megismétlődő hiba 21.2

Fórum: 

Sziasztok!

Dell Latitude E6500 laptopom van és hibátlanul működik kb 15 éve. A 19.3 Tricia verziót töröltem és pendrive-ról telepítettem a 21.2 Victoriát. Nem vagyok gyakorlott, de a kézikönyv és a készülőfélben lévő kézikönyvre mutató segítő fórumtag leírása alapján sikeres telepítést hajtottam végre. A merevlemez teljes törlését és a Linux Mint Mate verzióját választottam.

A laptopot sohasem kapcsolom ki, a tápkábelt viszont leválasztom, ha lehajtom a tetőt. Az akksi gyári új, alig pár hónapos.

Az installáció után pár nappal használat közben azt vettem észre, nem lép tovább a Firefox másik linkre. Nem fagyott le a gép, csak elfelejtett működni. Régi Windows-os reflexből (kiszáll-beszáll, máris megy a szekér) normális eljárással menüből kikapcsoltam a gépet. Ez hibajelzés nélkül lement.

A bekapcsolás a power gombbal feszültség alá helyezést jelent és várakozást a jelszó bekéréséig. Szintén wines rossz tapasztalat alapján nem nyúlok semelyik vezérlőhöz ( a Win lefagyott), csak várok. Még a fekete képernyő látszik fehér betűkkel, elöször órmótlan nagy betük - gondolom ez a BIOS üzenete -, utána apró fehér betűs sorok íródnak ki, futnak gyorsan le. Egy pillanatra feltűnik a Mint jellegzetes ikonja, aztán visszavált a fekete képernyőre, fehér kiírásokkal. És itt egy ponton megáll, villogó kurzorral. Nincs érthető felirat, csak gépi kódok és jelek.

A pendrájvról elindítva a 21.2 oprendszert használhatatlan eredményt ad, mert nem látja a merevlemezt és annak tartalmát. Tehát nagy sóhaj az elveszett tartalmakért, de indítottam az újratelepítést ugyan arról a pndrv-ról, Eredmény: sikeres telepítés.

Ismét néhány nap múlva éppen a Libreoffice szövegszerkeszőjét használtam, amikor menet közben hibaképernyő ugrott fel és állította, hogy minden változtatás el lesz mentve, majd kilépett a szerkesztőből. Megpróbáltam menüből az alkalmazást újraindítani, de sem erre, sem az ott lévő (pl.Calc) programmal sem  sikerült. A menüből való szabályos kilépés után az ismételt újraindítás ugyanúgy a fekete háttérnél lefagyott, bár nem ugyan azon a helyen, mások voltak a hieroglifák.

Elővettem a Tricia DVD-jét és feltelepítettem. Most is ezzel a verzióval dolgozom és írom ezt a bejelentőt, ami egyet jelent szerintem: nem hardver hiba áll a lefagyások mögött.

Tudna-e valaki egy stabil MINT verziót javasolni a saját tapasztalata alapján? Megköszönném, ha arra is adna tanácsot, hogy a MATE-on kívűl melyik felület alkalmas egy kissé régi laptophoz?

köszönettel Kiváncsi

Máskor kellenének a hibaüzenetek

„Egy pillanatra feltűnik a Mint jellegzetes ikonja, aztán visszavált a fekete képernyőre, fehér kiírásokkal. És itt egy ponton megáll, villogó kurzorral. Nincs érthető felirat, csak gépi kódok és jelek.”

„A menüből való szabályos kilépés után az ismételt újraindítás ugyanúgy a fekete háttérnél lefagyott, bár nem ugyan azon a helyen, mások voltak a hieroglifák.”

Máskor kellenének azok a gépi kódok és jelek, a hieroglifák. Az értő szem számára ezek értékes (hiba)üzenetek, melyekből kiderülhetne valami.

„szerintem: nem hardver hiba áll a lefagyások mögött.”
Ez majd kiderül, ez is nagy eséllyel benne van a pakliban.

Mi van, ha a tápegységet nem választod le a gépről?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Megtévedtem

Mármint volt nem rég egy másik Dell laptop, ami nagyon hasonló megmagyarázhatatlan hibákat produkált, és azt hittem ez annak a folytatása.

De akkor kezdjük elölről:

Nem feltétlenül jelenti azt, hogy nincs valami hardveres gond, ha Tricia működik, az újabb rendszer meg nem.

Például lehet, a Tricia nem használja az NVIDIA kártyát, hanem az Intelest használja, az újabb rendszer meg feltett valami NVIDIA illesztőprogramot, mert ahhoz van, és azzal valami gond adódott.

Ez persze csak tipp, mert nagyon kevés az infó.

Abból kiindulva, amennyi infó rendelkezésre áll, a következőket tudom általánosan elmondani:

- Olyan nincs, hogy egy laptop évekig megy karbantartás nélkül, pláne 15 évig. Ennyi idő alatt telemehet porcicával, annyira, hogy teljesen kitölti a por a belsejét. Továbbá a processzor, a videokártya hűtőjének a pasztázása is meg tud kövesedni ennyi idő alatt, A laptopokat és asztali gépeket is illik időnként kitakarítani, újra pasztázni.

A processzor a nem elégtelen hűtés miatt nem fog tönkre menni, csak nagyon lelassul. De a videokártyák terén nincs ilyen védelem, azok meg tudnak halni, ha elégtelen a hűtés.

Ha nincs affinitásod a laptop szétszedéséhez, akkor érdemes elvinni olyan helyre, ahol vállalnak ilyen munkát, kisebb PC boltoknak szokott lenni szervizesük is, akár a szupermarketekben működő ilyen jellegű árushelyeket is érdemes megkérdezni.

- Az, hogy eltűnnek a fájlok, nem látja a lemezt viszont külön történet. Ha még az eredeti lemez van a gépben, az bizony nagyon a végét járja. Ennyi ideig nem működnek a folyamatosan használt lemezek, nagy eséllyel cserélni kell.

Mindenképpen javasolt egy karbantartási munka, kitakarítás, újra pasztázás legyen az első. (az nem jó, hogy sűrített levegős spray-al belefújnak).  Aztán lehet lemezt vizsgálni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Megtévedtem

#3 Na, ezt végre értem! Holnap leszedem a hátlapot és kitakarítom a belsejét. A pasztázást úgy érted, hogy frissíteni kellene a hőátvezető réteget a proc.teteje és a hűtőborda között?

üdv Kiváncsi

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
devil képe

Megtévedtem

#3.1 ...lekuzdhetetlen kényszert érzek ismét elmondani,amit orokké mondok,ami nagy ujdonság lessz a számodra-árulnak uj laptopokat is!!!...nemtom mia xaré kell 15 éves muzeumi darabot még otthon tartani...uj linux,uj hardwer...elnézést,de ezt muszaj voltam megaszondani...devil

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Megtévedtem

#3.1.1 Túl azon, hogy ez eléggé környezetterhelő magatartás, azt meg kell jegyeztem, hogy a mai laptopok egyszerűen utálatosak számomra, az, hogy már kb. minden integrálva van bennük, a lepény aksijuk cseréjéhez szét kell szedni őket, és nem bővíthetők, soknak még a meghajtója sem cserélhető.

Pár év múlva már kevés lehet a memória, akkor dobhatod az egészet ki, vehetsz újabb, erősebb gépet.

Még talán a Taxido az, amelyik elfogadható, de azok meg dupla annyiba kerülnek, csak mert modulárisak, javíthatók, stb.

Én inkább veszek javítható erős használt laptopot, aminek van kettő memória slotja, min. 2 de inkább 3 lemezt támogat, oszt megjavítom, felturbózom.

Már olyant is csináltam, hogy egy laptop alaplapjából indultam ki, mindet külön beszereztem hozzá, burkolat, kijelző, alaplapi kivezetések, meghajtó, RAM, ventilátor, billentyűzet. Mindene meg van, 3 meghajtója van, IPS fullHD kijelző, világító magyar billentyűzet, 16 GB RAM, és zsír újnak néz ki, még a védőfólia is rajta van a fedlapon.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
devil képe

Megtévedtem

#3.1.1.1 ...nekem ez nem a hobbim,és a hardwerekhez sem igazán értek/mármint szerelgetni/...erre vannak szakijaim...viszont laptopoknál preferalom az ujat...a lenovok nálam linuxhoz bejottek...megnézem mi van benne,megvarom még akcios lessz,utána dontok...devil

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Megtévedtem

#3.1 Igen, úgy értem. Venni kell proci hűtőpasztát. Számítógépes boltban, bontóban kapható. És lehet szükség lesz hővezető lemezre, vagy minek hívják, Olyan, mint a kétoldalas ragasztó, és többféle vastagságban van, azt előre nem lehet tudni, hogy milyen kell, amíg szét nem szedi, és nem látja az ember.

Itt tudsz pl. inspirálódni a dolgokról:

https://www.youtube.com/@TTInformatika

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Megtévedtem

#3.1.2 Szia, köszönöm a türelmes Válaszod!
Valóban nem zárható ki a hardver hibája, ezért úgy döntöttem cserélem a laptopot.

Holnap érkezik egy HP, op.rendszer nélkül. Erre fogom a 21.2-es verziót feltenni.

üdv Kivancsi

A Latitude hűtési megoldása egészen egyedi. Van egy kis kamra, benne egy axiális lapátú motor. Ami levegőt beszív, rögtön ki is nyomja. A kamrával egy légtérben egy réz kígyó hővezetőként köti össze a proc. felületét és a kamrát. Port nem is láttam a többi felületeken.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Megtévedtem

#3.1.2.1 Még nem tartunk ott, hogy hardver hiba, ahhoz több elemzés kell. Meghajtó csere nagy eséllyel szükséges, de takarítás után érdemes lehet kompatibilis módban indítani egy telepítést.

(csak hogy ki ne dobd a régit, ha meg lehet menteni)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
devil képe

Megtévedtem

@#...kovetkezo topic cime-miért porog a ventillátor a HáPé-ben...devil

...a régi srotot meg kidobni...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve