Kielégítetlen függőségek?

Fórum: 

Töröltem

" De más programnál (nem

" De más programnál (nem tárolóban lévő volt) is előfordult, hogy kielégítetlen függőségeket kézzel vadásztam össze, ezt jó lenne valami XXI. századi módszerrel megoldani."
Ez teljesen XXI. századi megoldás.
Tárolókat karbantartják, jelezd, vagy nézz utána, hogy mi miért történik.
Tömören: nincs más lehetőség.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Kielégítetlen függőségek?

@#0 Vizualizáció:

apt-cache depends dpkg
apt-cache rdepends dpkg
apt-cache showpkg dpkg
apt-get --simulate install dpkg
dpkg -I dpkg.deb

A dpkg nagy i kapcsolója:

man dpkg

              -I, --info archive [control-file...]
                  Show information about a package.

A függőségeket a rendszerre bízod (de itt nincs vége): build-dep
https://manpages.debian.org/jessie/apt/apt-get.8.en.html
(7.13 How do I install a source package?)

Csomag törés problémák kezelése: aptitude (az apt-get vagy az apt helyett)

sudo apt-get install aptitude

Egyéb
https://collab-maint.alioth.debian.org/debtree/

sudo apt-get install debtree

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Köszi

#5 Én nem találtam meg a 'bionic ' alkalmazást az általad linkelt oldalon:
https://packages.ubuntu.com/search?keywords=bionic&searchon=names&suite=...

You have searched for packages that names contain bionic in suite(s) artful, all sections, and all architectures.

Sorry, your search gave no results

A leszedek egy csomagot innen, és leszedek egy csomagot amonnan -mint függőségeket- történettel az a baj, hogy ahonnan leszeded, a jelen telepített rendszered kiadás verziójánál régebbi vagy újabb rendszer tükre (csomag forrás szerver | cím / URL) nincs felvéve a csomag forrás tárolóid közé, azaz így letöltött függőség soha az életben nem fog frissülni semmilyen -nyilván még security- szempontból sem. Viszont, ha a telepített rendszered a csomagból új verziót tartalmaz, akkor az felülírhatja az általad telepített régebbi csomagot, azaz a csomag a(z elérhető) legújabb verzióra frissül. Mert ez van beállítva a szofverforrások beállításaiban, a lehető legújabb verzióra frissülés és másnak nincs is értelme igazából, ez a logikus viselkedés. Több Linux kiadás tárolóit fel lehet venni a csomagforrások közé, de ilyenkor prioritásokat kell létrehozni, azaz beállítani az általad használt Linux Mint verziójának védelme érdekében, hogy a stanil csomagokon maradjon a rendszer, ne frissüljön túlságosan új csomagokra például ..., melyet egy teszt kiadás tárolója tartalmaz. Vagy akár az egész rendszer ne frissüljön fel. Jelen esetben a Linux Mint 18.2 maradjon többségében Linux Mint 18.2, azonban az e kiadás alapjául szolgáló Ubuntu már 'előrébb' jár, tehát tárolói elméletben felvehetőek lennének, de ez a rendszer inkább instabbilá teszi, hiszen nem erre programozták 'le'. A prioritások beállítása az 'apt-pinning' is használatával történhetk ...

Éppen ezért jobb a fejlesztői csomag változatok (a *.dev csomag fájlok) segítségével az alapoktól újra építeni egy alkalmazást, mely egyúttal egyfajta optimalizálás a hardvereidhez. De ezt egy csomag frissülés felülírja, tehát egyéni hobbi lehet, hogy újra és újra csomagolod a forrás fájlból az alkalmazást, ha az frissülne.

A fejlesztői csomagok segítségével, a rendszer tárolókból nem elérhető, a GIT verziókezelő rendszerből letöltött, vagy a tar.gz és más tömörített csomagként letöltött 'nagyon új' csomagok telepítése is lehetséges, de nem minden esetben, hiszen a függőségek verziónak nagy eltéréseit esetenként lehetetlen a stabil Linux Mint kiadás által még fogyasztható csomag függőségekként beolvasztani. Ezt az eljárást nevezik igazán csomag forgatásnak, hátránya, hogy az így telepített csomag szintén nem frissül, hiszen egy statikus csomagot forgattál és ennek nincs olyan tárolója, melyet a frissítéskezelőd megemésztene, és mert nem ilyen célból hozták létre. Bár vannak 'fokozatok', más csomagkezelők, amelyek átfedik a forgatást -például a pip vagy az npm- de ezek is csak egyes csomagokra jók; mert például a pip, csak Python programnyelven készült csomagokat frissít, és általában a csomagok többsége nem Python programnyelven íródik.

Tegyük fel azt, hogy egy csomagnak létezik 1-től 10-ig verziószáma. Ez esetben példaként mondhatom azt, hogy te a Linux Mint 18+ kiadásokban 5-től 9-ig használhatod fel a csomagokat, mert ezzel 'kompatibilis'a rendszered, mely ha némileg rugalmas is, de nem végtelen mértékben. Lehet, a 10-es verziót is, a legújabbat, de ez .. kiderül. A 10-es verzió az a verzió, amire éppen tegnap mondta a csomag programozója, hogy most kész, örüljön mindenki (fejlesztő = programozó, akárki, aki megír és fejleszt egy alkalmazást, amit számos Linux és más operációs rendszerbe építenek be, némi optimalizálással, patcheléssel, de ettől még a fejlesztő logikusan inkább nem bármely Linux kiadásban is fejlesztő, hanem 'bárki' más. A két dolgot érdemes külön választani).

Mindig fontos azt nézni, frissül-e egy dpkg segítségével telepített függőség, és azt hogyan oldod meg. Azt is fontos tudni, hogy érdemes pillanat felvételeket készíteni a rendszerről (pl. Systemback), hiszen a rendszered nem arra van felkészítve, hogy kettővel korábbi, vagy eggyel újabb kiadásokból származó csomagokat telepíts öncélúan, azaz, a tárolók kikerülésével. Így elméletileg bármi megtörténhet bármikor, valamilyen zavar az erőben (stabilitásban). Minél több csomag kerül fel így, annál több az az esély. Úgy is lehet nézni, a csomag mennyire van hatással a rendszer mindennapi működésére, akkor kevesebb csomag is megdöntheti, vagy kibillentheti. A force módszereket én nem annyira kedvelem, úgymond, jobb megfelelni mindennek.

Nehezebb egy csomag forgatás, vagy akár egy dep-build, de a fejlesztői (*.dev) csomagok tartalmaznak -némileg rugalmasan- a 'normál' csomagokénál újabb függőségeket, de ezek csak a végleges csomag elkészítéséhez kellenek. A fejlesztői csomagok semmilyen más módon nem vesznek részt a rendszer 'mindennapjaiban', azokat nem használja a rendszer.

A Frissítéskezelő kikerülése (apt-get, aptitude) a jelen állás szerint kikerüli a biztonsági fokozatokat, azaz a 3-as biztonsági fokozatba sorolásúnál is újabb csomag verzió települ. Ezt elfelejtettem mondani, de talán ez a 'legkevesebb'. Nem tudom, hova tették a prioritás kezelést, de nyilván (talán) egyszerűbb volt azt csak a Frissítéskezelőre beállítani, mint a többire globálisan, mert a globális dolgokkakl vélhetően nehezebb lenne folyamatosan foglalkozni. A Linux Mint (tippelem) nem a terminál használóknak készül ;), hanem azoknak, akinek elég a Frissítéskezelő frissítési szolgáltatása. Ha ennél többet szeretne valaki, akkor előzetesen szükséges után olvasni vagy kérdezni. ... az apt-get és az aptitude frissítés kétféle lehet, erről most nem írnék, de a lényeg, ezeket használva települnek a 4-es és az 5-ös besorolású csomagok is.

Még egy: tehát a Linux rendszer nem igazán játék, hanem meg kell fontolni, hogy azért használom, mert megbízható és stabil, vagy kockáztatva ezt, a saját káromon tanulok esetleg. Mert lehetséges, általában néhány Debian csomag nem árt a Linux Mint-nek, de a két rendszer nagyon is különbözik, néha még az alkalmazások beállításaiban, működésében is. Egyet említek, a Debian az Exim-et használja és nem a Postfix-szet :-). Más csomag verziók vannak, és más csomag függőség verziók elérhetőek, a kettőt keverni leginkább nem ajánlott. Igazából az ember akkor látja ezt, amikor felvesz a Linux Mint 18.2 kiadáshoz -egy hasonló csomag verziókkal rendelkező- egy vagy több Debian csomag forrást (source URL), majd próbál frissíteni ..., lesz kavarodás. A végét csak azért írtam, hogy ne hangozzon bíztatásnak, hogy a Linux Mint-hez nyugodtan telepítsünk Debian csomagokat. Inkább ne!

Nem beszélhetünk 'szöszmötölésről' :-) akkor, amikor van egy rendszer (Linux Mint), az egyik kiadásban valami elérhető, az újabb kiadásban valami újabb elérhető. És ekkor te valami külső alkalmazást telepítenél ... 'csak úgy össze-vissza', letöltve különböző  Mint  vagy az Ubuntu egymástől elkülönülő kiadásaiból vagy akár a Debian alól is csomagokat (netán máshonnan: több százféle Linux létezik), ahogy esik, úgy puffan, az eredmény a lényeg módszerrel. Hát, az egész linux nem ílyen logikára van felépítve ;) (ezért inkább ne 'hírdessük igeként' amit írtál), de a lehetőségeket említettem, a különböző szöszmötöléseket. Vannak. :D

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszi

#6 A synaptic-ban rákeresve az aptitude-ra, találtam egy "aptitude-robot" nevű telepíthető csomagot.

A Tulajdonságok -> Leírás"-nál a következőket írja róla.: (lefordítva)

"Keret az alkalmasság használatához az automatizált csomagkezeléshez beleértve
felügyelet nélküli frissítés, telepítés, eltávolítás, tartás stb. Lehetővé teszi az automatizálást
amit manuálisan csinálna az alkalmassággal."

Még nagyon friss az infó ... nem néztem utána ...de kíváncsi lennék rá, hogy így első olvasatra mi

erről a véleményed ? Érdemes lehet belemélyedni a témába ?

https://i.imgur.com/n28EOoj.png

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

BB

Töröltem

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mi is a kérdés?

@#14 persze, én is ismerem :D
egy i betű meg ne legyen probléma...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mi is a kérdés?

#12 Sajnálom, de nem tudom, miről volt szó a ma törölt hozzászólásokban. A „Bionic” különben annyira volt ismert nekem, mint a bushmanoknak a kólásüveg. De ez is letudva, mert már ismerem. Becézni talán így lehet: Bionicic. Vagy Bionikuty, s ez valahol utal a bionikus szóra. Különben ... alkalmazásról volt szó, csomagokról és nem egy kiadásról.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve