Inkscape font telepítés

Fórum: 

Hogyan tudok az inkscape-be új betűtípust telepíteni?
Letöltöttem, kicsomagoltam. Hova kell másolnom Linux alatt?

Megtaláltam

/usr/share/fonts/truetype/

... és megoldódott

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Inkscape frissítés

Frissült az Inkscape. Nem tudom hányan használjátok ezt a programot, de úgy megváltozott néhány általam megszokott dolog, hogy olyan érzésem lett használat közben, mint ha az autóm defektet kapott volna.
 

Két dologban remélek segítséget (Sajnos nincs most időm jobban elmerülni a megváltozott lehetőségekben, ám a programot használnom kell intenzíven.)

 

1 - Eltűnt a beállításokból a >működés>görgetés> az egérgörgő alapértelmezetten nagyít lehetőség. Ez fájdalmasan érint. Átkerült máshova, vagy végleg megszűnt? (Tudom, hogy a ctrl+egérgörgő nagyít, csak nekem ez kényelmetlen.)

2 - Eltűnt néhány általam gyakran használt ikon az eszköztárról. Úgy, mint:

- Nagyítás, hogy a rajzvászon töltse ki az ablakot
- Nagyítás, hogy a kijelölés töltse ki az ablakot.

Vissza lehet ezeket varázsolni oda, ahol voltak, vagy meg kellesz keresnem a gyorsbillentyűit, és bemagolni azokat?

Talán az is segítség lenne, ha vissza tudnám állítani az előző verzióra a programot, de sajnos nem tudom a felülírt vezriószámot. És azt sem, hogy miként tudom megvalósítani a régebbi verzió visszaállítását.
(Ha tudtam/sejtettem volna, hogy ekkora változást hoz a frissítés, hát dehogy frissítettem volna. :(...)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Inkscape frissítés

#2 A jelenlegi verzió kiadási megjegyzései, súgója (manual, ilyesmi), gyorsbillentyűi, stb. az alkalmazásban offline vagy innen kiindulva online ... nézted?

Melyik verzió van most telepítve?
A honlap működése 8. rész: a grafikus alkalmazások valódi neve

Illetve így a kimenet? (terminálban)

apt-cache policy inkscape

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Inkscape frissítés

#3
Kimenet

Nem néztem a kiadási megjegyzéseket, nem engedi az időm, hogy fordítgassak. Talán a jövőhéten sort keríthetek rá, de lehet, hogy csak később.

Biztos nem vagyok benne, de szerintem az 1.0 lett frissítve 1.1-re. (A mostani biztos, hogy 1.1)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Inkscape frissítés

#4 Mindegy, mi volt a frissítés előtt mert PPA-ról telepítettél, és ott csak az új verzió van meg, ami most telepítve. A rendszer tükrökön elérhető, kikényszeríthető régebbi, 0.92-es verzió(k). De nyilván az 1-es verzió jobban fekszik valamiért. Az emberek általában örülni szoktak, ha a legújabb verzió hamar frissül a tükrökön ..., no persze, változhat is a működése olykor.

A legfelső PPA-t vetted fel:

Inkscape Stable

Stable 0.92.x releases

Stable 1.1 releases

Inkscape Stable Daily (0.92.x)

Inkscape Trunk Daily

Meg kéne keresned az említett leírásokban - én PPA-t nem használok - hogy mi változott.
Keseregni is lehet, de vélhetően a fejlesztés ment el a tapasztalt irányba ... én nem tudom ezt. Nem érek rá sajnos, helyetted rákeresni. Nyugi, biztosan van megoldás, megtalálni a korábbi menüket és gyorsbillentyűket.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Egy sor ikon meglett

Véletlenül találtam rá, sok helyt vesz el az eszköztárból, de köztük van, amit keresek.

https://postimg.cc/w1kLdDtr

Az említett leírásokat az imént sikerrel átnéztem, de sajnos említést sem találtam azokról, ami engem érint.

Lehetséges, hogy a fejlesztés a tapasztalat irányába ment, mégis sajnálom, hogy kimaradt az, hogy az egérgörgő alapértelmezetten nagyít. Ez egy opció, választási lehetőség volt - úgy érzem, kár volt kivenni. Bizonyára oka volt a változtatásnak. Öregszem ehhez. (Most az a Linuxos szlogen jutott eszembe, ami húsz évvel ezelőtt keringett: Ma hogyan írjuk a print utasítást?) Nem is tudok olyan 2D vagy 3D szerkesztőről, ahol ez nem így van. Ez egy tradíció. (CorelDraw, SketchUp, Blender, FreeCAD, Autocad, Inventor... emlékeim szerint mindben így van.)

No, majd megpróbálom valahogyan ezt az 1.0-t visszacsinálni, csak legyen időm rá. Azért érzem magam leginkább bajban vele, mert ez egy éles munkagép elég sok munkával. Ha elrontom, az óriási időveszteséget jelent.
Kapkodtam, most inni fogom a levét. Most megerősödött bennem az elhatározás, hogy éles gépet nem frissítünk, ha egyszer már jól megy.

Van egy gondolatom. Talán a Timeshift előző pillanatképét vissza kellene állítani. Kicsit félek tőle, mert még sosem csináltam ilyet. Baj esetére tartogattam ezt, mint lehetőséget, de tulajdonképpen most baj azért még nincs.

Köszönöm a figyelmedet és az idődet!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Egy sor ikon meglett

#6 Véletlenül találtam rá, sok helyt vesz el az eszköztárból, de köztük van, amit keresek.
https://postimg.cc/w1kLdDtr
Lehetséges, hogy a fejlesztés a tapasztalat irányába ment, mégis sajnálom, hogy kimaradt az, hogy az egérgörgő alapértelmezetten nagyít.

Az is lehetséges, hogy az egérgörgős megoldás visszakapcsolható valahogyan, de én most erre nem tudok válaszolni neked. Arra gondoltam, a beállítások között megtalálod a lehetőséget.

Most megerősödött bennem az elhatározás, hogy éles gépet nem frissítünk, ha egyszer már jól megy.

Ez azért nem így van. Frissíteni mindig kell! Biztonsági rést nem hagyunk az éles használatú gépen... . Általában nem változnak a menük, inkább és néha a professzionális alkalmazásoknál esetleg. Nyilván célja is van, és azt kéne megtalálni, mi az. .. próbálj régebbi kernellel belépni (lentebb írom, miért)!

Van egy gondolatom. Talán a Timeshift előző pillanatképét vissza kellene állítani. Kicsit félek tőle, mert még sosem csináltam ilyet. Baj esetére tartogattam ezt, mint lehetőséget, de tulajdonképpen most baj azért még nincs.

Nos, a biztonsági rést - nem is egyet - ezzel megnyitod. Ez a lehetőség a valamiylen okból nem induló rendszer esetére van. Én inkább más megoldás után néznék. Többek között a beállításokban, vagy a neten (Inkscape fórumon) keresnék rá az egérgörgős megoldásra az 1.1-es verzió tekintetében. Vagy és esetleg egy másik PPA-t keresnék, aho a legfrisebb verzió még az egérgörgővel működik.

A legjobb megoldás a beállítás megkeresése. Ehhez vezethet út, az ok megtalálásával. Lehet, az egérgörgő működésvelvel történt valami. Kernel frissült? Régebbi kernellel indítva a rendszert (GRUB menü), működik a görgő az Inkscape-ben?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Egy sor ikon meglett

#7
Arra gondoltam, a beállítások között megtalálod a lehetőséget.

Sajnos a beállításokból vették ki ezt a lehetőséget. (Fejből odataláltam ezeddig, most nincs ilyen opció.)

próbálj régebbi kernellel belépni

Reménykedtem, hogy fején találod aszöget ezzel, de nem. Régebbi kernellel is ugyanúgy működik a program, mint az újabbal.

Nos, a biztonsági rést - nem is egyet - ezzel megnyitod.

Köszönöm, hogy felhívtad erre a figyelmemet!
Most gondolkodni fogok tovább ezen. Vagy abba az irányba, hogy kihúzom az UTP kábelt, vagy abba, hogy a biztonsági fissítéseket engedem majd, a többit nem.

Ez a lehetőség a valamiylen okból nem induló rendszer esetére van.

Köszönöm ezt a mondatodat! Így jobban a helyére került a fejemben, hogy mire való a Timeshift.
És arra is felhívta a figyelmemet, hogy nagyobb hangsúlyt tegyek a fontos fájljaim rendszeres biztonsági mentésére.
De ha már a Timeshiftnél tartunk, kérdeznék ilyen irányút:

Ha a rendszer nem indul, akkor igen nagy valószínűséggel az előző kernel a GRUB-ból megoldja a fekete képernyőt (hacsak nem teleítram a partíciót, és azért lett fekete). Akkor miben rejlik ennek a Timeshiftek az igazi ereje?
Eddig szinte bármely OS alatt rémségesen helypazarlónak éltem meg a pillanatképek gyártását. Jelenleg a Timeshift a legfrisebb Mint alatt fél évnyi működésután már majd háromszor annyi helyt foglal egy partíción, mint a másikon a komplett Linux szőröstől-bőröstől. És megjelent már bennem az érzés, hogy tényleg kell ez énnekem?
Lehet, hogy bugyutának gondolod a gondolatmenetemet, de ha klónozom a komplett OS-t mindenestől mondjuk havonta például a Timeshift helyére - de talán még jobb egy külső, olcsó HDD-re, hogy a GRUB ne zavarodjon össze, mert talál két egyforma OS-t (példásan kezeli egyébként, csak neked kell tudnod, hogy a menüben melyik melyik). És ha baj van, akkor csak visszaklónozok - így maximum egy hónap munka vész el, de heti adatmentéssel max. egy hét.

Régebbi kernellel indítva a rendszert (GRUB menü), működik a görgő az Inkscape-ben?

Most értettem meg, hogy miért gyanakodtál kernel problémára.
Nos az egérgörgő az jól működik. Az Inkscape alapértelmezett beállítása az volt, hogy az egérgörgő pásztáz. Ezt át lehetett állítani a beállításokban egy checkbox pipával arra, hogy alapértelmezésben nagyítson. Most csak pásztázni tudok, nagyítani pedig a ctrl lenyomása mellett. (Amikor az ember sokat szerkeszt, tud számítani ez a nüansz. Plusz bennem van a beidegződés, ami miatt elpásztázok, aztán pásztázhatok vissza,  mert elfelejtettem a ctrl-t lenyomni.)

Zárszónak még ennyit:
Úgy három-négy esztendőnyi Linuxozás után sok disztró kibróbálását követően megállapodtam a Linux Mint-nél. A kezdeti botladozásaimból tanulva eljutottam oda, hogy a Linux megbízhatóan működik, nem produkál fekete képernyőt, zökkenőmentesen frissít, gyors, és stabil nekem már jó ideje. (Ezalatt az idő alatt több Windows szorult újratelepítésre a házban, míg Linux egy sem.)

Szóval ez a biztonságra való törekvés inkább csak fóbia talán, a "mert az ördög nem alszik" érzület miatt. Egy adatmentés 5-6 perc. Egy Linux tiszta telepítés 20 perc. Ha behal a rendszer, gyakorlatilag fél óra, és ismét áll, szinte adatvesztés nélkül. Miközben ez a rendszer igen jó valószínűséggel nem hal be még akkor se, ha belecsap a villám.

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

May the Force be with you!

#8 Eddig szinte bármely OS alatt rémségesen helypazarlónak éltem meg a pillanatképek gyártását.

Van ugye a fizika. Mondjuk, van 1 m3 levegő. Összenyomható sokkal kisebbre, de vajon - emberek által - összenyomható-e 1 mm3 helyre? ;)

Jelenleg a Timeshift a legfrisebb Mint alatt fél évnyi működésután már majd háromszor annyi helyt foglal egy partíción, mint a másikon a komplett Linux szőröstől-bőröstől. És megjelent már bennem az érzés, hogy tényleg kell ez énnekem?

Van inkrementális mentés, a másodiktól már az. Csak a különbségek kerülnek mentésre.
Nekem felment 40-50 GB méretre és itt megállt... . Most nem használom. Csak adatokat mentek. De a döntésem nem függ össze a mentés nagyságával semmiképpen sem.

Lehet, hogy bugyutának gondolod a gondolatmenetemet, de ha klónozom a komplett OS-t mindenestől mondjuk havonta például a Timeshift helyére - de talán még jobb egy külső, olcsó HDD-re, hogy a GRUB ne zavarodjon össze, mert talál két egyforma OS-t (példásan kezeli egyébként, csak neked kell tudnod, hogy a menüben melyik melyik). És ha baj van, akkor csak visszaklónozok - így maximum egy hónap munka vész el, de heti adatmentéssel max. egy hét.

Gondolod, én a Timeshift marketingese vagyok, azaz feltétlen meg szeretnélek győzni a használatáról? :))
Nekem mindegy, mit használsz biztonsági mentésre.

Ha a rendszer nem indul, akkor igen nagy valószínűséggel az előző kernel a GRUB-ból megoldja a fekete képernyőt (hacsak nem teleítram a partíciót, és azért lett fekete). Akkor miben rejlik ennek a Timeshiftek az igazi ereje?

A személyes beálításoktól függ, mire jó. Elsősorban rendszert ment. És van probléma, amikor a régebbi kernel indítása sem segít, az csak egy példa volt..., javaslat. ;)

Az ember
-- mentheti a rendszert,
-- és mentheti az adatait.
Ahogy gondolod.
Törölt adatokat nehéz visszaállítani (lehetetlen).
Bármilyen okból „rossz” rendszert pedig te tudod, meg tudod-e menteni (felsorolás következik) a terminálban, a chroottal vagy más módszerrel. Ha nem, akkor például használod a TimeShiftet (vagy a hasonló célú alkalmazásokat).

Szóval ez a biztonságra való törekvés inkább csak fóbia talán

A „talán” az nem igazán fedi a valóságot :). Semmilyen ok nem indokolhatja a nem biztonságos rendszer használatát.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Egy sor ikon meglett

#8 Az Inkscape alapértelmezett beállítása az volt, hogy az egérgörgő pásztáz. Ezt át lehetett állítani a beállításokban egy checkbox pipával arra, hogy alapértelmezésben nagyítson. Most csak pásztázni tudok, nagyítani pedig a ctrl lenyomása mellett.

Ctrl és egérgörgő? Nem világos.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Egy sor ikon meglett

#8 Úgy három-négy esztendőnyi Linuxozás után sok disztró kibróbálását követően megállapodtam a Linux Mint-nél. A kezdeti botladozásaimból tanulva eljutottam oda, hogy a Linux megbízhatóan működik, nem produkál fekete képernyőt, zökkenőmentesen frissít, gyors, és stabil nekem már jó ideje. (Ezalatt az idő alatt több Windows szorult újratelepítésre a házban, míg Linux egy sem.)

Szóval ez a biztonságra való törekvés inkább csak fóbia talán, a "mert az ördög nem alszik" érzület miatt.

De mindezt a frissítések használatával érted el. Nem mindegy... :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mit érek az erőmmel, ha nincs hozzá elég ész?

Nekem felment 40-50 GB méretre és itt megállt..

Ez el is döntötte, hogy marad a Timeshift. (Azt hittem, hamarosan túllógnak a számítógépen a pillanatképeim - mert régebben Windowsban  ez történt egyszer.)

Köszönöm a sok segítséget! És az erőt, amit teleportáltál.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Egy sor ikon meglett

#10

Ctrl és egérgörgő? Nem világos.

Nos az Inkscape-ben a dolog a következőképpen működik alapértelmezésben:

Az egérgörgő görget le és fel. (Gyakorlatilag azt, amit rajzolsz.) Ha lenyomod a shift-et, akkor jobbra és balra. Ha a ctrl-t nyomod le, akkor a görgő nagyít és kicsinyít.

A régebbi verziókban a beállításokban módosíthattad, hogy az egérgörgő alapértelmezésben nagyítson és kicsinyítsen. (A ctrl lenyomása nélkül) Én így használtam mindig. Ez beidegződött (egyéb programokból is, amiket szintén használgatok). Most ahhoz, hogy nagyítani-kicsinyíteni tudjak az egérgörgővel, le kell nyomnom a ctrl billentyűt közben. Ha ezt elfelejtem megtenni, elmászik a kép le-fel, nem pedig nagyít vagy kicsinyít. Nem lenne szerencsés leírnom, hogy ilyenkor miket szoktam mondani (fortissimo).

(Van olyan munka, amikor percenként sokszor kell nagyítanom és kicsinyítenem a tűpontos eredmény érdekében. Teljesen biztos, hogy megszokható ez így is. Ám amíg nem szoktam meg, addig nem én irányítom az inkscape-t, hanem ő engem. Percenként sokszor.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Egy sor ikon meglett

#11
De mindezt a frissítések használatával érted el. Nem mindegy... :)

Már megint neked van igazad.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mit érek az erőmmel, ha nincs hozzá elég ész?

#12 Mert be van az is állítva, hogy mennyi mentést tartson meg egyszerre... : én azt hiszem, napi egy mentést állítottam be, és 5 mentés lett megtartatva.

#13 Értem. Az Inkscape fórumon kéne kérdezni: https://inkscape.org/forums/

#14 Igen, ... mármint, most igen. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

amikor a régebbi kernel indítása segít

#9 amikor a régebbi kernel indítása segít

Hátha valakinek segít a hozzászólás: most kísérletezem a Debian rendszeren, hogy a beavatkozásom nélkül frissüljön mindig a kernel a legújabbra. Telepítettem a csomagot, ami emlékeim szerint ezt megteszi (példa és Debian!): linux-image-amd64 (5.10.24-1~bpo10+1)

Ám az unsigned kernel volt telepítve, és a fenti csomag a signed kernelt kéri, és telepíti.
Nos, az éppen használt kernel eltávolítása egyáltalán nem célszerű (Debian rendszeren), és ez a mondanivalóm lényege is. Mert azt okozza - az én gépemen, és ez nem az első eset - hogy a signed (aláírt) kernel telepítése utáni indítások alkalmával kernel modul betöltési hibákat látok, és tényleg, az egér modul nem tölt be, azaz nem működik az egér, így nem is tudom beírni a felhasználónevem és a jelszavam, nem tudok bejelentkezni.

Megoldás: belépés az előző kernellel és - pl. a Synaptic használatával - újratelepíteni a signed kernelt és a fentebb említett csomagot. Én a Teljes eltávolításukat, majd telepítésüket alkalmaztam inkább ... így is lehet (mármint, mindezt másik kernel alól). Az eltávolítás alkalmával a Synaptic jelezte, a kernel bizonyos könyvtárát nem törölte, mert nem üres. Én ezt a könyvtárat saját kezűleg töröltem tartalmával együtt. Esetemben így nézett ki a parancssor (példa, melyben a változó érték a kernel neve, ami most a 5.10.0-0.bpo.5-amd64):

sudo rm -rf /lib/modules/5.10.0-0.bpo.5-amd64/

És ezek után (teljes eltávolítás, tisztítás/törlés) telepítettem a két csomagot. Immár rendben indult a rendszer a legújabb kernellel, ami az unsigned verziószámával egyező, de aláírt (signed) kernelt jelenti.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mit érek az erőmmel, ha nincs hozzá elég ész?

#15

" Az Inkscape fórumon kéne kérdezni: https://inkscape.org/forums/(külső hivatkozás) "

Nem igazán a fórumba való kérdés következik részemről, de hol máshol kérhetnék tanácsot:

Az angol nyelvtudásom szégyelni valóan gyenge. Ha a google fordító segítségével kérdezek egy angol nyevű fórumon, azt fogják ott tolerálni?
(Csak akkor merek angolul üzenni általában, ha a fordítás irányát megfordítva is ugyanazt kapom vissza, csak felcserélve. De ezt gyakran nem sikerül abszolválnom. És olyankor azt érzem, hogy ki tudja, mit írok én?)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mit érek az erőmmel, ha nincs hozzá elég ész?

#17 Nem biztos, hogy segítek ezzel, de mutatom a kérdést magyarul és angolul. Az angol szöveg mellé képmegosztó segítségével képeken is meg kéne mutatnod a régi (old) és az új (new) beállítást. A régit például Live rendszerre telepítve, és olyan fotón, amin rámutatsz az egérmutatóval a beállításra. Az új verziónál mutatod, hogy nincs, azaz a beállítás helyét, ahol volt.

Magyar:

Az Inkscape legújabb verziójából (1.1) eltűnt a méretezés (nagyítás, kicsinyítés) egérgörgő beállítási lehetősége. A fenti műveletek már csak az alapértelmezett módon, a Ctrl billentyű megnyomásával kivitezhetőek. Az egérgörgős használatot megszoktam, így, a változásnak nem örülök. Van-e módszer a régi, kizárólag az egérgörgőt használó nagyítás, kicsinyítés beálllítására, és mi lenne az? Előre is köszönöm!

Angol:

The latest version of Inkscape (1.1) has removed the ability to adjust the scaling (zoom in, zoom out) mouse wheel. The above operations can only be performed in the default way by pressing the Ctrl key. I’m used to using the mouse wheel, so I’m not happy with the change. Is there a way to adjust the old zoom, which uses only the mouse wheel, and what would it be? Thanks in advance!

Egyelőre ennyit tudtam segíteni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mouse wheel zooms by default

#18 Találtam egy jelentést, 8 hónappal ezelőttről, hogy a beállítás eltűnt: https://gitlab.com/inkscape/inbox/-/issues/3608 (1.0.1 és 1.1)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mouse wheel zooms by default

#19 4 hónappal előtti bejelentés ugyanerről (talán Canvas hiba lesz ... nem tudom folytatni a keresést, ugyanis dolgozom):  https://gitlab.com/inkscape/inbox/-/issues/4390

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mit érek az erőmmel, ha nincs hozzá elég ész?

#18
Köszönöm!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mintha...

Olyasmit vélek érteni itt a hozzászólásokból, hogy működésre lehet bírni egy beállítással a dolgot:

https://gitlab.com/inkscape/inbox/-/issues/3608

tehát angol felületet feltételezve: Preferences > Interface > Keyboard > Modifiers

A canvas zoom-nál ne legyen beállítva billentyű, csak canvas-zoom. Tehát ahogy ezen a képen látszik:

https://gitlab.com/inkscape/inbox/uploads/cd2fc56d9fa05ea2c5c8c5e990288501/image.png

Nem biztos hogy ez a megoldás, de ott megköszönték a dolgot, mintha ezzel sikerült volna

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

SOLVED

#22

A canvas zoom-nál ne legyen beállítva billentyű, csak canvas-zoom.

És a függőleges görgetésnél tegyünk be valamilyen gyors billentyűt (mint pl ctrl), majd exportáljuk az új beállításokat a default.xml fájlba.

És prímán működik, hogy az egérgörgő alapértelmezésben nagyít-kicsinyít.

Nagyon nagyon köszönöm ezt a segítséget, István! Nem is sejted, milyen feszültséget oldottál fel most bennem - hálával tartozva, főhajtással tisztelgek előtted.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Miért a Linux Mint?

Nagyszerű, segítőkész, értő csapat a linuxmint.hu fórumán. Önzetlen Linux közösség az anyanyelvemen egy príma disztróhoz.
Reményem, hogy egyszer eljuthatok oda, hogy ne csak kapjak, hanem adjak is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mintha...

#22

angol felületet feltételezve: Preferences > Interface > Keyboard > Modifiers

Magyar felületen: Beállítások > Felület > Billentyűzet > (jobb panelon) Módosítók fül > Rajzvászon > Rajzvászon nagyítása (módosítók nélkül).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mintha...

#22 Zárójel bezárva: ugyanezt linkeltem (3608), de nem látszódott az "alja", a megoldás. Otthonról, tegnap igen, és most is telefonról szintén, de várni kellett az oldalrész betöltésére, megjelenésére:). Lényeg, hogy megoldódott. Gratulálok

#25 Köszi a magyar magyarázatot. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mintha...

#26
Igen, észrevettem, hogy ugyanazt linkelted. Csak én meg lefordítgattam a probléma felvetést, és nem görgettem lejjebb.
Tudod, még jelen párbeszédünk elején forszíroztad, hogy nézzek szét a beállításokban. Ekkor történt először, hogy azt gondoltam, sajnos ez a javaslatod nem fog eredményre vezetni, mert én ott már alapból sokat kutakodtam eredmény nélkül. Aztán, amikor meglett a megnyugtató megoldás, egyből eszembe jutottál, hogy újfent neked volt igazad - tényleg a beállításokban lehetett megoldani. (Mondjuk, ahogy a linkelt bejegyzésekben többször is elhangzik, nem túl intuitív - az embernek nem asszociál igazán a billentyűzet beállítások közt szörfölni egérgörgő működés miatt. Egy ekkora hatalmas program struktúrája már kezdetekkor kialakul, a további fejlesztés pedig többnyire kényszerül ezt követni. A developer team pedig fontosabb függéseket kell, hogy szem előtt tartson - akár az intuitív beállíthatóság rovására. Ők tehát jól dolgoztak - habár ha a kiadási ismertetőben kitértek volna erre, elegáns lett volna.)

Éreztem, hogy sok figyelmet fordítottál erre a problémára, és látom, hogy az itteni tevékenységednek ez csak icipici szelete pedig. Itt (is) megmutatta magát, hogy a Linux népszerűsítésének fontos eleme az elakadt kérdezők továbblendítése. Szerencsésnek, átgondoltnak tartom azokat az irányokat, amiket Ti (kemény mag) lefektettetek - és persze köszönettel tartozom érte. Magas értékű elhivatottságot érzek a munkátokban. Példaértékűt.
És nagyon jó érzés volt az egérgörgővel ctrl nélkül nagyítani-kicsinyíteni az Inkscape 1.1-ben. Éreztem, hogy nem én oldottam meg, hanem Ti, de a lényeg, hogy eztán ismét jól használhatom, amit gyakran kell majd tennem.

Más:

Amióta olvastam a signed vs unsigned kernel anomáliáról tőled fentebb, azóta gondolatban ezt már sokszor körbejártam. Az én szintemen persze - magyarul újból és újból alázattal nekiveselkedve értelmezgetem az üzenet lényegét. Érzem, hogy most rajtam a sor, hogy ezt megfejtsem önállóan. Mert érdekfeszítő számomra, csak ugye kevés most az isőm az ilyen fejlődésre. Ezmiatt korainak ítéltem meg a kérdést feltenni, hogy miért van aláíratlan, és aláírt kernel, pontosan mit is jelentenek ezek, hogyan és miért kerül fel aláíratlan a frissítések közé - mert nézzek utána ezeknek magam, ne téged dolgoztassalak ezer feladatod közt. Talán nem kényszerülök elengedni ezt a szálat, és akkor kérdezek majd, amikor az önállóságom határai tényleg megállítanak.
Minden esetre így, hogy még csak kapisgálom, tudtam tanulni valamennyit belőle. Például rávilágítottál arra, hogy régebbi kernellel indulva az OS ugyanaz, csak a kernel más, és jó eséllyel babrálhatjuk a rendszert úgy, hogy azt az újabb kernel is tökéletesen érteni fogja.

(Értem én, hogy motor hajccsa, csak azt nem tudom, mitől forog?)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mintha...

#27 A Linuxos fórumok fontosak, támogatási közösségek is. Ha barátságos hangulatban és sok segítséget kap az ember az elején, jó eséllyel továbbadja tudásmorzsákat, a stafétabotot, folytathatja a "hagyományt".

Az aláírt kernel, tulajdonképpen az aláírt modulok területére vonatkozik, és az aláírt (secure) modulok az UEFI és a hasonló boot managerek használatához kellenek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mintha...

#28 Az aláírt kernel, tulajdonképpen az aláírt modulok területére vonatkozik, és az aláírt (secure) modulok az UEFI és a hasonló boot managerek használatához kellenek.

A mondanivalóból az, hogy a(z UEFI) „Secure Boot”-hoz kell, és ehhez egy leírás is kimaradt.
Itt pótlom (pontosítás): https://wiki.debian.org/SecureBoot

UEFI Secure Boot (SB) egy ellenőrző mechanizmus annak biztosítására, hogy a számítógép UEFI firmware-ével elindított kód megbízható. Úgy tervezték, a rendszer védelme érdekében, hogy a rosszindulatú kódok betöltése és végrehajtása ellen a rendszerindítási folyamat elején, még az operációs rendszer előtt betölt.

Az SB kriptográfiai ellenőrző összegek és aláírások segítségével működik. Minden program, amelyet a firmware tölt be, tartalmaz egy aláírást és egy ellenőrző összeget, és a végrehajtás engedélyezése előtt a firmware az ellenőrző összeg és az aláírás ellenőrzésével ellenőrzi, hogy a program megbízható-e. Mikor az SB engedélyezve van egy rendszeren, egy nem megbízható program futtatására semmilyen kísérlet nem engedélyezett. Mindez megakadályozza a váratlan / jogosulatlan kód megadását, lefutását az UEFI környezetben.

(nemcsak az UEFI Secure Boot létezik ilyen feladatra)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mintha...

#27 Csak én meg lefordítgattam a probléma felvetést

A gondolkodás nem árt :), mert végülis, ha a válaszolók nem használják, a kérdező ismeri és látja maga előtt leginkább az alkalmazást, és menüit. És a GitLab-on a Canvas lett említve, ezzel el lehet jutni a helyes megoldáshoz, a fordító segítségével, ha az alkalmazás nyelve nem magyar. A netes válasz keresés a korábbi menü elem nevével is kivitelezhető, vagy egyszerűen lefordítva az igényt: mouse wheel zoom inkscape. Ha az ember fáradt (ideges), el kell tenni magát másnapra és 10 percet csak ülni, és gondolkodni (a netes válaszokon).

Az életben sosem merül fel ugyanaz a kérdés kétszer - ezért a jól informált ember mindig lemarad az életről. # Osho

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mintha...

#29

Húú, én nem vártam ilyen kényeztetést Sensei.

Nagyon köszönöm a bőséges olvasnivalót!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mintha...

#30

Igen, a gyengémre tapintottál.

Már többször töprengtem azon, hogy mi a technikája vajon a célzott, eredményes és gyors keresésnek. A világhálón megszámlálhatatlanul sok értékes információ van. Csak az a baj, hogy még ennél is több a félrevezető és a hamis. És ahogy írod is, egyedül az eszünkkel tudjuk különválasztani a búzától az ocsút. Olykor a türelmetlenségem miatt siklok el a lényeg mellett. Öregszem is, nem vagyok elég friss.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mintha...

#32 Az életkor egy állapot ... . A türelem, a kipihent állapot egy fiatal vagy idős felhasználónál egyformán fontos, és elérhető, mit ne mondjak, fejleszthető. A Linux folyamatos használatával a megoldások is könnyebben jönnek idővel. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve