HDD S.M.A.R.T ellenőrzése

Fórum: 

Szeretném tudni, melyik programmal tudok egy HDD-t ellenőrizni, hogy valami ilyesmit kapjak https://ibb.co/CvywCqX Tudom én vagyok a ... de keresgettem a neten is és persze itt is, de valószínű, hogy rosszul keresek.Linux Mint 21.1 HP g6 2244-ca

Lemezek

Lemezek, (jobb felső sarok) három pont, SMART adatok, öntesztek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Lemezek

#1 Köszönöm. Viszont azt írja, hogy a lemez jó, de azt is, hogy javítható hibák száma 152. Ezzel kell foglalkoznom, ha igen hogyan kell javítani?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Lemezek

#1.1 Az melyik regiszter? Mert ilyenről nem halottam. A linken képen sincs ilyen, és nálam sem (mondjuk itt SSD van, teljesen másak a regiszter nevek)

Ha van is ilyen SMART regiszter, azt vagy a lemez gyártója által adott programmal lehet "javítani", vagy tudja a lemezek alkalmazás is, az öntesztet lefuttatva. De mondom, és már sokat láttam, de ilyent nem. Biztos nem nézted félre? Milyen típusú lemezről van szó?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Lemezek

#1.1.1 Bocsánat, lehet, hogy én fogalamztam rosszul. A fentebbi link az csak példa volt, nem az én gépemről. Itt van az enyém https://ibb.co/gtG3r2K talán igy érthetőbb.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Lemezek

#1.1.1.1 OK, látom, a 195-ös, azaz Hardware ECC recovered. De hülyén van magyarra fordítva...Ez nem biztos, hogy probléma, de a fene sem tudja rendesen dekódolni, hogy mit jelent a 152, mert ez egy nyers érték (valójában hexa szám, tízes számrendszerre alakítva), a küszöbszint itt sokkal inkább számít, de ezt sem lehet elbírálni, mert ezek az adatok típusonként másként értelmezhetők.

Az adat azt mutatja, hogy mennyi adatot javított a lemez elektronkája a működés  során az ECC alapján. Ez semmi mást nem jelent, azon túl, hogy teszi a dolgát az elektronika. Magyarul ezt nem kell javítani. Kérdés, hogy miért érkeztek hibásan az adatok az elektronikához. Látszik egy UDMA CRC hiba is. Ez tipikusan akkor jelentkezik, ha laza a kábel, rossz, gyenge a táp, rossz a kontakt. Ez egyszer volt (nekem van egy olyan lemezem, aminél 32ezer felett van a szám, ezzel próbálgattam a kábeleket, hogy melyik jó, melyik rossz, ennek során lett ennyi, amúgy a lemeznek semmi baja.

A SMART adatok értelmezésében a Hard Disk Sentinel a legpontosabb, mert a legkiterjedtebb adatbázissal dolgozik.

Ez biztos azt mondaná, nagyon öreg a lemez -sok ideig pörgött-, fontold meg a cserét, vagy nem.

Itt tudod letölteni:

Egyszerűbb változat: https://www.hdsentinel.com/add-on-linux-installers.php -itt a Gnome verziót kell letölteni, kicsomagolni, futtatni a telepítőt

Részletesebb, de kicsit bonyolultabb változat: https://linuxmint.hu/blog/2021/04/hard-disk-sentinel-linux-cli-es-gui

(Újabb Gnome terminállal nem biztos, hogy együttműködik, de parancssorból lehet riportot generálni.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Lemezek

#1.1.1.1.1 Köszönöm, végső soron ez egy laptop amire külső dokkolóval csatlakoztattam ezt az öregecske HDD-t, fenyképek, adatok tárolására. Nem menne állandóan. Még egy kérdés, mire formázzam, ha szeretném windows-on, esetleg okos tv-re csatolva nézegetni a képeket? Azért kérdezem, mert ha jól értettem akkor az NTSF nem a legjobb, mert azon jobban töredezhetnek a fájlok, de lehet, hogy félreértettem és csak a windows szemeteli tele.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Lemezek

#1.1.1.1.1.1
"mire formázzam, ha szeretném windows-on, esetleg okos tv-re csatolva nézegetni a képeket?"

Ezt elsosorban az okos TV donti el. (Melyiket tudja kezelni ?)
-  Ha biztos vagy benne hogy 4 GB-nal nagyobb fajlok nem mennek ra, akkor FAT32
-  Ha  4 GB-nal nagyobbak is mennek ra, akkor  exFAT, vagy NTFS

Ha van Windows-od, akkor tudod toredezettseg-mentesiteni az NTFS fajlrendszert.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Lemezek

#1.1.1.1.1.1 Akkor töredezik a fájlrendszer, ha sokat van "szerkesztve", azaz a fájlokat intenzíven módosítod, vagy módosítja valami, pl. a rendszer. Egy olyan alkalmazás, mint a mentés is okozhat ilyent, ha a mentendő fájlok tömegesen módosulnak, azaz, az eredeti helyükön levőkhöz képest, ugyanazok a fájlok frissebb változata hosszabb.

Az ext4 nem töredezik, az összes többi igen. Mind kicsit másképp.

Ha a külső merevlemez más rendszerekhez eszközökhöz van használva, akkor az dönti el, hogy mit tud a legbutább eszköz. De ezt jó tudni:

- Az NTFS a legbiztonságosabb. Fájl sérülés esetén ezen a legkönnyebb a fájlokat helyre állítani. Tkp. ez legtöbbször már röptében történik, a megnyitott fájl már a CRC kódokkal javítottan nyílik meg, és kerül mentésre. De fájlrendszer ellenőrzéssel is lehet javítani könnyen.

A FAT és származékai valójában semmiféle biztonsági mechanikával nem rendelkeznek alapból. A legbrutálisabb, hogy egy allokációs táblát vezet, ebben vannak leírva a fájlok helye, mérete, és egyéb adatai. Ha ez sérül meg, akkor lőttek az egésznek. Nincs további ellenőrző kód sem az adatblokkok mellet.

Viszont vannak változások a kezelési mechanizmusban, rejtett területre mentésre kerülnek némi extra adatok, amik segítik a biztonságot.

Ha cserélhető (USB) meghajtó, akkor ezek között van a DIRTY bit jelölő is,  Ez egyből TRUE lesz, amint bedugod akármibe, és akkor lesz FALSE, ha szabályosan állítod le, távolítod el. Ha bármi elakadt az eszköz írása közben, beleértve az allokációs tábla frissítését, akkor TRUE marad. Ha legközelebb ezt bedugod, akkor Windows azt mondja, hogy az eszközt ellenőrizni kell, bla bla, ellenőrizd OK / Mégse.

A Linux is mondhatja ezt. Ill. mondja is, csak nem tudom, mitől függ, hogy ez megjelenik-e a felületen üzenet formában. Dmesg-ben látszik pirossal, hogy valami "device was not properly remowed, run fschk", vagy valami ilyesmi hibaüzenet, az tuti.

A "gyárilag" FAT32 eszközök (SD kártyák tuti, pendrájvok nem tudom, de vannak hordozható HDD-s tárolók is ilyenek) esetében vannak fizikai megoldások az adatok biztonságos tárolását illetően, azaz az elektronika tárol külön CRC kódokat. Az olyan külső házak, amikbe magad szereled a HDD-t, azok ilyent nem tudnak, hacsak nem valami drága cucc.

Továbbá az ATA (SATA) protokoll is sokat változott azokhoz az időkhöz képest, ami a Windows 98 idején volt (ami bevezette a FAT32-t) Ma már az adatátvitel is CRC kódokkal csomagkapcsoltan történik, és az eszközök a fizikai LBA elhelyezés során is tárolnak ilyent, és kapott adatokat ellenőrzik, ha nem stimmel a CRC, újrakérik, stb.

Ezért nem gáz a FAT32.

Nekem van olyan Maxell külső házam, HDD-s, ami gyárilag FAT32, nem is igazán lehet szétszedni, ebben az elektronika valamilyen más formában tárolja az adatokat, de kifele azt mutatja, hogy FAT32. Ezt nem is lehet másként formázni, direkt megpróbáltam NTFS-re, akármire formázni, és látszólag lefut, de amint újra csatlakoztatom, továbbra is FAT32-t mutat. Ez 500 GB-s, és jó drága volt. Csak azért vettem meg, anno, mert kaptam valami utalványokat, amit nem lehet pénzre váltani, csak elvásárolni, így egyben elköltöttem egy ilyenre, pedig valami 2X annyiba került, mintha vettem volna egy külön HDD-t, és házat hozzá.

Mindet összevetve, FAT32-t csak akkor kell használni, ha más nem jöhet szóba, és jó. ha az ezen tárolt adatokról van biztonsági másolat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Lemezek

#1.1.1.1.1.1.1

#1.1.1.1.1.1.2 Mind a kettőtöknek köszönöm a választ, valami ilyesmit kerestem a neten is, ami viszonylag röviden de érthetően leirja ezeket. Még egyszer köszönöm. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Talán egy próbát megér....

Üdv!

Arról a hdd-ről ami a hibákat produkálja másolj át minden fontos adatot egy másik meghajtóra.
Formázd le újra, hátha eltűnnek azok a hibák, utána ha minden jó, másold vissza őket.
Lehet, fails az a hiba....

Üdv Boeder

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Talán egy próbát megér....

#2 A S.M.A.R.T bejegyzésekkel ez nem csinál semmit. Azt a hardver elektronikája kezeli / módosítja. Régebb ugyan léteztek segédprogramok, amivel piszkálni lehetett, de azzal sok visszaélés történt (fiatalították a merevlemezeket, és úgy adták el újként / hibátlanként). Így aztán tűzzel-vassal leirtották ezeket a netről.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
öreg0503 képe

SSD smart ellenőrzés, önteszt.

Sziasztok.
Van egy több éves Samsung 830 Sata II-as SSD, amire a LinuxMint 21.3 XFCE van telepítve. A Lemezek programmal készíttettem egy öntesztet és smart adat ellenőrzést. Légyszí valaki nézzen rá hogy mennyire gáz.
Köszi szépen.
https://ibb.co/CvJ7qgG

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SSD smart ellenőrzés, önteszt.

#3 Nincs semmi gáz, de ez látszik a képen is, mert írja is: A lemez jó.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
öreg0503 képe

SSD smart ellenőrzés, önteszt.

#3.1 Köszi szépen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve