Kurzor

Fórum: 

 Keresek olyan kurzor témát, ami inverz a mögötte lévő program színéhez képest. Azaz ha van egy fekete, sötét kép, azon a kurzor világos, fehér, ha átmozgatom egy fehér, vagy világos (pld. szövegszerkesztő munkalapja) alapra, akkor ott meg fekete vagy sötét legyen a kurzor. Anno windows alatt volt ilyen, de a KDE-hez nem találok. Egy erősen látáskorlátos embernek kellene, mert a többi (pld. fekete, de a széle fehér, vagy árnyéka van a kurzornak) nem elég látható neki már. 

kimarite képe

Kurzor téma

Plazma: https://store.kde.org/browse/cat/104/
(neked tudnod 'kell', mi a Plazma, de biztosan a Qt fejlesztői környezettel keresd)

További témák:

Pontosan nem tudom, melyik lenne a neked megfelelő. A telepítés előtt olvasd el, melyik rendszerhez jó, azaz mennyire fog kijönni a te rendszereddel (mennyire régi vagy új a téma), és a hozzászólásokat is érdemes. Lehet, nem is találsz ugyanolyat, de vélhetően találsz olyan kurzor témát, ami a látáskorlátozottaknak is megfelelően látható.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

köszi

Köszi a linkeket, a store-t nézegetem, de nincs eddig olyan, ami igazán jó lenne.

Akinek hasonló gondja lesz, annak pár gondolatot összeszedtem, amit eddig csináltunk.

Akinek rossz a szeme, annak legalább két évente el kell menni szemész orvoshoz, azaz nem látszerészhez. Nyomás, szemfenéék és látástér vizsgálat legyen.

A legtöbb op.rendszerben van olyan, hogy a rokkantakat, a korláttal élőket segíti bizonyos beállításokkal. Ezek nem rosszak, de nem mindenkinek jók. Más, ha valakinek az a jó hogy magasabb kontrasztú a téma (ez az amit általában az ilyen beállítások tudnak), de az is más, ha valakinek nagyobb betűk kellenek, és már jobb is, de az is más, ha valakinek hályog van a szemén és már nem tudja rendesen megkülönböztetni az árnyalatokat sem.

Akinek éleslátási problémája van, annak a szemüveg a megoldás, a szemész, ha tudja, hogy mire kell, akkor tud olyant ajánlani, ami ezt a távolságot teszi élvezhetővé. NEM kell olyan több fókuszú, ami az olvasástól a vezetésig és a gépezésig jó. Egyszerű, olcsó hagyományos is jó, ami ötöde árban van. Cserélni kell ha gép elé ül, de nem kettőszázezer a két lencse…

A monitor távolsággal is sokat lehet játszani és ha már a monitor sem élvezhető (a végtelenségig nem lehet növelni a nagyítást, mert élvezhetetlenné válik…) akkor nem szégyen ha egy olcsóbb TV-re köti az ember. Az öregszeműség nem nyolcvan, hanem negyven-ötven éves korban is elkezdődhet! Majd nyolcvanéves korban lehet, hogy a közeli dolgokat jobban látjuk, de arra még várni kell.

Amit sokszor tapasztalok, és nagyon nem jó: a kontraszt növelése. Mindig figyeljünk arra, hogy az erős kontraszt zavaró lehet, és sok problémát ad, ha a hófehér és a mélyfekete kontrasztját nézi az ember nagyon sokat. Még a jó szemű embernek sem tesz jót, de egy beteg embernek sokat árthat. Nyilván sokan hordanak napszemüveget vagy speciális szemüveget, hogy a nagyon erős kontrasztú havas tájon síelés közben… Majd hazamennek és jóóól felhúzzák a kontrasztot. A mostani monitorok a filmnézés miatt már eléggé magas kontrasztot is tudnak. Sok kontrasztos téma van, bánjunk velük óvatosan, mert sokszor valóban segítenek, de ha a feje, szeme fáj az embernek egy idő után, akkor gyanakodjunk arra, hogy a szemünk nem erre készült. ?ég az ép látású embereknek s érdemes elgondolkodni, ha sokat szöveg szerkesztenek, rajzolnak, hogy a lap színe legyen egy világosszürke, ne fehér árnyalatú.

Ami rosszabb szemű embereknél gond a nagy felbontású monitoroknál az egér megtalálása (a kurzor az eredeti téma). Ha csak „rosszul lát” valaki, és nem találja meg a kurzort első lépésben a nagyságát próbáljuk meg emelni, ezerféle skálázható kurzor van. Kolléga linkjeit érdemes megnézni! Itt semmi kompromisszumot nem kell kötni mert van választék. De a másik oldalról is megközelíthetjük a dolgot, lejjebb vesszük a monitor felbontását és nagyobb, jobban látható lesz a kurzor. A túl nagy felbontás és kicsike ikonok, betűk stb. nagyon hasznosak a szemüveggyártóknak, mert meregetik az emberek a szemüket és azzal szépen rontják is…

Ha a méret növelés korlátba ütközik, vagy nem jön be, akkor választhatunk nagy kontrasztú kurzort, ami fekete és fehér (hogy melyik a belső, és melyik a kurzor kerete az mindegy). Ezt jól látják sokan, és máris komfortosabb a „gépezés”. Ha jellemzően fehér, világos a téma (pld. szövegszerkesztés,, vagy internetezés) akkor érdemes sötét kurzort keresni. Itt sem lesz választékhiány, ezerféle magas kontrasztú kurzor van. Itt nem kell félni magas kontrasztól, hiszen a látótér nagyon kicsi szelete a kurzor.

Hályog, színtévesztés esetén amikor már nehezen lát az ember, akkor ki lehet próbálni több élénk színű kurzort. Kis próbálkozás után megtalálható az a szín, amit még „jól elütőnek” látnak. Ilyen lehet a neon zöld, az élénkpiros. Így ki lehet használni az eltérően romló színérzékelést.

Ami egy durva, de ha más nincs, akkor ezt is ki lehet próbálni: a villogó, mocorgó, animált kurzorok. Ebből is van pár, és elég feltűnő, és nem meregeti az ember a szemét, hogy hol is van a kurzora. Normál szemnek nem tesz jót egy villogó akármit figyelni egész nap, de van amikor ez egy megoldás lehet. Ezeket nem néztem meg, de biztosan lehet a célnak megfelelőt találni, ami elég feltűnő, de nem zavaró (ha nem találok olyant, amit kerestem, ilyent fogok felkutatni).  

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

köszi

#2 Bizonyára ismeritek a BeLin-t, a Beszélő Linux-szot. Esetleg a fejlesztőnek lehetne írni, milyen kurzort javasolna. Szerintem segít. Tényleg nem tudom, melyik kurzor lenne jó nektek, ez erősen egyén függő, és ráadásul valamennyire saját választás is, hogy úgy fejezzem ki magam, nem nekem kell tetszenie.

Amiről nem esett szó, az az éjszakai netezés. Igazság szerint a fáradtság kialakulásával van inkább kapcsolatban, mint a felvetett témával, de érdemes használni általában is a Redshift vagy a f.lux alkalmazást (vagy hasonlókat).
Az egyiket linkelem,
http://jonls.dk/redshift/
de tárolóból is elérhető. Jut eszembe, nekem is be kéne állítani ezen a gépen :-), habár nemsokára friss telepítést szeretnék, mert pár dolgot megváltoztatok, illetve a rendszer egy korábbi kiadásról lett frissítve és ..., egy friss (telepítés) mindig jobb.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

köszi

#3 Esetleg, a nagy méretet kiválasztva:
https://community.linuxmint.com/software/view/chameleon-cursor-theme
Vagy vannak vicces kurzor témák (említetted te is), vagy ... :
https://wiki.debian.org/accessibility
http://www.pjb.com.au/blin/

sudo apt-get install big-cursor

Font:
https://www.google.hu/search?q=ttf-tiresias&source=lnms&tbm=isch&sa=X

sudo apt-get install ttf-tiresias

De ilyen beállítást is lehet alkalmazni (példa a MATE asztali környezetnél)

Vagy ilyesmi témát kéne keresni az általatok használt asztali környezethez:
https://www.xfce-look.org/content/show.php/DMZ+with+Yellow+Background+Mu...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszi 2

 

A BeLin nagyon jó, bár én nem használom, de akinek ilyen kell és kész megoldást keres, annak nagyon hasznos. 

Kurzor: DMZ with Green Color Halo (több szinben is elérhető) ez egyelőre megfelelő lett + kicsit nagyobb lett a monitorjuk, mert egy leselejtezett TV-re kötöttem rá a gépet és így jobban látják :)

Éjszakai netezés: általánosságban is jó az ajánlott program, mert fontos a kellemes színhőmérsékletű (árnyalatú) monitorbeállítás. Amit még érdemes tudni, hogy ha sötét szobában netezik valaki, akkor érdemes egy kis félhomályt adó lámpát berakni a monitor mögé, akkor nem egy fényes téglalap és fekete háttér lesz, hanem azért lesz egy kisebb átmenet. TV nézésnél is jó megoldás. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Köszi 2

#5 Igen, a monitor vagy tévé mögé berakott kisebb teljesítményű (5-10-15 W-os) lámpa kíméli a szemet. :)

A DMZ with Green Color Halo kurzor téma például ezen helyekről is letölthető (asztali környezetnek megfelelően):
https://www.cinnamon-look.org/browse/cat/107/page/15/ord/latest/
https://www.gnome-look.org/p/999804/ | https://www.gnome-look.org/p/999744/
https://store.kde.org/p/999744/

Azt hiszem, sikerül egymásnak oda-vissza segítenünk. ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve