Linux mate telepítéssel, véletlenül formázott HDD visszaállítása

Colt képe

Fórum: 

Sziasztok, elkezdtem átállni Linuxra, nagyon megörültem, annak is hogy létezik, mert elegem van a microsoftból, kissebb kutakodás után telepítettem a win10 helyére a Linux mate verziót, de véletlenül formáztam az egész HDD-met, aminek a D partícióján volt kb 200 GB személyes adatom, ha jól emlékszem a telepítésre 40 GB helyet adtam meg, a hdd-m 500GB-os, volt rajta szabad hely. 

Az indexek visszaállításában szeretném a segítségeteket kérni, pontosan milyen program kell hozzá, és h kell kezelni, eddig nem nagyon foglalkoztam informatikával, windows-t használtam, utóbbi időben kezdett érdekelni a dolog. Eddig amúgy, egy chormiumon kívűl nem raktam rá semmit, azt is csak akkor, amikor még nem vettem észre, h gond van. Előlre is köszönöm a segítséget. 

kimarite képe

TestDisk

Nem szabad használni a HDD-t a javításig.
Az alkalmazás honlapja: https://www.cgsecurity.org/wiki/Main_Page
Elegendő kiírnod egy Live rendszert egy USB-kulcsra, telepíted rá,

sudo apt-get install testdisk

majd elkezded használni.
Terminálban lehet használni.
De akár kész Live rendszereket találsz: https://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Livecd

A leírás sajnos, csak visszaállítást ír (recovery), de nem az kell neked, hanem a másolás. A képen láthatod „Use ... c to copy".

Összességben az van, hogy a „Deeper search” (a leírás mutatja a lépéseket sorban) mondjuk, megtalálja neked az eltűnt partíciókat és könyvtárakat, de az összeset fogja. Akkor, van ez a partíciód, ami 200 GB, ez a fontos neked, a többi nem. A találatok között szerepel, de nem ”D”-ként, az senkit nem érdekel, csak a Windowst, hanem sda. sdb, sdc, és így tovább. A kurzor nyilakkal tudsz lépkedni a TestDisk alkalmazásban, ezt jól jegyezd meg. Belépsz (kiválasztod és Enter) egy megtalált partícióra és egyre beljebb lépkedsz a könyvtárszerkezetben, addig, mígnem felismersz egy könyvárat vagy fájlt, ami a 200 GB-os („D”) partíción volt neked. Ha megtaláltad, akkor tudod másolni: kijelölöd, oda lépsz (kurzor), majd C gyorbillentyű. Innen sem nehéz. Ne feledd, egy másolandó, azaz mentendő könyvtárat kijelöltél, megvan, most jön a másolás művelete. Felfelé lépkedsz (. vagy ..), amíg a mentés helyét megtalálod. Az egy külső lemez lesz. Most mondom, kell egy külső lemez (HDD), ahová másolod a könyvtárakat. Jelen esetben 200 GB méretű legalább (és üres, hogy férjen rá cucc). A külső lemezt a vizsgálat előtt csatlakoztasd.
Ne használj recovery-t, adataid veszhetnek el. Még egyszer, én elmondtam, mi a másolás, itt a visszaállítás leírása szerepel (a végén), neked a keresésig kell megcsinálnod!
https://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Step_By_Step

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

TestDisk: adatmentés

#1 Más megközelítésben: https://web.archive.org/web/20210228122350/http://ubuntu.hu/node/28650#comment-313627
A képsorozatom erről elkutyulódott.

adatmentés sérült meghajtóról
fizikai, logikai hiba, boot, root, mbr halál, vírus támadás után stb.

  1. sudo testdisk
  2. Create a new log file
  3. meghajtó kiválasztása (proceed)
  4. partíciós tábla típusa kiválasztása, a legfelső intel kell az összes winozos és linuxos partícióhoz
  5. Analyse menüpont
  6. quick search, megpróbálja kitalálni mi van ott milyen partíciók
  7. felsorolja a megtalált partíciókat, ki kell választani melyiket akarod kezelni
  8. a deeper search kell kiválasztani (ne write-ot válaszd mert ha sérült a fáljszerkezet vagy az adathordozó képes kihagyni a fájlokat a későbbi másolásból és kezdheted elölről)
  9. végignézi byte-onként a meghajtót, ha végzett a meghajtó gyökérkönyvtárát fogja mutatni és ott már másolhatod főkönyvtárónként (a gyökérből nyíló de mehetsz beljebb is) (meg kell adni melyik meghajtó hova akarod másolni- érdemes előkészíteni egy helyet neki valahol előtte)

Elkezded, és mutatod a Deeper Search eredményét (a 8-as pont után a helyzetet, a keresés találatait). És mondjuk, mit csinálj, mi legyen a következő lépés.
Van külső HDD, SSD amire tudsz menteni, és legalább 200 GB méretű?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Colt képe

TestDisk: adatmentés

#2 #1 azóta sincs pénzem külső tárhelyre, de lehet nem sokára kapok munkát diákként, szüleimre nem számíthatok, de ha a gépet használom böngészővel, és alvóra rakom stb, azzal használom az ssd-t? Nem írtam rá semmit.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

TestDisk: adatmentés

#3 ha a gépet használom böngészővel, és alvóra rakom stb, azzal használom az ssd-t

  • Semmilyen használat nem célszerű.
  • Alvóra rakom -> ezt nem értem.
  • HDD volt. Hogy kerül ide egy SSD?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

TestDisk: adatmentés

#4 Esetleg, ha pendrive-ról Live rendszert használsz, az még rendben. De jobb fizikailag lehúzni a HDD-t. Még mindig nem értem, mi az SSD. Átmenetileg - csak mentésre - esetleg egy használt HDD?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Colt képe

TestDisk: adatmentés

#5 elnézést, azt akartam írni hhd-t, csak egy másikba van ssd, aztán összekevertem, a lényeg, h remélhetőleg nemsoká lesz 1 tb helyen egy használt hdd-n, az bőven jó, a live rendszert megpróbálom, csak 2 usb van rajta, valamiért tönkrement a billentyűzet is, aztán elosztóm sincs, majd veszek. Már vagy 2 hónapja így használom netre, akkor most nem fogom, azt hittem a hdd nem használata csak azt jelenti ne töltsek le semmit. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

TestDisk: adatmentés

#6 Már vagy 2 hónapja így használom netre, akkor most nem fogom, azt hittem a hdd nem használata csak azt jelenti ne töltsek le semmit. 

Semmire nem lehet használni (a böngésző is használ átmeneti tárat, azaz ír a lemezre - általában oda), de

de véletlenül formáztam az egész HDD-met, aminek a D partícióján volt kb 200 GB személyes adatom, ha jól emlékszem a telepítésre 40 GB helyet adtam meg, a hdd-m 500GB-os, volt rajta szabad hely. 

a korábbi rendszer adatai már a telepítéskor felülíródhattak. A Testdisk leginkább a véletlen particionálás ellen jó. de ha egy bitet felülírsz egy másikkal, azt ... fene tudja, ki hozza vissza.

Téged az ág is húz, annyi gondot írsz.

h remélhetőleg nemsoká lesz 1 tb helyen egy használt hdd-n,

Remélem ezt én is, szurkolok, hogy így legyen. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve