Mappa megosztása

Fórum: 

Adott két Mint 17.3 LXDE gép (közös alhálón), az egyiken szeretnék megosztani egy mappát, amit a másikról elérhetek. Mi lenne erre a legegyszerűbb megoldás? Az LXDE fájlkezelőjében nem találok erre lehetőséget és google eddig csak olyasmit segített, hogy NFS kellene hozzá, kerneltámogatással, ilyennel még nem volt dolgom.

 

RE: Mappa megosztása

@#0 Szia!
Igaz, nem Mint LXDE-n, hanem Ubuntun már létesítettem ilyen mappamegosztásos kapcsolatot gépek között, ott a Nautilus az alapértelmezett fájlkezelő, és pofonegyszerűen lehetett a jobb egérgomb-> Mappa megosztása után a Samba-t telepíteni és a dolgokat beállítgatni.
Ha az NFS túl bonyolultnak tűnik neked, akkor azt javaslom, keress rá a Samba-ra.
Én most így hirtelen ezeket találtam:
http://askubuntu.com/a/249696
http://forums.whirlpool.net.au/archive/1526506
Mozi Samba+Gigolo-ra komponálva: https://youtu.be/y5qFRFOXrwE?t=508
Talán kiindulásnak megteszik.
*Szerk: Kicsit keresgéltem még: https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=226519

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Mappa megosztása

Egyszerű a megoldás. A Pcmanfm az LXDE fájlkezelője tartalmazza a hálózathoz csatlakozást.

Csak be kell állítani - kapcsolni a beállításokban. Preferences → Layout → Network (beklikkelni)

Az LM-ben már minden megvan a csatlakozáshoz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Mappa megosztása

Igen, a Samba itt már adott. Rémlik régebbről, hogy a Nautilusnál tényleg van az a jobb klikkes megosztási lehetőség, de ezeken a gépeken nincs Gnome/MATE. A Preferences -> Network beklikkre valóban láthatóvá vált a "Helyek" között a "Hálózat" is. Erre kattintva a "Windows hálózat" -> "Workgroup"-ban látszik a másik gép és azon belül a "print$" megosztása. Eddig jó. Viszont hogyan tudok egy mappát megosztottá tenni?
Ha akár a saját, akár a másik gépbe a fentiek szerint belépkedek a "print$"-ig és ott jobb klikk -> "Új létrehozása" -> "Mappa", akkor a mappanév bekérése után "A háttérprogram nem támogatja a műveletet" üzenetet kapok.
Ha simán a /home/sajatmappa egy meglévő mappáján jobb klikk, akkor a felugróban továbbra sincs megosztási lehetőségre utaló menüpont.
Ha esetleg a root jogosultság hiánya lenne a gond, próbáltam terminálban sudo-val is indítani a Pcmanfm-et, de úgy még csak tallózni se engedi a hálózatot, illetve jobb klikkre szintén nincs megosztási lehetőség.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Mappa megosztása

@#0 Hagyd a csudába a Sambát! NFS kell neked (Network File System) . Ezt elolvasva könnyen be is állíthatod. A Sambát a windowsos gépekkel való megosztásra használjuk, de te két linux közt akarsz megosztani.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE: Mappa megosztása

Linuxos számítógépek közti megosztáshoz jól használható a ssh (openssh-server).

A Pcmanfm menüjében megtalálod a Connect to server kapcsolót.

Egy jó és egyszerű megoldás számítógépek távoli eléréséhez is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve