Ismerkedés, tanulás...

Fórum: 

Sziasztok, mivel ez idáig windows felhasználó voltam, nem sokat konyítotok a linux op-hez, anno néha-néha feldobtam vbox-ba, de ugye az nem ugyan olyan...szóval van egy asztali gépem, ami nem egy mai darab, asus alaplap, socket lga 775, intel core2 duo 9550, 8giga ram,  ati radeon R7250, 240gn ssd+1tb hdd+ 250gb hdd...erre egy linux mint disztrót telepítettem "fahéjas ízzel". Erre vonatkozóan a kérdésem az lenne hogy a particionálás így megfelelelő e: efi 250mb, swap 8gb, boot 1gb, gyökér 50gb, var 10gb, home 170 gb, hdd 1 csatolva ide home/movies, hdd2 csatolva ide home/torrents....vélemény? Ez lett volna az egyik kérdés, a másik pedig hogy adott egy notebook, viszonylag új, Lenovo IdeaPad5 Ryzen5500 proci, 512 ssd, 16 gb ram. Ide egy debian disztrót telepítettem a windows 11 mellé, úgy hogy a particionálás így néz ki: windows 3 particiót foglal összesen kb. 80gb., majd swap 16gb, gyökér 84 gb, home 300 gb. Ez így ok? Köszönöm a válaszokat...

Jaja

Illetve: Az LGA 775 alaplap az biztos UEFI BIOS-os? Nem mondom, hogy nem lehet, de felénk nem igazán voltak ilyen alaplapok.

A másik, ha a 775-ös alaplap támogatja, akkor egy Core 2 Quad 8xxx vagy felette (4 magos proci), jobb lenne bele, ezt használtan lehet már csak kapni, és nem lehet olyan drága.

Biztos, hogy nem lehet HD videókat vágni rajta, de minden egyéb virgoncabb lehet.

Ugyanakkor ha csak most ismerkedsz a Linux-al a szétpartícionálással sem kell foglalkozni, ha már megvan, akkor jó, de ha nem, simán mehet a Linux egy külön lemezre, csatolva a / -hez, és ennyi. Én kismillió telepítést csináltam, e soha nem csináltam külön Home, Swap, Var meg Log partíciókat, sok értelme ma már nincs ezeknek.

(Tudom, sokan gondolják előnyösnek ezt, de valójában nincs számottevő értelme az egy partícióra mindent megoldással szemben, de hátránya sem, azon túl, hogy partíciónálgatással kell pepecselni.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Jaja

#2 elírtam core2quad a proci...mielőtt élesbe feraktam, próbálgattam mindenféle partició variációt, majd ennél maradtam. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
zmintzoltan képe

Jaja

#2

Biztos, hogy nem lehet HD videókat vágni rajta, de minden egyéb virgoncabb lehet

Valóban nem ilyen gépet képzel el az ember videó vágásra.

Viszont egy családi videó megvágásához nem kell külön erőgépet beszerezni. Proxy fájlok használatával egy ilyen gépen is megy a Full HD videók vágása. (Talán még a 4k is). Kicsit lassabb, néhány kompromiszumot kell kötni, de működik.

Sok linuxos videó editor tudja ezt. Pl.: ShotCut: https://forum.shotcut.org/t/proxy-editing/18517

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jaja

#2.2 Valóban nem volt pontos a megfogalmazásom. Mert a tömörítő kodek az ami számít. A FullHD videók meg jellemzően valamilyen MPEG4 kodekkel tömörítettek, amik erősen támaszkodnak az újabb procik ficsőrjeire.

De én is vágtam már FullHD videót hasonló gépen, de úgy, hogy átkonvertáltam előtte MPEG2-re, megvágtam, és visszakonvertáltam. Azért, mert ha nem konvertáltam át, kb 5 mp-t kellett várni egy következő képkockára ugráshoz, meg ilyenek.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Ezen a gépen nem tervezek

Ezen a gépen nem tervezek videót vágni,de tök jó olvasgatni a hozzászólásokat inkább csak, média szerverként használnám...windows alatt a mezzmo program jól működött, linux alá viszont egyenlőre nem találtam a kodi-n kívül nagyon semmit, igaz annyira nem is kerestem, esetleg valami tipp?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Media server

#3 mondjuk a mezzmo wine alól jól működik elvileg, de a VLC az tkp. nem pont ilyesmire is jó, annak ellenére hogy senki nem erre használja?

https://smallbusiness.chron.com/set-up-vlc-server-26983.html

https://www.techwalla.com/articles/how-to-use-vlc-as-a-media-server

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Media server

#3.1 Na erre nem is gondoltam...gépnél leszek kipróɓálom.Köszi

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve