Linux Mint 18 telepítés BTRFS-re, GRUB nem települ

Fórum: 

Sziasztok!

Frissen próbálom telepíteni Windows 7 (MBR) mellé a Linux Mint 18 x64 Cinnamon verziót BTRFS root fájlrendszerre.
A telepítés szépen elkezdődik, manuálisan létrehozom a swap partíciót (primary) és a BTRFS partíciót (primary, mount point /), amit kijelölök a telepítés helyének. Kiválasztom, hogy a GRUB települjön a /dev/sda-ra. A telepítés gond nélkül folytatódik, amég el nem ér a GRUB telepítéséig. Itt hibaüzenetet ad, hogy a GRUB nem tud az adott helyre települni, válasszak másik helyet. Itt bármit választok nem folytatódik tovább a telepítés, nem fagy le, de erről az ablakról nem lép tovább a telepítő.

Lenne ötletetek, hogyan oldható meg a probléma?

Köszönettel,
ekrisztian

kimarite képe

RE: Linux Mint 18 telepítés BTRFS-re, GRUB nem települ

@#0 Végig kell menni a telepítésen, majd a Live DVD-ről, egészen pontosan a Live rendszerről be kell 'chroot'-olni a telepített fájlrendszer gyökerébe. Ezután telepíteni kell a GRUB-ot ... utólag. Néha előfordul ez a hiba, hogy a GRUB nem települ .. a telepítés közben (van nyilván oka).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE: Linux Mint 18 telepítés BTRFS-re, GRUB nem települ

#3 Most nem vagyok gépnél, de beütöttem a keresőbe és a régebbi találaton úgy látom, a boot-ot egy külön ext-re kell(ett) tenni ilyen esetben (dual boot Winnel btfrs). Próbáld esetleg meg, hogy készítesz egy ext3 partíciót és /boot csatolási pontot adsz meg neki.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE: Linux Mint 18 telepítés BTRFS-re, GRUB nem települ

#5 Ui.: 'Kiválasztom, hogy a GRUB települjön a /dev/sda-ra'
Hát, ha Windows is telepítve van -mint most olvasom és értelmezem .. 'időben'- akkor talán jobb, ha nem az első lemezre (sda), annak elejére telepíted a GRUB rendszerválasztó alkalmazást, hanem arra a partícióra, amely a Linux Mint gyökér partíciója. Ez lehet ilyesmi -de pontosan kell tudnod!- hogy; sda4, sda6, sda7 ... ha egy lemezed (HDD, SDD) van a számítógépben.
A másik javallat szerint létrehozhatsz egy különálló 'boot' partíciót is (mely szintén lehet sda4, sda6, sda7 ...), és akkor arra a partícióra telepíted a rendszerbetöltőt, de az idővel betelhet (megtelik).
Én a telepítésnél a
-- 'Valami más' lehetőséget választva
-- létrehoznék egy swap partíciót; swap
-- létrehoznék egy gyökér partíciót; /
-- létrehoznék egy home partíciót; /home
-- és a gyökér partíciót választanám ki a GRUB helyének.
A telepítsénél látod, hogy a '/dev/sdax' kifejezésnél a gyökér partíció melyik, azaz az 'x', szám tekintetében micsoda ... . Az lesz a GRUB helye.
A Linux a 'lemezeket' és a partíciókat így sorszámozza;
-- sda, sdb, sdc, sdd, ... - a lemezek - melyek után a számozás a partíció, így
-- az sdb2 a második lemez második partíciója, és például az sda6 az 'első lemez 6. partíciója' (vagy MBR partíciós tábla esetén egy kiterjesztett partícióban elhelyezkedő logikai partíció, mert itt csak 4 [sda1, sda2, sda3, sda4] partíciót lehet létrehozni 'elsődleges' partícióként, a negyediket úgy hozod létre, hogy az egy kiterjesztett partíció lesz)
... de nyiván neked már nem az MBR a 'szándékod', hanem a GPT
http://www.howtogeek.com/193669/whats-the-difference-between-gpt-and-mbr...

Szerk.: igazság szerint a BRTFS fájlrendszert nem próbáltam (utánanézek), úgyhogy igaz lehet az én és a fórumtárs állítása is
https://btrfs.wiki.kernel.org/index.php/FAQ#Does_grub_support_btrfs.3F

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE: Linux Mint 18 telepítés BTRFS-re, GRUB nem települ

#7 Nem egy fiatal gépre menne ez a linux, nem uefi-s, 1 hdd van a gépben /dev/sda és ezt jelöltem ki a grub helyéül. /dev/sda1 win7 ntfs, /dev/sda2 ntfs partíció melyet adattárolásra használnak, de valami miatt a win7 ide telepítette a bootloader-ét is. /dev/sda3 swap, /dev/sda4 btrfs, melyre a linux rendszert szeretném telepíteni. Valamiért a /dev/sda-ra nem települ fel a grub, végzetes hiba, válasszak új helyet neki. A telepítő innen nem hajlandó továbblépni, bármit is választok, tehát nem megy végig a telepítő, így utólag sem tudok grub-ot telepíteni. Valami angol nyelvű fórumon olvastam azóta, hogy az első partíció előtt kellene hagyni 1mb szabad helyet és akkor talán működne, de ezt még nem volt időm kipróbálni. Szerintetek ez megoldás lehet a gondra? Ha jól tudom az új ubi, így a mint is támogatja már a btrfs-t és a zfs-t is, tehát valamit én ronthatok el, csak nem tudom mit. Mindenkinek köszönöm a segítségét, válaszait. Még folytatom, keresem a megoldást. Egy másik gépen a zfs-t is szeretném kipróbálni rendszerpartícióként, de még lövésem sincs, hogy hogyan kell azt megoldani.
Üdv, Krisztián

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:RE: Linux Mint 18 telepítés BTRFS-re, GRUB nem települ

#8 Két információ (Live rendszerről kell mindezt)
-- magyarul
http://ubuntu.hu/node/32280#comment-362412
-- angolul
https://help.ubuntu.com/community/btrfs
Remélem, így már sikerül.
Ha nem, akkor 100MB 'boot partíciónak, de legyen inkább 300MB ..., vagyis ennyi nálam kevés volt, legyen 1GB, hogy ne kelljen ránézni (úgyis kell majd, mert a kernelek betelítik). A lemez elejét szerintem ne piszkáld, ott a Windows (már) és annak nem fog tetszeni. A lemez elején lehet hagyni 8MB-ot (kb.) ennyi megmaradt a Windows-zos időkből bennem, és ez jó erre is (régen a Windows-nak volt jó), ha nem 'boot' partíció és nem a Wiki-s 'megoldás' (és még nincs Windows). 'Mert' - ne csináld meg, egyrészt mert MBR,
http://szabadlinuxot.blogspot.hu/2009/05/mbrbackup.html
http://szabadlinuxot.blogspot.hu/2009/05/mbr-delete.html # magyarázat, mi foglalja ott a helyet (a Windows)
máásrészt tönkreteszed vele a Windows-t.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Linux Mint 18 telepítés BTRFS-re, GRUB nem települ

#9 Köszönöm szépen. Az angol leírásban benne is van mindenre a válasz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve