Linux egylapkás számítógépeken : SBC

vivo képe

Fórum: 

Arra keresem a választ, hogy mi az a minimum gép és linux distro ami már alkalmas program fejlesztésre. Kiindulásnak beszereztem egy: https://malnapc.hu/yis/banana-pi-m2-zero  -t 6000 Ft- A szükséges extrákkal kiegészítve: SD (armbian - ubuntu 16.4 ) kártya, billentyűzet, monitor, ... egér, már most alkalmas arra, hogy fejlesztő gép legyen. Persze csak nagyon alap szinten, mert GPU (MALI-400 MP2) - hoz nem találtam még driver -t. Valamint a terveim nem "csak" CLI - os fejlesztés-re korlátozódnak, hanem mivel gyakran szoktam rajzolni is, igy egy megfelelő 2D-s rajzoló programot is szeretnék használni (windowson főleg Krita-t használok).

Mivel már a hardver elég kötetlen persze a beviteli eszközöknél se feltétlenül ragadnék le a billentyű - egér, alapfelállásnál (full minimál: billentyű), hanem a további tervekben rajztábla, kamera, egyéb szenzorok mint beviteli eszközök is tervben vannak. De nem ez a fő csapás.

A következő gép (ami úton van) pedig egy: H96 MINI Plus Amlogic S905W 2GB RAM 16GB ROM TV Box ez már 8000 Ft. Ár/érték-ben elméletileg ez sokkal jobb, de idő míg ide ér a cucc, és nem is tudom, hogy lehet-e rá linux-ot telepíteni, elméletileg igen.

vivo képe

low end computer

Ha tippelnem kellene, akkor manapság 64k memória nem sok mindenre elég, de 512Mb szerintem már egészen használhatónak tűnik, csak a felesleges "sallang" -tól kell megszabadulni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
vivo képe

low end computer

Bár fel tehetnék rá simán egy retro computer emulátort is, de ennél komolyabb felhasználásban gondolkodok. Konkrtétan abban, hogy olyan épkézláb programokat lehessen rajta fejleszteni, amire klasszikusan desktop gépeket szoktunk használni. Nem hiszem el, hogy egy ilyen munkához feltétlenül szügség van egy asztali gépre. Illetve egy ilyen kis gépen gyorsan előjön az, ha egy program nem elég gyors. Nem úgy mint egy nagyobb gépnél, hol még a kevésbé optimalizált megoldások is jól működnek.

Ha nem lenne a CPU a grafikus feladatokkal leterhelve, akkor szerintem a böngészés is gyorsabban menne, ami jelnleg zavaróan lassú.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve