Hackerattack

Una képe

Fórum: 

 Tisztelettel érdeklődöm, hogy mi az oka annak, hogy a linux üzemeltetésével kapcsolatos témák lassan háttérbe szorulnak. Fórumtémákból tűnnek el lényeges leírások amelyek nélkül azok teljesen értelmetlenné válnak. A tűzfalakkal kapcsolatos témából például a közismert támadások kivédésének beállítását tartalmazó leírás már nem elérhető. Kell a hely címlapos nem linux témáknak vagy netán a gonosz hackerek döntöttek úgy, hogy kinyírják a fórumot és mindent ami hasznos eltüntetnek? Ha nem ők voltak akkor a tűzfaltémám fölösleges a jelenlegi formájában megtartani sőt, egyenesen a szakmailag értéktelen beszélgetések maradtak meg belőle. Nem kívánom magam ezzel égetni és kérem, tüntesse el a teljes beszélgetést aki kiirtotta belőle a lényeget. Amennyiben a hozzáértés hiánya miatt került törlésre a leírás, szívesen elmagyarázom miért érdemes védeni egy linuxos gépet jól konfigurált tűzfallal és vírusirtóval már ha van védeni való a gépen és miért hasznos ha ezzel kapcsolatos részletes beállításokat ismertető anyag elérhető egy erről szóló témában.

RE: Hackerattack

@#0 Szia! Olvastam a tűzfalas blogodat. Ha egyszer nagyon ráérsz összehozhatnánk egy minél biztonságosabb Tűzfalat.
Előre is köszönöm!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE: Hackerattack

@#0 'A tűzfalakkal kapcsolatos témából például a közismert támadások kivédésének beállítását tartalmazó leírás már nem elérhető.'

Emlékszem egy IPTABLES-es leírásra .., valahol arrafelé volt valami? Más hozzászólásaiba nem szerkesztünk bele ... . Ments el minden leírást text fájlba, ezt tudom javasolni még. Google időszakos mentésben vagy például a archive.org/web oladalon sem találod? Vagy miről van szó egészen pontosan? Már 'nem elérhető'?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Una képe

Hakkerattack válasz

 "quarelin" "kimarite"!  Szervusztok! Sajnos éppen a szakmai leírások, többek között az tűnt el amelyben a legkomolyabb, nagy károkat okozó nevesített támadások elleni beállítások voltak leírva. Az ebben leírtak alkalmazása az IPTABLES-től  a GUFW-ig, bármely programban alkalmas volt általános és egyedi szabályok létrehozására. Az a típusú lektorálás amely a szakmai szempontokat teljes egészében mellőzi, el fogja venni azok kedvét akik időt fordítanak arra, hogy szakmai ismeretekkel nem rendelkezők számára is érthető nyelven, gyakorlatban követhető és megvalósítható leírásokat alkossanak. Jelen esetben például a tűzfaltéma eldobhatóvá vált, sőt meg is kellene tenni mert így nem vállalom fel.

 Azt magam is szorgalmaznám, hogy valami tárhelyről belinkelve tematikus leírások legyenek elérhetőek amelyekből a csevely hiányozna és általános leírásokat tartalmaznának vagy kérdésekre adott konkrét segítő válaszokon keresztül lehetne ismereteket szerezni és megoldást találni konkrét problémára. Ez egészen más mint egy oktatási anyagba témára keresve beleolvasni mert azok az anyagok egy folyamat részeként, meglévő szakmai ismeretekre és előzményekre épülnek. Ezek a problémákra adott válaszok önmagukban egyetemesek. Ennél frappánsabban nem lehet tanítani és segíteni alkalmi érdeklődőket. Nyilván én sem azon a nyelvezeten írom a mondandómat a fórumon mint amit a katedrán alkalmaztam egy adott szinten lévő diákok számára mert ők nagyjából azonos tudással rendelkeznek szemben a fórum olvasóival. Ez egyedülálló és praktikus gyüjtemény lenne viszont ami most történik, hogy olyan témákat beszélek meg érdeklődőkkel magánlevelezésben amelyeknek a közösség számára elérhetően a fórumon lenne a helyük, az senkinek sem jó. Nem merik megmondani, hogy nem értik mit és, hogy kellene tenniük mert van aki azt sem igazán tudja mi a terminál és félnek a megszégyenüléstől. A dologban az nagyon figyelmre méltó, hogy ezek az emberek egy hozzájuk igazított nyelvezeten megfogalmazott leírást követve megoldják a problémájukat és értik is, hogy mit csinálnak. Élmény egy ilyen siker de nem jó, hogy ez nem a nyilvános fórumon zajlik mindenki okulására. Az is hasznos lenne, ha néhány embert békén hagyának a nem feltétlenül képzett de meglehetősen lelkes adminok. Nem akarok senkit zavarba hozni ezért nem sorolom de sok olyan nevet jegyeztem meg akik bizonyítottak már és én függetlenül a témától elolvasom a soraikat. Nem örülnék ha nem tudnám később elolvasni a félretett írásaikat mert valaki eltüntette őket arról nem beszélve, hogy ha hozzászólásaim nem jelennek meg mert valakinek kellemetlenek akkor a magam részéről elköszönök innen. A cenzúrából már a múlt rendszerben is elegem volt. Köszönöm, hogy reagáltatok, kellemes estét!

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

RE:Hakkerattack válasz

Letólteném a komplett írást a tűzfal beállításairól, biztonságáról. Hol elérhető és letőlthető?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:Hakkerattack válasz

Szia lala!

Kattintottam az általad linkelt oldalra, és Nekem azt írja ki, hogy az oldal nem biztonságos, meg hogy lejárt a biztonsági tanúsítvány 14 napja!

Akkor most mi is van? 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE:Hakkerattack válasz

#6 Szia.

Nálam nem írja ki - simán bejön az oldal.

Viszont, mikor belépek a fórumra, akkor írja ezt ki...engedélyezem.

Valószínű összefügg azzal, hogy https-es a link. (http-nél nem írt ki semmit.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE:RE:Hakkerattack válasz

@lala:  +1
A https az oka, de csak te tudod kivenni az s-t a hozzászólásodból.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
szhf62 képe

RE:RE:RE:RE:RE:RE:Hakkerattack válasz

#10 Csatlakozom, még egy +1. @lala-nak. :) (Egyébként, amióta veszélyre figyelmeztetnek a böngészők, azóta a Chrome-al látogatom az oldalt. Ha már a 32 bitesről leveszik a támogatást...  :) ) 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:Hakkerattack válasz

#13 Nem egészen erre gondoltam ! :)

Ebben az összeállításban, felesleges a "C" és az "I", viszont hiányzik az "A"

Tudod !...akik azoknak dolgoznak, akik külöbböző titkos forgatókönyveket készíttetnek, hogy a befolyási övezetüket

minnél jobban kiszélesíthessék.

És ennek érdekében, még attól sem riadnak vissza, hogy kirobbantsanak egy gazdasági világválságot. :(

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:Hakkerattack válasz

#14 Majd kapnak ők is 'fekete leves'-t előbb-utóbb. Érdemes inkább valamelyest kizárni a jövőt, inkább a jelenben gondolkodni (amikor felmerül egy gond, akkor megoldani, nem előre aggódni; akkor, mikor rád is 'közvetlen' hatással lesz bármely külső esemény .., persze, ettől függetlenül, igaz, amit írsz).

Értékelés: 

4
Átlag: 4 (1 szavazat)

RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:Hakkerattack válasz

#15 Gondolom, tudod hogy mit hívtak - annó, fekete levesnek. :) (Mert én nem azt kívánom nekik !)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:Hakkerattack válasz

#16 Nem kívántam :), gondoltam, értelemszerűen eljöhet nekik, ha ..
https://hu.wikipedia.org/wiki/Feketeleves
Csak 'pont' van a mondat végén, ez egy kijelentő, nem felkiáltó mondat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:Hakkerattack válasz

#17 Értem én ! Nem is arra céloztam. :)

Azt viszont engedd meg, hogy én ne kávét kívánjak nekik... Felkiáltójellel !

(Ha gondolod, nyugodtan rejtsd.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hackerattack

Sziasztok!

Véleményem szerint Unának igaza van. Nekünk kezdőknak aranyat ér, ha valaki önzetlen módon itt a fórumon hajlandó időt szánni arra, hogy kérdésünkre megmondja, hogy merre keressünk és éppen mi vonatkozik ránk abból a hatalmas információ tömegből, amit a neten találunk.

Tiszteletben kell tartanunk az ilyen önzetlen embereket, mint az Una, a kimarite, szhf62 és a többiek, akik segítenek a tudásukkal, időt szánnak ránk! Nekünk kezdőknek és a közösségnek hálásak kell lennünk a segítségükért!

Én támogatom Una javaslatát arra vonatkozóan,hogy ki kellene alakítani tárolókat, amelyben általánosan felhasználható és speciálisan rendszerek szerinti kérdésekre választ találnánk. Linux általában, speciális Linux rendszerekre és téma szerint találnánk válaszokat.

Ez a tároló nagyon sokat segítene a mindenkori kezdőknek és a tárolót kialakító önzetlen szakértőinkről is levenne terheket, mert nem kellene ugyanazt többször leírniuk válaszként.

Az én alábbi történetem is az előbbieket igazolja.

Én egy nagyon nagyon kezdő vagyok a Linuxon. Linux Mint 17.3 Cinnamon  64 rendszert szeretnék levédeni, mert a Windowson a fórumozás miatt átvették az irányítást a gépemen.

Azt gondoltam, hogy az első és a legfontosabb, hogy beállítom a gépemen a biztonságot, hogy ne járjak a Linuxon is úgy, mint a Windowson, de nem tudtam megoldani ezt a legfontosabbnak tartott problémát, bár több 100 oldalnyi irodalmat letöltöttem, megvettem mind a 2 könyvet, amelyiket az Alexandráában és a Libriben 2015-ös kiadású volt, a Linuxról illetve a hálózatokról szólt, megvettem az aktuális PC Worldöt és a Chipet, amelyben éppen a biztonságról is sok szó esett és elolvastam a hozzászólásokat is itt a fórumon.

Úgy érzem, mintha egy dzsungelben kutatnék, ahol nem ismerem az alaptörvényket sem. Nincsenek meg a Linux alapjaim és így hiába olvasok el több 100 oldalakat, nem tudom kiválasztani, hogy az én rendszremre, az én aktuális problémámra pontosan mi a válasz. Viszonylag sok mindenről olvastam, de minden lóg a levegőben, mert nincsenek meg a biztos Linux alapjaim, amelyre, mint egy vázra pakolnám rá az újabb és újabb ismereteimet.

Én megígérem, ha segítetek a biztonságomat kialakítani, akkor elolvasom elejétől végéig az általatok javasolt, akár több 100 oldanyi irodalmat vagy hozzászólást, megveszem a könyvet, ami az én rendszeremre biztosan jó, csak mondjátok meg, hogy melyik vonatkozik rám, a biztonsági problémámra és a rendszeremre!

Igyekszem mindent megtenni, hogy minél kevesebb problémával zavarjam a tisztelt blogokat író, kérdéseinkre válaszoló, önzetlen szakértőinket.

Amennyiben eljutok odáig én is szívesen segítek majd azoknak, akiknek én tudok.

 

Üdv: Abo

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Biztonság és Hálózati biztonság

A "Biztonság és Hálózati biztonság" cím alatt feltettem néhány konkrét kérdést, de konkrét válaszokat a kérdéseimre nem kaptam.

Úgy tűnik, mintha a biztonság és a hálózati biztonság senkit nem érdekelne itt a Linux közösségben.

Közben meg az aktuális számítástechnikai újságokban, PC World, Cheap vezető témaként szerepel a biztonság és a hálózati biztonság.

ÚGy tűnik, hogy a hackerattack, ahogyan Una fogalmaz nem igazán érdekel itt senkit illetve talán csak 1-2 embert.

Közben meg a TOR böngészőm nem találja biztonságosnak a Linux Mint Magyar Közösség honlapját hetek óta, mert betmadták a Linux központot és ellopták a hackerek a felhasználó neveket és jelszókat.

Azt, hogy nem biztonságos a Linux Mint Magyar Közösség honlap és hackerek támadták meg a Linux központot és kirabolták, közben szinte senkit illetve a Linux Mint Magyar Közösséget nem érdekli a biztonság és a hálózati biztonság az csak számomra ellentmondás???

 

Üdv: Abo

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Hackerattack

#19 Arra van a Wiki-nk, hogy a jó leírásokat beemeljük. Akárkitől. Akár szerkesztheti is.
Tehát ez egy bázis. Lehet elsőre is a Wiki-be írni, de úgy szoktuk, hogy megírunk egy blogot, azt finomítjuk a kérdések, javaslatok alapján, és ez kerül a Wiki-be (ott is szerkeszthető, de a szerkesztési előzmények is látszanak, visszakövethetőek).
A bázis másolata, eredetije (a leírások) lehet más honlapon is, nekem is van saját oldalam ...

'ki kellene alakítani tárolókat, amelyben általánosan felhasználható és speciálisan rendszerek szerinti kérdésekre választ találnánk.'
A 'tároló' más fogalom (sources.list), kevered. A Wiki alakul, nem megy az egyik napról a másikra. Most, ebben a pillanatban is éppen alakítjuk, azaz beszélünk arról, hogy kell egy biztonsági leírás magyarul is (mondjuk az UFW-ről) ... . Gyűlnek itt az anyagok. Mikor lesz kész? Ha azt mondjátok :) (nem én mondom meg, meg kéne szólalni).

Javaslatom Neked a következő;
- Linux Mintet használsz, tehát ne a netes anyagokat olvasd el, hanem mindenekelőtt ezeket:

 

Ismertetők

 

A mondataidból kitűnik (5-ös szintű frissítés .., stb.), hogy ... bele se néztél ezekbe. Előre is köszi, ha elolvasod (magadnak is köszönd majd meg utána, nekem nem kell).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Biztonság és Hálózati biztonság

#20

'A "Biztonság és Hálózati biztonság" cím alatt feltettem néhány konkrét kérdést, de konkrét válaszokat a kérdéseimre nem kaptam.'
Folyamatosan válaszokat kapsz (az értelmezéshez olvasd el az anyagokat, amiket javasoltam). De rengeteget kérdezel, és a legegyszerűbb dolgokat (megoldások, javaslatok) sem érted még (sajnos). A konkrét kérdésekre válaszolunk, még azokra is, amiket napokon keresztül kell leírnunk. Mert olyan hosszú válaszok vannak. És ilyen nagy lélegzetűek az általalad 'konkrét' kérdéseknek nevezett kérdések.
Felteszek egy hasonló nehézségű (lélegzetű) kérdést: Mesélj a perzsák szerepéről a 15 éves háborúban! Örömmel hallgatom a válaszaid. És biztosan lesznek még kérdéseim, ha elsőre nem értek meg valamit.

'Úgy tűnik, mintha a biztonság és a hálózati biztonság senkit nem érdekelne itt a Linux közösségben.'
De.

'Közben meg az aktuális számítástechnikai újságokban, PC World, Cheap vezető témaként szerepel a biztonság és a hálózati biztonság.'
Most őszintén. Ezzel a nagy 'tudásoddal' (nem sértésnek szánom), a Windows rendszered miért törték fel (elméletileg)? Ha annyira jó leírások azok. Szerintem a Linux Minted nem törte fel senki, erre utaló jelet nem látok, csak nem ismered eléggé a működését :). Ha pedig telepítesz egy 5-ös szintű frissítést, az semmiképpen nem jó (a 4-es szintű sem). Ezeket jó rég leírtuk, el kéne olvasni - minden információ ott van a linkelt oldalakon (a linuxmint.hu-n), amivel neki lehet indulni a rendszerrel való megismerkedésnek. De, ahogy most 'bemutatkoztál', gondolom, fél óra gyakorlás (egy hét) után már profin sárkányt repülsz vagy TU 134-es repülőgépet vezetsz. Ugye? Én egyiket sem merném.
Én is olvasom ezeket a kiadványokat, de .. sajnos Linux-szal nem foglalkoznak (tán nem értenek hozzá?). És azt kell mondanom -mert nem tartom magam kiemelkedően okos embernek- hogy amíg Windows-t használtam, nem törték fel a rendszerem. Utána olvastam dolgoknak, és valahogy működött, amit olvastam. Windows-t sem tudtam telepíteni .. . De például ilyen olvasmány volt, hogy mail-ben érkező URL-t nem nyitok meg, stb.. Ez nagyon nagy témakör, kell hozzá egy bizonyos alapképzettség. Ne vádaskodj, először olvasd el a javasoltakat. És utána lehet alapod bármire is. Kösz

'ÚGy tűnik, hogy a hackerattack, ahogyan Una fogalmaz nem igazán érdekel itt senkit illetve talán csak 1-2 embert.'
Miért ne érdekelne senkit, leveleztél valakivel erről :D? Téged is csak úgy, hogy nem tudod megvalósítani, amiket Una leírt. Nem kell ehhez mást elolvasnod, ott van minden Una leírásában. Másnak ne higyj (nekem sem kötelező).
Lehet, más nem tud válaszolni ezekre a kérdésekre, csak páran .. (ezért hallgatnak).

'Közben meg a TOR böngészőm nem találja biztonságosnak a Linux Mint Magyar Közösség honlapját hetek óta, mert betmadták a Linux központot és ellopták a hackerek a felhasználó neveket és jelszókat.'
Be hát, a kakas csípje meg. Az asszonyainkat el is hurcolták, nemrég tudtuk őket kiszabadítani. De a Birodalom visszavág!! Olvasd el, amit írtunk erről, több hír és blog (jó ideje). Öregem, te aztán tényleg semmit nem olvasol, csak a szöveg megy. :D

'Azt, hogy nem biztonságos a Linux Mint Magyar Közösség honlap és hackerek támadták meg a Linux központot és kirabolták, közben szinte senkit illetve a Linux Mint Magyar Közösséget nem érdekli a biztonság és a hálózati biztonság az csak számomra ellentmondás???'
Csak számodra. Szomorú, de így van (neked szomorú). Nno, szia ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve