Maxdata Belinea CRT monitor

Fórum: 

 Üdv.

Segítséget kérek szépen. Napok óta nem halladok sehova...

Adott egy Maxdata Belinea CRT monitor. 10 30 60 típusú 1999 novemberében gyártott készülék. Tudja az 1600x1200-at 75Hz-en, de én 1280x1024 85Hz-en szeretném használni.

( Nagyon pofás darab egyébként, a talpa egy 2.1-es hangfalrendszer, rendesen mélynyomóval!!! Még képet sem találtam róla a neten, nemhogy leírást. Nagyon szépen szól egyébként és tökéletesen működik... ...Windows alatt... )

Már lassan egy tucat disztrót kipróbáltam és azon túl, hogy egyik sem ismer fel a monitort, még a felbontást sem engedi változtatni nemhogy a képfrissítést! 1024x768 60 Hz, mindenféle disztró alatt.

Telepítettem vagy 6 féle kernelt: 3.13-3.16.33-ig bezárólag. Volt fönt a GTX750Ti-mhez 331+update, 340, 346 nv driver, pusz a novueo vagy mi. Próbálkoztam az xrandr-el kínlódni, semmit nem enged. Az xorg.conf-ot nem tudom hogyan kell konfigurálni, meg sem találtam a fájlt.

Olvastam egy másik fórumon egy hasonló monitorral, hasonló problémával küszködött egy srác. Olyasmit írt, hogy csak az UHU linux ismerte fel a monitort, viszont ott nem volt 3D gyorsítás. Egy másik disztróval pedig volt 3D, de nem volt jó a felbontás és képfrissítés. Azt írta, hogy a két Linuxból összeollózta a xorg.conf-ot és úgy működött neki... Természetesen ezt megcsinálni... Huhhhh... Azt sem tudom, hogyan fogjak hozzá, ráadásul az UHU 3-as nekem nem települt föl... :-(

Fontos még, hogy egy retro PC-vel amiben egy AGP 8x RADEON 9600 256MB van és a Mint 17 LXDE x32-t telepítettem, ott tökéletesen működik a monitor, lát minden felbontást, képfrissítést.

Rengeteg fórumot, blogot átolvastam már, de azt sem tudom, hogy milyen irányba induljak el!

- Bármelyik disztróval működhet elvileg? (Ragaszkodnék a Mint x64-hez)

- Bármelyik disztró, bármelyik kernelével működhet elvileg?

- Bármelyik NVidia driverrel működnie kellene, vagy az a baj?

- Az xorg.conf-ot kellene babrálnom, vagy az xrandr-ot? (azt sem tudom hogyan kell egy x servert leálítani, meg újraindítani)

Jó lenne valami érthető, szájbarágós, delejes leírás amin elindulhatnék...

Köszönöm előre is. Segítsetek, mert kiég az agyam a 60HZ előtt... :-D

 

Igen.

Igen. Erről a típusról van szó. :-)

 

UPDATE:

 

NAHH... SIKERÜLT!!!

Hogy hogyan azt végülis nem tudom pontosan... :B

De leírom, hátha másnak is akad ilyesmi problémája. Leszögezném, hogy sem az xrandr-al nem kellett semmit kócolnom, sem az xorg.conf-ot nem kellett kutyulnom végülis.
A következők történtek azóta, nemtudom pontosan végülis melyik lépés segíthetett, de TÖKÉLETESEN működik a monitor, az NV X servere is felimerte a típust és minden zsír... :C
- Biosban az Advanced/PCI Express alatt bekapcsoltam az IOMMU-t.
- UEFI-vel telepítettem egy Lubuntu x64-et (Mint-et szerettem volna használni, de az utólagosan telepített LXDE-vel (amihez orrvérzésig ragaszkodom :B ) csak a bajom volt... )
- Telepítőben bepipáltam, hogy telepítés közben telepítse a frissítéseket és a harmadik személytől való szoftvereket...
- Mikor föltelepült teljesen felfrissítettem a Frissítéskezelőben.
- Majd feltelepítettem a frissítéseket a Synaptic csomagkezelőben is.
- Megint újraindítottam, biztos ami fix.
- Föltettem a nouveau-firmvare -t.
- Újraindítás után már megjelent az összes felbontás, de a képfrissítés az xrandr szerint mindenhol 0.0 !!!
- Majd föltettem az nvidia-331-updates-t.
- Újraindítás után kattant a monitor és beállt az 1600x1200 75Hz. Visszavettem 1280x1024 85Hz-re az NV X serverben, ahol ki is írta, hogy megjelenítő: MAXDATA / BELINEA CRT-0 :C

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve