Beküldte balint -
Fórum:
T. Fórum!
A Linux mint 20.0 verzió óta nem tudom a kernelt frissíteni, sőt utána a törött csomagokat törölni sem. Jelenleg a 20.2 verziót használom, a kernel frissítés ugyanúgy hibás.
A 19.3-as verzó még tökéletesen működött minden tekintetben.
A laptopom és a hiba részletei:
https://paste.ubuntu.com/p/dxTwrvdjcc/
Mi lehet a jelenség oka?
Üdv!
Rossz, következetlen állapotban lévő csomag törlése
Beküldte kimarite -
Értékelés:
Próbáld a leírást szerint: Eltávolíthatatlan, rossz, következetlen állapotban lévő csomag törlése
A gyakorlatban más az eljárás, mert tükörről származik a problémát okozó csomag.
Lépj be az archives könyvtárba, mert itt a DEB csomag (cd):
Futtasd az eltávolítást (dpkg):
LÉpj vissza a sját könyvtáradba, habár nem feltétlen szükséges (cd):
Futtasd az update és az upgrade parancssorokat:
Futtasd a törlést a beállítófájlok tekintetében is (apt-get):
Futtasd a rendszer számára szükségtelen csomagok törlését:
Az egész folyamatról kéne kimenet.
Én még nem használom a 5.11-es kernelt, azon nem tudtam tesztelni. Régebbi kernel van telepítve:
Illetve most érkezik a 81-es frissítés. :)
Kernel frissítési hiba a 20.0 verzió óta
Beküldte lala -
Értékelés:
Szia !
Van alacsonyabb verziószámú telepített kerneled ? (Frissítéskezelő -> Nézet -> Linux kernelek)
Feltehetően van 5.4.0-xx-es telepített - indítsd ezzel a rendszert.
Ha ezzel indul, és minden rendben van, akkor a magasabb (sérült) verziószámú (5.11.0-xx)
kernelt(eket) töröld a Frissítéskezelővel.
Utána futtathatsz egy:
sudo dpkg --configure -a
parancsot.
Meg egy :
sudo apt autoremove
parancs sem árt.
Egyébként, neked 6. generációs Intel CPU-d van - nem feltétlenül kell az elérhető legmagasabb
kernel verzió.
Nekem 8. generációs i5-8600-om van - de ehhez is nagyon jó az 5.4-es LTS kernel.
Ilyenkor nem árt amúgy HW hibára is gyanakodni.
Beküldte T.István -
Értékelés:
Futtatnék egy memtestet, majd lemezellenőrzést. Az is lehet, hogy kevés a szabad hely a műveletekhez, bár 78 GiB nem kevés (attól függ mennyi cuccot kell átmenetileg kiobontani)
Törött csomagokat adminisztráció / szoftverforrások / karbantartás alatt is lehet mókolni, egymás után az első három gombot alkalmazni, ill, a GRUB felületen a speciális alatt is vannak eszközök erre, de ezeket mindenképpen csak azután, hogy a memória ill. lemezhibák ki lettek zárva.