Hardver karbantartás, tisztítás

kimarite képe

Fórum: 

Ebben a bejegyzésben a különböző hardver takarítási, karbantartási módszerekről lenne szó. Ki tegye hozzá, amit tud, és nála bevált.

Ismert módszerek az ecset, a kompresszor vagy a levegő spray.

No, de mi a véleményetek az Isopropyl alkohol használatáról?

IPA

98%-os tisztaságú vízmentes izopropanol általános tisztításra.
Kitűnően alkalmas lejátszófejek tisztítására, fluxok, alacsony zsírtartalmú olajok, poláris szennyeződések, és ásványi eredetű szennyeződések eltávolítására.

A legtöbb flux higítására is használható.

-- nem ózonkárosító
-- műanyag felületen is használható
-- gyorsan párolog
-- nincs maradványanyag
-- nem korrozív

Egy közösségi fórumon a desztillált (ioncserélt) víz, vagy a Propanol használatáról (mint IPA) is olvastam. Hajszárító persze, szükséges.

Most találtam egy régi HDD-t, de videó- és egyéb PCI kártyákat is illene letisztítani, ha nagyon koszosak, porosak.

A hozzászólásokat idézem:

Ha nincs áram alatt, akkor a tiszta víz nemigen árt neki. Utána meg egy propanolos mosás egyben meg is szárítja.

Alkohol, és az érintkezőt meg radírral

Ultraderm+ecset+meleg viz, majd a hajszaritoval a legerosebb legarammal kiszaritani (nem forroval, csak eros legyen)

Valaki nemrég ajánlotta a viz+IPA keveréket, mondván hogy lassabban párolog ki, több szennyet old fel. Én kipróbáltam. Működik remekül, de a végén egy tiszta IPA öblítés, csak a biztonság és a fullosság kedvéért. Ha vizeznél, és van módod rá inkább desztvíz mint a csapi, de ha a végén tiszta IPA-zod akkor kb mindegy.

Moshatod ioncserélt vízzel is, az nem hagy vízkövet, de ha víz után rögtön lemosod alkohollal, akkor az feloldja a vizet, és akkor sem lehet baja tőle szerintem

Izopropil alkohol

Nagyon régen kaptam egy másik régi fórumtárstól (másik régi fórumon nyomultam, ottani tagtól) 5 litert,  Ők nyomtatók / fénymásolók tisztítására használták. Én leginkább a ragasztószalagok (cellux, havanna, tesa), öntapadó címkék (ár címke és társai, idértve a szörpös / boros és egyéb italos üvegekre ragasztott címkéket is) lekapraás után hátramaradt ragacsos dzsuvájának az eltávolítására használtam.

Használható még zsírpára lerakodás eltávoltására, ezek olyan dolgokon jelennek meg, amiket konyhai környezetben tárolnak. Kényesebb dolgokat, amiket nem lehet mosogatni, pl. kis rádió, óra, és hasonlók esetében többszörös átdörzsöléssel szépen meg lehet tisztítani.

Ugyancsak jó monitor, szemüveg, CD /DVD és bakelit lemezek tisztítására.

Kontakt felületek (bővítőkártyák, memória modulok) tisztítására nem igazán vált be. Ez szerves eredetű szennyeződések esetén jó, mint újnyom, zsír, olaj, takony és hasonló alapú dzsuva.

Létezik fémradír, csak gőzön nincs hol lehet beszerezni. Húgom régen elektronikai cégnél dolgokott, onnan hozott pár darabkát. Talán elektromos boltban, vagy hasonló helyen kell keresni. Ez tökre olyan, mint egy sötér radír, illetve az is, csak csiszolóporral van vegyítve. Ezzel le lehet radírozni a kontakt felületekelt, mint amilyen memória modul vagy bővítő kártya csatlakozó széle. Szép tiszta, fényes felületetet eredményez.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Az alkohol feloldja a vizet???

Csak a tudományosság kedvéért kötök ebbe bele.

Az alholhol és a víz is kitűnő oldószer, a víz az jobb, ha azt tekintjük, hogy hányféle dolgot képes oldani (jelenleg kb. 13 milló ismert anyag van, amit víz képes oldani, és még ki tudja hány nem ismert). Ám két oldószer nem oldja egymást, azok elegyednek. Az elegy fizikai tulajdonsága a két alkotóelem tulajdonságait "átlagolja". Vagy hogy is mondjam. A víz forráspontja 100 C fok, az alkoholé fajtától és összetételétől föggően 70-75 C fok. Namár most, a víz és akohol elegyenének a forráspontja ennek megfelően 85 C fok lesz, de ez csak akkor igaz, ha pontosan annyi mol alkoholt keverünk a vízbe, ahány mol a víz. Jelen esetben az alkohol több, a forráspont úgy 78-80 C fok körül alakul.

Lefordítva annyi történik csak, hogy ennek megfelelően gyorsabban szárad az így lemosott cucc. Ha nem mosod le utólag alkohollal, akkor is megszárad, csak kicsit tovább tart.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

+ egy infó: Domestos

Régebben, amikor még fehér hardver volt a divat (monitor, billentyűzet, stb), akkor volt azoknál jellemző dolog, hogy idővel megsárgultak. Azon az oldalon, amelyiket a Nap sütötte, hamarabb. Ennek tudományos magyarázata kb. az volt, hogy a fény megbontja a műanyag szerkezetét, az óriásmolekulák kötései fellazulnak a felületen, már ettől is változik a színe, de a résekbe belerakódik a mikrószkópikus dzsuva, oszt ettől lesz még sárgább. Ezen aztán semmi nem segít, csak az átfestés.

Kb. ugyanez történik a fehérre festett ajtókkal, ablakeretekkel, (idővel megsárgulnak) sőt a fehér műanyag kerti bútorral is, azok felületén apró fekete / szürke kis pöttyőzések, szigetecskék jelennek meg. Moshatod, sikálhatod, nem lesz eredménye. Én mindig azon az állásponton voltam, hogy átfestés....

A párom azonban nem osztja a tudományos szemlétemet, és lázadó hévvel nekiesett és Domestossal átdörzsölte a műanyagokat, ajtókat, ablakokat. És akkor jött részemről az elkpedés. Ragyogó fehér lett minden. A műanyag székek, de az ajtók, ablakok is, mintha frissen lettek volna festve!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

+ egy infó: Domestos

#3 A varázsige hatalma + plusz fáradhatatlan sikálás + Domestos. (És ha már ez sem segít, jöhet a festés.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Izopropil alkohol

#1 Létezik fémradír, csak gőzön nincs hol lehet beszerezni.

Sima, iskolás radír is jó. A kontakt felületeket nem csiszolnám, mert előbb, utóbb elfogy az anyag, és a felfekvés is elmászhat. A neten találsz fémradírt. A felület lehet, szép lesz, de nem fog működni.

#3 A párom azonban nem osztja a tudományos szemlétemet, és lázadó hévvel nekiesett és Domestossal átdörzsölte a műanyagokat, ajtókat, ablakokat. És akkor jött részemről az elkpedés. Ragyogó fehér lett minden. A műanyag székek, de az ajtók, ablakok is, mintha frissen lettek volna festve!

Ugye, nem kell a márka, van alkotórésze, amit használhatsz külön is (ha megveszed). :-)
Ha ragaszkodsz valamilyen márkához, akkor van a békás márka és a narancsmag olajos terméke. Esetleg a levendulás, ha nem kell sok koszt takarítani. Persze, mindezeket, mint háztartási tisztítószereket említem inkább.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Fémradír

#6

A kontakt felületeket nem csiszolnám, mert előbb, utóbb elfogy az anyag, és a felfekvés is elmászhat. A neten találsz fémradírt. A felület lehet, szép lesz, de nem fog működni.

Nem fogy el az olyan hamar, még ha évente is csiszolod ezzel. Még a legfinomabb smirglinél is finomabb ez, tényleg csak mikroszkópikus rétegeket távolít el, és működik, én használtam, már 386-os gépek óta, igaz nem sűrűn, még talán évente sem...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Fémradír

#7 Akkor ebben nem értünk egyet :-). Én legfeljebb autós kötéseket csiszolnák „smirglivel”.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve