Javaslat kezdő Linuxozóknak

aurora képe

Fórum: 

Kaptam egy felkérést a https://linuxmint.hu/comment/65548#comment-65548 bejegyzés szerzőjétől, és bár nem hiszem, hogy komolyan gondolta, de azért eleget teszek a felkérésének.

Azt javaslom mindenkinek, de elsősorban a kezdő Linuxozóknak, hogy a telepítés után ismerkedjenek meg a rendszerrel, vagy egy telepített programmal.
Az első, ami adja magát, a Panel, és a Menü.
A minimum az, hogy az ember végignézi, hogy milyen alkalmazásokat kapott a rendszerrel.
Senkinek sem káptalan a feje, de azért a „fontos lehet” kategóriájú alkalmazásokra emlékszik az ember.
Így én a HexChat alkalmazást megnyitás után azonnal bezártam, és töröltem a memóriámból.
Vajon hányan tudják, hogy mire való a Webalkalmazások nevű applikáció?
Bennem régi emlékeket idéz, amikor a Windows ME naponta dobott néhány Active Directory errort, vagy valami hasonlót, pedig nem használtam.
Nálam most a linuxmint.hu/tracker oldalt jeleníti meg egy másik munkaterületen, ahol a Thunderbirddel osztoznak a képernyőfelületen, és ahová egy gomb megnyomással tudok oda-vissza váltani.
Ha jó emlékszem a baobab a Xubuntun, és az Ubuntun is megtalálható, így én 14 éve tudok róla, és használom, ha szükséges.

A második legfontosabb része a rendszernek a Panel. Ha már ezzel is ismeretséget kötöttünk, akkor következzen a Fájlkezelő. Nyissunk le minden Eszköztár elemet, és ismerkedjünk meg a Beállításokkal is.
Hányan tudják, hogy mire való a Némó eszköztárán a Könyvjelzők elem?
Nem arra, hogy ott is látható legyen Dokumentumok, Zenék, Képek stb. mappa!
Arra való, hogy a Némó bal oldalán, ott ahol a Számítógép elemei, és az Eszközök vannak felsorolva elhelyezhessük a gyakran felkeresett mappáinkat.
Nyissuk meg mondjuk a külső HDD-n lévő Adatlemezt, aztán a Média, Filmek, Új filmek mappát, majd kattintsunk a Könyvjelzők eszköztár elemre, és arra, hogy Könyvjelző hozzáadása.
Ekkor a Némó bal oldalán megjelenik egy új elem: Könyvjelzők néven, és alatta megjelenik az éppen megnyitott mappa, vagyis az Új filmek, amit ezután egy kattintással elérünk.
Ha ez külső meghajtó, és nincs csatlakoztatva a rendszerhez, azt jelezni fogja egy kis ikon.

Ezeket én nem azért tudom, mert nagyon okos vagyok, hanem azért mert megnéztem, hogy mi micsoda. Ha tudom, hogy van egy lemezhasználat elemző, és a lemezhasználattal van gondom, akkor nem kezdek terminálparancsokat keresgélni, hanem elindítom az alkalmazást.

The peace be with you

csuhas32 képe

Komolyan gondoltam

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Természetesen komolyan gondoltam, hogy (mivel szerinted ez a helyes), abban és más témákban az elvárható stílusban grafikus felületen futó alkalmazásokat fogsz ajánlani a kérdező(k)nek és ha kell, végig is kíséred őket egészen a problémájuk megoldásáig. Szerintem jó ötlet. Biztos vagyok benne, hogy  te is komolyan gondoltad és bár én egyelőre nyomát nem látom, ezt a blogot találtam helyette, továbbra is érdeklődéssel várom!

Béke!

kami911 képe

Komolyan gondoltam

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#1 szerintem érdemes egy-egy probléma esetén megnézni a terminálos és grafikus felületen történő teljes megoldást is. Érdemes ezeket akár össze is hasonlítani,  és mindenki választhatja a számára kedvezőbbet.

csuhas32 képe

Érdemes mindkettőt felvetni, mindenki választja...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#1.1 Én is ezt igyekeztem ecsetelni a magam tökéletlen módján.

Komolyan gondoltam

Értékelés: 

1
Átlag: 1 (1 szavazat)

#1 Ezt a körkörös hivatkozást most nem tudom követni, mert nem aludtam 30 órán át, de annyit megértek belőle, hogy azt várod tőlem, hogy hozzád hasonlóan én is fogjam meg a kezét a kérdezőknek, és türelmesen vezessem el őket a paradicsomba. De én erre alkalmatlan vagyok. Olvastam a szabályzatban, hogy "Légy udvarias", de vannak dolgok, amiket nem elég elhatározni. (Ez amúgy szerintem elsősorban a kérdezőre vonatkozik)
Én elvárom attól, aki 8 éve regisztrált, hogy leírja legalább azt, hogy a mosógépből folyik a víz, vagy a falból.
Nemrég is volt valaki, akinek linkelték, hogy hogyan kell kérdezni. Pedig a boltban biztosan nem azt mondja, hogy "Kérek egy kiló húst, meg 5 sört."
Ilyenkor én képtelen vagyok arra, hogy virágnyelven közöljem vele, hogy nem vagyunk csillagjósok.

Igazat adok neked, de hiába mondanád nekem azt is, hogy "Legyél szép!"
Hogyan? 
Amúgy ha a kérdező megérdemli, akkor kézen szoktam fogni. De ha hepciáskodik akkor nem érdekel tovább.
Volt itt egyszer valaki, akinek a Firefox profillal volt baja, de nem tetszett, ahogy válaszolt. Én meg nem írtam meg neki a megoldást, és emlékeim szerint más se.

 

kami911 képe

Komolyan gondoltam

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#1.2

A lényeget kiemelve, amire válaszolok:

"akkor nem érdekel tovább"

Ha ez így alakul, akkor kérlek ne válaszolj neki. Inkább ebben az esetben ne írj választ, hagyd hogy a többiek nyugodtabban lereagálják, mintsem valami durvaságot kapjon a kezdő kérdező.

Az én javaslatom kezdő

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)

Az én javaslatom kezdő linuxozóknak, hogy olvassanak sokat a rendszerről. Rengeteg dokumentáció van.
Mindig a "használati utasítás" az első. Ha beüzemelsz egy mosógépet, akkor is.
Ellenkező esetben már telepítésnél problémák adódhatnak pl: tönkremegy a mosógép, mert ásznak tartod magad, csak épp nem tudod mi az a dobrögzítő csavar, vagy linuxnál a teljes adatvesztés, mert hozzászoktál a Next - Next olvasás nélküli nyomogatásához és letörölsz mindent a merevlemezről (linuxon mások az elnevezések).
Amik nekem sokat segítettek annak idején (nem ma kezdtem):
Torma László - Az Ubuntu világa
https://mek.oszk.hu/05900/05913/05913.pdf

Linux Alapismeretek
http://server.prociweb.hu/linux/doksi/Linux.pdf

Linux parancsok kezdőknek
https://www.letix.hu/

csuhas32 képe

Ma már talán jobbak is lehetőségek mint egykor

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#2 Te sem ma kezdted és én is talán valamikor ekkor. Én még sok oldalt kinyomtatva vágtam neki az első dual-boot-os próbálkozásomnak. Azóta azért sokat változott a világ. Akkor egy gépünk volt egy merevlemezzel, nem is volt nagyon más út, mint megpróbálni erre a lemezre a Win mellé feltenni a Linuxot. Manapság úgy tapasztalom, hogy egyre inkább mindenkinek van egy külön gépe és nem csak leírások léteznek, hanem millió videó is.
Ma már talán sok az olyan erős gép, ami simán elbír egy VirtualBoxot és akkor abban lehet gyakorolni a telepítést, ismerkedni a rendszerrel. Nem olyan nagy pénz egy külön lemez a Linuxnak (akár lehet egy külső lemez is, de SSD-ből azért olyan kellene, ami így is támogatja a trimet), bátrabbak így is elindulhatnak a már meglévő gépükön, ha tudnak vigyázni, akkor nem kell bántani a gépben most lévő lemezt és így az azon tartózkodó rendszert, adatokat. Talán egy elég jó külön gép (nem egy hulladék, azon semmi nem lesz jó, de nem kell erőmű, 8 GB RAM, i5 proci, SSD általános dolgokra ma még szerintem elég) a Linuxnak se olyan nagy pénz, ha valaki megteheti, akkor így is jól el tud indulni (bátran telepíthet, egy üres gépben nem tesz kárt).

Ma már talán jobbak is lehetőségek mint egykor

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#2.1 Rengeteg a dokumentáció és a videóanyag. Jól el lehet tévedni és lehet fölösleges köröket futni. Sok esetben nem a telepített rendszer megismerése adja meg a választ. A megszokottból nehéz váltani és egy másfajta működési logikát nehezebb befogadni. Sajnos az ismerkedést az alapoknál kell kezdeni (a gép felépítése, a BIOS, a partíciós sémák stb.). Nehezebb eljutni a telepítésig (már ha valakit érdekel a működés mikéntje), mint a rendszer használatbavétele. A fórum témákat nézve sokkal több kérdést láttam a rendszer telepítésével és beüzemelésével kapcsolatban mint a tényleges működés vonatkozásában.

Ma már talán jobbak is lehetőségek mint egykor

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#2.1.1 Figyu mán, a BIOS, meg partíciók az nem Linux téma, az DOS alatt is így volt, az, hogy manapság a windows elfedi, ettől annyira egzotikus, meg húdemi. Régebben a könyvekben ez ki volt fejtve bőven, de ma már könyvet olvasni sem divat.

Ma már talán jobbak is lehetőségek mint egykor

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#2.1.1.1 Értelek, de a telepítéshez ismerni kell néhány BIOS beállítást. Dualboot-ban  itt futottam lukra. Nem akarok visszamenni a DOS-hoz de ha a BIOS-t kell frissíteni még az is előfordulhat.

Alkalmazások

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem értem a következő jelenséget: 

- a rendszerem szépen felcsatolja a különböző meghajtókat.

- amikor elindítok egy alkalmazást, akkor az egyik látja a felcsatolt meghajtókat, míg a másik nem. Az alkalmazásokat a saját appkönyvtárából telepítettem, tehát egyik sem a netről letöltött volt.

- de ugyanígy járok akkor is, amikor elindítva egy alkalmazást (pl: Brave), majd szeretném telepíteni a korábban letöltött könyvjelzőket, nem akarja felismerni a csatolt meghajtót. 

Minden esetben kizárólag a telepítési meghajtót mutatja.

Sajnos már nincs ötletem, ezért is kérem az értők segítségét.

F

csuhas32 képe

Alkalmazások – csatolt meghajtók elérése

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#3

Hogyan csatolod fel azokat a meghajtókat?
Ha nem a rendszer indításával együtt automatikusan, hanem akkor amikor már be vagy jelentkezve a felhasználói fiókodba, akkor a rendszer őket a /media/felhasznaloneved alá szokta felcsatolni.
Amikor egy alkalmazás megnyit neked egy ablakot, hogy megkérdezze tőled, honnan tallózol be (vagy éppen hová mentesz le) valamit, akkor vélhetően alapértelmezetten a /home/felhasználóneved könyvtárban áll.
Ha innen egy szintet fellépsz, akkor a home-ban leszel, ha még egyet, akkor a rendszer gyökerében, ahonnan belépve a media-ba majd onnan a felhasználóneveddel elnevezett könyvtárba, ott lesznek az így felcsatolt meghajtók.
Én erre tippelnék: Két szintet fel, aztán be a media-ba, az user-be...


Amennyiben a rendszer az indulásával együtt automatikusan csatolja fel ezeket a meghajtókat, akkor azokat is nagyjából így tudod kitallózni, csak az a kérdés, mit adtál meg, hová vannak csatolva?

Tipp: Először ne az adott alkalmazásban (böngésző) keresd azt a meghajtót, hanem a fájlkezelődben nézd meg, hová van felcsatolva. Így már fogod tudni, hol keresd a Brave által megnyitott ablakban.

Ugyanerre jó lehet az is, ha a fájlkezelőben az adott felcsatolt meghajtóra kattintasz, majd egy üres területen jobb egérgombbal kattintva a „Megnyitás terminálban” lehetőséget választod.

A megnyíló terminálablakban ott lesz, hogy hová van csatolva az a meghajtó:
felhasználónév@számítógépnév:ide-van-csatolva-a-meghajtód$

Vagy a

mount

paranccsal is kiírathatod az összes a rendszeredhez csatolt meghajtót.

Nem tudom, melyik módszer illik jobban hozzád, válassz egyet közülük!

Alkalmazások

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

#3 Azt kellene megfigyelni, hogy melyek azok az alkalmazások, amelyek nem látják a csatolt meghajtókat. Tippre mind flatpak lesz. Azok konténerben futnak, el vannak izolálva, külön beállítások nélkül nem fognak olyasmit látni, mint másik csatolt lemez, de lehet BT kapcsolaton lógó valami, netán USB cucc is láthatatlan.

Az, hogy miket és hogyan, meg egyáltalán lehet-et, az minden esetben más. Lehet külön segédprogrammal kísérletezni (Flatseal), vagy kerülő megoldással élni (odamásolni a cuccot, ahol látja a program pl.)

devil képe

brave

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

.esetleg el kellene olvasni a brave dokumentácioját,és világos lenne miért nem látja...devil

csuhas32 képe

brave

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#4 Feltettem virtuális gépre egy Linux Mint 22 Cinnamont, arra feltelepítettem a Brave böngészőt a https://brave.com/linux/ oldalon található első útmutató alapján, magyarul Debian csomagból telepítve.
Adtam a gépnek egy 1.1 GB-os FAT32 kötetet, a fájlkezelőben rákattintva csatoltam fel.
A Brave böngészővel ellátogattam a linuxmint.hu Letöltések oldalára és kezdeményeztem a linuxmint-21.3-xfce-64bit.iso letöltését. A Brave-ben simán ki tudtam tallózni a /media/teszt/ alá csatolt kötetet, szóval ez a változat látja!

A dokumentációban mi szerepel? Hogy a Flatpak vak kifele?

csuhas32 képe

brave flatpak

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#4 Aztán leszedtem a Debian csomagból telepített Brave-t (ellenőriztem, tényleg eltűnt) és bár a Brave oldala szerint nem valami jó, feltettem a Flatpak változatot.
Itt most a  Linux Mint MATE verzió letöltését választottam.
Ez a Brave is látta a kézzel felcsatolt meghajtót.

Csatolás

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Igen, flatpak alkalmazások.

A brave/gthumb alkalmazást elindítva, - ahol látom a felcsatolt meghajtókat -  a következő az üzenet: Nem sikerült betölteni a(z) „/mnt/FA78E4D878E49523” pozíciót Hiba a(z) „/mnt/FA78E4D878E49523” fájl információinak lekérésekor: No such file or directory

 

 

csuhas32 képe

Nem tudtam reprodukálni

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#5 Nem tudtam reprodukálni a hibát.

Készítettem egy új 20 GB-os meghajtót, NTFS-re formáztam. A Lemezekkel automatikus csatolást állítottam be rá az /mnt/akármibe. Újraindítottam a rendszert, hogy a változtatás érvénybe lépjen.
Elindítottam ezt Flatpak Brave-t, kezdeményeztem az .iso letöltését az /mnt/akármibe. Lehúzta.
Megszüntettem az automatikus csatolást, újraindítottam a rendszert, kézzel felcsatoltam, most a /media/$USER/akármi alá került. Elindítottam a Flatpak Brave-t, ide is lehúzta az .iso-t.
Talán nálam a korábban Debian csomagból telepített és azóta törölt Brave tört magának utat a rendszeren?

Szanáltam a rendszert, újra feltettem tisztán.
Elindítottam a Szoftverkezelőt és feltelepítettem a (Flatpak) Brave-t.
Felcsatoltam kézzel a meghajtót, a Brave itt is elkezdte lehúzni az .iso-t  a /media/$USER/akármibe,  megszakítottam.
Most már átállok inkább fényképek letöltésére. Szóval ezt is letöltötte.
Beállítottam az automatikus csatolás a meghajtóra, újraindítottam a rendszert, a /media/$USER/akármi-be szintén letöltött.

Min változtassak, hogy meglegyen a hiba?

Csatolás

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#5 Akkor kezdjük az elején. Milyen rendszert használsz? (Kissé furcsa a csatolási pont képzése).

Illetve a  másik meghajtó, az micsoda?

Flatseal

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Ha flatpakosak a cuccaid, telepítsd a Flatseal alkalmazást és ezzel tudod apponként variálni a flatpak szoftverek hozzáférését.
Debesnél ez ugye ismeretlen, Snap és Flatpak is durván korlátolt alaphelyzetben.

Én emiatt, mival a Snap-be nincs korlátlan jogok megadása, egy video letöltő appot kicsomagoltam, átírtam benne az engedélyeket majd visszacsomagoltam. Így végre tovább lát a /home könyvtárnál és képes másodpartícióra és külső lemezre is menteni.
Esetleg ha valakit érdekel egy snap-app "hekkelése" , közkinccsé tehetem.
 

csuhas32 képe

Flatseal

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#6 Izgalmas téma. Engem természetesen érdekel.

csuhas32 képe

Hogyan korlátoz a Flatpak?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#6 Az a tervem ezzel a témával kapcsoltban, ha sikerül reprodukálnom a kérdezőnél meglévő hibát és mondjuk minden felcsatolt kötete az /mnt-ben van, hogy kiadok egy

ln -s /mnt /home/$USER/mnt

parancsot.

Az elképzelés szerint a Flatpak van annyira buta, hogy arra korlátoz csak, hogy a /home/$USER-en kívül nem írhatsz állományokat , azon belül viszont bárhol.

Mivel így a számára a /home/$USER-en belül kerül az /mnt, talán minden ami azon belül van (és amúgy írható az aktuális felhasználó számára), a Flatpak alkalmazások számára is elérhető és írható lesz.

Hogyan korlátoz a Flatpak?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#6.2
És nem wink
Én mindent elkövettem hogy becsapjam a snap video-downloader alkalmazást, a másodvinyómat, majd annak a video-download könyvtárát linkeltem, symlinkeltem, mountoltam a /home/tibi alá.
És kiszúrta.

Hozzá kell tennem ez egy NTFS adatpartíció, lehet ez is bezavart de nekem semmi módon nem sikerült becsapnom.
Lehet ext fájlrendszeren működne.

Ha van kedved, időd, tégy próbát gondolom nálad minden ext. Ha sikerül becsapni, nézd meg ntfs-en.

Hogyan korlátoz a Flatpak?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#6.2.1 Szerintem más gond lehet ott. Tényleg furcsa a csatolási pont. A helye is, meg a neve is. Itt egy komplex együttállásról lehet szó, egyfelől vagy root-ként van futtatva a Brave, vagy valami azon belül root-ként akar futni, másfelől a karakterlánc még csak nem is UUID, nem tudom mi, kb. Gobo Linux alatt vannak hasonló megoldások, de passz, tovább nem akarok agyalni, míg konkrétabb infó nincs.