ki (további karakterek begépelésével) a nevet, hogy csak egy lehetőség maradjon.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

A fene megeszi ezt a magyarra

A fene megeszi ezt a magyarra lefordított Linux Mint-et! Nem ismeri fel a filmet sem az eredeti helyén, sem a home könyvtárba másolva. Nem ismeri fel sem úgy, hogy home/fájlnév, sem úgy, hogy home/felhasználónév/fájlnév, sem úgy, hogy felhasználónév/fájlnév, és úgy sem, hogy visszaraktam a helyére a home/mester/Filmek könyvtárba: bash: cp/home/mester/Filmek/Le.sens.de.la.fete.2017.BDRip.x264.HuN-No1: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár.: Mindig mindenre ezt írja ki, már mindent kipróbáltam, elegem van!

Tehát Nincs olyan könyvtár: home Nincs olyan könyvtár, hogy: felhasználónév, sem együtt a home és felhasználó, sem külön-külön, sőt home/home sincs, és mester/mester sincs. Kinek van még ötlete? Ezért szoktam másolni kizárólag grafikus felületről, úgy, hogy az egérrel áthúzom. Mert nem érti a parancsot, sehol semmilyen könyvtár nem létezik neki. Tehát ezért szidtam ezt a magyar kiadást, mert szerinte home könyvtár nincs. De a felhasználónevem sincs, sem home-val együtt, sem anélkül. ki érti ezt?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

A fene megeszi ezt a magyarra

@#13 Igazad lett, így beírva már nem ír vissza hibát, de műveletet sem: Nem ír ki semmit, és nem tudni, hogy csinálja -e és, hogy mikor fejezi majd be?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A fene megeszi ezt a magyarra

#11 Bah: Le.sens.de.la.fete.2017.BDRip.x264.HuN-No1
Hol a kiterjesztése? Ugye sehol.

Keresés:

-- locate

locate Le.sens.de.la.fete.2017.BDRip.x264.HuN-No1.avi

-- find

sudo find / -name Le.sens.de.la.fete.2017.BDRip.x264.HuN-No1.avi

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

A fene megeszi ezt a magyarra

@#16 Csak a cím jelenik meg, és néhány kB a filmből. Sajnos így se halad, de így még folyamatjelző sincsen. Grafikus felületen legalább kiírja, hogy Fájlműveletek 48 perc van hátra (257 kB/s). A terminálos parancsra viszont semmi nem történik. Talán csinálja. Talán ugyanolyan lassan. De még csak nem is látom. Akkor ez mire volt jó? Azt látom, ahogy a pendrive melegszik, folyamatosan esik vissza. De ezt csak a fájlműveletek nevű ablakban látom, a terminálban semmit nem lehet csinálni. Enterre lép még egy sort lefele, de akkor sem csinál semmit.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A fene megeszi ezt a magyarra

#17 Kézikönyv: man cp

Parancs:

cp --verbose forrás másolat

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

A fene megeszi ezt a magyarra

#15 Ott éppen nem volt kiterjesztés, mert az még egy egész könyvtár volt. Egyébként íme: lsdlf.bdrip-no1.mkv Tulajdonságok alatt: Típus: Matroska-videó (video/x-matroska) De ettől nem lettem okosabb. Az mp4 - ről már hallottam, de manapság már minden inkább ebben van . Mi is az az .mkv? De te azért nem láttad, mert az egy könyvtárral feljebb volt. Nem oszt és nem szoroz. Főkönyvtárral együtt, vagy csak a filmet, ugyanaz a sebesség. Nem számít egyáltalán, hogy csak magában másolom, vagy könyvtárával együtt. Mondom hogy süt ez a vacak, és a Fájlműveletek egyre számol visszafelé. Talán ki kell dobni ezt a pendrive - ot.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

A fene megeszi ezt a magyarra

@#20 Nincsen másik gépem. Talán a fiamnál a munkahelyén? Az én régi gépem, bár még megvan, de 10x lassabb, mint ez.  Ez még HDD- ről végrehajt mindent azonnal. Csak ez a pendrive nem tetszik neki. Őszintén, nekem sem. Azt már nem reszkírozom, hogy amazt a régi gépemet előszedjem. Akkor már végleg nem fogom tudni, mitől lesz még lassúbb.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A fene megeszi ezt a magyarra

#21 Másik pendrive ezzel a géppel?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

A fene megeszi ezt a magyarra

@#20 Egész jól állunk. A sebesség már 84 kB/s Nullánál ki fog gyulladni, vagy szép csendben meghal? Úgy indul mindig, hogy hátralevő idő 2 perc, de most már 4 óránál tart (76kB/s).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

Pendrive írás-olvasás sebessége

#24 Én nem látom benne a megoldást. Egyértelműen a pendrive csak nálam, mert HDD-ről-HDD-re 20GB 10 perc. Bevittél az erdőbe. Elolvastam azt a  hülyeséget elejétől végig, és próbálkoztam a sudo apt-get upgrade után kiírta, hogy van valami felesleges-sudo apt-get autoremove. Ez aztán eltüntette belőle az /etc/mdm/xsessiont. Nem lehet elindítani. Telepíthetem rá az egész op. rendszert újra.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

