Javaslat kezdő Linuxozóknak

aurora képe

Fórum: 

Kaptam egy felkérést a https://linuxmint.hu/comment/65548#comment-65548 bejegyzés szerzőjétől, és bár nem hiszem, hogy komolyan gondolta, de azért eleget teszek a felkérésének.

Azt javaslom mindenkinek, de elsősorban a kezdő Linuxozóknak, hogy a telepítés után ismerkedjenek meg a rendszerrel, vagy egy telepített programmal.
Az első, ami adja magát, a Panel, és a Menü.
A minimum az, hogy az ember végignézi, hogy milyen alkalmazásokat kapott a rendszerrel.
Senkinek sem káptalan a feje, de azért a „fontos lehet” kategóriájú alkalmazásokra emlékszik az ember.
Így én a HexChat alkalmazást megnyitás után azonnal bezártam, és töröltem a memóriámból.
Vajon hányan tudják, hogy mire való a Webalkalmazások nevű applikáció?
Bennem régi emlékeket idéz, amikor a Windows ME naponta dobott néhány Active Directory errort, vagy valami hasonlót, pedig nem használtam.
Nálam most a linuxmint.hu/tracker oldalt jeleníti meg egy másik munkaterületen, ahol a Thunderbirddel osztoznak a képernyőfelületen, és ahová egy gomb megnyomással tudok oda-vissza váltani.
Ha jó emlékszem a baobab a Xubuntun, és az Ubuntun is megtalálható, így én 14 éve tudok róla, és használom, ha szükséges.

A második legfontosabb része a rendszernek a Panel. Ha már ezzel is ismeretséget kötöttünk, akkor következzen a Fájlkezelő. Nyissunk le minden Eszköztár elemet, és ismerkedjünk meg a Beállításokkal is.
Hányan tudják, hogy mire való a Némó eszköztárán a Könyvjelzők elem?
Nem arra, hogy ott is látható legyen Dokumentumok, Zenék, Képek stb. mappa!
Arra való, hogy a Némó bal oldalán, ott ahol a Számítógép elemei, és az Eszközök vannak felsorolva elhelyezhessük a gyakran felkeresett mappáinkat.
Nyissuk meg mondjuk a külső HDD-n lévő Adatlemezt, aztán a Média, Filmek, Új filmek mappát, majd kattintsunk a Könyvjelzők eszköztár elemre, és arra, hogy Könyvjelző hozzáadása.
Ekkor a Némó bal oldalán megjelenik egy új elem: Könyvjelzők néven, és alatta megjelenik az éppen megnyitott mappa, vagyis az Új filmek, amit ezután egy kattintással elérünk.
Ha ez külső meghajtó, és nincs csatlakoztatva a rendszerhez, azt jelezni fogja egy kis ikon.

Ezeket én nem azért tudom, mert nagyon okos vagyok, hanem azért mert megnéztem, hogy mi micsoda. Ha tudom, hogy van egy lemezhasználat elemző, és a lemezhasználattal van gondom, akkor nem kezdek terminálparancsokat keresgélni, hanem elindítom az alkalmazást.

The peace be with you

csuhas32 képe

Komolyan gondoltam

Természetesen komolyan gondoltam, hogy (mivel szerinted ez a helyes), abban és más témákban az elvárható stílusban grafikus felületen futó alkalmazásokat fogsz ajánlani a kérdező(k)nek és ha kell, végig is kíséred őket egészen a problémájuk megoldásáig. Szerintem jó ötlet. Biztos vagyok benne, hogy  te is komolyan gondoltad és bár én egyelőre nyomát nem látom, ezt a blogot találtam helyette, továbbra is érdeklődéssel várom!

Béke!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Komolyan gondoltam

#1 szerintem érdemes egy-egy probléma esetén megnézni a terminálos és grafikus felületen történő teljes megoldást is. Érdemes ezeket akár össze is hasonlítani,  és mindenki választhatja a számára kedvezőbbet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
csuhas32 képe

Érdemes mindkettőt felvetni, mindenki választja...

#1.1 Én is ezt igyekeztem ecsetelni a magam tökéletlen módján.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Komolyan gondoltam

#1 Ezt a körkörös hivatkozást most nem tudom követni, mert nem aludtam 30 órán át, de annyit megértek belőle, hogy azt várod tőlem, hogy hozzád hasonlóan én is fogjam meg a kezét a kérdezőknek, és türelmesen vezessem el őket a paradicsomba. De én erre alkalmatlan vagyok. Olvastam a szabályzatban, hogy "Légy udvarias", de vannak dolgok, amiket nem elég elhatározni. (Ez amúgy szerintem elsősorban a kérdezőre vonatkozik)
Én elvárom attól, aki 8 éve regisztrált, hogy leírja legalább azt, hogy a mosógépből folyik a víz, vagy a falból.
Nemrég is volt valaki, akinek linkelték, hogy hogyan kell kérdezni. Pedig a boltban biztosan nem azt mondja, hogy "Kérek egy kiló húst, meg 5 sört."
Ilyenkor én képtelen vagyok arra, hogy virágnyelven közöljem vele, hogy nem vagyunk csillagjósok.

Igazat adok neked, de hiába mondanád nekem azt is, hogy "Legyél szép!"
Hogyan? 
Amúgy ha a kérdező megérdemli, akkor kézen szoktam fogni. De ha hepciáskodik akkor nem érdekel tovább.
Volt itt egyszer valaki, akinek a Firefox profillal volt baja, de nem tetszett, ahogy válaszolt. Én meg nem írtam meg neki a megoldást, és emlékeim szerint más se.

 

Értékelés: 

1
Átlag: 1 (1 szavazat)
kami911 képe

Komolyan gondoltam

#1.2

A lényeget kiemelve, amire válaszolok:

"akkor nem érdekel tovább"

Ha ez így alakul, akkor kérlek ne válaszolj neki. Inkább ebben az esetben ne írj választ, hagyd hogy a többiek nyugodtabban lereagálják, mintsem valami durvaságot kapjon a kezdő kérdező.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Az én javaslatom kezdő

Az én javaslatom kezdő linuxozóknak, hogy olvassanak sokat a rendszerről. Rengeteg dokumentáció van.
Mindig a "használati utasítás" az első. Ha beüzemelsz egy mosógépet, akkor is.
Ellenkező esetben már telepítésnél problémák adódhatnak pl: tönkremegy a mosógép, mert ásznak tartod magad, csak épp nem tudod mi az a dobrögzítő csavar, vagy linuxnál a teljes adatvesztés, mert hozzászoktál a Next - Next olvasás nélküli nyomogatásához és letörölsz mindent a merevlemezről (linuxon mások az elnevezések).
Amik nekem sokat segítettek annak idején (nem ma kezdtem):
Torma László - Az Ubuntu világa
https://mek.oszk.hu/05900/05913/05913.pdf

Linux Alapismeretek
http://server.prociweb.hu/linux/doksi/Linux.pdf

Linux parancsok kezdőknek
https://www.letix.hu/

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)
csuhas32 képe

Ma már talán jobbak is lehetőségek mint egykor

#2 Te sem ma kezdted és én is talán valamikor ekkor. Én még sok oldalt kinyomtatva vágtam neki az első dual-boot-os próbálkozásomnak. Azóta azért sokat változott a világ. Akkor egy gépünk volt egy merevlemezzel, nem is volt nagyon más út, mint megpróbálni erre a lemezre a Win mellé feltenni a Linuxot. Manapság úgy tapasztalom, hogy egyre inkább mindenkinek van egy külön gépe és nem csak leírások léteznek, hanem millió videó is.
Ma már talán sok az olyan erős gép, ami simán elbír egy VirtualBoxot és akkor abban lehet gyakorolni a telepítést, ismerkedni a rendszerrel. Nem olyan nagy pénz egy külön lemez a Linuxnak (akár lehet egy külső lemez is, de SSD-ből azért olyan kellene, ami így is támogatja a trimet), bátrabbak így is elindulhatnak a már meglévő gépükön, ha tudnak vigyázni, akkor nem kell bántani a gépben most lévő lemezt és így az azon tartózkodó rendszert, adatokat. Talán egy elég jó külön gép (nem egy hulladék, azon semmi nem lesz jó, de nem kell erőmű, 8 GB RAM, i5 proci, SSD általános dolgokra ma még szerintem elég) a Linuxnak se olyan nagy pénz, ha valaki megteheti, akkor így is jól el tud indulni (bátran telepíthet, egy üres gépben nem tesz kárt).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve