Hang

Fórum: 

Sziasztok, van egy Umax Visionbook gépen Linux Mint Cinnamon 21.1,sajnos telepités után nincs hang.

Ebben szeretnék segitséget kérni.

Köszönöm.

Hang

Szia!
Egy talalatom volt az Umax Visionbook Mint 21.1 no sound viszonylataban.
Konkret megoldas nem szuletett, de allitolag a 6.2-es kernelben mar bent lehet a tamogatas.
(A cikk irasa idejen meg nem letezett ez a kernel verzio. - Jelenleg mar letezik.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hang

#1 #1 Köszönöm.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Hang

#1.1 Esetleg az is megoldás, hogy felrakod a Mainline szoftvert és azzal felrakod a legújabb kernelt. Szólj ha ez sikerült, kíváncsi vagyok a megoldásra.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mainline

#1.1.1

Nem vagyok benne biztos, hogy alky túlzottan gyakorlott a linuxos dolgokban, ezért idebiggyesztek egy kis leírást a Mainline program telepítésévéle kapcsolatban, hátha még jár erre és lesz kedve nekifogni a dolognak.

Nyiss egy terminált (Ctrl+Alt+T)

Másold be innen a következő parancsot:

sudo add-apt-repository ppa:cappelikan/ppa

Nyomj egy entert, majd add meg a jelszavad és újra nyomj egy entert.

(Elképzelhető, hogy itt lesz még jóváhagyási rész, hogy felvedd a ppa-t, hagyd jóvá.)

A következő parancsok:

sudo apt update

enter

sudo apt install mainline

enter

Ezután a menüben már könnyedén megtalálod az Ubuntu Mainline Kernel Installer nevű alkalmazást, mellyel játszva fel tudod telepíteni a Mainline kerneleket.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

6.2-es kernel

#1

Virtuális gépen bebootoltam egy Ubuntu 23.04-ről és leellenőriztem, a 6.2.0-20-generic kernel van benne.
Tudom, nem kevés adatmennyiség a 4,9 GB, de ha van rá lehetősége, kedve alkynek, akkor esetleg letölthetné és telepítőt írhatna belőle, majd minden különösebb kockázat nélkül bebootolhatna róla. Ha a kipróbálás alatt lenne hangja a gépnek, akkor máris sokkal közelebb lennénk a megoldáshoz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Umax Visionbook – Nincs hang

Szia!
„sajnos telepités után nincs hang”

Bár lala találata alapján, valószínűsítem, hogy nem így van, de azért felteszem a tisztázó kérdést: Esetleg ez azt jelenti, hogy a telepítő kipróbálásakor (live rendszer alatt) még volt hang, csak most a telepített rendszer kukult meg?
Mert ebben az esetben érdemes volna a rendszert internetkapcsolat nélkül újratelepíteni és rendszer-visszaállítási pont készítése után a frissítéseket (főként a kernelét) óvatosan a rendszerre ráengedni, ha megint előjön a hiba, akkor a rendszert a még jól működő állapotra visszaállítani.

Ha meg szeretnéd próbálni valamelyik újabb kernelt, akkor talán ez a leírás segíthet benne.

Amennyiben nem boldogulsz a dologgal, de kerülőmegoldást is hajlandó vagy (időlegesen) elfogadni, akkor például egy ilyen USB-s hangkártya is jó szolgálatot tehet:

Megfelelő lehet más típus is, azért ezt mutatom, mert ilyenem van, tapasztalati alapon tudom, hogy ez Plug&Play működik Debian/Ubuntu/Linux Mint alatt. (Persze szívás, hogy egy külső hangszórót be kell dugni, amikor ott a laptop beépített hangszórója, de hátha amúgy van egy hangszóród elfekvőben.)

Amúgy, bár nálad vélhetően nem erről van szó, de többször találkoztam már vele, hogy rendszer telepítése után nem volt hang, de valójában csak le volt némítva a hangkimenet, az alsamixerben vagy/és a pavucontrolban kellett csak egy kicsit körülnézni és helyrebillenteni a beállításokat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve