Kevés RAM és Swap hiánya mivel jár?

Fórum: 

A cimben adott kerdesre keresnek valaszt,

Pl. 2Gb ram es a telepitesnel elfelejtettem swap particiot letrehozni. Ez utolag mar nem orvosolhato mert a lemezen nincs hely. Utolag lehet nem swap particiot hanem swap fajlt adni a rendszerhez? Annak lenne helye, 60Gb a Linuxos particio, azon elferne. 

Valamint, ha nincs swap akkor elveszett a hibernalas is? Egy laptoprol van szo amin ez kellene, az alacsony toltottsegu telepnel jo lenne ha hibernalna, nem leallna.

Valamint2, olyankor mi tortenik ha betelik, elfogy a Ram, swap meg nincs? Megall a rendszer, megfagy, figyelmeztet, mit csinal?

kimarite képe

Itt lehet tanulmányozni a

Itt lehet tanulmányozni a lehetőségeket (például, ha a hibernálás a „power off”): https://wiki.archlinux.org/index.php/Power_management/Suspend_and_hibernate
Az ACPI folyamatokról: https://lacyc3.eu/ertsuk-meg-a-rendszer-alvasanak-mukodeset
Egyes Linux terjesztéseken hibrid (suspend + hibernate) beállítások is lehetnek az eszközöknél: ha a parancssor kimenetét összeveted a magyarázattal (például S4+). De ez csak hasznos információ. A cél, hogy minél jobban megismerd a rendszert, vagy ezt a feladatot, amit most kitűztél.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

"Valamint2, olyankor mi

"Valamint2, olyankor mi tortenik ha betelik, elfogy a Ram, swap meg nincs? Megall a rendszer, megfagy, figyelmeztet, mit csinal?"

A kernel "kilövi" a számára nem fontos dolgokat.
Elméletben :D

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Itt lehet tanulmányozni a

#3 Az S1-S5 módokkal tisztában vagyok, mármint azzal hogy ezek mit jelentenek és mi történik ezekben a módokban.
Mélyebbre nem ásom bele magam, számomra elég ha ezek működnek. (tudod, milyen lusta vagyok :-)  )
Kokrétan annyi érdekelne csak hogy Linux alatt ha nincs swap, attól még a hibernálás megy-e.
Win alatt ha beállítom a hibernálást akkor a saját partícióján létrehoz egy akkora méretű hiberfil.sys fájlt amekkora a RAM és abba ment, 
ezt nem tudom hogy hogyan működik Linux alatt.
Ott a swap az lapozófájl (pagefile.sys) néven fut és teljesen külön fájl a hibernáláshoz használttól.

A Wikin amit linkeltél, ez zavart össze:
"A cserepartíció / fájlméret ismertetése Még akkor is, ha a cserepartíció kisebb, mint a RAM, továbbra is nagy esélye van a hibernációnak."
Vagyis valami köze van a swapnak a hibernáláshoz.
Pl. nálam van 8Gb RAM és éppen ezért nem is csináltam cserehelyet, mert valószínűleg soha nem fog 8gigát használni,
vagyis akkor nálam a hibernálás esélytelen..?
Nincs kedvem kipróbálni, nehogy beborítsam a rendszert, amúgy is van épp elég baja.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

"Valamint2, olyankor mi

#4 Életemben egyszer találkoztam ilyen ram túlcsordulással 10 éve XP alatt, a Mozilla akkoriban híres volt a ram bugról, szépen lassan a háttérben felzabálta a 3Gb ramot és az 1Gb lapozót.
Majd minden kifagyott és az OS annyit írt ki, szinte láttam a megdöbbenést rajta :-)  :
"Elfogyott a memória!"

Feladatkezelőt tudtam nyitni bill. kombinációval és ott ki tudtam lőni a Mozillát ami akkor 3,6Gb memóriát fogyasztott éppen.
Ettől magához tért az OS.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Itt lehet tanulmányozni a

#5 #6 Hibernálás

A hibernálás az, amikor a RAM tartalma a merevlemezre lesz mentve. Ezt megsaccolhatja a júzer, azonban úgy vélem, a kísérletezésnek semmi értelme nincsen.
Akkor lesz biztosan eredményes a művelet, ha a swap fájl mérete legalább akkora, mint a fizikai RAM méret,
http://www.linuxandubuntu.com/home/how-to-enable-hibernate-in-ubuntu-linux
de ha kétszer akkora, akkor később, több RAM-ot is használhatsz.
https://www.fosslinux.com/184/what-is-difference-between-suspend-and-hib...
A suspend ugyanaz, mint a Windows sleep (vajon, melyik volt előbb...), azaz áram alatt marad a rendszer,
https://www.fosslinux.com/184/what-is-difference-between-suspend-and-hib...
míg a hibernate - a korábban jelzett beállítással - áramtalanítással hajtja végre a pillanatkép mentését.
Használhatsz swap fájlt, vagy partíciót. Utóbbit akkor, ha a rendszer partíciód méretét például a GParted-del nem növelnéd, hanem békén hagynád, de új partíció létrehozására van szabad helyed.
A hibernálás és a „többi” képeken:
https://www.computernetworkingnotes.com/linux-tutorials/shutdown-reboot-...
A most linkelt leírások helyett a kivitelezéshez, a Manjaro rendszerhez az Arch Wiki-t használd.

-----

A Mozilla Firefox az én rendszereimen sosem volt lassú. Igen, sok-sok évvel ezelőtt valóban voltak memória zabáló verziók, de hamar javítva lettek, ha jól emlékszem egy héten belül. Másrészt a Mozilla felgyorsította a fejlesztést (is) hamarabb jön ki egy-egy új verzió, mondhatni legalább 5 évre kell visszamenni, ha „rossz” verzióra emlékezne az ember. Ha manapság panaszkodik valaki pl. más fórumon vagy „közösségi” oldalon, elég fura, mert bármit is javasol bárki, úgy tűnik, a lényeg az, hogy kijelentse (nyilvánosan, és sorstársakat keresve :-) ) az emberke, hogy a Firefox xar, ennyi a lényeg :-D, mert nem csinál meg semmit, és nem tesztel. Panaszkodik... . De ez csak témán kívül.
Nem hiszem, hogy „engedni” fogjuk (nem csak én), hogy „lusta” legyél... :-). Kijelenthetem a többiek nevében is, ha valamire rájön, már tudja, illetve emlékszik a kérdező, ez valamelyest elvárás, és erre van időnk tulajdonképpen a munkánk, magánéletünk mellett.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Itt lehet tanulmányozni a

#7 "Ha manapság panaszkodik valaki pl. más fórumon vagy „közösségi” oldalon, elég fura, mert bármit is javasol bárki, úgy tűnik, a lényeg az, hogy kijelentse (nyilvánosan, és sorstársakat keresve :-) ) az emberke, hogy a Firefox xar, ennyi a lényeg"

Remélem nem rám céloztál ezzel mert csak annyit írtam hogy életemben egyszer okozott nálam a Mozilla Firefox RAM túlcsordulást.
Nem szokásom lehúzni rendszereket sem szoftvereket.
A Firefox nekem nem jön be, ez olyasmi lehet mint az emberek között szimpátia, vagy kialakul vagy nem.
Nálam nem sikerült a Firefoxnak pedig évtizedig barátkoztunk.
Viszonta Mozilla Thunderbird levelező klienst kb. 13 éve használom a legnagyobb megelégedettséggel, nem lehet rámfogni hogy antiMozillás vagyok.

Viszont.
Egy darabig csak passzív olvasója leszek a fórumnak mert a Manjaro elérte hogy szépen elengedem, nem haraggal de megválok tőle mert, hogyismondjam, 
a legjobb hasonlat az
Benedek Elek: Minden napra egy mese
könyvcíme lenne.
Tényleg ha nem is minden nap de minden héten új szívatásokkal állt elő a rendszer, és én használni szeretném, nem heti 15-20, másra is fordítható órát beleölni hogy menjen tovább.
Minden harag és rossz emlékek nélkül teszem ezt, sőt kellemes emlékekkel de számomra egy olyan rendszer nem kelti a kiforrottság és a használhatóság élményét ami naponta tör borsot az orrom alá és hetente szögelni kell.

Valószínűleg Mint lesz a következő "áldozat" viszont mindenképp KDE felülettel mert abba beleszerettem.
Viszont most a melóhelyemen feltorlódtak a tennivalók és nem lesz annyi időm erre mint (Mint :-)  ) eddig volt, ha lazul a munkarendem akkor megpróbálom a Linux Mintet.
Vagy ajánljatok egy olyan rendszert ami van KDE felülettel, stabil, kiforrt, nem igényel napi-heti pátyolgatást és nem rolling kiadás mert szerintem a gyakori , szinte heti frissítgetéseknek vastagon köze van a rendszer megbízhatatlanságához.

Addig is maradok a fórum olvasója Win és okostelefon alól, minden nap felnézek amúgy is már évek óta mert ez a legnormálisabb Linuxos fórum szerintem.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

De most megismer(ünk) majd más oldala(d)ról...

#8 Senkire nem céloztam, talán divat lett a FF böngészőt nem szeretni (olykor), divat lett sok dolog. Én nem haragszom, ha valaki nem szereti.

Most olvastam egy olyan véleményt, hogy a Vanilla Arch (a „hagyományos”, az eredeti) jobb választás, mint a Manjaro, mert jobban összerakják. De ez csak egy vélemény, nem ellenőriztem.

Debianból is van KDE, a telepítésnél kell kiválasztani, és a legjobb telepítő a netinstall (és nonfree):
https://cdimage.debian.org/images/unofficial/non-free/images-including-firmware/10.3.0+nonfree/amd64/bt-cd/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

"Valamint2, olyankor mi

#4

„A kernel "kilövi" a számára nem fontos dolgokat. Elméletben :D” Igen, előbb leállítja, vagy kisebb memóriahasználatra készteti a nem aktív programokat. Ami sok esetben működik is, de csak akkor, ha több komolyabb memória igényű program is fut, amiket lehet háttérbe szorítani, leállítani. Ha nem, azaz nem tud felszabadítani memóriát, akkor már elkezd durván lassulni. Sokszor tapasztaltam videóvágás közben a drasztikus lassulást, ha a swapot kezdi használni és az kicsi. A lassulás lehet olyan mértékű, hogy egy terminál nyitása 15 perc. Ilyenkor az user is idegeskedni kezd, kattogtat, nyomkod, próbál valamit tenni, ami nemhogy segítene, hanem jobban terheli a rendszert. Ha ilyen van, akkor meg kell nyomni a program mentési gombját (adataink ne vesszenek el) majd hagyni a gépet. Azután érdemes leállítani a gépet, és újraindítás után nagyobb swap fájlt készíteni. Az sem elképzelhetetlen, hogy egy kisebb tárkapacitású gépen egy kisebb swapfájlt használ az ember, és csak akkor készít nagyobbat, ha az kell, majd ha végzett pld. a videóvágással, akkor visszatér a kisebbre és törli a nagyobbat. Ez a swap fájl nagy előnye: akkorát készítesz, mint amekkora akkor és ott kell, nem kell a telepítéskor eldöntened. :)

 

Hibernálás, susspend és a többi: a swap fájl mérete mindenképp nagyobb legyen, de legalábbis egyező a fizikai memóriával. Az ideális a dupla méret. DE telepítés után ezt próbáld ki, mert nem mindig jön be a swap fájl ezekhez. Ha folyamatosan hibát ír ki ezeknél, vagy nem működik rendesen, akkor nincs más, mint egy swap partíció. Pár laposon próbálgattuk ezt, és előre nem lehetett tudni melyik megoldás lesz a biztos.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

"Valamint2, olyankor mi

#11 Koszonom a reszletes es ertheto valaszt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

De most megismer(ünk) majd más oldala(d)ról...

#10 Jól értelmeztem,
a linkelt oldalon van egy "edu" letölthető iso, az kimondottan Inteles gépekre van?
Azt töltöm le éppen, remélem jól csinálom.

Utánanézegettem, a Debian-->Ubuntu-->Mint vonal kezd érthetővé válni, mármint ha jól értelmezem a felépítését az egésznek.

Tresor ajánlotta a netrunnert, ez is ahogy nézem Debian stable alapokon van, gondolom az alap szoftverezettsége térhet el?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

De most megismer(ünk) majd más oldala(d)ról...

#13 a linkelt oldalon van egy "edu" letölthető iso, az kimondottan Inteles gépekre van?
Azt töltöm le éppen, remélem jól csinálom.

Intel CPU, de szerintem AMD CPU-hoz ugyanúgy jó.
Kiadás iskolásoknak: https://wiki.debian.org/DebianEdu/
Felsorolás: https://blends.debian.org/edu/tasks/
Bemutatás: https://wiki.debian.org/DebianEdu/Introduction
A letöltést, hogy jó csinálod-e ...?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

De most megismer(ünk) majd más oldala(d)ról...

#14 Hehe, ma vicces vagy.

What is an edu netinst image?

The edu netinst CD here is a special version of the netinst CD image that is targeted specifically at 64-bit Intel machines. It provides a menu to install the Debian Edu Pure Blend. See the Debian Wiki for more information.

En ebbol azt forditoztam hogy kifejezetten, specialisan 64 bites Inteles gepekre van. Nekem meg pont ez van.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

De most megismer(ünk) majd más oldala(d)ról...

#15 En ebbol azt forditoztam hogy kifejezetten 64 bites Inteles gepekre van. Nekem meg pont ez van.

Leginkább Intel a CPU a számítógépekben.
De a leírás folytatódik (ha valakit ez is érdekel :-) ):

It provides a menu to install the Debian Edu Pure Blend. See the Debian Wiki for more information.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

De most megismer(ünk) majd más oldala(d)ról...

#16 Ááá, oké,
Linuxba amúgy is kisiskolás vagyok, ha nem ovis, jöhetnek az ilyen kiegészítő szoftverek is.
40 gigás partíción elférnek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve