LM20.1 cinnamon prblémáim

kojak képe

Fórum: 

 

üdv, az LM20.1 telepítése után két problémám lenne, ami hardver alapú:

  1. Az NVidia beállításoknál nincs v-sinc beállítási lehetőség, a 19.4-nél még volt. e miatt ugyan azokkal a problémákkal találkozok videók lejátszásánál, mint pár éve. vízszintesen pár sor elcsúszik gyosabb mozgásoknál, így törik a kép. a beállításoknál csak ennyi szerepel, ráadásul a "pöttyöt" nem is tudom ki-be kapcsolni, hogy leellenőrizzem, működik e.https://www.dropbox.com/s/djudrj897gzul5j/K%C3%A9perny%C5%91k%C3%A9p%20%... a legújabb driver van fent, ahogy nézem, így nem tudom, milyen beállításokkal tudnám ezt a videó lejátszási anomáliát megszüntetni. minden programmal, böngészővel ez a helyzet videó lejátszásnál.
  2. a Wi-Fi átvitel lelassult. %g-vel használom, és a 19.4-s felállásnál mért 250M-s letöltés és a 90Mletöltés belassult. a leggyorsabb letöltésem 20.1-nél 160M körül mozog a feltöltésem pedig 25-30M körül. Másik drivereket használ a 20.1,mint a 19.4?

drivereket kéne vadásznom, vagy vannak valamilyen megoldások? vártam a problémák leírásával egy ideig, hátha jönnek ezekre frissítáések, de eddig semmi

inxi

#2 Hát én végignéztem, a DMESG-ben látni ACPI hibákat, olyanokat, amiket több dolog okozhat, akár a hibás nVidia driver, vagy BIOS hiba is. Tény, nem a legutolsó BIOS van a gépen, de a rossz hír az, hogy a Lenovo is átlépett a sötét oldalra ezzel a géppel, mert csak Windowsos BIOS frissítő programot adott ki:

https://pcsupport.lenovo.com/us/en/products/laptops-and-netbooks/700-series/700-15isk/downloads/driver-list/component?name=BIOS%2FUEFI

Ettől függetlenül lehet próbálkozni az UEFI SETUP felületen az egyik, vagy másik videokártya letiltásával / engedélyezésével (Tehát, hogy egyszerre csak egyik legyen használva). Illetve, ha van ACPI változtatási lehetőség, azzal is. (Előtte lefényképezni / felírni, hogy milyen beállítás volt!), továbbá az energia gazdálkodási lehetőségekel (S1-S3 /stb. Elvileg az S3 is okozhat ilyen jelenséget, tehát, ha lehet, megváltozatni valami másra.

Lehet kernel paraméterekkel is operálni, de ezt meghagynám akkorra, ha végig voltak próbálva a fenti lehetőségek.
Amúgy a rendszer Nvidia drivere újabbnak látszik, mint ami letölthető a gyártó oldaláról:
https://www.nvidia.com/Download/driverResults.aspx/83686/en-us

És hogy mindezek javítanak-e a képernyő hibán, wifi sebességen, nem biztos. A Wifi értékek mivel voltak mérve?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kojak képe

inxi

#3 ezzel a BIOS-l ment a 19.4-n tökéletsen. eleinte ott is ezt csinálta, törte gyorsabb mozgásoknál a sorokat viedó lejátszásnál és ablak gyors görgetésénél, de idővel megjavult. a 19.4-n is lehettt a driverrel váltogatni, melyik vga-t használjam, nem kellett BIOS.n leállítani egyiket sem.

igen, lehet a régebbi driverrel jó lenne, de azt nem tudom feltenni.

kár, hogy nincs megoldva, hogy wine alatt is feltehető legyen a BIOS exe frissítés, ezért régi a verzió, mert évek óta LM van a gépen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

inxi

#2 Ezek az üzenetek azt jelzik, hogy az energiagazdálkodás vezérlésével és a PCI gyökérhíd-számlálási adatokkal kapcsolatos BIOS-hibák vannak a helytelen ACPI-tábla miatt. Bár ezek nem okozhatnak problémákat a rendszeres működés során, problémákat okozhatnak az energiagazdálkodási funkciókkal. Kérjük, vegye fel a kapcsolatot a rendszerszállítóval és kérjen frissített BIOS-t.

A dmesg kimentben látha BIOS/ACPI ütközés miatt rá kéne nézni a BIOS frissítére.
https://access.redhat.com/articles/65378
https://wiki.osdev.org/AML

#4 Az Illesztőprogramkezelő a helyes, ajánlott Nvidia driverre van beállítva?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

inxi

#4 Egyébként azt elfelejtettem mrgkérdezni, mi az a 19.4, ami alatt minden jól ment?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kojak képe

inxi

#6 a LinuxMint19.4 alatt ment jól, amióta feltettem a LM20.1-t azóta újra előjött ez a probléma és a WiFi is lassabb.

az a driver van fent, amit a telepítő feltett.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

L M 19.4

#7 Linux Mint 19.4 nincs - soha nem is volt. https://linuxmint.com/download_all.php

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kojak képe

L M 19.4

#8

így igaz, 19.2 volt azt hiszem. mivel leszedtem, nem tudom megnézni sajnos. lehet az ubuntu 4-s végződéssel keverve ugrott be a szám. elnézést. cool

a lényeg, hogy azon minden rendesen ment. videó és a wifi is sokkal gyorsabban töltött le-fel, kábellel most is 850/500 körüli a sebesség.

ha valóban a BIOS a ludas ez ügyben (sortörés a képen, lassú wifi) hogyan tudnám feltenni az új BIOS-t? telepítsek e miatt egy win-t, vagy van valami trükk?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

BIOS frissítés | 700-15ISK, 700-17ISK | 27 Aug 2018

#9 Van újabb BIOS, íme:

BIOS Update for Windows 7 (64-bit), Windows 10 (64-bit) - 700-15ISK, 700-17ISK | 27 Aug 2018

Forrás: https://pcsupport.lenovo.com/us/en/products/laptops-and-netbooks/700-series/700-15isk/downloads/ds111737
Ők mit javasolnak és mennyiért vállalnák?
https://www.lenovo.com/hu/hu/premier-support

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

inxi | Illesztőprogramkezelő

#4 #5 Az Illesztőprogramkezelőről mutatnál képet?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

BIOS frissítés

#9 A legegyszerűbb (ami korántsem egyszerű) megoldás egy átmeteti merevlemez beszerelése, arra egy wint feltenni, frissíteni róla a BIOS-t. Ezek a wines megoldások úgy működnek, hogy módosítják a merevlemez első blokkjait, beleírják a BIOS frissítő programot, aztán újraindítják a gépet, induláskor lefut a frissítő, majd visszaírja a módosított blokkokat, és újraindítja megint a gépet. Tehát live win sem megoldás, valódi merevlemez kell.

Az ennél nem egyszerűbb megoldás, egy wines gépen megpróbálni futtatni a frissítő programot, amint kicsomagolja magát, valahogy leállítani / elkapni a kicsomagolt cuccot, abban kis eséllyel vannak eszközök, amivel DOS alól is meg lehet oldani a frissítést, de erre nincs garancia, továbbá kockázatos, nagy hozzáértést igényel.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Video problémára várható javítás

Olvasgattam a Mint Blog-ot, és ott említik, hogy dolgoznak a Nvidia kártyával észlelhető problémán, várható, hogy egy frissítéstől megjavul.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

inxi | Illesztőprogramkezelő

#13 Elég ritkán nézel be, úgyhogy nem lapozok vissza, de mintha javasoltam volna a 450-es drivert prószára a 460-as helyett. Ha a helyedben lennék, egyszer ránéznék.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kojak képe

inxi | Illesztőprogramkezelő

#15 kipróbáltam mindegyikkel, a probléma ugyan az. az LM19.2-vel jó volt, a 20.1-l mindegyik csinálja a sortörést. 

valami csak lehet a 20.1-l, mert ugye nem csak az NVidia gond van, hanem az AC-s Wi-Fi is lasabb, kb. 90 Mbs-l, mint a 19.2-nél volt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

inxi | Illesztőprogramkezelő

#16 A wifi más tészta, mert ott akármi is lehet, aminek nincs köze az LM20.1-hez. Azzal sok tesztett kellene végezni, mert az, hogy régebb jó volt, most nem, azzal az is a baj, hogy közben eltelt valamennyi idő, ami során kismillió dolog változhatott. Hálózat leterheltség, házon belül jelzavarás , pl. átrendezés, valami fém odakerült valami helyre, ahol visszatükröz, (bár ennek igen kicsi esélye, de benne van a pakliban), wifi antenna amortizlálódás, egyéb eszközök megszaporodtak, valaki lopja a wifit, router önmagába fordult,  szóval nagyon sok az opció. Be kellene butulni egy live 19.2/19.3 pendriveval, oszt azzal tesztelni a wifi-t, hogy mi a helyzet velük, ezzel megállapítható, hogy tényleg az LM20.1-el van baj, vagy sem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

inxi | Illesztőprogramkezelő

#16 Ugye, érdemes a Live 19.2 kiadással ránézni, azaz hardver ellenőrzést végezni, minden rendben van-e. A videó és a Wifi. Megnéztük a korábban közölt dmesg kimenetet, az ACPI hibákat vettük akkor is észre, Wifi hibákat nem láttunk. A Live rendszernél is kéne egy dmesg kimenet: ACPI hibák megvannak-e ott is, illetve a Wifi esetleg jobban megmutatja magát a kimenetben.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kojak képe

inxi | Illesztőprogramkezelő

#17 mivel légvonalban kb 3 méterre van a laptop a routertől - mint a 19.2-nél - és az iPad és a telefon ugyan itt ugyan úgy tölt le, mint régebben, csak a LM20.1-re tudok gyanaokodni, hogy valami nem kerek. de kipróbálom a live 19.2-vel, ha megtalálom...

leginkább a feltöltés lassult be nagyon, az eddigi 90-100 Mbs helyett stabilan 22 Mbs-l tölt fel. a letöltés 250-260 Mbs helyett 185 Mbs a mostani mérsekkor.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kojak képe

mai NVidia frissítés

volt ma egy NVidia frissítés. ugyan az a probléma, törik kép, még egér görgös oldal pörgetésnél is. mondjuk újabb kezelőfelület nem lett, így v-sync-t nem tudok ki-be kapcsolni

megpróbálok szerezni egy NVME meghajtót és teszek rá win10-t a BIOS frissítéshez. 

egyébként eléggé lebutított BIOS van rajta, nem sok mindent lehet állítgatni. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kojak képe

BIOS frissítés után

elvégeztem a BIOS frissítését. a videók sortöréso problémája úgy tűnik megoldódott. köszönöm.

a WiFi viszont még mindig ugyan olyan lassú. elvégeztem a sebességteszteket a winen és a minten is, a képek elnevezésén látható melyik oprendszerrel készült, természetesen a laptop helyzetén, képernyő dőlészögén nem változtattam a mérések között. újraindítási idő különbséggel, az eredmények itt láthatóak:

https://www.dropbox.com/sh/3cnuc12ll7djmig/AABlfwkaMKermmlfhQcFXiNWa?dl=0

van valami lehetőség a gyorsításra?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

BIOS frissítés után

#21 Most akkor jöhet egy dmesg, patebinre

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

BIOS frissítés után

#23 Első észrevétel:

-BIOS SETUP felületen a Secure Boot opciót ki kellene kapcsolni.

Második észrevétel: rtl8821ae wifi kártya driverével lehet gond, még keresgélek, de összevissza infók vannak a neten, olyan linkekkel, amik nem létező célokra mutatnak.

Friss driver itt van: https://github.com/rtlwifi-linux/rtlwifi_new,

De az egyik összetevő linkje hibás (http://github.com/lwfinger/rtlwifi_new.git -404-et dob)

Még majd keresgélek.

De lehet, hogy frissítéstől megjavul, mire megtalálom a megoldást.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

iwconfig kimenet

Terminálba: iwconfig
Power Management:off
Ezt mutatja ?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Wireless Info

Be kéne kapcsolni a Wifi-t, és kapcsolódni is.
Majd nyiss terminált, töltsd le, és futtasd az információs scriptet.
Így (egyetlen parancsról van szó, egyben másold):

wget -N -t 5 -T 10 https://github.com/UbuntuForums/wireless-info/raw/master/wireless-info && \
chmod +x wireless-info && \
./wireless-info

Forrás: https://github.com/UbuntuForums/wireless-info

Aztán nyisd meg a saját könyvtárat, és nyisd meg a wireless-info.txt fájlt (szövegszerkesztővel).
A tartalmát a lentebb linkelt leírás szerint oszd meg a válaszodban!
A honlap működése 7. rész: Ubuntu Pastebin | szöveg megosztása

Mert, lehet különböző paramétereket állítgatnánk.
A fenti scriptből kiderül a jelenlegi beállítás.
A javításhoz egyelőre itt két fórum (csak jegyzet):
https://gist.github.com/gayanhewa/575bd408a7386732fe9de74f7c87eb83
https://ubuntuforums.org/printthread.php?t=2342138&pp=10&page=1

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

BIOS frissítés után | egyéb... (témán kívül)

#23 TPM probléma (ez egy Secure Boot verzió):

tpm_crb MSFT0101:00: [Firmware Bug]: Bad ACPI memory layout

Valami memória gond:

BAR 6: no space for [mem size 0x00080000 pref]
BAR 6: failed to assign [mem size 0x00080000 pref]

... és az AE gondok még jelen, de ez van.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kojak képe

iwconfig kimenet

#25

ez van az iwconfigban:

lo        no wireless extensions.

enp3s0    no wireless extensions.

wlp2s0    IEEE 802.11  ESSID:"Xiaomi_Kissisti_5G"  
          Mode:Managed  Frequency:5.22 GHz  Access Point: 88:C3:97:82:F2:F0   
          Bit Rate=433.3 Mb/s   Tx-Power=30 dBm   
          Retry short limit:7   RTS thr=2347 B   Fragment thr:off
          Power Management:on
          Link Quality=58/70  Signal level=-52 dBm  
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kojak képe

Wireless Info

#26

közben kikapcsoltam a secure boot-t a BIOS-ban. 

a wireless-info:

https://pastebin.ubuntu.com/p/kThgt4XvKg/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

iwconfig kimenet

#28 Futtasd ezt a parancsot:
sudo iwconfig wlp2s0 power off
(Ha ez a wlp2s0 a nano wifi adapter azonosítója)
Ezután ellenőrizd le az iwconfig paranccsal hogy ténylegesen lekapcsolta-e a
Power Management-et.
Ha igen, akkor jöhet egy sebesség teszt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kojak képe

iwconfig kimenet

#30

lekapcsolta, az eredmény ugyan az, feltöltés 22,7 Mbs

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Tegnapi firmware frissítés elrontotta a videó lejátszást?

#32

Nem olvastam tüzetesen végig az egészet, és megoldást sem tudok javasolni, csak pár megjegyzésem van.

1-2 éve én is ezzel a problémával küszködtem, még blogot írtam róla, ami már nincs meg.

Én is a Linux Mint 20.1 Cinnamon 4.8.6-ot használom, NVIDIA kártyám van.
Igaz, nálam az 5.4.0-66-generic x86_64 bits kernel van használatban.

És már egy ideje nincs problémám a videó lejátszással.
Annak a hibának Video Tearing a neve.

Hiába telepítettem drájvereket, nem lett tökéletes.

Amúgy az, hogy a "legújabb" nem azt jelenti, hogy a "legjobb".

Egy idő után feladtam, és nem telepítettem NVIDIA drájvert, hanem a Nouveaut használtam. Az volt a legjobb.
Próbáltad?

De most, megnéztem az Illesztőprogram-kezelőt, és megdöbbenve látom, hogy a 390.141-es van használatban.
Nálam ezt jelzi úgy hogy ajánlott. Ami megint csak nem jelent semmit.
Lehet, hogy csak a nagyobb verziószámút ajánlja.

Ezek szerint a Linux telepítésekor került ez is telepítésre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Tegnapi firmware frissítés elrontotta a videó lejátszást?

#32 A videót melyik alkalmazásban nézed? Ha több van, akkor melyekben?
Teljes képernyőn is jelentkezik a probléma vagy csak ablakban?

A beállítási lehetőségekről mutatnál képsorozatot? Kíváncsi lennék rá.
Egy könyvtár megosztása is elég, azaz egy hivatkozás kéne. A Dropbox tudja, az Imgur is, ha egyszerre töltöd fel a képeket..., tán más megosztó portál is.
Innentől lefelé, az összesről, a PRIME profilest is beleértve:

A Currently synced to display: Unknown jelzés elég érdekes. Van ilyen, persze.
Egy monitorod van? Azaz, a noteszgép saját monitorát használod?

Linux firmware naprakész PPA:
https://code.launchpad.net/~darxus/+archive/ubuntu/linux-firmware-daily/
Ez nem túl érdekes, mert rosszul is elsülhet (az Nvidia nem tudjuk, mennyire szeretné), másrészt a firmware-ek frissülnek a kiadásban elég jól. Csak jegyzet, hogy ilyen is létezik.

A Wifi beállításokra is rátérek, csak összeszedem az infomációkat még.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kojak képe

Tegnapi firmware frissítés elrontotta a videó lejátszást?

#34

Minden ablakban jelentkezik a probléma. Kicsiben, nagyban, teljes képernyőny. Megpróbálok valami videót feltenni róla. Nem most, de a hétvégén.

VLC, SMplayer, de minden böngészős videóban is jelentkezik. Sajnos Appokat nem készítenek Linuxra, így marad a böngészős lejátszás a maga nyűgjeivel. De ez külön téma lehetne.

Kipróbáltam laptop képernyővel, TV-n HDMI-vel, együtt a kettőt is, megosztottan is, minden felállásban előjön a probléma. Közben a win10 (dual boot) lejátszása tökéletes.

A kért képek, bár semmihez nem nyúltam azóta, amikor még jó volt, a BIOS frissítése után, csak kikapcsoltam a secure boot-t.

A képek közé teszem a frissítési előzményeket, amúgy azt írja, napra kész. A rendszert 03.04-n telepítettem újra, a 03.08-i frissítésekig semmi gond nem volt. Csak az aznapi Nemo frissítés nincs a képen, a többi ami nincs mind negyedikei.

https://www.dropbox.com/sh/bl4hx7o9qlo9dg9/AAA5NdFwz1tBCZt-JCgltBcua?dl=0

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Tegnapi firmware frissítés elrontotta a videó lejátszást?

#35 https://www.dropbox.com/sh/bl4hx7o9qlo9dg9/AAA5NdFwz1tBCZt-JCgltBcua?dl=0&preview=K%C3%A9perny%C5%91k%C3%A9p+%E2%80%93+2021-03-13+09-42-41.png

Syncronization: Off > On

Esetleg.

Ugyanitt, de az Advanced... beállításnál miket lehet állítani?

Nézzük meg azt is (listázzuk),

ls /lib/modprobe.d/

hogy van-e a fenti könyvtárban pontosan olyan vagy hasonló nevű fájl, mint, amit itt említenek: https://askubuntu.com/questions/968443/nvidia-drivers-unable-to-check-force-full-composition-pipeline/1260966#1260966

De nézzük ugyanakkor azt is, itt mi van:

ls /etc/modprobe.d/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kojak képe

Tegnapi firmware frissítés elrontotta a videó lejátszást?

#36

nincs semmi, amivel a szinkronizációt on-ra tudnám tenni, az advenced... pedig átvált basic... -re.

az elsőre ez jön:

aliases.conf
blacklist_linux_5.4.0-58-generic.conf
blacklist_linux_5.4.0-66-generic.conf
blacklist_linux_5.4.0-67-generic.conf
blacklist_linux-hwe-5.8_5.8.0-33-generic.conf
blacklist_linux-hwe-5.8_5.8.0-44-generic.conf
blacklist_linux-hwe-5.8_5.8.0-45-generic.conf
nvidia-graphics-drivers.conf
systemd.conf

a másodikra:

alsa-base.conf                  blacklist-modem.conf
amd64-microcode-blacklist.conf  blacklist-oss.conf
blacklist-ath_pci.conf          blacklist-rare-network.conf
blacklist.conf                  dkms.conf
blacklist-firewire.conf         intel-microcode-blacklist.conf
blacklist-framebuffer.conf      iwlwifi.conf
 

most (03.15) volt egy firmware frissítés, de semmi változás ebben.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Tegnapi firmware frissítés elrontotta a videó lejátszást?

#37 Kimenet, azaz a fájl tartalma?

cat /lib/modprobe.d/nvidia-graphics-drivers.conf

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Tegnapi firmware frissítés elrontotta a videó lejátszást?

#38 Mert ez a sor keressük, 0 vagy 1 beállítással:

options nvidia-drm modeset=

Ha már van ilyen valahol..., akkor az ezt tartalmazó fájlt kell szerkeszteni.
Amit az imént kérdeztem, fontos, mielőtt a lentebb írtakra lépnénk.

-----

A következő lépés ez lenne (de még ne csináld!).

A kívánt paraméterezés fájlba írása (terminálban - egyetlen parancssor!):

sudo tee /etc/modprobe.d/nvidia-tearing.conf << EOF
# Fixing screen-tearing on Linux with an NVIDIA GPU
options nvidia-drm modeset=1
EOF

A beállítások frissítése:

sudo update-initramfs -uk all

Érdemes a rendszert is újraindítani (majd, ha erre kerül a sor)...

Elméletben a Force Full Composition Pipeline lenne jó neked:
https://www.gamingonlinux.com/articles/how-to-an-update-on-fixing-screen...

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

Tegnapi firmware frissítés elrontotta a videó lejátszást?

#40 Láthatóan nincs olyan beállítás közte amit szeretnénk.
Most csináld, amire az imént még azt írtam, várj vele.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kojak képe

Tegnapi firmware frissítés elrontotta a videó lejátszást?

#41

nem akarom elkiabálni, de újraindítás után jólett smiley

köszönöm. még próbálom más alkalmazással, de webes felületen a netflix nem törik már...

mondjuk ezt "gyárilag" megoldhatták volna... de már hozzászoktam, hogy a videó lejátszásra tojnak nagyívben fejlesztéskor. már 10 éve is pont ilyenekkel szenvedtem egy E8400 procis géppel, abban nem volt NVidia.... meg az ubuntu studio volt.

a wifi sebesség még mindig 22 Mbs feltöltésben, de majd csak egyszer megjavul, nem szerverként funkcionálok. bár amikor egy megvágott filmet feltöltök a benti gépemre, nem volna rossz gyorsabb

még hozok fel más témát, nem ide, mert az mással kapcsolatos

ha lenne korona smile, megkapnád kima smiley

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve