Laptop, Maya és Rafaela XFCE

szhf62 képe

Fórum: 

 Szép lassan közeleg a Maya szoftvertámogatásának végső ideje. Ezért a Rafaelában gondolkodtam, hogy ezt felteszem még idejében a laptopra. A telepítőt elindítva szomorúan tapasztaltam, hogy a lemezről a laptop még live módban sem volt hajlandó elindulni, a teszt során kernel problémát jelzett. (Előtte - már egy ideje - a Linux Mint 15 XFCE-t próbáltam feltenni, de ezzel is ugyanezt tapasztaltam.) Lehet hogy ezeknek a változatoknak a futtatásához kevés lenne a laptop hardvere? (1600 MHz Pentium (R) M processzor, 2048 kb Cache, 1542 MB DDR1 RAM - (max bővíthetőség 2048 MB).

Csak Linux Mintet szeretnék használni minden gépemen (beleértve ezt is). A támogatási idő lejárta után - ha a Maya marad rajta - mi a kockázata a további használatának? A RAM maximálisra bővítésével van-e rá esély, hogy a későbbi Linux Mint változatok közül valamelyik probléma nélkül futna ezen a laptopon?

Hasonló dolgokat tapasztalva

Hasonló dolgokat tapasztalva én Debianra váltottam. Talán a Debian alapú Mintet is ki lehet próbálni, bár annál utólag kellene az XFCE-t feltenni. Nem tudom ez így mennyire lenne szerencsés megoldás .

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

 Debiannal még eddig nem volt

 Debiannal még eddig nem volt dolgom. Leírást (lehetőleg magyar nyelvű, bemutató képekkel, videóval) merre lehet találni erről?

Ha úgy döntenék, hogy marad a laptopon a Maya, a támogatás megszűnése után milyen kockázatok lehetnek ennek a használatával?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jó a Maya

Szia! 

Igen, "lassan" közeleg a támogatás megszűnése. Kb félidőben vagyunk... Tehát, hova a nagy kapkodás?

Van 3 gépem.

Egy asztali, ami kb azt tudja, mint a tiéd. Mint-11 Gnome van rajta, eszem ágában sincs váltani. Teljesen jó, Gallium videó kártyával, ami tudvalevőleg a Linuxok ősellensége.

Ezen a gépen további partíciókon:

- Mint 13 Cinnamon: horror, megeszi a gépet 2 falatra.:) 

- Peppermint 4: Van olyan jó, mint a 11 Gnome, de sokkal rondább, és rendkívül fapados, többet kell gépészkedni, ha valami nem szokványos.

- Volt egy Chrunchbang 10: Fúúúú...ez rászolgált a nevére, mindent egy kis robbanással (szabályosan felhorkant a hardver), és iszonyat gyorsan megcsinált (úgy mentek a jutub videók, mint a sicc), de mindig kellett némi karbantartóanyag a kezem ügyébe. Állandóan bütyköltem, de imádtam.:)

Egy Acer netbook, Intel Atom 2x1.5 MHz, 1 Giga RAM, 64 Gb SSD. Mint-13 Xfce. Teljesen elégedett vagyok, soha nem fogom leváltani.

Egy Fujitsu lifebook, Intel Core i7, 4 Giga RAM, 160 Gb HDD, Mint 17.2 Mate. Szebb, mint használható. Csak a gép képességei folytán jobb, mint a 13 Xfce. Gondolkozom, megtartsam-e.

NE KELLJEN Debian!

Tothgab régi, és rutinos versenyző, ő tudja, mit csinál. Azért javasolta burkoltan a Mint Debian Edition-t. Neked az kb megfelelő lenne (egy próbát tegyél vele!), de a csont Debian idegeidre fog menni.:) 

Bár, ha szereted a kihívásokat, és időd is van, lehet jó játék lesz, de fontold meg, hogy előbb benősülsz Kimarite olvtárs családjába...

 

Ha megtartod a 13-at, simán fog menni 20 év múlva is, senki nem fog szájberatombombát csinálni a gépedből, én is bankolok a 11-ről is, warezkodok is gátlások nélkül, még élek.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

A biztonságról röviden

@#0 Nem arra buzdítok, hogy telepíts Apache szervert, ha semmi szükséged rá, de például a fail2ban, UFW, IPTABLES és ilyesmik elolvasandóak mindenképpen.
http://logout.hu/cikk/debian_rendszerunk_biztonsaga/nyomtatobarat/teljes...
Valamint említést tennék a BitDefender alkalmazásról a Clamav mellett, amely grafikus felülete a vizsgálat indításakor az Openbox-ot használó rendszeremen segfault-tal kilépett (terminálból indítottam) .., de ez korántsem meglepő, másnak is hasonló problémái vannak/voltak, el lehet olvasni a bitdefender fórum bejegyzéseket erről. Viszont parancssorban működik, keresi a vírusokat - ha lennének - és egy évig használhatod vagy mi, azaz, ha regisztrációs kódot kérsz és azzal regisztrálod (nem kereskedelmi használatra persze).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE: Laptop, Maya és Rafaela XFCE

@#0 Nálam az Xfce nem jelzett kernel problémát, a KDE és talán a Cinnamon igen. Gondolkodom a megoldáson.

Ez a gép, melyen a Romeo fut (Xfce) - asztali

inxi
CPU~Single core AMD Sempron 2200+ (-UP-) clocked at 1499.651 Mhz Kernel~3.13.0-24-generic i686 Up~20 min Mem~590.1/2015.9MB HDD~1162.2GB(20.4% used) Procs~147 Client~Shell inxi~1.8.4

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

RE:Jó a Maya

Szia @Kőagy őrnagy.

Jól megmosolyogtattál a leírásoddal, köszi. (A kávéval együtt igen hatásos ébresztő volt. :) ) A gépeimet (legtöbbnyire) úgy használom, ahogy hozzám kerülnek, maximum RAM-ot, és HDD-t cserélgetek bennük. (többre nem igazán telik...) Érdekes, hogy nálad a Maya Cinnamon fel akarja zabálni a gépet. Nekem a laposon kezdetben ez volt - igaz, a teljes lemezterületet használva, partició nélkül (sajnos linuxon nekem nem megy a particionálás egyszer windows XP-n véletlenül sikerült - de hibás volt a telepítő...), "ahogy a fejlesztőcsapat megadta" úgy tettem fel rá. Ezzel is kényelmesen elvigéckedett a gép, csak közben a kisérletező kedvemet kihasználva ubuntu 10.04, és 12.04 (és társai) is szerepelt rajta. Ez után ment rá a Maya XFCE. Most hogy már (a sokadik próbálkozás után) a Chrome-ot is sikerült erre felvarázsolni (és szinte teljesen úgy működik mint a 2 magos HP-n a 17.2 Cinnamon), lehet hogy ezzel a rendszerrel fog nálam kiöregedni. - Viszont valami hatásos vírusirtót vadászok hozzá még idejében. (A Chrome-on az Avast "sasol", néhányszor már blokkolt is linuxon. Gondolom, ez még kevés az üdvösséghez...)

A következő gépem beszerzésénél biztos hogy a Debiannal kezdem - jó lenne ezt is megismernem. A másfél év alatti linux haszálatával a két gépet viszonylag sűrűn "támogattam" különböző rendszerekkel (HP: LM 17, ubuntu 14.04, Zorin 9 OS, ubuntu studio, LM 17.1, 17.2; laptop: LM 13, ubuntu, és most a Maya XFCE). Ezeket huzamosabb időn keresztül próbáltam, "nyúztam", ismerkedtem velük. - Ezért is döntöttem a Linux Mint mellett. (Mellesleg ezek a cserék sok adatvesztéssel is jártak...)

Kicsit nehézkes úgy tapasztalatot gyűjteni, hogy nincs személyes "vérbeli linuxos" ismeretségem, akinek minden fortély a kisujjában van. Sok dolgot nem használtam XP-n sem, itt (talán) lassan bele jövök ezekbe (is).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:Jó a Maya

#3 Rutinosnak nem mondanám magam, de szeretem a kihívásokat. :) Egyszerű felhasználó vagyok.
Ubuntu --> Mint -->Debian. Nálam ez eddig a sorrend. A családban levő gépeken felmerülő problémákra már megtanultam a megoldásokat (videókártya, nyomtató). Nagyon szoros barátságba kerültem a Google-el. :) Bőven maradt még mit tanulnom a rendszerről. A fent említett rendszerek közel egyformák, ami a motorháztető alatti részeket illeti. Fura, de tapasztaltam olyat, hogy egy 1,5 éves laptopon a három rendszer közül a Debian volt az egyetlen, ami telepítés után el is indult. A másik kettő telepítést követően már újra sem indult. Mai napig nem értem az okát. Talán túl "egzotikus" a hardver alatta. Egy szónak is száz a vége, ezért használok most Debiant, mert nincs időm minden géphez külön rendszert megtanulni és adminisztrálni. Mivel felhasználói szinten nincsenek nagy igényeink, ezért XFCE környezetet használunk minden gépen, minden grafikai csicsa és effekt nélkül. Egy Debianból is ki lehet csiholni annyit, mint egy Mintből. A különbség annyi, hogy Debian esetében a felhasználónak - vagy hozzáértő ismerősnek - kell néhány beállítás magának konfigurálni és nincsenek benne olyan eszközök, mint például egy Linux Mintben. Megjegyzem, hogy a Mint saját eszközei nagyon jók és hasznosak.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

RE:Jó a Maya

#3 Nehezen tud bárki is hozzánk benősülni, beházasodni igen, esetleg ;)
Hát akkor egy női hang, kávé helyett mellé/helyett így vasárnapra (például, de lehet teljesen másféle zene is :)):
https://www.youtube.com/watch?v=gNUErr-3pS8
 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
szhf62 képe

Laptop, Maya és ... XFCE

 @kimarite ha jól látom, a géped jóval erősebb, mint az én laptopom, ezért nem jelzett kernel hibát (a laptopom "csak" elég gyengécske régi DDR1-es). Már a LM 15 XFCE-t sem hajlandó live módban elindítani.

Az általad linkelt "debian rendszerünk biztonsága" cikket elolvastam, és egyből ki is vettem belőle a Clamav-ot, de nem terminállal, hanem a Synaptic-kal sikerült telepítenem. (Fel is tettem az összes lehetőségét onnan.) Jól működik mindkét gépen. A BitDefender-t viszont nem találja sem a Synaptic, sem a szoftverkezelő. A Clamav nem "végzi jól a dolgát" egymagában? (Asztali ikont sikerült beállítanom rá, ha bármikor soron kívül használatba venném.) Találkoztam egy víruskeresővel a Quianán. Ez ugyanaz vajon, mint a Clamav, vagy ettől eltérő? A kitett asztali ikon és a működése majdnem a megszólalásig hasonlít a másik víruskeresőhöz.

Jó a videón a szép szőke női hang, és annak a díszkisérete.  :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Laptop, Maya és ... XFCE

#9 A ClamaV is jó lehet, a Bitdefender-rel csak próbát tettem, valaki, valamikor említette - az életben és nem fórumon - hogy ezt használja a Linux-szán. Van egy telepítési leírása, holnap leírom.

A többi beállításra gondoltam a blog említésekor, a fail2ban, ufw, denyhost (lehet, ez nem is szerepel), iptables ... stb., tehát tűzfalszabályozásra. Is. Eléggé nehézkes magyarul leírni például a fail2ban beállításait, de ..., szokott lenni egy-egy online képzés, meg lehet nézni, és pár ezer forintért letöltheted a videókat a jegyzetekkel, magyarázatokkal aznap megrendelve. Elég jó oktatók vannak. Nemcsak ez a témakör van. Itt. (füstjelként morzézom, uff)

A Qiana-n látható víruskergető Súgó menüjéből megnyitod valamely almenüt, és ott a neve, én nem tudom.

Magyar zenekar, köszi, a nevükben is :). Jók lehetnek élőben, még nem volt ehhez szerencsém.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:Jó a Maya

#8

Szeretnélek emlékeztetni, hogy ilyen zenélgetés miatt kishíján repültünk az ubuntufórumról anno... 

Nemtom itt szabad-e.:)

Ezt másodjára írom, mert a tegnapi próbálkozásba belefagyott az Opera.:) Ki kellett lőni.

Ezzel az oldallal tényleg nem működik a helyesírás ellenőrzés.

Kicsit zavarodottan figyeltem a diskurzust, szóval most kell, vagy nem kell víruskereső Linuxra? Valamelyik gép valamelyikén van valami, de csak a sokadik partíció XP-jén találgatott reklámokat. Ezért én nem veszem túl komolyan.

Ezt Kimarite olvtársnak címeztem vón, csak a „válasz” új bejegyzésként jelent meg.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Maya (sok "RE" nélkül) :)

 @Kőagy őrnagy most, hogy említetted a vírusirtót: Átböngésztem a Rafaela rendszerbeállításait, de (már a sokadik) keresésre nem találtam meg benne az alap tűzfalat. Még jó hogy a ClamaV-ot feltettem (első alkalomra talált is 16 gyanús elemet). Alapjában véve az új rendszerek feltelepítésénél azonnal bekapcsolom a tűzfal védelmet, és a Chrome-on ott "leskelődik" az Avast (sokszor sikeresen). Mivel hogy öregszem, nem emlékszem hogy ezen bekapcsoltam-e a védelmet a telepítés után. Még jó hogy feltettem a víruskergetőt...  :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:Jó a Maya

#11

    - Nemtom itt szabad-e.:)

Ennyit szabad. Egy válasz erejéig. De nem szaladjon el a ló. Sokakat feltehetőleg ez a téma nem érdekli.  

    - Ezt másodjára írom, mert a tegnapi próbálkozásba belefagyott az Opera.:) Ki kellett lőni.

Terminálból kell indítani a teszteléshez. Vagy dmesg, ill. Xorg.0.log

    - Ezzel az oldallal tényleg nem működik a helyesírás ellenőrzés.

Így - például - működik. Mármint, ha kikapcsolod vagy tiltod a Drupal szerkesztő modult, és ez lehetséges a scriptek az oldalon való tiltásával (persze a script tiltással bejelentkezni sokkal nehezebb, de bejelentkezve már ...). És akkor a HTML jelölőket kézzel szerkeszted. a képen látható ebből néhány és a válasz alján is súgóként .. ha be van kapcsolva a szűrt HTML. Harmadik lehetőségként a forráskód gombot megnyomod és a szöveget, a hozzászólásod, válaszod forráskódját szerkeszted a HTML jelölők használatával. Mármint a bekapcsolt szűrt HTML szerkesztési módban.

    - Kicsit zavarodottan figyeltem a diskurzust, szóval most kell, vagy nem kell víruskereső Linuxra?

Röviden kellhet, mert Windows-zos gépekkel is kommunikálsz. Én viszont a tűzfalról és a csomagszűrési technikákról beszéltem (útvonalak a gépre be és ki, pontosabban TCP/IP hálózati protokollok; TCP, UDP, stb, azaz:

http://www.szabilinux.hu/trendek/

https://en.wikipedia.org/wiki/Lists_of_network_protocols

http://www.szabilinux.hu/ip/

https://www.google.hu/search?q=protokoll+szabilinux

Nem keverendő össze a vírusvadászattal a hálózati protokoll. :)
( A képen nem egészen az van még, mint amit itt látsz ;) )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:Laptop, Maya és ... XFCE

#10 A Bitdefender telepítése.

-- A hitelesítési kulcs felvétele (terminál).

wget -c http://download.bitdefender.com/repos/deb/bd.key.asc
sudo apt-key add bd.key.asc

-- Szerkeszted a forráslistát.

gksu gedit /etc/apt/sources.list

-- Beszúrod ezt a sort,

deb http://download.bitdefender.com/repos/deb/ bitdefender non-free

de valahogy így is kinézhet. Sorközt tegyél a szakasz elé.

## BITDEFENDER
# http://download.bitdefender.com/repos/#
# wget http://download.bitdefender.com/repos/deb/bd.key.asc
# apt-key add bd.key.asc
deb http://download.bitdefender.com/repos/deb/ bitdefender non-free

-- Mented a  fájlt (sources.list), bezárod a szerkesztőt és a terminálban frissíted a csomag információkat.

sudo apt-get update

-- Telepíted a Bitdefender alkalmazást (ezt a Synapticban is megteheted).

sudo apt-get install bitdefender-scanner-gui

-- Elfogadod az EULA-t, és települ. Vagy az első indításkor van az EULA elfogadás, erre nem emlékszem. Újra nem szeretném telepíteni, mert van egy évem otthoni felhasználásra, és nem tudom, mi történne az újratelepítéskor ezzel. El kell fogadni, különben nem tudom használni.

Azonban tudsz regisztráln is, kapsz egy e-mail egy kóddal, beírod az alkalmazásban - a  "Registration information" elemnél tudod ezt megtenni - és egy évig jó. Utána nem tudom, mi lesz.

http://www.bitdefender.com/site/Products/ScannerLicense/

-- Elindítod a grafikus alkalmazást menüből vagy a terminálból.

bdgui

-- Frissíted a vírus adatbázist Update), majd, ha végez, indítasz egy vírus keresést. Az alkalmazás beállítások is itt található.
Minden keresés előtt frissítsd a vírus adatbázist.

Lehet, hogy az ablak bezáródik,
... ebben az esetben a terminálban indítasz egy víruskeresést, mondjuk a gyökér könyvtár tartalmára (bármi más is lehet). Nem lesz grafikus felület.

bdscan /

A "Settings > Logging Settings" menü elemnél látod, hogy hova logol (a logfájlok helye) és a Settings-nél további beállítások vannak. Azt te döntöd el, hogy futtatod-e állandóan vagy nem és egyénileg indítod csak.

-- A vírus adatbázis terminálból való frissítése (nem lesz grafikus felület, azaz GUI),

sudo bdscan --update  # A vírus adatbázis aktualizálása

és egyéb tippek. (a komment /#/ és az utána lévő szöveg már nem  a parancs)

bdscan /home/$USER  # A felhasználó könyvtáradban keresel
bdscan .  # Az aktuális könyvtárban keresel, ahol állsz vagy ahova beléptél a cd paranccsal.
bdscan / # A már említett szisztem szken, tehát a gyökér könyvtárban keresel, amelyben ugye a te saját könyvtárad és a csatlakoztatott meghajtók eszközök is benn vannak.

A keresést megállítani, abból kilépni a Ctrl + C kombinációval tudsz, ha ezt szeretnéd.

Forrás, más kapcsolók felsorolásával.
https://wiki.ubuntuusers.de/bitdefender

-- Az e-mail szkenner telepítése.

sudo apt-get install bitdefender-mail

A "*.deb" és az "*.rpm" tárolók.

http://download.bitdefender.com/repos/#

De ...: le is töltheted az architektúrádnak megfelelő "*.deb" csomagot, és a Gdebi csomagkezelővel telepíted. Tehát nem írod a sources.list fájlba, és nem veszed fel a hitelesítési kulcsot. De így nem frissül, úgy vélem.

Egy kicsit másféle telepítési leírás,

http://linuxaria.com/howto/bitdefender-a-good-antivirus-for-linux-systems

és egy Wiki

https://help.ubuntu.com/community/BitDefender

... ha sikerült a telepítés és működik, vélhetőleg örülsz. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve