Lemez defragmentálása

Fórum: 

Van egy NTFS-re formázott külső hdd-m amely már jó néhány éve fut minden karbantartás nélkül és gondolom hogy ráférne némi kezelés. Mit ajánlanátok a defragmentáláshoz?

RE: Lemez defragmentálása

@#0 Szia.
Hogy mit ajánlok ?...Windows-t !
(Elvégre, ha van egy NTFS-re formázott lemezed, kell lenni a közelben Windowsnak is.
Ha nincs, akkor meg mi értelme van hogy NTFS-re formáztad ?)
Egyébként, a live "Hirens Boot CD-n lévő mini XP-t ajánlják erre a célra, csakhogy ezt
Linux alól, nem is olyan egyszerű kiírni pen.-re. (Win.-el egyszerűbb)
Szóval, úgy tűnik mindenképp kell hozzá Win....akkor meg egyszerűbb közvetlenül ezzel
töredezettség mentesíteni. - nem ?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Una képe

RE: Lemez defragmentálása

Ha gondok vannak megfelelő töredezettségmentesítő program beszerzésével és futtatásával akkor az is megoldás ha mindent átmásolsz arról a partícióról máshova aztán visszamásolod. A másolási folyamat közben minden töredezettség megszűnik.

Amennyiben nincs a gépeden aktivizálható Windows vagy DOS akkor azt is meg lehet tenni -ha már úgy is kiürül a meghajtó, hogy ext4-re formatálod és ezt követően másolod vissza az anyagot. Így nem lesz gond a továbbiakban a töredezettséggel mert az csak a DOS-os és NTFS partícióknál jelentkezik. Ezek után ha mégis Windows alól kellene kezelned a partíción lévő anyagot akkor megoldást jelentenek azok a programok amelyek elérhetővé teszik a linuxos partíciókon tárolt anyagok olvasását, kezelését Windows alól. Ezek indításkor betallózzák és kezelhetővé teszik a linux partícót a Windows számára.

Egy biztos, nagyon jól teszed, hogy foglalkozol a dologgal! A töredezett partíció rengeteg többletmunkát ad a hagyományos merevlemezeknek és ezzel jelentősen lerövidíti az élettartamukat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE: Lemez defragmentálása

#1 A lemezt nem én formáztam, eredetik, így volt árusítva és már egy éve nem használok wint. Extre formázott árusított külső hdd-ről még nem halltotam. Lehet hogy ez a jövő zenéje...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Una képe

RE:RE:RE: Lemez defragmentálása

#3 Á, ez nem így van! Arra formázod amire akarod a külső merevlemezt sőt akár egy SD kártyát is. Partícionálhatod, oprendszert tehetsz rá vagy amit akarsz.

 A külső adattároló merevlemezemen (1 terás Samsung)  egy 40 gigás partíción fut egy  Hiren's, benne egy XP-vel, egy Gparted linuxszal és pár speciális programmal. Korábban a saját linuxom is betettem egy második partícióba és a harmadik nagy partíció volt az adattár de a jóból is megárt a sok, ezt levettem és a helyét az adattárhoz csaptam. Ha a fő gépemmel (vagy máséval) gond lenne ez a külső adattár megold szinte mindent. Azt tudnod kell, hogy a Hiren's egy számítástechnikai szerszámosláda, pár programmal kiegészítve pedig nagyon kemény és hatékony eszközzé válik. Ha a külső adattáramat egy idegen géphez csatlakoztatom el sem kell indítanom az azon lévő oprendszert mert az eszközöm teljesen önjáró és  multifunkcionális. Elindítom bármelyik oprendszerem róla és ha kell erről dolgozom internethasználattal és minden egyébbel. Ehhez még olyan gép is elég amiben merevlemez vagy más adattároló sincs. Lehet ez egy boot chipes cliensgép ami központi szerverről fut önálló rendszer nélkül. Lehet filmet nézni, zenét hallgatni, lemezt írni, más gépeket a neten keresztül javítani -mert három program van ebben a rendszerben amellyel megtehetem ezt. -Szóval lehet formázni a  külső meghajtókat. Ha érdekelnek a részletek egy leveledbe kerül és leírom akár azt is, hogy miként tettem ezt az egészet egy 32 gigás kártyára ami a kulccsomómon lóg egy pici kártyaolvasóban.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE: Lemez defragmentálása

#4 Érdekesnek hangzik ahogy összekalapáltad a külső merevlemezt, érdekelne a dolog, biztos vannak jó tippek amik használhatók, Az én külső lemezemen csak adatok vannak, és rengeteg úgy hogy nincs is nagyon hová ezeket átmenteni vagy másolni.

A Hiren s -ről másfél éve hallottam utoljára, már akkor el volt öregedve- 2012 kiadás. Lehet hogy azóta van új. Windows -al meg nem szeretnék foglalkozni, örülök hogy megszabadultam tőle. A rendszerek mobilitását, hordozhatóságát megoldottam, pendrivek-re teljestelepítésű linux disztrók formájában amelyeket bármilyen pc-n használhatok, frissítenek és az van rajtuk amit ráteszek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Una képe

RE:RE:RE:RE:RE: Lemez defragmentálása

 Az alap vírusirtókat (ClamWin és Avira) is frissítheted a 3-as és az 5-ös parancs indításával amely parancsok arra utasítják őket, hogy a frissítést követően az új állománnyokkal egészítsék ki a tárolt programokat. Ha már a vírustémát említettem, az ezzel kapcsolatos anyag nagy részét egyszerűen csak cserélgetni kell az aktuális verziókra és ez arra is alkalmat ad, hogy a nem fejlesztetteket kidobjuk és másokat (lehetőleg DOS vagy linux alatt futtathatóakat) hozzunk a rendszerbe. A DOS-os és linuxos futtatás azért fontos mert némelyik kitűnő és hatásos eszköz de sajnos támadható Windows-on futtatva. A Hiren's egy laza és képlékeny eszköztár. Csak annak van belőle 2012-es kiadása akinek az is megfelel mert nincs szüksége túl gyakran speciális eszközökre. Szerintem az eredeti állományának 50%-át cseréltem le eddig vagy távolítottam el véglegesen helyettesítés nélkül és sok olyan programot honosítottam meg benne amelyek ugyan külön külön is  futtathatóak de így egy állományban egy univerzális eszköz részei lettek. Az egyébként tapasztalatom, hogy kevés olyan gond van amelyekre nincs benne gyógyír az eredeti állapotában is!

"Érdekesnek hangzik ahogy összekalapáltad a külső merevlemezt, érdekelne a dolog, biztos vannak jó tippek amik használhatók, Az én külső lemezemen csak adatok vannak, és rengeteg úgy hogy nincs is nagyon hová ezeket átmenteni vagy másolni."

Elküldtem a leírást. Az én külső merevlemezemen 340 giga volt amikor felosztottam  a terás Samsungot és nem sérült vagy veszett el egy bit sem a folyamatban. Teszteld a leírást mondjuk egy SD kártyán amire tegyél pár mega adatot és meglátod. Ne sokat mert akkor sokáig tart mert mindet a tárolópartícióba mozgatja. Kevés is megmutatja mi történik.

 

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE:RE:RE: Lemez defragmentálása

#6 p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }

Azt hiszem már tudom mire lenne szükségem. Egy live-cd-re vagy live-usb-re amelyen ntfs defragmentáló van telepítve, pl. auslogics disk defragment – ez elég jó minőségű volt. Nem tudsz valami hasonlóról? Esetleg a Hiren s lemezen van ilyesmi?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Una képe

RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE: Lemez defragmentálása

Mi nincs a Hiren's-en? Két jó defrag van rajta csak ha régen futott utoljára inkább éjjel futtasd. Több száz gigánál reggelre végez.

Megnéztem a gyári verziót. Defragger, MyDefrag, PageDefrag és egy NTRegistryOptimizer van benne.  Az első kettő való normál töredezettségmentestésre. A harmadik gyors Windows system fájl defrag, az utolsó pedig ahogy a neve mondja, a registryt reszi rendbe.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve