HDMI hang probléma

stray képe

Fórum: 

Sziasztok!

 

Asus laptop és Acer laptopon is Linux Mint 20.0. és 21.1. Mate oprendszerben is Firefox használatakor nem jön át a hang HDMI kábelen a TV-re. Pulseaudio azt jelzi hogy van hang a Firefoxban a hardver kimenet is jól van kiválasztva. Többi program használatakor van hang pl VLC. Ha a számítógép audio kimenetét választom ki akkor is van hang a Firefoxban.

Viszont, ha aktív médialejátszás van a VLC-ben, és közben indítok el a Firefox-ban egy filmet, podcastot, videót akkor átmegy a hang a TV-re HDMI-n.

Érdekes bug és nem tudom eldönteni hogy Firefox, vagy op rendszer hiba lehet. Több hasonló témát láttam itt azért választottam a hardver topic-ot.

Valakinek valami ötlete van, hogy mi lehet a hiba, mert beállításokat nem változtatva orvosolható a probléma. Kényelmetlen, de működik.

 

Thx.

Pavucontrol telepítve van?

Csak tipp, pavucontrol-al állítgatva, (akármit, csak belőni a profilokat) nem oldja meg a gondot?

Amikor több hangkari is van, pulseaudio tud furcsaságokat produkálni. Én is tapasztalok ilyeneket, de nem tudok rendszert felfedezni ebben, illetve sok gépet menedzselek, és többségén nincs semmi gond, más esetekben hajmeresztő jelenségekkel is találkoztam, pl. a TV egyes felbontásánál nem volt hang a HDMI-n, adott felbontásoknál meg igen.

Asztali gépem nincs TV-re kötve, de van mikrofonos webkamera, mikrofon a gép hangkarijába, és mikrofonos BT fejhallgató, meg bizonyos okok miatt USB-s hangkártya is. Itt jellemzően a mikrofont, mint bemenetet a pavucontrollal sikerült normalizálni, de BT fejhallgatóval a hang kimenet gyakran váltott HDMI-re (a monitor nem hangképes), így azt letiltottam, meg sem jelenik. Aztán a BT fejhallgató aksija tönkre ment, most vezetékes van, Játszadoztam a beállításokkal, aztán egyszer csak normálizálódott, minden rendben működik, de fogalmam sincs, hogy csináltam.

Amúgy ismeretes a pulseadio eme háklissága, nem is tudom, miért nem cserélik már le Minték.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Tippek

Csak pár tipp.

"...nem tudom eldönteni hogy Firefox, vagy op rendszer hiba lehet"
Meddig tart feltenni mondjuk a Chrome-ot?
Én nem használom, de mindig telepíteni szoktam. Ha bármi nem gömbölyű a Foxban, akkor megnézem ott.

A Pulseaudio, ami jelez, gondolom a PulseAudio hangerőszabályzó.
Azt nézd meg, hogy a Beállítások fülön mi van kiválasztva.

Nekem csak 1 HDMI kimenetem van a videokártyán, és egy a monitor-tévén, és mégis két kábelt jelez.

Digital Stereo (HDMI 2) kimenet

Digital Stereo (HDMI) kimenet (kihúzva)(nem érhető el)
Aztán azt nézd meg, hogy a Lejátszás lapon, a Firefoxnál az a HDMI van-e kiválasztva, amelyik él.
Nem tudom, lehet-e másik kiválasztva, de egy próbát megér.

Aztán amikor nem szól, próbálj meg változtatni.
Nálam néha elinduláskor nem szól a BT fejhallgató, pedig az van kiválasztva. De ha átkapcsolok vonalkimenetre, meg vissza, akkor már szól. De van, hogy a hangerő csúszkára bökve is megszólal.
Ezt arra írtam, hogy ha elindítasz egy másik lejátszást, akkor átmegy a hang.

Még egyet ajánlok, ami nálam egyszer segített. Ahol találtam, ott is azt mondták, hogy ez a varázslat már több hanghibát orvosolt.

sudo dpkg-reconfigure bluez

sudo dpkg-reconfigure linux-sound-base

És az Alsa-t kell választani.

Nálad persze a bluez nem játszik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve