Linux Mint upgrade 18.1-ről 20.1-re

Segítséget kaptál? Szívesen töltöd itt az idődet? Visszajársz hozzánk? Támogasd a munkákat: Ko-fi és Paypal!

Fórum: 

Üdvözletem!
18.1-es 64 bites Linux Mint van a gépemen. Abban kérnék segítséget, hogyan tudom upgradelni a legújabb verzióra, a 20.1-esre? Azt látom, hogy a Frissítéskezelőben a "Szerkesztés" menüben a legalsó menüpont "Linux Mint 18.3 Sylvia" kiadásra frissítés. Ezt el kell végezzem és a 18.3-ról tudok majd 19-esre váltani és arról majd ezzel a módszerrel 19.3-ra frissíteni és arról 20.0-ra majd uígy 20.1-re? Vagy hogyan a legegyszerűbb? Köszönöm a segítséget.

Talán meg lehet csinálnii.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Talán meg lehet csinálnii. Talán. De nem érdemes. Sem időben, sem biztonságban nem térül meg. Jobb módszernek tartom az adatok mentését és egy "tiszta" telepitést. Bár lehet, hogy másnak más a véleménye,,,

Koppány képe

Csak alverziók közötti

Értékelés: 

5

#2 Ráadásul ilyen sokszoros verzió frissítés során mellé is tud menni a dolog. Nem tudom, az usr merge-t a 18-asok is megkapták? Mert szerintem egyenként minden pontverziót naprakészre kell frissíteni, hogy tovább tudj lépni, ez jó kis móka lenne. :) 

Alkalmazások beállítása

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszönöm nektek a gyors válaszokat. Akkor ez új verzió telepítés lesz. Úgy érdemes nekifogni, hogy - adatok lementése után -
- leformázom a winyót, és teljesen új telepítés vagy
- hagyok mindent ahogy van és a telepítésnél választom ki, hogy a régi rendszer törlése és új telepítése? (vmi ilyesmi menüpont rémlik korábbról).
Meg lehet azt oldani, hogy az egyes programok beállításait elmenteni? Úgy értem, hogy feltenném a 20.1-es Mint-et, utána a szükséges programokat a szoftverkezelőből és ezután ne kelljen minden programot újra beállítani (hogyan jelenjenek meg, alapértelmezett mentési könyvtárak stb)?
Nagyon köszönöm.

Alkalmazások beállítása

Értékelés: 

5

#4 Ha a Home mappát mindenestül mented, akkor a beállítások is mentve lesznek. Viszont ez lehet jó, meg rossz is, mert az újabb Linux alatt programok újabb verziói lehet nem kompatilbilisek a régebbi beállításokkal, de ezt csak próbálgatva lehet megtudni. Lehetnek olyan programok is, amik a Home alá települnek, és ezek már nem lesznek kompatibilisek az új Linuxxal.

Mellételepítés

Értékelés: 

5

Mi van akkor, ha nem legyalulod a rendszert hanem a meglévő mellé teszel új rendszert? 

Akkor megmarad a régi, tudod használni és van időd belakni az új rendszert. 

kimarite képe

Alkalmazások beállítása

Értékelés: 

5

#4 Meg lehet azt oldani, hogy az egyes programok beállításait elmenteni? Úgy értem, hogy feltenném a 20.1-es Mint-et, utána a szükséges programokat a szoftverkezelőből és ezután ne kelljen minden programot újra beállítani (hogyan jelenjenek meg, alapértelmezett mentési könyvtárak stb)?

Sajnos, az alkalmazások beállításai is változtak, érdemes a kedvelt beállításokat minél többet gyakorolni (persze, emiatt ne telepítsd folyton újra és újra a Linux Mintet :)). Csak, mert hiába mented el a 2 verzióval régebbi beállítást, az már elavult is lehet, azaz nem működik...

Na most, ha fájlba mented a mostani rendszeren telepített alkalmazásokat,

dpkg -l | grep ^ii | awk '{print $2}' > installed

majd az új rendszeren visszatelepíted azokat a fájlból (*),

sudo apt-get install $(cat installed)

akkor is hibát hozhat több dolog is.
Egy ilyen, amikor használod a Wine alkalmazást, és a rendzser nem „multiarch”.
Persze, a Linux Mint multiarch, de mondom, példa volt. :)