A fene megeszi ezt Linuxot

@#27 Akkor még egyszer értelmesen: 1.: Az, amit a lala fórumtárs belinkelt, nálam nem áll fenn. "Volt már egy hasonló topik - és megoldás is született rá.
https://linuxmint.hu/comment/13504#comment-13504" (Ez szerintem egy nagy marhaság az elejétől végéig, amiket ott leírnak. Nem is született ott megoldás semmire. Kár volt nekem is ide belinkelni azt a témát. )

2.: A pendrive bűnössége a dologban nálam egyértelmű. A gnome-disks által végrehajtott lemez teljesítménytesztje ugyanolyan rossznak hozza ki az eszközt, mint amit a "Fájlműveletek" című ablakban is el lehet nálam olvasni.

3. 20 Gigabájtot winchesterről-winchesterre  100x gyorsabban másol a gépem, mint 1 GB-ot a pendrive-ra. Mit nem lehet ezen érteni? Jó, tegnap kissé ideges voltam, mert az idézett, és fent említett "segítség" miatt tönkrement az op. rendszerem, ezért fogalmaztam kapkodva, és kissé "homályosan".

Akkor honnan írogattam be ide a nehezen értelmezhető mondatokat, ha tönkrement a gépem? Van egy tartalék winchesterem, amin szintén van telepítve operációs rendszer, felkészültem az ilyen esetekre. A "home" könyvtárat is abban rendszeresen frissítem, és újratelepítés után a másik lemezre egyszerűen rámásolom, így van mindenből biztonsági másolatom.

4. Az valóban nincs ott, hogy "apt-get upgrade" viszont "sudo apt update" van, csakhogy amiket utána ír, azok megint olyan dolgok, amik a gépemen nem léteznek. Azért upgradeltem, hátha az behozza a nem létező dolgokat. Nem hozta be, viszont eltüntette a grafikus felületet. Eltűnt a gépemről az "xsession", és sehol nem találtam rá megoldást. Most már másik Linux Mint van a gépemen, ugyanis újra telepítettem, és ha már ez van, akkor a legújabb verziót tettem rá. Annyi károm lett mindössze, hogy erre a dologra ráment a mai napom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Megtanulni kerékpározni sem volt könnyű

#28 „A pendrive bűnössége a dologban nálam egyértelmű.”
-- ha már te is így látod, akkor egyetértünk. Mi csak sejtettük.

Felesleges a rendszert újratelepíteni, hiszen
-- visszaállhatsz egy korábbi rendszer-mentési pontra (ha használsz ezt lehetővé tévő alkalmazásokat)
-- ha eltűnt egy alkalmazás, akkor egy Live rendszert indítaszt és használod a chroot-ot,
https://linuxmint.hu/blog/2016/08/chroot-live-rendszer-livecddvdusb-stick
máris benne vagy az elromlott rendszerben, igaz, csak terminálban, de ott teljesen. Visszatelepíthetsz akármit.

Nem igazán jellemző, hogy eltávolításra lesz kijelölve az MDM (Mint Display Manager) a rendszer által, ehhez külső körülmények is kellenek. Hirtelen nem is tudom, melyik asztali környezetet használod, de azt hiszem mind átállt a LightDM használatára, így az enyém is rég (18.x).

Nézzük:

cat /etc/X11/default-display-manager
/usr/sbin/lightdm

És tényleg.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

Megtanulni kerékpározni sem volt könnyű

#29 "Ha eltűnt egy alkalmazás, akkor egy Live rendszert indítaszt és használod a chroot-ot,"

Ezt már olyan sokan emlegették, és oly sokszor. Csak azt nem tudom, hogyan kell? Gondolom, hogy a pendive-ról nem kellene letörölni a telepítőt. Pontosan erre gondoltok (Live) ? Mert a winchesterről nem akar olyankor bebootolni, mindig ugyanannál a hibaüzenetnél köt ki. Rákattintok, hogy OK, és újraindítás következik,  és bejön újból a hibaüzenet a végtelenségig.

Ha a telepítőt rajta kellene hagyni a pendrive-on, most már az lesz rajta örökre. Nem teszek rá több filmet, veszek inkább másikat. Úgyis csak ROM- ként használható fel az a roncs. olvasni elég gyorsan tud (35MB/s) csak éppen az írás tart nála sokáig (kb. 6 óra hosszat szenvedett a telepítő ISO fájllal, de  legalább teljesen hibátlanul ír, csak túl lassú). Szerintem ez már kizárja az USB csatlakozó hibát is, olvasni tud gyorsan, csak írni nem? Akkor talán mégsem túl lassú az az aljzat.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Megtanulni kerékpározni sem volt könnyű

#30Ezt már olyan sokan emlegették, és oly sokszor. Csak azt nem tudom, hogyan kell?
-- hát úgy kell, ahogy megírtam a korábban linkelt blogban. Elég részletesen. El kéne olvasnod.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

"Van valahol egy leírásom a

"Van valahol egy leírásom a cp parancs menet közben mérhető, azaz különféleképpen megjeleníthető másolási sebességeiről, majd megkeresem." -Ezzel azért még adós vagy.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

"Van valahol egy leírásom a

#32 Akkor meg vagyok szólítva, és bár nem vagyok Dzsó, de ... adós sem leszek. Azt hiszem, egy magazinban olvastam. Megkeresem. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

"Van valahol egy leírásom a

#33 Már megint a szokásos kapkodás. Találtam olyat, hogy: progress. Persze, kiderült, hogy azt is előtte fel kell telepíteni: sudo apt-get install progress. Ezután, ha folyamat közben nyitok egy új terminált,és beírom: progress, akkor látom az éppen aktuális százalékot, és hogy hány GB van éppen készen. Ezt sajnos mindahányszor be kell írni, ha kíváncsi vagyok, éppen hogy áll? Találtam egy másik parancsot, sajnos nem könyvjelzőztem meg, és a tegnap böngészett lapok közt hiába keresem, az bedobott egy folyamatjelzőt. Az rsync nem tudom, hogy működik, azt hiszem utólag már nem csinál semmit, azt a másolás előtt kellett volna valahogy... Végeredményben a terminálos parancs semmit sem csinál gyorsabban, mint a Caja fájlkezelő, sőt ha jól láttam a htop-ban azt írja ki, a terminálos cp parancs ugyanúgy a Caja-t indítja el, mintha áthúztam volna ablakból ablakba a grafikus felületen a fájlt. Ugyanúgy 6 óra a valaha negyed órán belüli 1 GB körüli film másolás. Valahol azt is olvastam, hogy ezek az SDD-k nem arra valók, hogy naponta tegyek rá egy filmet, és a televízión való megnézés után letöröljem. Ezek a pendrive-ok minden íráskor romlanak, lassulnak, és végül tönkre mennek. Kérnék valami más ötletet a filmeknek számítógépről a plazma TV-re való eljuttatásához. Minden használhatónak tűnő tanácsot fontolóra veszek. A fiam például ajánlott SD kártyát USB csatlakozóval ellátott adapterrel. Azok nem öregszenek el lyen hamar?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

"Van valahol egy leírásom a

#34 Ugye a rossz pendrive miatt (rendkívül) lassú a másolás nálad.
Vegyél NAS-t vagy vegyél külső HDD-t (ára: 500GB/15.000ft.) ezek bírják.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

"Van valahol egy leírásom a

#35 Vagy esetleg egy mobil rack IDE HDD-ről USB-re, mintha ezeket már 1500 Ft-tól lehetne kapni. Egy csomó ilyen HDD-m van, a tesztjük alig van alatta a Sata HDD-nél, ami a mostani gépemben van.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

HDD Enclosure saját táppal

#36 Saját táppal érdemesebb az alábbit megvenni, egyféle rack ez is. Sajnos, az olcsóbb (azt hiszem) nekem tönkrement. --> https://www.walmart.com/c/kp/external-hard-drive-enclosures
Kicsit drágább, mint a linken látható nem saját táposak, de a legtöbb magyarországi forgalmazónál kapható valamilyen. És van forgalmazó, ahol a felhasználó értékel(het)i is a terméket a bemutatásnál.
5-6.000 forinttól már egész jók, és megbízhatóak kaphatók.
Szerk.: mondjuk, kell bele egy HDD is. ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

A fiamtól kaptam egy új SD

A fiamtól kaptam egy új SD kártyás pendrive-ot. Most 15-16 MB/s sebességgel ír. Kíváncsi leszek az élettartamára. Egyelőre 1 perc körül van egy film felrakása.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A fiamtól kaptam egy új SD

#38 Életciklus

A megbízható kártyák nagyságrendileg 1 millió órás működést garantálnak (a megbízhatatlanok jóval kevesebbet). Ez nagyjából 100 éves folyamatos használatot jelent. A kártyák technológiája annyira megbízható, hogy használat közben többnyire csak erőszakos behatásra romlanak el (túlfeszültség, kalapács...), meg kell azonban említeni a koszolódásból és oxidálódásból eredő érintkezési hibákat, vagyis a mostoha bánásmód a kártyát idő előtt működésképtelenné teheti. Valószínűbb, hogy a kártya hosszú évek alatt sem romlik el, csak újabb típusok jelennek meg, amik a korábbi típusokat elavulttá teszik.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Mem%C3%B3riak%C3%A1rtya
https://prohardver.hu/teszt/amit_az_sd_kartyarol_tudni_erdemes/az_sd_kar...

Csak az STB olvassa ...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve