LVM Hard disk partícionálás

Fórum: 

 Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni egy laptop telepítéshez. Egy most vásárolt ASUS x540L laptopról van szó. 500 GB-os vinyó van benne, s jelenleg egy ububtu van rajta ami indítja a céges laptop bemutatót. Bebootoltam dvd-ről a Paragon Hard Disk Manager 15-öt, mert át szeretném partícionálni. LVM partíciós, 3 részre osztva. Sajnos a manager program nem engedi törölni a partíciót. Ebben kérnék segítséget, hogy hogyan kezdjek hozzá, lvm-el még nem volt dolgom?

Előre is köszönöm a segítséget!

kimarite képe

LVM / RAID / egyéb

Szia,

Kérdés, hogy a kettő közül melyiket szeretnéd, azaz mi a cél tulajdonképpen, mit szeretnél kihasználni az LVM-mel?
http://hirmagazin.sulinet.hu/hu/pedagogia/lemezvarazslat-az-lvm-i

1) Az LVM rövidítés a Logical Volume Management kifejezést takarja. Az LVM lényege, hogy a gépünkben levő háttértárolókat nem egyenként, hanem logikailag összefűzve, majd particionálva használjuk. E megoldás óriási előnye, hogy egy újabb winchester telepítése után könnyedén megnövelhető a már meglévő partíció mérete, valamint egyszerűen átmozgathatunk egy lemezterületet máshová.

2) Az LVM-et akár RAID-del is kombinálhatjuk, ebben az esetben egy igen hatékony, gyors háttértárolót kaphatunk, amelyet non plus ultraként hálózati filerendszerrel felvértezve elkészíthetjük első storage szerverünket. # árnyék másolat céljából

Lehet a célod más is. Az alábbiakat a telepítő is tudja (logikai partíció), ha a 'Kicsit más' menüt választod (egyéni particionálás. ... avagy inkább az LVM menüt választod, de így előre nem derül ki, mit szeretnél, nehéz javasolni bármit is.
http://pingvinblog.hu/lvm/lvm-alapok/

Tehát, akkor van egy fizikai kötetünk (sda), azon csináltunk egy kötetcsoportot (vg), következő lépésként pedig hozzunk létre két darab logikai kötetet (LV), egyet a webszerverünk, egyet pedig a mySQL számára.

A parancsok:

lvcreate -L10G -n web vg

lvcreate -L5G -n mysql vg

Titkosítani szeretnél?

Mondom, a telepítő is tudja
http://unixlinux.tmit.bme.hu/Logikai_k%C3%B6tetkezel%C3%A9s
De már telepített rendszert ugyanazon a lemezen nem tudsz újraosztani (az egész hely felhasználásával). Érdemes lementened a működő rendszered,
https://linuxmint.hu/blog/2016/09/a-systemback-rendszermento-es-rendszer...
kiírod DVD-re. Kipróbálod, indul-e. Ha minden rendben, akkor a lemez, a partíciók teljes törlésével létrehozod az LVM-eket úgy és ahogy szeretnéd: természetesen a most telepített rendszeredről készített telepítő segítségével.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Köszönöm a választ! Valóban

 Köszönöm a választ! Valóban nem írtam le mit szeretnék. Ez nem az én laptopom lesz és windowst szeretnék rátelepíteni. Egyszerűen csak két (nem logikai) partíciót szeretnék létrehozni. Egyet a rendszernek a többit adattárolásra. Sem a raid-re sem az lvm-re nem lesz szükség. Ebben kérnék segítséget.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Köszönöm a választ! Valóban

#2 Szerintem megkaptad erre is a választ. Telepitő be, ha szükséges adatok vannak akkor mentés, (pendrive vagy DVD) live módban gparted-del összes partició törlése, újak léttrehozása, ezután azt és úgy telepitesz, amit szeretnél.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE: Köszönöm a választ! Valóban

#2 Oké. Ha telepített Linux mellé szeretnél Windows-t, akkor olvasd el ezt:
https://logout.hu/bejegyzes/szoke12/windows_telepites_linux_rendszer_melle.html
Hogy mennyi hely kell a Windows-nak, azt te tudod (a Windows verzió alapján, a rendszer követelményekből).
Fontos tudni, hogy a nem használatban lévő rendszer partícióit szerkesztheted, ez esetben valamely partíció méretének csökkentése -hogy elférjen a Windows- elindított Linux alól emiatt nem működik. Ajánlom neked ehhez a Gparted LiveCD-t:
http://gparted.org/livecd.php
Csak akkor kezd bele a Windows telepítésbe, ha a Windows telepítő látja a Linux partíció(ka)t vagyis irányítani tudod, hogy a Windows melyik partícióra kerüljön. Ellenkező esetben törölni fogja az Ubuntu-t.

A leírásban említett chroot itt is olvasható (a GRUB telepítése majd egy kis kiegészítés lesz):
https://linuxmint.hu/blog/2016/08/chroot-live-rendszer-livecddvdusb-stick
Ez a Linux rendszer indítójának (GRUB) helyretételéhez kell. Mert tönkrevágja a Windows telepítés, ez nem lehet kikerülni.

Már vázoltam, hogy a Systemback alkalmazással lementheted az egész Linux rendszert (a Debian-alapúakat), kiírod DVD-re (vagy USB-re). Alábbi módszer ehhez hasonló, de a CloneZilla alkalmazással:
http://jhead.hu/index.php/home/blog/24-altalanos/54-windows-7-telepitese-ubuntu-melle-ha-az-ubuntu-mar-telepitve-van-az-elsodleges-particiora

Utóbbi módszerrel először lemented a telepített, belakott Linux rendszert, majd törlöd azt, azaz elsőként telepíted a Windows rendszert (ahogy kell), majd a DVD mentésből másodikként telepíted a Windows mellé a Linux rendszert. Ha van még kérdésed, akkor tedd fel.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Köszönöm a választ! Valóban

#2 Beteszed a windows telepítő lemezt. Elindítod a telepítést, törlöd a jelenlegi partíciókat, létre hozod az újakat és folytatod a telepítést. Nem kell túlbonyolítani.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Köszönöm a válaszokat!

 Köszönöm a válaszokat! Megoldottam, a gparted tudta törölni. Erre a gépre csak windows lett telepítve.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve