Ip kamera

Fórum: 

Sziasztok!

Van nekem egy AXIS kamerám.

Szeretném a wine alkalmazásal használni az Axis Camera Station használni

de nem hajlandó el indulni.

wine hq 9.0 van jelenleg fel téve.

Mennyire régi?

Maga a szoftver nem fog működni. Az egy Windows Only program. Használd esetleg a böngészőt, vagy keress olyan megoldást, amivel használni tudod (eléggé hatalmas témáról van szó. Biztos van számos megoldás, de tuti kell hozzá erős hardver.)

De, azért kérdem, mennyire régi a kamera, mert típust nem írtál, és hát eléggé nem biztonságos olyant használni, csak az nem töri fel, és kukkol bele, aki nem akar. Pl. régiek csak sima FTP-t használtak, meg hasonló gondok voltak vele.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mennyire régi?

#1

2015 a kamera van https támogatás. 

A kamera tipusa AXIS 209FD

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mennyire régi?

#1.1 Attól, hogy https-t támogat (azon gondolkodtál hogy frissül a tanúsítványa? Mert https-hez az is kell), szóval attól męg ott van a támogatott prokollok között az ftp, upnp, meg a többi finomság.

Mind1, legalább ennek nincs wifi-je. Szóval, ha böngészőben megnyitod az ip címét, kb. mit látsz?

Elvileg RDP-t is tud, tehát lennie kell távoli asztalának is, azaz szoftverrel talán elérhető.,

Az axis apik nyilvánosak a githubon, nem kizárt, hogy több program támogatja, de ebben a témában az a helyes koncepció, hogy kamerák, és kamera vezérlő hardver, ami egy külön gép. Szerezz be egy izmos pc-t, abba kell gyors ssd, hdd a felvételeknek, telepítsd rá a Freegate-t, vannak yt videók is erről. Az tudja vezérelni a kamerát, arra mozgatni, felvenni, ahol a mozgás van, stb.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szóval, ha böngészőben

Szóval, ha böngészőben megnyitod az ip címét, kb. mit látsz?

Van egy vebes felülete azon minden beálitás meg a kamera képe.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szóval, ha böngészőben

#2 Nagyon jó, és ennél vajon a szoftver többet tud? Gondolom, ha Remmina-val megpróbálod elérni, akkor kb. ugyanezt fogod látni, de esetleg ki lehet próbálni, lehet, hogy nem.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szóval, ha böngészőben

#2.1 igen a szoftver többet tud.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szóval, ha böngészőben

#2.1.1 Mondjuk az Exacq az elvileg támogatja az Axis kamerákat is, és az exacqVision-nak van linuxos kiadása is.

Meg lehet próbálni, fizetős persze, de az Axis Camera Station is az.

https://www.exacq.com/support/downloads.php

https://support.exacq.com/#/product/exacqvision-client/documentation

De! Megfigyelő kamera hatékony kihasználásához mindenképpen arra kell elindulni, hogy kell egy dedikált szerver ami üzemelteti a kamerákat, felvételeket, ehhez vannak haladó megoldások, amik képesek sok mindenre, objektum követés (kamera mozgást érzékel és követi a mozgást), arcra zoomolás, meg felvételek indítása csak bizonyos esetekben pl. ha a kamera embert lát, vagy autót lát, vagy macskát lát, stb. hogy csak pár példát mondjak. A szervernek van webfelülete, ami igen részletes, és simán böngészőből elérhető. Ezen megoldások egyike a Zoneminder, ami kicsit bonyás, (van live ISO is, alapkonfigurációs beállításokkal),

Kicsit egyszerűbb (de nem faék) és újabb megoldás a Frigate, ami ráadásul támogatja a Coral modulokat is, amivel kis fogyasztás, és kicsi hőtermelés mellett lesz hatalmas számítási kapacitása a szervernek, ami a kameraképek röptében történő elemzéséhez igen nagy szükség van. Így akár szervernek megfelelhet egy Rasberry Pi, megfelelő Coral modullal, vagy inkább egy mini PC, USB-s Coral modullal, amire Linux és Freegate van telepítve.

itt láthatsz bemutató videókat: https://youtu.be/zQ3QtJOFU04   https://youtu.be/EFh_XffyaRo

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Szóval, ha böngészőben

#2.1.1.1 Ez se jött össze ezzel se működik.

Egyszerüen nem látja a kamerákat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szóval, ha böngészőben

#2.1.1.1.1 Megnézted jól a videókat? (Tippem szerint a leírás alapján a kamera IP címét állítottad be, azonban ennek ott a felülete jelentkezik, a stream más címen jön, ehhez az AXIS oldalán kell a típusnak megfelelő linket generálni, és azt kell beírni a konfigurációs fájlba.) Direkt azért ezeket a videókat linkeltem, mert itt is AXIS kamera volt használva.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szóval, ha böngészőben

#2.1.1.1.1.1   IA  használt meg neki volt egy külön gép is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Tegyük helyre a dolgokat

#2.1.1.1.1.1.1 Ha a kamera képét akarod látni, akkor a kamera stream linkjét kell tudnod. Legenerálnám, de ahhoz kell a felhasználónév és jelszó (a kameráé)

Itt tudsz linket generálni: https://www.ispyconnect.com/camera/axis

Rákeresel Ctrl+F-el erre: 209FD

A talált kijelölésre rákattintasz, akkor feljön az ablak, ahol ki kell tölteni a mezőket (felhasználónév, jelszó, a felhasználónév vszleg root), majd Generate URL gombra böksz, kapsz egy linket. A link végén a felbontás van, azt lehet módosítani a kívánt értékre. A kamerád 160x120 - 640x480 értékeket tud. Na ezt a linket tedd el magadnak. Ezt különböző alkalmazásokhoz tudod használni, akár webes közvetítésekhez, vagy VLC-ben, médialejátszókban nézheted a kamera képét. Tehát ezt a linket fontos megőrizni.

A másik dolog, hogy külön gép, meg IA (szamár beszéd), szerintem AI-ra gondoltál, szóval:

Nem tűnt fel, hogy minden megfigyelő rendszer jellemzően saját dedikált hardvert használ? Ami jellemzően semmi mással nem foglalkozik, csak a kamerák kezelésével? Ez a modell nem hiába van így. Ha csak sima kamera képnézés kell, akkor ott a generált link, ha beállításokat kell piszkálni ott a kamera IP címe.

Ha olyasmire akarod használni, hogy felvétel, meg egyebek, akkor ahhoz bizony célszerű egy külön gépet beüzemelni. Lehetőleg jó erőset, és HDD-ket a felvételhez. Olyan 1 TB-st legalább. Vagy veszel az Axistól készen boxot, de nem hiszem hogy erre indulnál el, annál sokkal érdekesebb számodra a bütykölés, legalábbis azt gondolom.

A kamera gyári szoftverét akartad futtatni, ez tud felvenni is, de gondolj bele, ahhoz hogy ez hatékony legyen a gépednek álladóan bekapcsolva kell lennie, és futnia a szoftvernek. Ezt szeretnéd?

Szóval visszatérve, felvázoltam lehetőségeket, mutattam videókat, a második videó végigmegy egy beüzemelésen. Kipróbálhatod a saját gépeden is a dolgot, de nem hiszem hogy ez lenne a hosszú távú megoldás. Egy dedikált hardver beüzemelésével viszont el lehet indulni. A videón egy full HD kamera volt, és képfelismerés funkciók használata. Ehhez jól jöhet egy Coral modul, de ha nem kell pl. felismerés, és ilyesmi, hanem csak sima folyamatos felvétel akkor elég lesz ahhoz egy hagyományos PC vagy laptop, főleg, hogy a kamerád felbontása max 640x480.

Persze, az eddig felvázolt lehetőségek nem merülnek ki ennyiben. Számos érdekes projekt és megoldás közül válogathatsz, pl. a fenti linken levő oldalról is letölthetsz linuxos szoftvert itt: https://www.ispyconnect.com/download

További érdekes projektek (forrásból történő fordítási tapasztalat jól jöhet):

https://github.com/dac1976/IP-Freely

https://github.com/scottlamb/moonfire-nvr

https://github.com/roflcoopter/viseron

Összegezve: A kamerás megfigyelő rendszeres foglalkozás esetén határ a csillagos ég. Mind lehetőségek, mind akár költségek esetében. Van egy kamerád, ami a lehető legegyszerűbb, nem tud zoomolni, nem lehet távolról mozgatni. Van mozgásérzékelője. Trükkös lehetőségek közül az objektum felismerést lehet vele használni, pl. a korábbiakban felvázolt módon. De komolyabb kamerák esetén számos egyéb érdekes dolog is van, zoomra, mozgásvezérlésre építkezve (arcra zoomolás, mozgó objektum követése automatikusan, és hasonlók. Minden ilyen extra dolog erősebb, és annál is erősebb hardvert kíván.  Szerezz tapasztalatokat, mert a mai világban ezek hasznosak tudnak lenni, ilyesmivel még akár sok pénzt is lehet szerezni.

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Tegyük helyre a dolgokat

#2.1.1.1.1.1.1.1

A kamerát szeretném a saját szoftverével használni mert van 300Gb online tárhely ahova tudok menteni. 

Figatet néztem de nem tudtam telepiteni a gépre. Hiába néztem a videót nekem nem az az oldal jött be. 

Meg fizetős ugyhogy az felejtős. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Tegyük helyre a dolgokat

#2.1.1.1.1.1.1.1.1 Most értem haza a találkozóról, majd holnap kicsit összeszedve nekifutok újra. Nem csoda, hogy a videóról nem jön le sok minden, íme a példa, hogy videó nem alkalmas oktatásra :-)

De ezen felül kezdem nem érteni amiket írsz, nem látja a kamerát. Majd Frigate telepítése nem sikerült. Akkor mégis mi az ami nem látja a kamerát? Meg hogy fizetős. Ezt honnan veszed? Egyik sem fizetős azokból amiket linkeltem. Az ispy az fizetős cégek számára, de magánhasználatra az is ingyenes.

Ugyanakkor az Axis Camera Station az fizetős persze, itt vannak a licenctípusok, két kategória csoport van, egyik az Axis saját box-val használathoz, és egyik az általános, ami a Te esetedre vonatkozik, amikor RSTP-n keresztül kell elérni a kamerát.

https://www.axis.com/products/axis-camera-station-5#part-numbers-elicense

Majd holnap folyt. köv.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Tegyük helyre a dolgokat Tegyük helyre a dolgokat

#2.1.1.1.1.1.1.1.1.1

Én csak annyit szeretnék hogy Linux Mint rendszeren valami normális szoftverel működjön.

olyan kel ami támogatja ezt az axis kamerát tud felvenni ha mozgást érzékel.

távolról hozzáférhető meg min 2 kamerát támogat

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kezdjük el

Mindenekelőtt ismét leszögezem, hogy azt minden bizonnyal nem szeretnéd, hogy a kamerával az a gép dolgozzon, amit napi használatra is üzemelsz, csak erről még nem tudsz, és csak az fog meggyőzni, ha kipróbálod. (most, meg hogy bejött még egy kamera az igényekbe, meg pláne)

Alapból azzal indítottál, hogy Axion Camera Station-t akartál telepíteni. Ez egy Windowson futó szoftver, és sok mindent tud, betölti az NVR szerepét is, tehát megoldásnak látszik. Egyfelől azt jó tudni, hogy ez a program a jelenlegi Axion kamerákra van kihegyezve, azok a funkciók, amiket az újakkal támogat, nem fog működni a Te régi kameráddal. Ezek lehetnek a kamera mozgatása, forgatása és bólintása, zoom, hangkivezérlés, és kamerán levő felvételek kezelése és hasonlók.

A kamerád mozgásérzékelővel van szerelve, ezt lehet használni jelzésre (célhardveren kigyullad egy lámpa, monitoron villog egy jelzés, hogy ide figyelj, esetleg szoftver vezérlésre, hogy akkor vegyen, ha mozgás van. Ez a funkció beltérben pl. lépcsőházban, folyosón jól működik, kültérben meg teljesen haszontalan, bogár, madár szélfutta falevél folyamatosan izgatja a mozgásérzékelőt, és mire valaki odafigyelne, elindulna a felvétel, a bogár, a madár már messze jár, mert gyorsabban átszelik a látómezőt, mint a rendszer válaszideje, mire odakap, már csak a semmit látja a mozgásból.

Lássuk akkor a medvét, kamera használata a géppel.

1. Korábban említett link legenerálása. Ugye megvolt?

2. Frigate telepítése. Részletek itt: https://docs.frigate.video/guides/getting_started

Ha Mint-et használsz, akkor erre nem lesz szükség, egyébként lehet, terminálba:

usermod -aG sudo <felhasználóneved>

ha ezt lefuttattad, újra kell indítani a gépet.

Most az jön, hogy a felhasználónevedhez hozzá lesz rendelve, hogy jelszó nélkül működjön minden, ez rendkívül veszélyes, ezért is ajánlott külön hardver, de te tudod:

echo '<felhasználóneved>  ALL=(ALL) NOPASSWD:ALL' | sudo tee /etc/sudoers.d/user

Frissíts:

sudo apt update && sudo apt upgrade -y

Nos, ha van netán régebbi docker telepítve a gépre, akkor annak csomagjait el kell távolítani részben:

for pkg in docker.io docker-doc docker-compose podman-docker containerd runc; do sudo apt-get remove $pkg; done

A következő parancsokkal telepíteni kell a dockert (ezt használja a legtöbb kamera szoftver amúgy), a következő parancsokat belefoglalhatod egy szkripte is, azt csak egyszer kell futtatni:

# Add Docker's official GPG key:
sudo apt-get update
sudo apt-get install ca-certificates curl
sudo install -m 0755 -d /etc/apt/keyrings
sudo curl -fsSL https://download.docker.com/linux/debian/gpg -o /etc/apt/keyrings/docker.asc
sudo chmod a+r /etc/apt/keyrings/docker.asc

# Add the repository to Apt sources:
echo \
 "deb [arch=$(dpkg --print-architecture) signed-by=/etc/apt/keyrings/docker.asc] https://download.docker.com/linux/debian \
 $(. /etc/os-release && echo "$VERSION_CODENAME") stable" | \
 sudo tee /etc/apt/sources.list.d/docker.list > /dev/null
sudo apt-get update

sudo apt-get install docker-ce docker-ce-cli containerd.io docker-buildx-plugin docker-compose-plugin

Ellenőrizd, hogy rendben van-e:

sudo docker run hello-world

Ha nem jön be, akkor mindjárt itt írom a fentiek eltávolításának a módját:

sudo apt-get purge docker-ce docker-ce-cli containerd.io docker-buildx-plugin docker-compose-plugin docker-ce-rootless-extras

sudo rm -rf /var/lib/docker
sudo rm -rf /var/lib/containerd

Docker konfigurálása:

mkdir storage config && touch docker-compose.yml config/config.yml
sudo groupadd docker
sudo usermod -aG docker $USER
newgrp docker

No, most a docker-compose.yml fáljba ezt kell belemásolni:

version: "3.9"
services:
 frigate:
  container_name: frigate
  restart: unless-stopped
  image: ghcr.io/blakeblackshear/frigate:stable
  volumes:
   - ./config:/config
   - ./storage:/media/frigate
   - type: tmpfs # Optional: 1GB of memory, reduces SSD/SD Card wear
    target: /tmp/cache
    tmpfs:
     size: 1000000000
  ports:
   - "5000:5000"
   - "8554:8554" # RTSP feeds

A config.yml fálba meg ezt (ezt lehet a Frigate felületről is szerkeszteni):

mqtt:
 enabled: False

cameras:
 dummy_camera: # <--- this will be changed to your actual camera later
  enabled: False
  ffmpeg:
   inputs:
    - path: rtsp://127.0.0.1:554/rtsp
     roles:
      - detect
detect:
   enabled: False # <---- disable detection until you have a working camera feed

A dummy_camera helyett adhatsz egy kameranevet (ne legyen benne szóköz)

A -path: mögé a rtsp://127.0.0.1:554/rtsp helyett viszont azt a linket kell írni, amiről már szó volt, amit az ispy oldalán kell generálni.

Most kiadva a

sudo docker compose up -d

parancsot le fogja tölteni a szükséges adatokat (több mint 600 MB). Ha kész, akkor a géped IP címét írd be a böngészőbe, majd mögé egy kettőspontot és az 5000-et írd be, majd Enter. Meg kell jelennie a Frigate-nak.

Innentől a Freegate oldalon a Config menüpont alatt tudod szerkeszteni a beállításokat, ahogy az itt látható videóban is:  https://youtu.be/EFh_XffyaRo

Hardveres gyorsítás beállítása. Itt most attól függ, hogy milyen videőkártyád van.

Ennek megfelelő sorokat kell beírni a docker-compose.yml fájlba:

frigate:
<ide kell beírni a hardveres gyorsításhoz a sorokat>
container_name: frigate

pl. Intel VGA esetén:

devices:
   - /dev/dri/renderD128

a többihez bővebb infó itt: https://docs.frigate.video/configuration/hardware_acceleration/

és a config.yml fájlt is szerkeszteni kell, pl. Intel VGA esetén a kamera neve alá:

  ffmpeg:
   inputs: ...
   hwaccel_args: preset-vaapi

Minden docker-compose.yml módosítás után futtatni kell a

sudo docker compose up -d

parancsot!

A kamera akkor fog működni, ha a config.yml fájlban a kamera neve alatt az enabled mögött True van.

Ha idáig értél, akkor a veideó alapján szerintem már el lehet boldogulni.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Frigate helyett iSpy (ehhez is telepítve kell lennie a Dockernek, ld. fentebb): https://www.ispyconnect.com/download

Ha rákattintasz a Download gombra, akkor feljön egy ablak, abban egy hosszú parancs, azt ki kell másolni, terminálban futtatni, a továbbiakban meg végvezet az oldal, hogy mit kell még csinálni.

Ha így ezt a saját gépedre teszed, akkor nem kerülheted el a tűzfal konfigurálást, hogy működjön a dolog.

El kell indítani a tűzfalat és engedélyezni a forgalmat, ezt láthatod a felületén, hogy mi folyik, azokra kell megengedő szabályokat létrehozni.

Térjük rá a távoli elérés témához. Megpróbálhatod az Axis appot felteni a telefonra, bekonfigurálni, azzal elvileg a kamera képét láthatod. Az összes ilyen jellegű távoli elérés úgy működik, már amit a kamerák gyári szofverei csinálnak, hogy a kamera eléréséhez egy alagutat biztosítanak egy külső szerver felé, ami az esetek 99%-ban egy kínai szerver, mivel minden ilyen csipet már Kínában gyártanak. Ha nem is Kína, de mindeképpen beékelődik útközbe egy szerver az biztosítja a mobilapp felé az adatfolyamot. Ez minden esetben így van, úgyhogy ezt át kell gondolni, van úközben másvalaki is, aki láthatja a kamera képét.

Saját távoli elérés biztosítása: Ez sok mindetől függ, pl. milyen internet elérésed van, esetleg tud portot forwardolni a routerben, viszont ehhez fix IP cím is kellene a szolgáltatótól. Legmegfelelőbb egy VPN elérés biztosítása, ahol fix VPN címet kapsz, ezt használva el tudod érni a Frigate vagy iSpy felületeket.

Ha ez az egész most ijesztőnek és bonyolultnak hangzik, akkor okosabb kamerára lesz szükséged, ami mindent is tud, saját SD kártyára ment, van hozzá mobil app, amivel vezérelni lehet, megnézni a felvételeket az SD kártyán, stb. Ez is kínai szerveren keresztül kommunikál de egyszerűbb az egész beüzemelése.

Említetted a 300 GB felhő kapacitást. Azon túl, hogy ez nem sok, kettő kamerához legalább 600 Mbps sebességú kapcsolat kell, ha oda akarsz menteni, és be lehet az konfigurálni (mountolni).  A 600 Mbps az feltöltési irányba kell, nem lefele, és annak stabilnak kell lennie.

 

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

itt megált

#4

Fentebb, ahol írtam hogy kell eltávolítani, azt futtasd, nem fog mindegyik sikerülni, mert ami nem ment fel, azt nem tudja eltávolítani, majd próbáld ezt:

# Add Docker's official GPG key:
sudo apt-get update
sudo apt-get install ca-certificates curl
sudo install -m 0755 -d /etc/apt/keyrings
sudo curl -fsSL https://download.docker.com/linux/ubuntu/gpg -o /etc/apt/keyrings/docker.asc
sudo chmod a+r /etc/apt/keyrings/docker.asc

# Add the repository to Apt sources:
echo \
 "deb [arch=$(dpkg --print-architecture) signed-by=/etc/apt/keyrings/docker.asc] https://download.docker.com/linux/ubuntu \
 $(. /etc/os-release && echo "$VERSION_CODENAME") stable" | \
 sudo tee /etc/apt/sources.list.d/docker.list > /dev/null
sudo apt-get update

sudo apt-get install docker-ce docker-ce-cli containerd.io docker-buildx-plugin docker-compose-plugin

(És ne frissíts a következő Linux Mint verzióra, mert az még nem támogatott, az túl új lesz ennek a dockernek)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve