Ki milyen konfiguráción milyen környezetet használ?

Fórum: 

Szóval a téma kívánságra is azért jött létre, hogy kibeszéljük, ki milyen gépen milyen linux asztali környezetet használ,és hogy vált be neki?

Én hosszú idő linuxxal való ismerkedés, tanulás, gyakorlat (Suse, RedHat, Debian, Ubuntu) után ,és három évvel a Linux Minttel való találkozás után tavaly szeptemberben  döntöttem úgy, hogy egy gyengébb gépre nem a Windows XP helyett, hanem mellé telepítem a Linux Mint-et. Éles környezetben előtte RedHat-ot és hosszabb ideig Debiant használtam.Utóbbit sokáig konzolban,mert akkor még nem volt annyira könnyű egy gépen X-szervert beállítani. Aztán egyszer azt hiszem a Debian 3.1 idején a telepítés után a Gnome is automatikus elindul, nagy siker volt. :) Azért választottam XFCE desktopot, mert közismert , hogy egyike azoknak az asztali környezetnek, amelyek alacsony memóriigényüek.Ilyen még az LXDE is, de előbbi a Linux Mint teljeskörűen támogatja. Az általam használt gépen természetesen nem egy sebességbajnok, de előnyei: a következők: böngészésnél a Windows Xp-nél lényegesebb kisebb a biztonsági kockázat, testreszabbhatóbb, grafikus környezet nélkül is használható. Ehhez képest kevesebb a hátránya: vabbak programok, amelyek Windows környezetben könnyebben futnak, például adóbevallás, könyvelő alkalmazások.

Konfiguráció: Asus 3500L Notebook  CPU 1,5 MHz Intel Celeron RAM 500 MB  Integrált Intel Extreme Grapich 2 HDD Hitachi  40 GB  Toshiba CD/DVD RW

BFater képe

RE: Ki milyen konfiguráción milyen környezetet használ?

Linux mint 17.1 cinnamon teljesen eltávolítva lxde föltelepítve,samsung ssd 850 evo 120 GB.
Az egész egy Lenovo B 570 e szerkentyűben "ketyeg" 2*1,5 Ghz-en.
A procim kb 10 C-fokkal kisebb hőmérsékleten dolgozik mint a cinnamonnal ,valószínűleg az lxde kisebb gépigénye miatt.
Egyszóval én nagyon elégedett vagyok vele,Forever Linux !!! (Vesszen Bill Gates!)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ezt használom.

 Linux Mint 17.2 KDE .   AMD Athlon(tm) II x2 260   3.2 Ghz .   Kingston SV300S37A60G   60 GB .      WDC WD10EADX-00TDHB0  1TB.

 Kingston   8GB  memória  .   AMD/ATI  Radeon HD 6670  DDR5  1GB  videó .     ASRock  N68-GE3 UCC   alaplap.

 Nekem a rendszer kifogástalanul működik. nagyon jól bevált a Mint KDE.                  

                                   

                                       

                                     

                                       

                                       

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
balazs képe

intel pentium g3420+4GB RAM

intel pentium g3420+4GB RAM+gtx 750 ti, Linux mint 17.2 KDE és cinnamon, utóbbi érezhetően gyorsabb.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

 Intel Pentium D CPU 3.00 GHz

 Intel Pentium D CPU 3.00 GHz*2, 3,2 GB RAM, Intel Corporation 82945G/GZ Integrated Graphics Controller videókártya. 400 (320+80) GB HDD.

Ezen (most még) Linux Mint 17 Cinnamon, 17.1 KDE, és 17.2 Cinnamon fut. (Utóbbi 2 rendszert "tanulmányozom", hogy melyik legyen az összes közül az egyedüli végleges.)

Szeretném a véleményeteket kérni, melyik rendszernek mi az erőssége, vagy a gyenge pontja (ha van egyáltalán gyengéje). A .1, és a .2-es verziók miben különböznek az "ős" (LM 17) kiadástól, esetleg miben jobbak? Eddig még nem jöttem rá a szemmel látható eltérések kivételével egyéb különbségekre. Mindegyik rendszer hasonló idővel indul, a processzort sem terhelik le nagyon, nem sűrűn tapasztaltam fagyásokat bennük. Nehéz kiválasztanom a véglegest ezek közül.

(A KDE nagyon szép kialakítású, csak a Cinnamon után kicsit furcsa a kezelése. Hasonló, mintha windowsról kell "élesben" linuxra váltani.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Tomi37 képe

Enyém jelenleg

CPU: Intel E8400 3 GHz 6 MB cache

RAM: 3 GB GEIL Ultra 800 MHz

GPU: Sapphire HD6850 1 GB

HDD1: Samsung 160 GB SATA

HDD2: WD Blue Caviar 250 GB SATA

OS: jelenleg egy általam módodított Ubuntu 14.04.3 64 bit Cinnamon 2.6-tal. Elég jól fut rajta, mint a conky-n is látszik, nem eszik olyan sokat:

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

 A konfiguráció (egyenlőre)

 A konfiguráció (egyenlőre) megmaradt, de már az asztali gépen is XFCE fut.

Nem értem az okát hogy a 2 magos HP gépen a Cinnamon környezet egy ideig jól működik, ezután a működése erősen lelassul, és különböző fura jelenségeket produkál. Ezeket a napi tevékenységek mellett kicsit macerás javítgatni, ezért úgy döntöttem (remélem hogy jól), hogy az XFCE-nél maradok. A laptopon a Maya XFCE-vel nem volt hosszú időn keresztül különösebb probléma (csak a processzor alacsony teljesítménye miatt lassú egy kicsit) - és hogy az utólag feltelepített (és megszokott) böngészőmmel is működik -, arra az elhatározásra jutottam, hogy az asztali HP gépen is ezt a környezetet használom. Így tettem fel rá a Qiana XFCE-t, a működését és a beállításait összehangolva a Maya-val. Gondolkodtam a KDE környezeten is, de azt egy kicsit másként kell kezelni, mint a Cinnamont vagy az XFCE-t.

A későbbiek során ad-e ez a rendszer olyan lehetőséget (ha a támogatás megszűnik) hogy lehetőség van frissíteni a legújabb verzióra az adatok elvesztése nélkül?

Első megfigyelésem alapján a szokott (Chrome) böngészővel használva, napi szinten omlik össze a böngésző. Ezt a Maya-val nem csinálja. Lehet hogy internet probléma, vagy a szolgáltatás gyengesége folytán van ez?

Viszont a Maya-n a frissítéskezelő napok óta nem képes a gépet (laptop) naprakész állapotúra frissíteni, sem nappal, sem az éjszakai időben. Okozhat ez bármiféle problémát a későbbiekben?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

mintupdate update-je

Én a helyedben megpróbálnám a mintupdate frissítését a Synapticból. Kb egy hete frissült a mintupdate és akár ez is okozhatja, hogy nem frissít a Maya. Csak halvány tipp, de egy próbát megér.

Maya idejében még nem volt lehetőség verzió frissítésre, úgy tudom a 17.-től van ez, így nem valószinű, hogy meg tudod oldani e módon, ha eljön az idő, viszont még sok idő van addig. :-)

"Így tettem fel rá a Qiana XFCE-t, a működését és a beállításait összehangolva a Maya-val."

Ezt hogyan oldottad meg?

A Chrome összeomlás nem valószinű, hogy netprobléma, ha nincs net, kiírja, hogy az oldal nem elérhető, nem omlik össze.

(ez az én szerény kezdő tapasztalatomra alapozott vélemény csak)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE: A konfiguráció (egyelőre)

#6 13-ról 14-re,
https://www.howtoforge.com/how-to-upgrade-from-linux-mint-13-maya-to14--...
http://community.linuxmint.com/tutorial/view/2
de nyilván az old-releases megoldásra rá kéne nézni, mert a Nadia nem támogatott már. Aztán a 14-ről 15-re megoldásra, ha van, stb..

Milyen adatokat nem vesztenél el szívesen? A külső tárolóra vagy másik partícióra mentés nem megoldás?
Tipp: a beállításaid nem lehetnek sokan. Az ikontéma könnyen újra telepíthető például :). Először fogalmazd meg pontosan, hogy mire lenne szükség és miért. Nincs nagyon sok beállítás ... igaz, nem ezt kérdezted, hogy ezeket kéne menteni.

A böngészőt indítsd terminálból, talán elmondja, mi a baja.

Frissítés. Ez a két parancs mit mutat?

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

És ez?
A végén nyomj "n" (nem), hogy ne települjön semmi. Aztán az előző két kimenettel együtt a pastebin-es linket kérjük.

sudo apt-get -o Debug::pkgProblemResolver=yes dist-upgrade

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

RE:mintupdate update-je

Egyszóval, nem igazán értem a gépeimet. (HP Compaq asztali - Qiana,  és Acer laptop - Maya.) Mindkettőn a pajzsra hagyatkozok frissítésnél. Ha ott a pipa helyett az "x" jelenik meg, vagy "üres", már indítom a frissítését. Vannak időszakok, amikor az éppen sikeres frissítés után (mostanában a 17-en sűrűbben) kijelzi az x-et, vagy üres pajzsra vált át. A Maya-n gyakrabban (hosszas "gondolkodás után") azzal az üzenettel válaszol hogy "nem sikerült letölteni az indexfájlokat". Volt egy rövid időszak nem régen amikor ezen is "pöccre" frissített, sokszor csak üres pajzsot jelzett, ritkán x-et.

Mostanában a Maya-n tapasztalom, hogy leállításnál a pajzs sokszor üres, másnap az indításkor pipa van benne. A Qiana-n (általában) pipa szerepel, csak napközben üresedik meg, és néha az x is feltűnik (előbukkan hosszabb-rövidebb időre)! Rendszerint ez a leállás előtt többségében visszaáll pipára, legrosszabb esetben csak üres.

A két gép nagyjából azonos működtetését az után tudtam megoldani, amint a Maya-ra is sikerült feltenni a Chrome-ot, mivel ezen van a legjobban az összes internetes beállításom. (Addig csak a Mozillán szerencsétlenkedtem vele. Most már ez is össze van hangolva a Sync-el, és nem hiányzik rajta semmi mentett beállítás.) Ez után már csak a megjelenést, a használt alkalmazásokat, az asztalt, és a panel kinézetét kellett "egységesítenem". Jelentéktelen eltérések vannak ugyan rajtuk, de zömében azonos a működtetésük, csak a laptop a gyengébb (régebbi - 1600 MHz, DDR1-es RAM) processzor miatt egy kicsivel lassabban működik.

Amíg a HP-n (2*3000 MHz, DDR2 RAM) a 17 Cinnamon volt, a Chrome sok megnyitott ablakot kezelt. Néha (nagyon ritkán!) előfordult ott is (a 7., - 8. nyitott oldalnál), hogy a kép feketére vált, és megjelenik: "A manóba! A Chrome nem tudta megnyitni az oldalt..." szöveg. Ez az XFCE-nél már a 4. - 5. nyitott böngésző ablaknál jelenik meg ez a kép, de az újratöltés elsőre visszaállítja a menetfolyamatot. (Ilyenkor mindegyik ablakot be kell ismét tölteni. Örül a szolgáltató... :) ) Lehet hogy ezt a jelenséget rosszul tudom hogy ekkor "összeomlik" a böngésző, de talán mintha lassan csökkenne ennek az előfordulása (Nem szeretném elkiabálni...).

Ezeknek van-e köze az internet szolgáltatás lassú adatsebességéhez? (produkált pillanatnyi sebesség - mérten: 0 / 0 kb/s és 40 / 10 kb/s, erősen ingadozó, nagyon sok adatforgalom szünettel. Nappali időszakokban a teljes szünet 10 perc és 1 órai intervallum között jelentkezik, néha 0.1 - 0.6 kb/s sebesség "bevillanással". Ilyenkor a gép(ek) a már betöltött és használatban levő oldalról is "kidob", ha az oldalfrissítés közben szakad meg az internetszolgáltatás.

Ezért érdemes volna-e Synapticból frissíteni? (Én azt gondolom, hogy felesleges.)

A Linux Mint 14-re való frissítést is kérdésesnek tartom, ugyanis a laptopon a 15, és a 17.2 XFCE-t próbáltam live módban futtatni, de egyik sem volt hajlandó betölteni, és elindulni a telepítőlemezekkel. Megvárom, hogy a rendszer felajánlja a frissítés lehetőségét (mint korábban az ubuntu 10.04-ről 12.04-re. Ezt még futtatta a laptop.).

Minden esetre maradok az XFCE környezetnél (ha már a gépek is megkívánják ezt).

Érdekességnek jegyzem meg, hogy a Qianán nem találom a tűzfalbeállítások menüt. (Még szerencse, hogy a ClamaV-ot telepítettem, és végignéztem vele a gépeket. Volt is bőven gyanús fájl bennük.) A Maya-n megvan, és aktív is. Terminálból lehet-e ennek utána nézni, esetleg telepíteni az "elmaradt" tűzfal opciót, vagy elég ha a ClamaV-ot rendszeres munkára fogom?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
balazs képe

 Hát a 0.1kb/s az

 Hát a 0.1kb/s az gyakorlatilag 0, az okozhat frissítési  problémákat...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:mintupdate update-je

#9 Szia.

sudo apt-get install gufw

(Az ufw már valószínű telepítve van...de azért, elenőrizd le a Synaptic-ban.)

és lessz "Tűzfalbeállítás " menüpontod.

Frissítéskezelő: katt a pajzsra > Szerkesztés > Beállítások  > Automatikus frissítés (meghatározhatod, milyen gyakran keressen frissítést)

> Ikonok  (hogy mit jelentenek az ikonjelzések...pl üres ikon = valószínű, pont frissítéseket keres.)

A net-kapcsolatod, tényleg katasztrofálisan gyenge ! (nem tudsz szolgáltatót váltani ?)

Más: szisztematikusan clamav-ról beszélsz...a clamtk is telepítve van ? (ez a clamav grafikus felülete)

Szerintem, felesleges túl gyakran futtatni...mármint a rendszerre nézve...inkább, egyes letöltött fájlokat szoktam leellenőrizni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
öreg0503 képe

Intel® Celeron® Dual Core™ N2840 / 2.16 GHz CPU

 Sziasztok.

Erre a kis notira melyik Mintet javasolnátok.

Intel két magos Celeron 2x 2.1GHz, 4GB ram, 500GB vinyó, ( SSD-re cserélve).  Film nézés (nem full HD) és netezésre van használva.

A noti:

ACER Aspire Mini E3-112-C4NE notebook

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
balazs képe

 Szia 

 Szia 

 

Mate vagy xfce változat amit rátennék, ha a sebesség számít.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

mintupdate update

 Szia lala.

Nem kellett a sudo...gufw, a Synapticból simán felment az ufw, és működik is. A frissítéskezelőben a telepítés után eleve 1 órás időtatamra állítotam be a frissítések keresését, ezt most csak ellenőriztem. Szolgáltatóváltás csak 2 év múlva esedékes, a "hü(lye)ségnyilatkozat aláírása miatt... Addig is szekálom a céget, hogy javítsanak rajta. A ClamaV-val átvizsgált fájlokat egyenlőre karanténba hajigáltam, ha valamikor a rendszernek szüksége lenne rá, akkor meglegyen. Nem felismerhető hibákat adott a ClamaV. Ez minden bizonnyal azért lehet, mert sok "windowsos környezetben" fordulok meg, és lehet hogy elkaptam volna némi "bacilust" tőlük, ha még XP-t használnék. Egyszer nézettem át vele a teljes gépet (a clamtk is telepítve van), nem akarom túl gyakran futtatni. Hogyan lehet beállítani a ClamaVot, hogy automatikusan vizsgálja át a telepítés előtt a bejövő fájlokat? (Ha van egyáltalán ez a lehetősége, mint pl. az Avast-nak.) Vagy csak a már telepítetteket lehet vizsgáltatni vele? Ha az internet kapcsolatom ilyen "tökéletes", akkor a pajzs ezek után hadd játsszon különböző színben (pipa /naprakész/, üres /keres/, piros x /sikertelen/ ).  :) Majd frissít ha javul az adatforgalom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
öreg0503 képe

RE: Szia 

 Szia.

Köszönöm, pont ezt a kettőt írtam ki két penre. Kipróbálom és majd eldöntöm ki a szinpatikus. Egyébként a sebesség a szempont nem a kinézet.

Mégegyszer köszönöm.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:mintupdate update

#14 "Hogyan lehet beállítani a ClamAVot, hogy automatikusan vizsgálja át a telepítés előtt a bejövő fájlokat?"

A letöltött fájlokat érdemes vizsgáltatni, azaz mielőtt megnyitod. A telepítésre kerülő fájlok tárolókból jönnek, nem vírusosak.
De mindkettőt, azaz a letöltésre kerülő fájlokat vizsgálja egészében a ClamAV, ha a rendszerrel elindul a ClamAV Daemon és fut folyamatosan. Az e-mail-jeidet is akár, de például Thunderbird-höz kell egy Add-on ... .

UFW (gUWF): nem elég telepíteni, indítani, konfigurálnod kell, tudtommal nincs alap profilja. ;)

A konfigurálás elkezdése:

gksu gufw

... és a beálíltásaiban. Vagy az ufw-t konfigurálod a tűzfal szabályokra az IPTables segítségével. Vannak erre leírások.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:mintupdate update

#14 A clam nem valós idejű víruskereső.

Ha erre vágysz, nézd meg a "Comodo"-t (a rendszer igényét is figyeld !)

https://www.comodo.com/home/download/download.php?prod=antivirus-for-linux

A menüje, magyar nyelvre is állítható.

Szerk.: itt olvashatsz róla...a legutolsó hozzászólás érdekes lehet ! (nem próbáltam)

http://ubuntu.hu/node/38831

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:mintupdate update

#16 A futása (UFW) így ellenőrizhető (ha fut, akkor működik a tűzfal, csak be kell állítani),

sudo ufw status

de az a helyzet,
- ha "Deny"-re vannak állítva a bejövő és kimenő kapcsolatok, akkor mindent blokkol, és
- ha "Allow"-ra vannak állítva a bejövő és kimenő kapcsolatok, akkor mindent engedélyez.

A beállítást úgy szokták kezdeni, hogy mindent blokkolsz, és a tűzfal log-jában megnézed, hogy melyik alkalmazás, melyik porton kommunikálnaa, és azt "engedélyezed". Az akalmazás kommunikációja akkor látszik (a log fájlban), ha elindítod :).

A nem oly rég általam linkelt "logout" leírásban a tűzfal is benne van, le van írva a kezdet. A többi a "man"-ban és a Wikin például.

A tűzfal indítása a rendszerrel
(azonnal indul ezzel a paranccsal, valamint minden rendszer újraindításkor is - egyszer kell kiadni a parancsot)

sudo ufw enabled

Mit csinál, mit blokkol, fut-e,

sudo ufw status

vagy

sudo ufw verbose

Kézikönyv,

man ufw

vagy rövidebben.

Usage: ufw COMMAND

Commands:
 enable             enables the firewall
 disable             disables the firewall
 default ARG           set default policy
 logging LEVEL          set logging to LEVEL
 allow ARGS           add allow rule
 deny ARGS            add deny rule
 reject ARGS           add reject rule
 limit ARGS           add limit rule
 delete RULE|NUM         delete RULE
 insert NUM RULE         insert RULE at NUM
 reset              reset firewall
 status             show firewall status
 status numbered         show firewall status as numbered list of RULES
 status verbose         show verbose firewall status
 show ARG            show firewall report
 version             display version information

Application profile commands:
 app list            list application profiles
 app info PROFILE        show information on PROFILE
 app update PROFILE       update PROFILE
 app default ARG         set default application policy

A gUFW-ben is tudod ezt álltani. Ha "Allow" mindkét helyen - de fut, mert engedélyezted az enabled kapcsolóval - akkor olyan mintha nem lenne, de nem is blokkol semmit ... azaz, pontosabban netezhetsz, és nekikezdhetsz a neten keresgélni az IPTables leírásokat, vagy a gUFW beállításokat, amit beépítesz majd és megnézed milyen lett. Ha blokkol valamit - nem működik egy alkalmazás, akkor másik beállítás is kell.

A grafikus beállítót sose indítsd sudo-val, hanem így:

gksu gufw

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)
Marcsi képe

ACER Aspire E5-571-36GU

ACER Aspire E5-571-36GU notebookon 17.2 Cinnamont használok. Gyorsan és gondok nélkül fut. 5 hónapja használok Linuxot és imádom. :)

Intel® Core™ i3-4005U  1,7 GHz

Mobile Intel® HM86 Express

4GB DDR3 1600MHz

500 GB

15,6" HD LED 1366x768 pixel

Intel HD Graphics megosztott

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
laszloprofeta képe

Én egy Asus P5KPL-AM EPU

Én egy Asus P5KPL-AM EPU alaplapot, Intel Pentium Dual Core E5400 2,7 GHz-es processzort, 2 db 1 GB-os Kingmax DDR2 memóriát, Akyga 420-B tápegységet, Két optikai meghajtót Asus és LG, Western Digital Caviar Blue 80 GB, és Seagate Barracuda 7200.9-es merevlemezeket használok.

Két különálló Linux rendszert használok egy-egy merevlemezen, az egyik Linux Mint 17 MATE (Qiana), a másik egy Kiwi Linux 12.08 operációs rendszer. Mert ha az egyik beadja az unalmast, vagy megmurderolja magát a merevlemez, akkor egyszerüen csak átváltok, és frissítem a másik rendszert.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Lenovo G570 laptopom konfigja

Lenovo G570 laptopom konfigja:

CPU: Intel(R) Core(TM) i5-2410M CPU @ 2.30GHz
RAM: 8GB
HDD: 500GB
OS: Linux Mint 17.3 Rosa (Cinnamon 2.8.6)
VGA: AMD Radeon HD 6370M

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Sziasztok!

 Sziasztok!

Az én konfigom Siemens Fujitsu Esprimo Amd Athlon x2 dualcore 2,3 Ghz,1 gb ddr2 ram,256mb nvidia geforce 8200,500 gb WD hdd.Linux Mint 17.1 Mate.Szeretem tesztelgetni az ablakkezelőket ezért a Cinnamont,meg a KDE-t is feltettem..sebessége korrekt bár van hogy megalszik...sebaj,úton van 4gb ram...de egyébként szépen fut :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve