Linux Mint kiadásfrissítés multiboot esetén

Fórum: 

Több Linux rendszer van telepítve az asztali gépemre a Windows mellett, többek között a Linux Mint is multiboottal MBR sémában hagyományos BIOS-rendszerrel. . Alapvetően az EndeavourOS által telepített grub indítja el a többi rendszert. Az a kérdésem, hogy  tapasztalaitok szerint a Linux Mint kiadásfrissítése során mindenképpen felül fogja írni a grubot a saját grubjával, vagy nem feltétlen? Látttam erre is és arra is példát.

Grub

Ha a telepítés során a Mint telepítésekor a "Valami más" menüpontot használod, meg tudod adni, hogy a Mint hova kerüljön. Ugyanekkor tudod megadni azt is, hogy a GRUB hova kerüljön. Ha pl a Mint az sda6-ra kerül, akkor célszerű a Grub-ot is odatenni, mert a Mint Grubja nem biztos, hogy el tudja indítani az Endeavourt, legalábbis régebben volt ilyen problémám. Tehát a sikeres telepítés után újrainditás, belépés az Endeavourba, újra el kell készíteni az Endeavour grubját, ezután már az új Mint is ott lesz választhatóként.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Eddig soha nem frissült?

A gépen levő rendszer soha nem frissült? Csak mert minden kernel frissítésnél pl. a Grub frissítve volt. Ha ez nem okozott gondot, akkor nagy eséllyel a pontverzió frissítés sem fog, ha nem tiszta telepítést végzel.

Tiszta telepítés esetén vigyázni kell, hova teszed a rendszerbetöltőt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Amikor a grub frissülni

Amikor a grub frissülni szokott, olyankor le szoktam tiltani a frissítéskezelőben, így megmaradt az EOS grubja. Valószínűleg a kegközelebbi grub frissítéskor az összes jövőbeli frissítést le kellene tiltani, és akkor az ín place kiadásfrissítés nem írja felül az EndeavoueOS által készített grubot.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Amikor a grub frissülni

#3 Nem magára a grub frissülésére gondolok, hanem az update-grub futtatására. Az elég sokszor lefut.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

GRUB le szoktam tiltani a frissítéskezelőben

#3 Hogy ne legyen kavarodás én, ha egy MBR sémájú lemezen belül több Linux is helyet kapott, csak az elsőként telepített rendszer GRUB-ját tettem az MBR-be, a többiét (másodikét) a saját rendszerpartíciójára, így azok frissítése nem írta felül az elsőként telepített rendszer GRUB-ját.
Annyi macera van vele, hogy ha nem az elsőként telepített rendszer GRUB-ja frissül, akkor az elsőként telepített rendszer alól kell egy

update-grub

de ez nekem még mindig jobb volt, mintha örökké felülírták volna az MBR-be telepített GRUB-ot, aztán egyszer az egyik az uralkodó rendszer, máskor meg a másik.

Én most a helyedben a Mint alól újratelepíteném a GRUB-ot a Mint rendszerpartíciójára és így állítanám elő ezt az állapotot.
Más meg nyilván inkább a Mint GRUB-jának frissítését tiltaná le.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve