fstab - File Systems Table (fájl- állományrendszer táblázat)

Fórum: 

Sajnos valamit iszonyatosan eltoltam. Újra raktam a rendszert. Hogyan tudom terminálban nyítni az fstab-ot ? Pl erre a parancsra sudo gedit /etc/fstab -ra       command not found-ot kapok. Trim-et szeretném engedélyeztetni. 

Azt sem értem , hogy az etc-ben fstab.d található ami üres .

Nem megy.

 Nem tudom , hogy tudnám a trimet beállítani. Igy sem "találom" az fstab-ot. Holnap átnézem a blogokat amit küldtél.  

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

fstab

( Feltételezem, az etc-ben a mappákat nézted !...lent, a fájlok között található az fstab. )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Igazad van .

Kicsit eltévedtem, A gyökér "alján" kerestem. Igazad van az etc -ben alul van.  Ott nyitok terminált , és úgy szerkesztem az ok ? Vagy egyszerűen megnyítom pl. Kte, Leafpad, és átírom ? Lala terminál esetén hogyan nyitom ?

Köszönöm.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

szövegszerkesztők

Grafikusan: gksu kate ; gksu leafpad ; gksu gedit ; gksu geany ; ... /etc/fstab

Terminal: sudo nano ;  sudo vi ; ... /etc/fstab

Először csak a fixen csatlakoztatott partíciókat - azaz / - root, /home, swap - tedd bele, és csak ha jó akkor az adat partíciót. Lehet egyszerre, de így gyorsabb (nem kell elsietni).

Az hogy mi hol van: (mit teszel az fstab-ba)

sudo fdisk -l vagy sudo parted -l

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ezt csináltam.

 Helyben rendszergazdai művelettel nyítottam szövegként  a fstab-ot. Majd szerkesztés és beillesztés  "discard, noatime".  A trim miatt. Igy jó ?

Tanulom a parancsokat (amit írtál) Leafpad tetszik grafikusan. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ez az

 sudo nano /etc /fstab   

KÖSZÖNÖM SRÁCOK !     (elnézést a nyugdíjas fejemnek)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ezt nem tudom fejből, főleg,

Ezt nem tudom fejből, főleg, most mennem kell a kertbe, mert ..., és segítenek a többiek, itt vannak. Örülök, hogy a nano is tetszett, nekem is szimpatikus. A Leafpad is jó, nálam a Geany van. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

discard, noatime

Igen, ez így jó. Van magyar leírás is, ez (gyorstalpaló)
http://logout.hu/bejegyzes/berus_berus/linux_es_ssd_gyorstalpalo.html
és egy másik,
http://linuxtutorialok.blogspot.hu/2012/10/linux-optimalizalasa-ssd-hez....
de én alapvetően először megnézem a külföldi Wiki-ket,
"ami nincs az archwikin, az nem is létezik"
https://wiki.archlinux.org/index.php/Solid_State_Drives
és más Wikin, például itt,
https://wiki.debian.org/SSDOptimization
vagy leírásokat nézegetek, "esetleg" fórumtémákban keresek, például itt van két találat:
http://ubuntu.hu/node/37569
http://ubuntu.hu/node/35453
Legyen még ez is:
https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/ssd
..egyik fórumtárs is írt valamit a prohardver-en, azt is tán. Valamint lesz a Linux Mint Magyar Közösség oldalán, azaz itt is Wiki bejegyzés hamarosan.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:discard, noatime frissített SSD- s írás :-)

#2.1.1.1.2

Módosítva.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Leírás kezdőknek

Most már lehet(ne) :). Köszi. Talán itt, a keresőben is könnyebben megtalálják a hozzászólásod, ha ez a szó helyesen lesz (nem tudom, nem próbáltam ki):
Ehelyett; "SSD- n" ez és így; "SSD -n".

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Leírások, videók, tutorialok, ..

Éppen az a lényeg, hogy amíg nincs egy összefoglaló Wiki (egy bizonyos disztróra), minél több leírást megnéz az ember. Abból összerak valamit - a mindenhol egyezőket, de nem lehet megbízni egy leírásban sem 100 százalékosan (lásd a sudo használatát sok helyen grafikus alkalmazásokkal kapcsolatosan a leírásokban) - és amit még nem ért, arra rákérdez egy-egy fórumon. Ez egy 2012-es videó, biztosan jó, nem néztem meg - de nem is mondtad, hogy valamit máshogyan mondott el, mint a többi oldal :) - viszont újdonságok lehetnek manapság a videóban szemléltetetthez képest, például ez: "Ez az írás 14.04.x alapon készült, ez talán annyiban változás, hogy az Ubuntu alapokon nyugvó disztrók már auto módban kezelik a TRIM- et, ...". Másrészt nem tudom, hogy a nem Ubuntu alapú disztribúciókkal mi a helyzet, de engem eddig ez a téma, az SSD nem igazán foglalkoztatott mélyebben. A fórumok olvasásával is rendkívül sok dolgot "felszed" az ember, gyakorlatilag ez olyasmi, mint mikor régebben, a barátokkal, kollégákkal beszélgettetek a Windows "rejtelmeiről", erről meg arról az alkalmazásról, megoldásokról. Ugyanis nem született senki gyakorlott Windowszosnak sem ;).

Szerencsére sok leírás készül már kezdők számára is, és így előbb utóbb mindenre lesz elég szószátyár és érthető tutorial, leírás vagy videó. Sok alkalmazásnak van úgynevezett Kézikönyve, a "manpages"(-hu). Ezt a "man alkalmazás" vagy parancsnál a "man parancs" terminálban kiadott paranccsal nyitod meg. Ez is néha alap dolgokat tartalmaz, vagyis leginkább azt, és példákkal kisebb esetben szolgál. Viszont sok esetben éppen erre van szükség. A manpages példák viszont az interneten fellehetőek. Hasonló a Kézikönyvhöz a Súgó (Help), ezt általában a "parancs -h" vagy az "alkalmazás -h" kiadásával nyitod meg. A "-h" kapcsoló a "--help" kapcsoló rövidítése, így is kiadható. A Kézikönyv általában terjedelmesebb a Súgónál (a terminal változatnál persze). Előbbi kettőt tartalmazza általában a Wiki, melyekre alapozva tutorialok készülnek a felhasználók által.

Sok sikert! Kérdezz máskor is bátran. :) (a másik hozzászólásodra is válaszul)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

sudo/gksu

Nos ... . Milyen jó, hogy azért belenéztem a videóba még, amit linkeltél. Sajnos, nem jól indítja a júzer a grafikus Gedit alkalmazást, mert "sudo"-val indtja (tipikus :) :( ), mert így kell: "gksu gedit /etc/fstab"

Érdemes lehet a "Futtatás" ablakba beírni/bemásolni inkább a parancsot, bár ez részletkérdés(nek tűnik), és nem a terminálból célszerű indítani/futtatni. A terminálból indítás hiba behatárolásnak jó természetesen - alap dolgokra. Abból a szempontból viszont nem részletkérdés, hogy a terminálból indított alkalmazásoknál az alkalmazást kell bezárod először és nem a terminált. Másképpen, nem a terminált zárod be először, ezáltal bezárva/kilőve így az alkalmazást is. Az erőszakos bezárást bizonyos körülmények együttállása esetén egyik alkalmazás sem szereti.

A "Futtatás" ablak általában - majdnem minden DE, azaz asztali környezet alatt - az "Alt + F2" billentyű kombinációval csalogatható elő. A parancs beírása után Enter-t kell ütni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:Leírás kezdőknek Elég idétlenül néz ki a cím

#2.1.1.1.2.1.1

Elég idétlenül néz ki a cím így, majd kitalálok valami értelmesebbet.

Más: ha találkoznál olyan írással, ahol a smartmontools SSD vizsgálat során nem megfelő  értékű erdményéről ír, azt megköszönném, ha linkelnéd!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:Leírások, videók, tutorialok, .. SSD fstrim white/blacklist

#2.1.1.1.2.2.1

Érdemes megnézni: buglist és a white/blacklist-ek miatt ezt az írást is.

Az itt leírtak miatt is nagyon fontos, hogy ellenőrizzük az fstrim megfelelő működését, még Intel és Samsung SSD-k esetén is!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve