LM20.1 cinnamon prblémáim

kojak képe

Fórum: 

 

üdv, az LM20.1 telepítése után két problémám lenne, ami hardver alapú:

  1. Az NVidia beállításoknál nincs v-sinc beállítási lehetőség, a 19.4-nél még volt. e miatt ugyan azokkal a problémákkal találkozok videók lejátszásánál, mint pár éve. vízszintesen pár sor elcsúszik gyosabb mozgásoknál, így törik a kép. a beállításoknál csak ennyi szerepel, ráadásul a "pöttyöt" nem is tudom ki-be kapcsolni, hogy leellenőrizzem, működik e.https://www.dropbox.com/s/djudrj897gzul5j/K%C3%A9perny%C5%91k%C3%A9p%20%... a legújabb driver van fent, ahogy nézem, így nem tudom, milyen beállításokkal tudnám ezt a videó lejátszási anomáliát megszüntetni. minden programmal, böngészővel ez a helyzet videó lejátszásnál.
  2. a Wi-Fi átvitel lelassult. %g-vel használom, és a 19.4-s felállásnál mért 250M-s letöltés és a 90Mletöltés belassult. a leggyorsabb letöltésem 20.1-nél 160M körül mozog a feltöltésem pedig 25-30M körül. Másik drivereket használ a 20.1,mint a 19.4?

drivereket kéne vadásznom, vagy vannak valamilyen megoldások? vártam a problémák leírásával egy ideig, hátha jönnek ezekre frissítáések, de eddig semmi

kimarite képe

inxi

Kimeneteket kaphatnánk? (Ubuntu Pastebin megosztással)

inxi -Fzxxx
dmesg

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

inxi

#2 Hát én végignéztem, a DMESG-ben látni ACPI hibákat, olyanokat, amiket több dolog okozhat, akár a hibás nVidia driver, vagy BIOS hiba is. Tény, nem a legutolsó BIOS van a gépen, de a rossz hír az, hogy a Lenovo is átlépett a sötét oldalra ezzel a géppel, mert csak Windowsos BIOS frissítő programot adott ki:

https://pcsupport.lenovo.com/us/en/products/laptops-and-netbooks/700-series/700-15isk/downloads/driver-list/component?name=BIOS%2FUEFI

Ettől függetlenül lehet próbálkozni az UEFI SETUP felületen az egyik, vagy másik videokártya letiltásával / engedélyezésével (Tehát, hogy egyszerre csak egyik legyen használva). Illetve, ha van ACPI változtatási lehetőség, azzal is. (Előtte lefényképezni / felírni, hogy milyen beállítás volt!), továbbá az energia gazdálkodási lehetőségekel (S1-S3 /stb. Elvileg az S3 is okozhat ilyen jelenséget, tehát, ha lehet, megváltozatni valami másra.

Lehet kernel paraméterekkel is operálni, de ezt meghagynám akkorra, ha végig voltak próbálva a fenti lehetőségek.
Amúgy a rendszer Nvidia drivere újabbnak látszik, mint ami letölthető a gyártó oldaláról:
https://www.nvidia.com/Download/driverResults.aspx/83686/en-us

És hogy mindezek javítanak-e a képernyő hibán, wifi sebességen, nem biztos. A Wifi értékek mivel voltak mérve?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kojak képe

inxi

#3 ezzel a BIOS-l ment a 19.4-n tökéletsen. eleinte ott is ezt csinálta, törte gyorsabb mozgásoknál a sorokat viedó lejátszásnál és ablak gyors görgetésénél, de idővel megjavult. a 19.4-n is lehettt a driverrel váltogatni, melyik vga-t használjam, nem kellett BIOS.n leállítani egyiket sem.

igen, lehet a régebbi driverrel jó lenne, de azt nem tudom feltenni.

kár, hogy nincs megoldva, hogy wine alatt is feltehető legyen a BIOS exe frissítés, ezért régi a verzió, mert évek óta LM van a gépen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

inxi

#2 Ezek az üzenetek azt jelzik, hogy az energiagazdálkodás vezérlésével és a PCI gyökérhíd-számlálási adatokkal kapcsolatos BIOS-hibák vannak a helytelen ACPI-tábla miatt. Bár ezek nem okozhatnak problémákat a rendszeres működés során, problémákat okozhatnak az energiagazdálkodási funkciókkal. Kérjük, vegye fel a kapcsolatot a rendszerszállítóval és kérjen frissített BIOS-t.

A dmesg kimentben látha BIOS/ACPI ütközés miatt rá kéne nézni a BIOS frissítére.
https://access.redhat.com/articles/65378
https://wiki.osdev.org/AML

#4 Az Illesztőprogramkezelő a helyes, ajánlott Nvidia driverre van beállítva?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

inxi

#4 Egyébként azt elfelejtettem mrgkérdezni, mi az a 19.4, ami alatt minden jól ment?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kojak képe

inxi

#6 a LinuxMint19.4 alatt ment jól, amióta feltettem a LM20.1-t azóta újra előjött ez a probléma és a WiFi is lassabb.

az a driver van fent, amit a telepítő feltett.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

L M 19.4

#7 Linux Mint 19.4 nincs - soha nem is volt. https://linuxmint.com/download_all.php

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kojak képe

L M 19.4

#8

így igaz, 19.2 volt azt hiszem. mivel leszedtem, nem tudom megnézni sajnos. lehet az ubuntu 4-s végződéssel keverve ugrott be a szám. elnézést. cool

a lényeg, hogy azon minden rendesen ment. videó és a wifi is sokkal gyorsabban töltött le-fel, kábellel most is 850/500 körüli a sebesség.

ha valóban a BIOS a ludas ez ügyben (sortörés a képen, lassú wifi) hogyan tudnám feltenni az új BIOS-t? telepítsek e miatt egy win-t, vagy van valami trükk?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

BIOS frissítés | 700-15ISK, 700-17ISK | 27 Aug 2018

#9 Van újabb BIOS, íme:

BIOS Update for Windows 7 (64-bit), Windows 10 (64-bit) - 700-15ISK, 700-17ISK | 27 Aug 2018

Forrás: https://pcsupport.lenovo.com/us/en/products/laptops-and-netbooks/700-series/700-15isk/downloads/ds111737
Ők mit javasolnak és mennyiért vállalnák?
https://www.lenovo.com/hu/hu/premier-support

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

inxi | Illesztőprogramkezelő

#4 #5 Az Illesztőprogramkezelőről mutatnál képet?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

BIOS frissítés

#9 A legegyszerűbb (ami korántsem egyszerű) megoldás egy átmeteti merevlemez beszerelése, arra egy wint feltenni, frissíteni róla a BIOS-t. Ezek a wines megoldások úgy működnek, hogy módosítják a merevlemez első blokkjait, beleírják a BIOS frissítő programot, aztán újraindítják a gépet, induláskor lefut a frissítő, majd visszaírja a módosított blokkokat, és újraindítja megint a gépet. Tehát live win sem megoldás, valódi merevlemez kell.

Az ennél nem egyszerűbb megoldás, egy wines gépen megpróbálni futtatni a frissítő programot, amint kicsomagolja magát, valahogy leállítani / elkapni a kicsomagolt cuccot, abban kis eséllyel vannak eszközök, amivel DOS alól is meg lehet oldani a frissítést, de erre nincs garancia, továbbá kockázatos, nagy hozzáértést igényel.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Video problémára várható javítás

Olvasgattam a Mint Blog-ot, és ott említik, hogy dolgoznak a Nvidia kártyával észlelhető problémán, várható, hogy egy frissítéstől megjavul.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kojak képe

inxi | Illesztőprogramkezelő

#15 kipróbáltam mindegyikkel, a probléma ugyan az. az LM19.2-vel jó volt, a 20.1-l mindegyik csinálja a sortörést. 

valami csak lehet a 20.1-l, mert ugye nem csak az NVidia gond van, hanem az AC-s Wi-Fi is lasabb, kb. 90 Mbs-l, mint a 19.2-nél volt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

inxi | Illesztőprogramkezelő

#16 A wifi más tészta, mert ott akármi is lehet, aminek nincs köze az LM20.1-hez. Azzal sok tesztett kellene végezni, mert az, hogy régebb jó volt, most nem, azzal az is a baj, hogy közben eltelt valamennyi idő, ami során kismillió dolog változhatott. Hálózat leterheltség, házon belül jelzavarás , pl. átrendezés, valami fém odakerült valami helyre, ahol visszatükröz, (bár ennek igen kicsi esélye, de benne van a pakliban), wifi antenna amortizlálódás, egyéb eszközök megszaporodtak, valaki lopja a wifit, router önmagába fordult,  szóval nagyon sok az opció. Be kellene butulni egy live 19.2/19.3 pendriveval, oszt azzal tesztelni a wifi-t, hogy mi a helyzet velük, ezzel megállapítható, hogy tényleg az LM20.1-el van baj, vagy sem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

inxi | Illesztőprogramkezelő

#16 Ugye, érdemes a Live 19.2 kiadással ránézni, azaz hardver ellenőrzést végezni, minden rendben van-e. A videó és a Wifi. Megnéztük a korábban közölt dmesg kimenetet, az ACPI hibákat vettük akkor is észre, Wifi hibákat nem láttunk. A Live rendszernél is kéne egy dmesg kimenet: ACPI hibák megvannak-e ott is, illetve a Wifi esetleg jobban megmutatja magát a kimenetben.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kojak képe

inxi | Illesztőprogramkezelő

#17 mivel légvonalban kb 3 méterre van a laptop a routertől - mint a 19.2-nél - és az iPad és a telefon ugyan itt ugyan úgy tölt le, mint régebben, csak a LM20.1-re tudok gyanaokodni, hogy valami nem kerek. de kipróbálom a live 19.2-vel, ha megtalálom...

leginkább a feltöltés lassult be nagyon, az eddigi 90-100 Mbs helyett stabilan 22 Mbs-l tölt fel. a letöltés 250-260 Mbs helyett 185 Mbs a mostani mérsekkor.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kojak képe

mai NVidia frissítés

volt ma egy NVidia frissítés. ugyan az a probléma, törik kép, még egér görgös oldal pörgetésnél is. mondjuk újabb kezelőfelület nem lett, így v-sync-t nem tudok ki-be kapcsolni

megpróbálok szerezni egy NVME meghajtót és teszek rá win10-t a BIOS frissítéshez. 

egyébként eléggé lebutított BIOS van rajta, nem sok mindent lehet állítgatni. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve