Linux Mint telepites

Fórum: 

Üdvozlet!

Most telepítem először a Linuxot, Dualba szeretném telepíteni a windows melle, követtem egy videó utasításait, viszont a telepítés közben valamiért én nem tudtam megnyomni a "+" jelt.

http://imgur.com/a/MWe4H

A telepítőben 1 pontal előbb se ajánlodta, fel h a Windows mellé telepítsen.

https://youtu.be/vxepmtjmilQ?t=6m40s

Ő rá kattinthat a "+" jelre.

A videó elejét többször megnéztem és biztos jól hoztam létre a 20 Gb szabad helyt a Linuxnak.

 

 

kimarite képe

RE: Linux Mint telepités

@#0 MBR partíciós táblán összesen 4 elsődleges partíciód lehet. A másik 'nemhaszn' nevűt (4455MB) törölnöd kell, mert (szerk.:) 'Valamelyik partíciót' törölnöd kell, mert a Linux Mint létrehozásával (/szerk) így már 5 lenne, de azt ugye nem lehet. Kukkancs bele miért;
https://hu.wikipedia.org/wiki/Part%C3%ADci%C3%B3
Miután törlöd a másikat, Javaslat az új negyedik partíció létrehozására: először kiterjesztett partíciót hozz létre (21.476MB), majd abban logikai partíció(ka)t a Linux Mint-nek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE: Linux Mint telepités

#1 Természetesen alapvetően jó, amit írsz, de nem a 4455 MB-os szabad hellyel van a gond, attól engedné az új kiterjesztett partíció létrehozását, hanem azzal, hogy már van 4  NTFS (tippem szerint mind elsődleges).

Nézd csak meg még egyszer a kérdező által mellékelt képet:

sda1 104,9 MB NTFS (Ez lóg ki a partícionáló ablakából, vélhetően ez kerülte el a figyelmed. A felső „csíkot” nézd, ott látszik...)
sda2 102,3 GB NTFS
4,5 GB szabad terület
sda3 471,3 MB NTFS
sda4 871,4 GB NTFS
21,5 GB szabad terület

Nem tudni mi van ezeken a partíciókon, majd a kérdező megmondja. Jó lenne tudni, hogy van-e köztük olyan, amit szanálni lehet anélkül, hogy a Windows sérüljön (az sda1 talán a windowsos „rendszer számára fenntartott hely” néven előforduló, az sda2 talán a Win rendszerpartíciója, az sda4-et adatpartícióra saccolnám, az sda3 nálam a sötét ló).
Kevésbé lennénk ráutalva a vakon tippelgetésre, ha kapnánk egy kis „szóbeli” információt és egy

sudo fdisk -l

kimenetet.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE: Linux Mint telepités

#2 Figyelmesebben olvasd el amit írtam.
Te;
'de nem a 4455 MB-os szabad hellyel van a gond, attól engedné az új kiterjesztett partíció létrehozását, hanem azzal, hogy már van 4  NTFS (tippem szerint mind elsődleges).'
Ezt;
'MBR partíciós táblán összesen 4 elsődleges partíciód lehet. A másik 'nemhaszn' nevűt (4455MB) törölnöd kell, mert így már 5 lenne, de azt ugye nem lehet.'
kösz
Szerk.: amúgy érdekes a kérdező GParted fenti sávja, mert a képen látható legalsó és kijelölt partícióra azt mutatja, foglalt rajta valami ..., holott elméletileg nincs megformázva (tényleg) épp úgy néz ki, mint a fentról második (az sincs megformázva látszatra). Az én GParted nézetem egyértelműbb, logikusabb. És valóban lemaradhatott egy partíció (sda1) a képről (ki van írva a felső rész alá viszont).., így abban mindketten megállapodhatunk, hogy már 4 van, több így, ebben az állapodban nem lehet. Tehát a 4 létező partíció, a fenti sáv alól nézelődve; sda1, sda2, sda3, sda4. Az egyiket meg kéne szüntetni .., hogy létre lehessen hozni egy másikat a Linux Mint-nek, azaz egy másik negyediket. Vélhetően az egyik partíción adatok vannak, ezeket kéne átmásolni valahova, és akkor a partíció törlése után felszabadul egy hely a Linux Mint-nek (melyet kiterjesztett partícióként használva kéne tovább lépni innen). Ez egyszerűbb és kevésbé veszélyes (egyáltalán nem veszélyes) megoldás, mint a GPT partíciós táblára átalakítás. Az egészet ki kéne találni, mégpedig úgy, hogy ki kell derülnie, mi van a C, a D, az E, illetve az F partíciókon (Windows elnevezés), s ezt a kérdező tudja, mi nem.
Elsődleges partíciók, persze, a kiterjesztett elnevezése általában sda5.
A kérdezőnek; ha nem látszik minden partíció (jelen esetben ez fontos információ) a bemutató képen, a GParted-et teljes képernyőssé lehet tenni, illetve az ablak alsó vagy felső részét egér mutatóva megfogva és húzva, az nagyítható (méretezhető).

A

sudo fdisk -l

kimenet jöhet természetesen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE: Linux Mint telepités

#3 Ne már. Elsőre is elolvastam figyelmesen, ezért is jeleztem neked. A 4455 MB-os nemhaszn nevű NEM partíció, hanem az őt körülvevő partíciók (sda2 és sda3) közti szabad terület, így nem törölhető, hanem mondjuk az sda2 és/vagy sda3 méretének változtatásával módosítható, esetleg teljesen nullára csökkenthető a mérete (azaz megszüntethetó), de ezzel most kár foglalatoskodni, mert még ha ez a szabad terület el is tűnik, attól nem még meglesz a négy elsődleges partíció és a 21476 MB-os szabad helyen addig nem fog tudni a kérdező új partíciót létrehozni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:RE:RE: Linux Mint telepités

#4 Kissé zavarosan fogalmazol.
Meg kell várnunk a kérdezőt, hogy mit tud törölni és mi van neki, nem filozofálgatni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE: Linux Mint telepites

@#0 Szia,
Négy partíciód van, és egy ötödiket létrehozni nem lehet.
Melyikről tudnál lementeni adatokat, hogy utána törölni lehessen?
Nyilván ne a Windows partíciót töröld, de melyik nem az? Várjuk a választ!

Utaltunk rá mindketten;
'lemaradhatott egy partíció (sda1) a képről (ki van írva a felső rész alá viszont).., így abban mindketten megállapodhatunk, hogy már 4 van, több így, ebben az állapodban nem lehet. Tehát a 4 létező partíció, a fenti sáv alól nézelődve; sda1, sda2, sda3, sda4. Az egyiket meg kéne szüntetni .., hogy létre lehessen hozni egy másikat a Linux Mint-nek, azaz egy másik negyediket.'

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Az én javaslatom

1./ sda3-ról az adatok átmásolása sd4-re.
2./ sda3 törlése
3./ sda4 átmozgatása a felszabadult helyre.
4./ A kialakult nem használt helyen létrehozni a kiterjesztett particiót.
5./ Mint-nek kialakítani a helyet.
Szerk.: Néztem a felhasznált helyeket: sda2 82%-, sda4 87% felhasználva. Nem nagyon vagy bővében a helynek.
Halkan kérdezem, mi a fene van az sda2-n? Feltételezem ez a windows C:-je.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Az én javaslatom

#7 '3./ sda4 átmozgatása a felszabadult helyre.'
Kicsi lenne erre a hely :). Inkább;
-- minden műveletet meg kell előznie egy Windows alól való fájlrendszer javításnak, és töredezettség-mentesítésnek - ez az első teendő, és utána ugyanaznap (logikus, hogy ne teljen el idő a javítás után, tehát a Windows ne legyen használva, újabb töredezettségeket generálva) jöhet amit javasoltál, illetve az én korrekcióm
-- az sda3 adatainak másolása az sda4-re (előbb tudni kéne, mi is ez az sda3, mi van rajta!)
-- az sda3 törlése
-- a korábbi 'nemhaszn' terület és az immár törölt sda3 beolvasztása az sda4 partícióba
-- az sda4 adatainak mozgatása a partíció elejére
-- marad a másik 'nemhaszn' terület, mely a lemez végén található, ide egy kiterjesztett partíciót kéne létrehozni, majd ebbe a kiterjesztettbe logikai partíciót vagy partíciókat (tehát ne elsődleges legyen az sda negyedik partíciója - az újonnan létrehozott). És erre jön a Linux Mint.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Köszönöm a Válaszokat

Köszönöm a Válaszokat mindekitől!

Az sda1 a Windows meghajtóm, az sd2 a C, sd4 a D meghajtóm, a sda3 az valami Biztonsági másolat volt, amit töröltem és oda tettem most be a Linux egy patricióját, viszont a Swap Areat még mindig nem tudom létrehozni.
Ha az sda4 adatait mozgatnám akkor jó volna?

Képek: http://imgur.com/a/Q46n2 (Sorban első 2 kép: "sudo fdisk -l"-re kapott eredmény, végén meg a telepítés)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Köszönöm a Válaszokat

#9 Kissé mást csináltál (talán, mert nem indokolt az, hogy 472 MB marad az sda4 és a lemezen előtte lévő rész összevonásával), mint amit mondtunk. Az sda3 partíciót nem kiterjesztett partícióként hoztad létre, hanem elsődlegesként (a nevéből 'tippelem').

Azt kéne megértened, hogy még egy,
'Biztonsági másolat volt, amit töröltem és oda tettem most be a Linux egy patricióját, viszont a Swap Areat még mindig nem tudom létrehozni
azaz egy új ötödik partíciót nem tudsz létrehozni, mert
-- elsődlegesből csak négy lehet, és ennyi már van
-- nem kiterjesztett partíciót hoztál létre negyedikként, mert ha azt hozol létre, akkor azon belül létrehozhatsz kétszázvalahány új partíciót, melyek akármik lehetnek: / , home , swap , stb..
-- 'Ha az sda4 adatait mozgatnám akkor jó volna?' - az előbbiekből is következően nem, azokhoz ennek semmi köze, hagyd ki ezt a lépést

Töredezettség mentesítettél a változtatások előtt?

Javaslat

-- az sda3-at töröld
-- majd készíts kiterjesztett partíciót a mögötte látható 3476 MB-os részt is belevonva
   (3476 MB-os rész: a képen az sda3 alatt, logikailag és a valóságban -a diszken- a lemez végén)
-- az így létrejött partíción belül hozd létre a / és a swap partíciókat, melyek logikai partíciók lesznek

A kiterjesztett partíció a menüben alul található

a többi lépést nem tudom most megmutatni, mert nincs annyi szabad helyem a lemezen ... talán majd később egy -szabaddá tett- pendrive-val (most más dolgom van, elmegyek itthonról).

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

RE:Köszönöm a Válaszokat

#9 A parancsot szépen, pontosan begépelted, ez jó. A reá kapott választ félig lefényképézteted, ez már nem annyira tökéletes. Egyrészt fényképezted, másrészt félig. Karakteres választ felesleges fényképezni, kijelölöd, kimásolod a vágólapra, aztán ide (vagy ha hosszú, akkor az https://paste.ubuntu.com/ -ra) beilleszted és mi remekül tudjuk olvasni.

A particionálást meg ne a telepítő particionálójával végezd, hanem keresd meg a GParted programot és azzal csináld.
Amúgy alakul, majd akkor lesz jó, ha az sda3 helyett egy kiterjesztett partíciót hozol létre és azon belül készítesz egy linuxos partíciót, amit a / alá csatolsz és egy swap-et.
Onnan fogod tudni, hogy jó az irány, hogy a partíciók sda5 és sda6 elnevezést kapnak majd.
Szóval irány a GParted és az sda3 törlése, majd egy kiterjesztett partíció (Extended Partition) létrehozása...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:Az én javaslatom

#8 Lehet, hogy nem voltam elég világos :-(
Az sda3 törlésével keletkezik egy nemhasznált 4926 MB-os hely.
Az sda4-es particiót átmozgatni úgy, hogy a 4926 MB-os hely az sda4 partició mőgé kerüljön.
Így a lemez végén lévő 21476 MB-os rész és a 4926 MB-os rész összeolvad. Lesz egy 26402 MB-os nemhasznált rész.

Itt kell a kiterjesztett particiót létrehozni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:Az én javaslatom

#12 'Az sda3 törlésével keletkezik egy nemhasznált 4926 MB-os hely.
Az sda4-es particiót átmozgatni úgy, hogy a 4926 MB-os hely az sda4 partició mőgé kerüljön.'

Újabban ezt lehet? Soha az életben nem próbáltam így mozgatni partíciókat :D. Úgy gondolom, ezt nem lehet, de majd este kipróbálom. Hát, tényleg nem volt világos eddig .. ;)
Úgy látom, tippelem, a kérdező annyira lecsökkentette az sda3 területét, hogy a mentéseknek marad hely csak (amiket említett, valami mentések), holott át kellett volna mozgatni azokat máshova (hogy törölhető legyen a partíció: mert ment mindent arról) ..., mármint ez attól függ, milyen alkalmazás mentései ezek, nem árulta el, működnek-e máshol (?). Én kiírnám CD-re :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:Köszönöm a Válaszokat

#11 'A particionálást meg ne a telepítő particionálójával végezd, hanem keresd meg a GParted programot és azzal csináld.'
Egyetlen dolog lett kifelejtve; a partícionálást egy LiveCD-ről végezze, azaz a már letöltött és kiírt telepítőről (CD, DVD, USB eszköz), de a 'Kipróbálás telepítés nélkül' módban. Majdnem mindegyik telepítő egyben LiveCD is, kevés a kivétel, azaz, az előbb említett módon indítva elindul egy telepítetthez hasonló kinézetű rendszer, melyen a GParted partícionáló alkalmazás használható .., netán telepíthető is (ha eleve nincsen telepítve, de ezt nem tudom). Én ezt szoktam használni, ki lehet írni ugyanúgy:
http://gparted.org/livecd.php
(particionáláshoz)

'A parancsot szépen, pontosan begépelted, ez jó. A reá kapott választ félig lefényképézteted, ez már nem annyira tökéletes. Egyrészt fényképezted, másrészt félig.'
Kicsit barátságosabban ... .Talán túl sokszor van említve a hibázás (a lényegre, a megoldásra koncentráljunk inkább), ha egyszer megérti, az már szuper (ismételni felesleges / csak, ha újra 'elköveti'). Szöveget tényleg másolni érdemes, nem fotózni, egyetértek. De a 'sudo fdisk -l' kimenete manapság hosszú is lehet ..., én ezért ezt javasoltam volna:

sudo fdisk -l > fdisk_01.txt

és megnyitja a saját könyvtárban a mentést az fdisk_01.txt nevű szövegfájlt (nem a LibreOffice-szal, hanem egy szövegszerkesztővel), onnan másolja a szöveget. Persze, a paszta Ubuntu által megosztva, ha hosszú. Ez már nem lényeges (nem kell megcsinálni), csak említem.

Visszatérve a kérdésre, ha a kép szerinti állapot

nem változott, akkor -ismét azt mondom, hogy- törölni kell az sda3-at, mely így egybeolvad az utána lévő, nem formázott területtel (egyszer már leírtam!), és ezt az egybefüggő területet kell létrehozni kiterjesztett partíciónak, majd azon belül lehet a rendszer (ext4) és a swap, ugye a 'Valami más' (látható is a kérdező fotóin). A kiterjesztett partíció lesz a lehetséges negyedik partíció (!). Valóban extended angolul a neve (rá lehet keresni akármelyik fordítóval az ismeretlen szavakra).

A mumorec által vázolt lehetőséget, én azért nem javaslom, mert túl sok másolással jár a mozgatás, így a hibák lehetősége is -jóval- több. A jelenleg látható 472 MB területet inkább az sda4 partícióba olvasztanám bele, és az sda4-en az adatok a partíció elejére mozgatása is elhagyható, jó így is. De elvan az a 472 MB magában (egyelőre), ne piszkáljuk inkább.

Ami még nem volt említve:
-- a swap kerüljön előbbre,
-- a rendszer partíció ( / ) hátrébb - a kiterjesztett partíción belül
    tehát így (a jelen esetben) az alábbi lesz az elnevezésük
    - kiterjesztett/extended: sda3
    - swap: sda5 (mert az sda4 már létezik, így azt átugorjuk)
    - rendszer: sda6
    a képen máshogy van (fordított sorrendben: swap/rendszer), de a példa jól mutatja a kinézetetet, elhelyezkedést

Jobb, ha a swap van előrébb, azaz legelöl.
Vélhetően a partíció sorrendet majd javítani kéne a későbbiekben, de ez már apróság (gondot nem szokott okozni, de az fdisk is jelzi például). Tehát úgy, hogy a lemez látható sorrendben legyen a partíciók számozása, mert jelenleg nem úgy van (az sda4 előrébb van, mint az sda3). Ez csak plusz információ, foglalkozni vele most nem kell.

-- !Fontos: a GRUB (rendszer betöltő és választó alkalmazás) a rendszer partícióra kerüljön, mely ugye az sda6 lesz. És ne valamely Windows partícióra, netán az sda-ra (magára a lemezre, számozás nélkül: a számozás a partícióké). A GRUB helyét a telepítő meg fogja kérdezni a telepítés folyamán. Ha a GRUB telepítése valamiért nem sikerülne, LiveCD-ről ez helyrehozható, a telepítés (újraindítás) után ... .

Hajrá! De csak óvatosan, jól átgondolva a teendőket, a leírtak szerint. Nem igazán bonyolult dolog ez. A particionáláson kell túllenni, a többi a telepítés maga. Képsorozat nélkül is megy szerintem, de azt szerdánál előbb ígérni nem tudok (mostanában nem igazán jó az egészségi állapotom ..., szerdától érek rá egész nap).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:Köszönöm a Válaszokat

#14 Kedves Kimarite!
Jó lenne, ha barátságosság címén nem kötnél minden szavamba bele! Köszi!

A kérdező eleddig a témaindítóban egyetlen fényképet osztott meg velünk, ebben a telepítő partícionálója látható. Aztán mutatott nekünk egy videót, melyet követve igyekezett telepíteni, ebben is a telepítő particionálóját használták.
Ebből a kettőből szerintem jogosan feltételeztem, hogy ő is ezzel vitézkedett, kezdőként talán (még az is könnyen megeshet, hogy ez az első linuxos telepítési kísérlete) nem is ismeri a GPartedet.
A GParted az Ubuntu és a Linux Mint telepítőjében is alapból megtalálható (egyébként a Debian Live-okban is ott van), csak el kell indítania.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:RE:Köszönöm a Válaszokat

#15 Kedves csuhas32,
Kis betűvel írom a nevem, 'de' ... majd igyekszem barátságosabb lenni. Kicsit túl érzékeny vagy, és arra utaltam a megjegyzésemmel, hogy 'feleségnek' igen rossz lennél ;) (régi hibák ismételgetése nem ildomos, kerülendő). Én jobban ismerem a pontot a vesszőnél, tehát a végtelen témázás helyett, a ... befejezést. Nem egy képet közölt a kérdező, eléggé elnézted :-). Amire írtad, hogy ne képekben írja meg az fdisk kimenetet, ott például 4 kép is látható :D. Érted ugye:
(... nem figyelsz és így adsz tanácsot. a korábbi tévedésem kijavítottam, de ismételgetted az állításom: 4 partíciónál több nem lehet / alábbin én most például sértődjek meg?)

'A kérdező eleddig a témaindítóban egyetlen fényképet osztott meg velünk, ebben a telepítő partícionálója látható. Aztán mutatott nekünk egy videót, melyet követve igyekezett telepíteni, ebben is a telepítő particionálóját használták.
Ebből a kettőből szerintem jogosan feltételeztem ...'

Biztosan, és láthatóan nem ismeri a GParted-et a kérdező, ezért nem kéne lecsesszenteni, hanem segíteni. Nyilván nem ez volt a szándékod, akkor és így most: elnézést a megfogalmazás(om)ért. Legyen szép napod!

A segítő válaszokat megadtuk, szerintem ezt a beszélgetés szálat nyugodtan le lehet zárni (nem folytatni), ha a kérdezőnek problémája akad, úgyis kérdezni fog, akkor és arra válaszolunk. Mert a fórum nem az egyénekért (egyéni sérelmek folyamatos ismételgetéséért) van, hanem a közösségi segítésért, a kérdések megválaszolásért. Másrészt, mert én, mint moderátor  kérlek erre, pl. a bácsikád itt nem tud segíteni, értelmetlen is lenne. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mozi

#9 Kedves TheWector!
Igyekeztem rekonstruálni a helyzetet. Javasoltuk a GPartedet, de tulajdonképp nagyon gyorsan eredményre lehet jutni a telepítő particionálójával is.
https://youtu.be/LsKkEyC6KdU

Sok sikert!

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

RE:Mozi

#17 Köszönjük a videót!
Egy apróság: a GRUB-ot ildomosabb a Linux rendszer ( / - a per jellel jelzett) partíciójára tenni, ha bármely Windows is telepítve van, mint a lemezre magára (sda).
Én ezt is írtam:
'-- !Fontos: a GRUB (rendszer betöltő és választó alkalmazás) a rendszer partícióra kerüljön, mely ugye az sda6 lesz. És ne valamely Windows partícióra, netán az sda-ra ...'
Akkor is érdemes az éppen telepítés alatt álló Linux rendszer partícióját választani a -saját- GRUB helyének, ha több Linux van telepítve a lemezre. Tehát Linux-szonként lesz egy-egy GRUB (a saját rendszer partíciójukon a sajátj GRUB-uk lesz ..., mert olykor eltérő GRUB verziók léteznek és így szokás, és ez a bevált módszer)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

RE:Köszönöm a Válaszokat

#9 Szia,
Remélem a csuhas32 által elkészített videó neked is elég szemléletes és sokat segít majd. A rendszer partícióra telepítsd a GRUB-ot, és ne az sda-ra. Ha ez a /dev/sda6 lesz, akkor azt válaszd ki a videón is látható legördülő menüből (vélhetően ez a számozás lesz a per jel, azaz a /, vagyis a rendszer partíció .. a rendszer partíció számát írd fel vagy jegyezd meg. Tudunk még segíteni Teamviewer-en keresztül, ez egyféle távoli alkalmazás. Vagy személyesen esetleg. A videó és a most, általam leírt GRUB telepítési hely javaslat szerintem és remélem neked elég lesz a megvalósításhoz. Ha nem, akkor szólj.
A /dev a Linux fájlrendszerben, könytárszerkezetben a fizikai és virtuális eszközök helyeit jelöli, és a 'dev' az angol 'device' szó rövidítése. A merevlemez egy fizikai eszköz, mely a 'dev' könyvtár alá kerül valamilyen néven.

Lehetőség még, hogy lépésenként haladunk. Azaz
-- elindítod a telepítőt 'Kipróbálás telepítés nélkül módban'
-- elindítod a telepítőt
-- és elindítasz egy böngészőt és belépsz ide
-- lefotózod az akkori állapotot, és megosztod itt
-- erre mi megmondjuk, hogy mi a következő lépés
-- megcsinálod és megint lefotózod, megint megosztod velünk
-- megmondjuk, mi a következő lépés ... és így tovább
... erre nekem legkorábban szerdán lesz szabad időm.

Szerintem elég a GParted indításánál fotóznod, a particionálásnál, mert a magyar nyelvet és pár apróságot a telepítés elején az alábbi leírás
https://linuxmint.hu/sugo/linux-mint-17x-es-18x-lts-telepitese
alapján te is könnyen beállíthatod. Ha pl. Cinnamon asztali környezettel telepíted a rendszert, nyisd meg azt a linket.
A használatról a telepítés után itt találsz érdekességeket:
https://linuxmint.hu/sugo/linux-mint-felhasznaloi-kezikonyv

Ha még nem tudod:
A Windows betűkkel jelöli (A, B, C, D, stb.) a partíciókat, a Linux (UNIX) az alábbi módon.
-- a lemezek elnevezése: sda (első), sdb (második), sdc (harmadik), stb., de pl. az USB kulcsok (PEN Drive) is hasonlóan lesznek elnevezve, azaz , azaz sd/abcdefghij...
-- a partíciók a számozás a betűk után, például: sda1 (első lemez/harmadik partíció), sda2 (első lemez/második partíció), sdb4 (második lemez/negyedik partíció), sdc6 (harnadik lemez/hatodik partíció), stb..

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

RE: GRUB a rendszerpartícióra

#18 MSDOS tábla és Linuxok esetén, amikor már van egy rendszer, melynek a GRUB-ja a MBR-ba (vagyis az elsőként bootoló lemez gyökerébe) van telepítve, ez egy számomra is ismert módszer. Ha ilyet alkalmaz az ember, akkor tudtommal ilyenkor a „főrendszer” GRUB-ját ezután frissíteni kell, hogy az újonnan telepített rendszer megjelenjék benne, ezáltal indíthatóvá váljon.

A dolog tudtommal úgy működik, hogy a gép a bekapcsolásakor a rendszerindítót az elsőként bootoló lemez MBR-jában keresi.
Ha egy Win van telepítve, akkor annak az indítóját találja meg.
Na most, ha telepítünk egy Linuxot és ilyen esetben annak a GRUB-ját nem az elsőként bootoló lemez gyökerébe, hanem mondjuk a linuxos rendszerpartícióra tesszük, akkor a telepítés után első újraindításkor a gép a Windows indítóját fogja találni a MBR-ba, tehát azt a rendszert fogja indítani. Szerintem így a Linux külön beavatkozás* nélkül nem lesz indítható.
(*Külön beavatkozáson például Windowsra az EasyBCD nevű alkalmazás telepítését és beállítását értem, ami meglátásom szerint megint egy felesleges plusz lépés, ezáltal azt a hatást kelti, hogy Linuxot Win mellé telepíteni egy bonyolult dolog.)
 

Jelenlegi tudásom mellett én kitartanék amelllett, hogy a kérdező a rendszerindítót az elsőként bootoló lemez gyökerébe telepítse.

Természetesen szívesen tanulok, ha az a javaslat gyakorlati tapasztalaton alapszik, vagy van hozzá valamely irodalom, amely azt javasolja, hogy MSDOS tábla és dual boot-os kialakítás esetén a rendszerbetöltőt a linuxos rendszerpartíció gyökerébe telepítsük, azt köszönettel fogadom!

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

RE:RE: GRUB a rendszerpartícióra

#20 Rég volt, mikor Windows mellé telepítettem,
az itt olvasható információk az én álláspontomat erősítik
http://askubuntu.com/questions/142912/where-is-the-boot-loader-installed
de később még más is lehet. Irodalom meg csak lesz.

The boot loader is installed on the whole hard disk (/dev/sda). You cannot install it in other partition. You can head to here. That link contains excellent information about GRUB.
edited May 27 '12 at 14:19
answered May 27 '12 at 14:01
Ravi
   
This information is incorrect. A boot loader(in this case Grub) CAN be installed on a partition and it does not have to be installed into MBR. In such setup you can chainload Windows loader and then Grub. Your own link talks about this and gives examples! – Mxx Nov 29 '12 at 8:23
   
@Mxx Feel free to correct my post. :) – Ravi Feb 16 '13 at 5:36

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Mindnekinek nagyon Szépen

Nagyon szépen köszönöm csuhas32 és kimarite , rengeteget segítettek!

Sikerült telepítenem a Linux Mintet, későbbiekben majd foglalkozok a Meghajtók helyes formázásával, egyenlőre azzal nem foglalkozom.

Külön Köszönöm csuhas32-nak aki elkészítette ezt a remek videót, teljesen érthetően és tisztán magyarázta el számomra  a probléma kezelését.

Nagyon jól esett, hogy ilyen segítőkészek vagytok, leköteleztetek! 
:)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Winows 10 + Linux Mint. Csakhogy jól értelmeztem-e

4 elsődleges partició lehet, abból az egyik lehet kiterjesztett ( az meg lehet jó pár logikai ) . A linux nem követel elsődlegest, így az mehet a kiterjesztettre is! Akkor elméletileg és gyakorlatilag is müködnie kell a következő felosztásnak.

1 . Elsődleges: ezt a Win hozza létre kb 500MB

2. Elsődleges: erre megy a Win op.

3. Elsődleges: Az adatoknak. ( Nekem ez volt a lényeg, hogy külön partición legyen )

4. Kitejesztett:  -Linux

                           -Swap

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Winows 10 + Linux Mint. Csakhogy jól értelmeztem-e

#23 Szuper, hogy olvasgattál a témakörben!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve