HP laptop (HP 250 G6 2SX60EA Grey NOS 3Y)

Fórum: 

 Szép napot.

Próbáltam a Hp topikokban keresni megfelelő témát de nem találtam ezért nyitottam a topikot.

Vásároltunk 1 Hp laptopot (64 bit) és telepítésnél olyan problémába futottam bele amit nem tudok megoldani.

https://www.laptop.hu/hp-250-g6-2sx60ea-grey-nos-3y
 

Processzor: Celeron N3350 (up to 2400) MH

Memória 4096 (DDR3) MB

HDD 128m.2 SATA SSD GB

Kijelző 15,6" HD LED

Videokártya Intel HD 500

Tehát 18.2 Xfce Mint 64 bites telepítés közben kb a háromnegyedénél lefagy minden és csak erőszakos kilépéssel lehet lekapcsolni. Ugyanezt csinálja a 18.2-es Cinnamonnal is ugyanott fagy le és ugyanezt írja ki. Az egy mondatos kiírásban a Grub 2 szerepel és a Support.....az utóbbi renszer fut az én PC.men is többször is telepítettem a telepítő lemezével hiba nélkül. Ezenkívül 11 éve vagyok linuxos (de amatőr) ezáltal sokszor telepítettem és soha ilyen problémám nem volt, volt nálam családból 2 különböző laptop azokra is hiba nélkül ment fel az akkori ubuntu. A kikapcsolás utáni vissza kapcsoláskor kiírja egy mondatban a hibát, gondolom én mert angolul nem tudok majd a kiírt egy mondat végére odarakja ezt: Grub2 és villog a kurzor.

A telepítés UEFI módban kezdődött, én csak a boot kiválasztásáig voltam a BIOS-ban semmit nem állítottam. Jelzem az én 2.5 éves Pc-m is UEFI-s és nagyon tetszik, hogy semmivel nem kell foglekoznom teszi a dógát.:-)

Ezek után mivel jól elfancsalított, beraktam az én asztali Pc-m telepítőjét, ami: windows10 64 bit Pro, jogtiszta (OEM) telepítő. A lemezen a windows 1709-es fajtája van és ebből a Home verziót nyertük ki a laposra. Ez simán, hiba nélkül települt azóta is (2 nap) ezt használja a szomszéd asszonyka, ami kevés cucc kell rá neki rendben települt.

Természetesen (ez már az én nyűgöm) a vízjel állandóan ott van a monitoron ahol kell, mivel nem jogos így talán nem fog frissülni az áprilisi 1803-ra mert laptopok tömegét vágta agyon és én nem akarok szenvedni. :-))))) Egy hónapig használható így, addig talán megoldódik segítségetekkel a probléma.

Anyagiak csak ilyen szintű laposra futották de a használójának totál elég lenne ez a kicsi olcsó gép mivel a legfőbb időtöltése a farmerama.:-) A képeknél, doksiknál, egyebeknél ő még nem is járt az asztali gépükön sem. Csak net, farmerama és némi fészbuk jáccogatás. Ezért tudtam már a rendelés előtt is, hogy neki linuxot kell feltennem. Sajna pont most először így ráfaragtam.

Persze windows jogtiszta meg akár nem jogtiszta kulcs sem futja nála. Kérlek segítsetek ha lehet mivel ha feltudnám telepíteni a linux disztró valamelyikét az én nyűgöm is megoldódna. :-)

Előre is nagyon köszönöm!

 

Hp laptop

@#0 Szép napot !
A helyedben azért körülnéznék a BIOS-ban (UEFI-ben) - hogy a secure boot és a gyors rendszerindítás be van-e kapcsolva. (Úgy tudom, a secure boot-nak nincs sok jelentősége
mert állítólag már feltörték.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

GRUB2, villogó kurzor

az utóbbi renszer (18.2-es Cinnamon) fut az én PC.men is többször is telepítettem a telepítő lemezével hiba nélkül.
-- akkor nem a Mint-ben van a hiba. :-)

Ezenkívül 11 éve vagyok linuxos (de amatőr) ezáltal sokszor telepítettem és soha ilyen problémám nem volt, volt nálam családból 2 különböző laptop azokra is hiba nélkül ment fel az akkori ubuntu. A kikapcsolás utáni vissza kapcsoláskor kiírja egy mondatban a hibát, gondolom én mert angolul nem tudok majd a kiírt egy mondat végére odarakja ezt: Grub2 és villog a kurzor.
-- nem települt, vagy rossz helyre települt a GRUB. Például a telepítő USB-re is települhetett. Ha azt visszadugva indítod a Mint-tet ...? Írtam egy blogot a GRUB újratelepítéséről, azt is meg lehet próbálni. ... ha egy lemez van, akkor a GRUB-ot a /dev/sda helyre tedd. Továbbá elhangoztak tanácsok a BIOS-ban történő két lehetőség kikapcsolásáról is (fast|secure boot). Illetőleg új partícióstáblát (msdos) készítve, a jelenlegi partíciókat törölve, új lapról kezdesz mindent.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

GRUB2, villogó kurzor

Köszönöm.

Amiket leírtatok ki fogjuk próbálni. Sajna most fejeztem be a gugli az én barátom témát és látom, hogy sok sok éve voltak/vannak ugyanilyen problémák és megoldásokat nem láttam. Próbálták UEFI, Legacy módban, próbálták szinte az összes linux fajtát a grubnál lefagyott az ő gépük is. 

A Grub-ról az írásodat már olvastam is. Azt látom sok sok hasonló sorsú felhasználótól, hogy akármit is próbáltak ezt a hibát nem tudták megoldani, egyetlen Pc-ről olvastam az összes többi laptop volt. Ehhez a hibához (a grub 2-höz) készítettek angol nyelven egy szkriptet is ami 1 kilométer leírással jár azt ott hagytam, bele sem fogok az én tudásommal.  

Azt is olvastam egyik fórumban, hogy valami Atom processzor fajtánál vagy sorozatnál fordul elő a legtöbbször ez a hiba. És még sokmindent olvastam, de nem bíztató. Telepíthetnek penről, lemezről, bárhogy megvariálva lefagy. Inkább nem ment volna fel a win10, mint a linux. Arra a laposra nagyon illett volna egy jó kis Xfce, borzasztóan sajnálom mert csak segíteni akartam. Egy másik barátom akinek már majdnem eldobni való (őszerinte) laptopja volt előhozta (1 GB ram, stb hótt lassú), feltettem az egyik Xfce-t 2-4 éve és haza utazott majd pár nap múlva félóráig lelkendezett, hogy milyen gyors rendszert raktam én neki és, hogy ő már majdnem vett egy új laptopot stb, stb.:-))) 

Kár, mert én a 11 év alatt ezekszerint a fellegekben jártam az Ubuntu majd a Mint-tel és most kiderült, hogy beborult nem is olyan szép az élet mint gondoltam:-) Mindíg minden telepítésem sikerült (kivéve a szkennereket meg nyomtatókat de ezt másik topikban a nyáron megbeszéltük)! És honnan tudhattam volna meg, hogy nagyon nagyon vigyázni kell a laptop vásárlásnál? Azt mondtam a fiatalasszonykának és mutattam is neki egy Dell lapost 170 e f-ért, hogy én ezt találtam alsó szintnek ez alatt nem vennék. De hát a pénz nagy úr, szó sem lehetett róla. Persze gondolom ez a hiba drágább laptopoknál is előfordul. A windows meg....amerre csak járok fórumokon, laptop tulajdonosok tömege nyűglődik, dühöng, kesereg mivel egy frissítés szétgányolja az egészet.....

Mégegyszer köszönöm.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve