Hogyan tegyek a videóra hangfelvételt?

Fórum: 

Szeretnék narrátor-szöveget felolvasni egy videóhoz. A videón meghatározott pillanatokban leírt mondatok jelennek meg, ezeket szeretném felolvasni, amikor megjelennek.

Openshot? Avidemux? Kdenlive? Melyiket használjam erre a célra és mire kattintsak? A laptop beépített mikrofonját hogy tudom ehhez használni? Vagy a mobilon levő Mikrofon alkalmazás legyen? Akármelyik, magamtól nem jövök rá, ehhez kérem a segítségeteket.

zmintzoltan képe

Videóra hangfelvétel a Kdenlive videó editorral

A Kdenlive alkalmas arra, amit keresel.

A laptop mikrofonját is használhatod hozzá, de azt vedd figyelembe, hogy a gép ventilátorának zúgását is rögzíteni fogja a program.

Itt van a részletes (angol) leírás a hang rögzítéséhez: https://docs.kdenlive.org/en/effects_and_compositions/audio.html

Ez az oldal is segíthet: https://magyarlinux.hu/zenek-feliratozasa-kdenlive-vel/

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Lefagy a Kdenlive

#1

#1 A Kdenlive-t megtanulnám alaposabban, mert nagyon jónak látszik. A 23.04.3. verzió van telepítve nálam.

Követem a https://docs.kdenlive.org/en/getting_started/quickstart.html#quickstart tutorialt. De amint új projektet akarok csinálni, lefagy az egész, xkill-el tudom csak kivégezni.

Fájl > Custom, Fájlmegnyitási párbeszédablak - az megjelenik és fagyás.

SZERKESZTVE A 4:19.12.3-at indítottam a Szoftverkezelőből, az működik, bár nem ugyanolyan szép a felület, de használható.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Lefagy a Kdenlive

#1.1 Nem tudom, melyik fagy, de nálam is volt Ubuntu alatt, hogy valamelyik (amd64) nem ment és akkor kipróbáltam egy másikat (Snap) az viszont igen.

https://kdenlive.org/en/download/
Itt én látok Flatpak, AppImage, illetve Ubuntu PPA lehetőséget is.

Vagy lehet logfájlokat is nézegetni és kideríteni, hogy a jelenlegivel mi a gond.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Lefagy a Kdenlive

#1.1.1 Kösz, közben szerkesztettem, a másik változat működik egyelőre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én így csinálnám.

Először is, a minőségre törekvés minimális jegyében szerezz be egy jobbacska mikrofonos fejhallgatót.  (maximális esetben profi mikrofonok jöhetnek szóba, de az áruk is maximális)

A mikrofonos fejhallgató olyan legyen, aminek mikrofonja karos, kinyúlik a száj elé. (Azok, amik a fülesbe beépített mikrofonnal rendelkeznek, nem jók!)

A mikrofonos fülesek minősége elég heptikus, nem érdemes elsőre valami gamer (=drága) modellben gondolkodni, mert én is vettem ilyent, oszt nem lett jó. Nekem ezek a kedvenceim:

https://aqua.hu/periferiak/esperanza-rooster-mikrofonos-fejhallgato-piros-fekete-eh158r-t743035

(van többféle színben, nem csak piros. A lényeg a márka.)

Ezek elég jók, de ezek között is előfordulnak gyári hibásak, a dugójuknál a kábeltörés tekintetében, kb. 10-ből 1 rossz az arány (onnan tudom, hogy nagyon sok ilyent vettem, meg más márkákat is, de mindre jellemző ez. Ezért én szereztem be lengő dugókat, és ha hibásba futok, akkor cserélem, de ehhez páka, ón, és zsugorcső kell)

Mi a mikrofonos fejhallgató lényege: A dinamikus hangkezelés mindig a legerősebb szinthez igazodik, mivel a mikrofon a száj előtt van, így a beszédhanghoz. Minden más így elnyomódik. Ha kipróbálod, meg is lepődsz, hogy mennyivel jobb ez.

Asztali mikrofonnal próbáltam, de azzal is tele lett a hang kutya ugatással, autó elhúzott, szirénázott valaki, stb.

Ezek mikrofonos fejhallgatóval sokkal elviselhetőbbek. A laptop mikrofonja azért nem jó, mert az veszi a ventilátor hangját is.

Nos, ha minden adott hardveresen, akkor térjünk rá a szoftverre. Én Audacity-ba beszélek. Ha megvan a felvétel, akkor kimentem a videó hangját, azt beimportálom az Audacity-be egy külön sávba, majd összevonom a két hangsávot, kimentem, és visszarakom a videóba.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Tenacity-vel és Kdenlive-val dolgoznék

Itt az Audacity forkjának, a Tenacity-nek AppImage változatához egy link: https://codeberg.org/attachments/cafc22ad-cb38-403e-ba6b-a38841b87b0e

Én a narrációt ezzel venném fel és kicsit utógondoznám is a hanganyagot, zajt biztos szűrnék. Pláne, ha a laptop hangszórójával veszed fel, hagyjál az elején vagy a végén egy viszonylag hosszú csendes részt, ott fogsz tudni zajmintát venni...

Aztán a Kdenlive-ban a videó alá tenném ezt a hangsávot és vágnám, ahol kell...

Innen tanultam: https://m.youtube.com/watch?v=kuQ4MpF-Y3c

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszönöm

Köszönöm a tanácsokat. Holnap megcsinálom, aztán elmondom, hogy sikerült.

Minőségi követelmény nincs ehhez az aktuális felvételhez, de még jól jöhet a tudás.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

Tenacity

Csak óvatosan a Tenacity AppImage-el,az még durván béta állapotu,és tele van hibákkal,amit le is jelentettem a fejlesztőknek (pl:ha sztereo,vagy többcsatornás fájlt nyitok meg (dts - ac3 - aac stb) azt hibásan (MONOKÉNT) dekódolja,csak a wav,w64,rf64,flac,mp3 fájlokat kezeli helyesen forrásfájlként,ez abban az esetben is hibaként jelentkezik,ha videofájlt nyitok meg (mkv,mp4,avi stb).Ezeket a hibákat a napokban megjelent flatpakos 1.3-as verzióban már javitották,viszont ebben a kvázi végleges verzióban nincs magyar nyelv egyenlőre (nagyon hiányos),viszont cserében gyakran összeomlik.Ha mindenképpen az Appimage verzióju beta2-est akarod használni akkor elözöleg a forrás hangfájlokat konvertáld wav-ba,szerkeszd meg,majd exportálni már csatornahelyesen tud a Tenacity.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Tenacity Tenacity

#5 Köszönöm a kiegészítést, bár ebben az esetben szerintem nincs nagy jelentősége annak, hogy a narrációs hang sztereó vagy mono (még az is lehet, hogy maga a mikrofonja mono lesz). Meglátásom szerint még egy jobb minőségű MP3 is megtenné, hiszen a legszűkebb keresztmetszet a felvevőeszköz. Ha nem kerül rá a laptopventilátor zaja a felvételre és az új hanganyag csak a feliratoknál lesz hallható, a többi részből kivágja, és még azt is sikerül jól beállítania, hogy a felolvasás hangereje passzoljon az eredeti film hangerejéhez (esetleg utóbbit egy kicsit a felolvasás idejére szépen fokozatosan halkítsa, majd visszahangosítsa), akkor szerintem nagyjából már azt elérte, ami az eredeti szándéka volt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve