Frissítési probléma

Fórum: 

A cimben finoman fogalmaztam. Történt, hogy a 20.1-es LM Cinnamon rendszeremen két új frissítés jelent meg (nem pontosan emlékszem a neveikre, de kb. policykit és webkit2gtk). Indítottam a frissítést, erre feldobott egy ablakot, hogy a következő csomagokat el fogja távolítani, és itt valami 20-25 tételből álló lista volt (lecsekkoltam, hogy a webkit2gtk-val van ez összefüggésben). Néztem nagyot, mert alapvető cuccok voltak a listán, pl. firefox, cinnamon stb (késő volt, fáradt voltam, nem mélyedtem el a tanulmányozásában). Mivel már többször találkoztam hasonlóval (eltávolítási warning), és nem volt gond belőle, gondoltam, csak nem lehet probléma, és leokéztam.

Nagy hiba volt. Csak ellenőrzésképpen újraindítottam a rendszert, és teljes K.O. A passwordot még bekérte a szokásos módon, aztán már csak egy fekete képernyő jelent meg, a közepén egy kis ablakkal, hogy problémája akadt a Cinnamonnal (a pontos szövegre nem emlékszem). Ennyike.

Mivel nagyon sok és alapvető fontosságú programot érintett a dolog, javítgatással meg sem próbálkoztam. Reinstall.

Hogy a bánatba történhetett ez?!

frissítés

Hát, kb. egymilliószor elmondtuk, hogy kell lennie egy Timeshift, Systemback mentésnek. Amiről nincs mentés, az nem fontos adat...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

frissítés

#1 A kérdésem nem az volt, hogy hánymilliószor blabla ... (nem bízom a TimeShift-ben, hagyott már cserben, amúgy pedig minden fontos cuccról van biztonsági mentésem), hanem az, hogy hogyan történhetett meg ez a dolog. Érdemi választ várnék, köszönöm.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

frissítés

#1.1 Megoldottad te magad, reinstall. Magad mondtad, hogy feldobta az ablakot. Esetleg várni kellett volna a frissítéssel,  addig amíg nem vagy fáradt. Szívesen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

frissítés frissítés

#1.1.1

#1.1.1 "Szívesen." Köszönöm szépen, bár nem tudom mit.

"Várni kellett volna a frissítéssel,  addig amíg nem vagy fáradt." Akkor nem törölte volna le a fél Mint-et?!

Tud esetleg valaki a kérdésemre is válaszolni? Hogyan vághatta így gallyra a rendszert egy "szokványos" frissítés?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

frissítés frissítés

#1.1.1.1 Tud esetleg valaki a kérdésemre is válaszolni? Hogyan vághatta így gallyra a rendszert egy "szokványos" frissítés?

Ehhez alapos helyi vizsgálat kellene. Meg azért is, hogy a Timeshift hagyott már cserben (egyszer. egyszer meg nem). Valami olyan turpisságról lehet szó, amit így leírás alapján nem lehet elképzelni sem. 2022.02.28-án frissült a libwebkit2 és a policykit-1. Azóta is működik körülöttem minden gép, és akiről tudok azoknál is. És azért nem egy gépet menedzselek. És elég sokszor használtam a Timeshift visszaállítást, és soha nem hagyott cserben.

Tudom, hogy ez nem vigasztal, de nem úgy néz ki, hogy a frissítések vágták haza a rendszert. Még ha lenne tucatnyi PPA is felvéve, amiről ütköző csomagok jönnének, a Firefox akkor sem mehetne gallyra.

Nagyon úgy néz ki, "a hiba az Ön készülékében van"

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

frissítés frissítés

#1.1.1.1.1 Köszönöm a választ. A rendszerem teljesen jó, stabil volt. Sok éve használom a Mint-et, de soha nem volt ilyen afférom. Nagyon érdekelne, hogyan fordulhat ilyen elő, akárcsak elvben is (pláne gyakorlatban).

Amúgy libwebkit2-őt írtál, nálam webkit2gtk volt. Ahogy írtam, már többször találkoztam hasonlóval (eltávolítási warning), és nem volt gond belőle. Most is csak az eltávolítandó csomagok nagy száma és a fajtájuk (pl. Cinnamon) lepett meg.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

frissítés frissítés

#1.1.1.1.1.1  A rendszerem teljesen jó, stabil volt. Sok éve használom a...

Na igen. Erre a furcsaságra én is felfigyeltem. Eddig csak olyan dolgot láttam elromolni, ami előtte teljesen jó volt. Az univerzumnak ezt az aszimmetriáját sehogy sem tudom felfogni. Más látott már olyant elromolni, ami előtte is el volt romolva?

Nagyon érdekelne, hogyan fordulhat ilyen elő, akárcsak elvben is (pláne gyakorlatban).

Elvileg:

1. Van a Mint/Ubuntu alapcsomag ami ezen a vonalon frissül.

2. Vannak az ezen a vonalon kívülről telepített csomagok, aminek egyes része átfedésben van a másikkal. (Pl. PPA-k-ról telepített cuccok.)

3. Frissül a Mint/Ubuntu alapcsomag, de az átfedett résszel nem kompatibilis / ezért azt kérdésre eltávolítja, és felrakja a PPA-król telepített cuccok helyett az eredetit, ami a repoban van.

Ezek rendszerint olyan dolgok szoktak lenni, ami a repokban elavultak. Pl. DC / Xsane / meg hasonlok, szóval azok a dolgok mehetnek tönkre amik PPA-ból mentek fel.

A Firefox nem ilyen, az így nem tud elromolni.

----

-Másik lehetőség: Hibás frissítés. Hiba a kapcsolatban, feltörték a szervert, akármi. Minimális az esélye, de volt már, hogy feltörték a szervert, és lecseréltek ott ezt-azt.

----

-Harmadik lehetőség: Hibás hardver

----

-Negyedik lehetőség, ebből kiindulva:

Csak ellenőrzésképpen újraindítottam a rendszert, és teljes K.O. A passwordot még bekérte a szokásos módon, aztán már csak egy fekete képernyő jelent meg,

Ez olyankor szokott így csinálni, ha betelt a rendszer partíció.

Amúgy libwebkit2-őt írtál, nálam webkit2gtk volt.

libwebkit2gtk helyesen, csak elírtam/nem írtam végig a nevet. Csak ilyen volt az elmúlt hónapban, végignéztem a naplót, meg a girl1.2-webkit2.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

webkit2gtk

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

webkit2gtk

#2 Akkor lehet, hogy libwebkit2gtk volt, már nem tudom biztosan. A "gtk" egészen biztosan benne volt a nevében. De az továbbra is rejtély, hogy miből gondolja úgy egy frissítés, hogy neki a fél Mint-et likvidálnia kell.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jesus!

Motoszkált bennem azért, hogy lehet, az oroszok már a spájzban vannak....

Megnyitottam synapticot, kerestem olyan csomagot, amit jól ismerek, mert pár hete sokat kísérleteztem vele. Erre esett a választásom: libsane1  -ehhez felvettem a sane projekt PPA-ját.

Majd kijelöltem telepítésre:

 

Idemásolom a lista kb. harmadát, hogy mit távolítana el, ha telepíteném, mert a képen nem látszik a teljes lista.

Mondom, ez csak a harmada, a listán vannak videokártya driverek, meg egyéb program és rendszer komponensek

Most akkor, PPA-kkal támadnak ?

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Jesus! | libsane1 ; libsane:i386

#3 ... meredek lenne ;). A PPA-t a fejlesztő felügyeli. Másrészt, mert kijelentésedben nem bontod ki az igazság összes részletét ;).

Más topikban már kiderült, hogy a Wine HQ-nak (PPA) a Linux Mint által, a tükrökről elérhető Sane verziója kéne: mint tudjuk, ez a normális állapot, és nem az, hogy rendszert borító függőségekkel tesznek elérhetővé egy-egy PPA-s csomagot. Tény, hogy a németek mostanában már nem igazán oroszbarátok, s, ha egyesek mégis, akkor 2009 óta beépültek (Member since: 2009-12-08), és szándékosan német e-mail fiókot használnak, stb..

Na most, lehetne elvárás a Wine HQ csapat felé, hogy csomagjaik engedjék a felfrissülést a Sane verzióra törés nélkül, de mint látjuk, az egész rendszert borítja a Sne PPA, akkor meg: a Linux Mint vagy az Ubuntu csapata lépje meg ugyanezt ;)?

Írod itt (show responses) hogy felvetted a PPA-t:

felvettem a ppa-t erre gépre is, így:

libsane:
  Telepítve: 1.0.29-0ubuntu5.2
  Jelölt:    1.0.32-focal0
  Verziótáblázat:
     1.0.32-focal0 500
        500 http://ppa.launchpad.net/sane-project/sane-release/ubuntu focal/main amd64 Packages
 *** 1.0.29-0ubuntu5.2 500
        500 http://archive.ubuntu.com/ubuntu focal-updates/main amd64 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status
     1.0.29-0ubuntu5.1 500
        500 http://security.ubuntu.com/ubuntu focal-security/main amd64 Packages
     1.0.29-0ubuntu5 500
        500 http://archive.ubuntu.com/ubuntu focal/main amd64 Packages

No, de végre kiderült (a fenti Synaptic képről) -jó sokára, mert néha igaz, de elég értelmezhetetlenül fogalmazol- hogy a 32 bites csomag, mint függőség kavar be. Tehát jön a PPA-ról egy csomag, és annak egy függőségét a Linux Mint biztosítsa? Visszatérve itt és korábban tett kijelentésemhez: nooormális? ;)
Esetleg lehet az aptitude-hoz folyamodni, de biztos, hogy nem ez a megoldás.
Megpróbálok ránézni...

:::

Említettem, Debian „fronton” a jelenség nem lép fel (az LMDE-nél sem vélhetően):
(Wine HQ, de ezt immár zárjuk ki az okok közül most már)

apt-cache policy libsane1
libsane1:
  Telepítve: 1.0.31-4.1
  Jelölt:    1.0.31-4.1
  Verziótáblázat:
 *** 1.0.31-4.1 500
        500 http://deb.debian.org/debian bullseye/main amd64 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status
apt-cache policy libsane
libsane:
  Telepítve: (nincs)
  Jelölt:    1.0.31-4.1
  Verziótáblázat:
     1.0.31-4.1 500
        500 http://deb.debian.org/debian bullseye/main amd64 Packages
apt-cache policy winehq-stable
winehq-stable:
  Telepítve: 7.0.0.0~bullseye-1
  Jelölt:    7.0.0.0~bullseye-1
  Verziótáblázat:
 *** 7.0.0.0~bullseye-1 500
        500 https://dl.winehq.org/wine-builds/debian bullseye/main amd64 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jesus! | libsane1 ; libsane:i386

#3.1 Ácsi! ;-)

1. a másik topic idején csak arról volt szó, hogy kielégíthetetlen függőségek láncolata miatt nem lehet telepíteni a legfrissebb libsane csomagot, akkor, ha a legújabb Wine is telepítve van, vagy, ha előbb volt telepítve a legfrissebb libsane kupac, akkor a legújabb Wine telepítése fut hibára.

2. Elég sokat teszteltem, raktam fel, távolítottam el a libsane csomagokat, és egyik alkalommal sem borította a rendszert, azaz, most, hogy ennyi mindent eltávolításra jelöl, ez új állapot.

3. Amúgy a libsane projektet egyelőre jegelem, a célhelyen működik a dolog úgy, hogy 6-os Wine van, meg a legújabb libsane csomag, a 7es Wine meg tiltóra került a frissítéskezelőben. (azért jegelem, mert van csomó más dolgom is, de majd valamikor visszatérek rá.)

4. Most nem a libsane a téma, csak azért választottam, mert ezt ismerem a nem régi kálvária miatt.

És végezettül, hogy ez kiberhadviselés eredménye lenne, természetesen nem tudom, így kifejteni sem tudom, ez csak egy gondolat volt részemről, mivel kiberhadviselés van (aktív), ez tény.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Jesus! | libsane1 ; libsane:i386

#3.1.1 Elég sokat teszteltem, raktam fel, távolítottam el a libsane csomagokat, és egyik alkalommal sem borította a rendszert,

Tehát, a legújabb Wine HQ is települ? Azért, ez az információ nekem innen hiányzik. :)

azaz, most, hogy ennyi mindent eltávolításra jelöl, ez új állapot.

Viszonylag egyszerűnek tűnik számomra a megoldás ;), legalábbis az afelé vezető út. Azt mondod, Sane PPA fejlesztői azt mondják, jelezd a hibákat a GitHub-on. Tedd meg ezt az új hibával is!
A Linux Mint fejlesztői talán segítenek megtalálni a PPA-s német fejlesztőnek (...) a helyes utat..., mondjuk, egy értesítő ablak jobb lenne:
- Ne használd ezt a PPA-t, pont arra nem jó, amit írnak róla! :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jesus! | libsane1 ; libsane:i386

#3.1.1.1

Tehát, a legújabb Wine HQ is települ? Azért, ez az információ nekem innen hiányzik. :)

Nem, de azt írtam is. Illetve nem írtam, hogy sikeres volt a teszt, ami nem volt az, de akkor hibák másak voltak...

azaz, most, hogy ennyi mindent eltávolításra jelöl, ez új állapot.

Viszonylag egyszerűnek tűnik számomra a megoldás ;), legalábbis az afelé vezető út. Azt mondod, Sane PPA fejlesztői azt mondják, jelezd a hibákat a GitHub-on. Tedd meg ezt az új hibával is!
A Linux Mint fejlesztői talán segítenek megtalálni a PPA-s német fejlesztőnek (...) a helyes utat..., mondjuk, egy értesítő ablak jobb lenne:
- Ne használd ezt a PPA-t, pont arra nem jó, amit írnak róla! :)

Hát igen, csak hogy ez nem a Mint sara. Vagy ha igen, akkor leginkább az, hogy a Ubuntu LTS-re építkeznek. Persze, mi mást tehetnének.

Szóval ez az Ubuntu (focal) sara, nekik kellene lépni. Mint ahogy hirsuite esetében. (Hirsuite alatt az egész probléma nem áll fenn).

Valahol az is gáz, hogy az LTS Ubuntu már akkor "elavult", amikor éppen kiadják a rá épülő új Mint-et, ezért az ember arra kényszerül, hogy mindenféle PPA-t felvegyen, ha valamiből frissebb verzió kell. De ez csak az én problémám. (Meg azoké, akik Arch vonalra álltak, mert miért is tették volna ezt, ha nem ezért)

Kegyelmed ;-) is Debinat használ, miért is? :-)

De nem akarok most tovább a libsane-val foglalkozni, mert nem haladok semmivel, ha ennél most leragadok.

A Windows vs Linux sorozatnak is haladni kellene, de most nagyon belegabalyodtam a LO Calc makrókba, és nem tudom hogy keveredjek ki belőle (Excel makró vs Calc makró lenne a főfogás a következőben, de irdatlan mennyiségű a téma) //És közben még a Rust tanulásával is haladnom kellene, mert azt is tudnom kell, mielőtt meghalok//

Lehet inkább hagyom ezt a makrós dolgot, úgysem olvassa el senki ezeket ;-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

libsane1 ; libsane:i386 | Linux Mint 20.x

#3.1.1.1.1 Tesztek

Sane PPA-val

  • Elindítottam egy Live Linux Mint 20.3 Una, Cinnamon rendszert.
  • Megnyitottam a Synaptic csomagkezelőt.
  • Telepítve van a libsane csomag, a libsane1 nem.
  • Telepítettem a libsane1 csomagot probléma nélkül.
  • Töröltem a libsane1 csomagot (purge) a Synaptic segítségével...
  • Beállítottam a 32 bites támogatást (setxkbmap hu)
sudo dpkg --add-architecture i386 
  • Illetve nem, mert a futtatáskor -d kapcsolót hiányolt a rendszer (dpkg: unknown option -d), de ez most nem fontos (Live), mivel alapértelmezetten be van állítva a Multiarch support:
dpkg --print-foreign-architectures
i386
  • Felvettem a Wine HQ tükröt. Eddig semmi probléma...
  • A Synapticban a Wine HQ telepíthető (winehq-stable).
  • A libsane1 csomag is telepíthető.
  • De nem telepítem a Wine HQ-t, haladok tovább...
  • Felvettem a Sane PPA-t:
  • A libsane1 csomag probléma nélkül telepíthető!
  • A Sane PPA-s frissítése után ugyanazt tapasztalom a jelenleg 7-es Wine HQ (winehq-stable) telepítésénél, mint te.
  • Az aptitude a D kapcsolóval ezt jelzi:

... inkább mutasd, nálad -telepített rendszeren- mit jelez a parancssor (akkor, ha a Sane és a Wine HQ PPA fel van véve).

sudo aptitude install winehq-stable

A teljes kimenet kéne!
És egy olyan kimenet is, hogy beírod D, majd Entert nyomsz.
Nálam a teljes kimenet ütközéseket mutat, a D-s kimenet a perl csomagokra közöl ütközést.
Nem működik a vágólap a Live rendszeren a VirtualBoxban.

Sane PPA nélkül

  • Elindítottam egy Live Linux Mint 20.3 Una, Cinnamon rendszert.
  • Megnyitottam a Synaptic csomagkezelőt.
  • Telepítve van a libsane csomag, a libsane1 nem.
  • Multiarch support alapértelmezetten beállítva.
  • Felvettem a Wine HQ tükröt. Eddig semmi probléma...
  • A Synapticban a Wine HQ telepíthető (winehq-stable). Probléma semmi...
  • Jelen helyzetben csak azt lehet mondani, amit már írtam, hogy egy PPA fejlesztője teljes felelősséggel tartozik azon tekintetben, hogy a közzétett csomag telepíthető-e. Közzétette? Igen. Szerinte működik (Sane PPA)? Igen, szerinte működik. De a valóság az, hogy nem működik, és mutogat másra... . Ha nem tudja megoldani a működést, akkor ne tegye közzé. Érted? :)

Ha időm lesz, megpróbálok legalább VirtualBoxba telepített rendszeren is tesztelni, és nemcsak a Live telepítővel.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

libsane1 ; libsane:i386 ; vkd3d-compiler:i386 | Linux Mint 20.x

#3.1.1.1.1.1 Ha kikapcsolom a Sane PPA-t, akkor a

sudo apt-get install winehq-stable

parancssor siker, a

sudo aptitude install winehq-stable

parancssor is siker, de utóbbi esetben jelzést kapok, hogy a vkd3d-compiler:i386 csomag nem fog települni. Ajánlott (recommended), de nem elvárt függőség. Sajnos, a telepítés alkalmával a Live rendszer miatt elfogyott a csomagok kibontására szolgáló terület..., így nem tudtam megnézni, mi lenne, ha telepíteni próbálnám ezt a csomagot. Kimenet?

sudo apt-get install vkd3d-compiler:i386
sudo aptitude install vkd3d-compiler:i386

Továbbá, azt sem tudtam megnézni, mi történne, ha ezután telepíteni próbálnám a libsane1 csomagot. Kapcsold be a Sane PPA-t, majd kimenet kéne:

sudo apt-get install libsane
sudo aptitude install libsane
sudo apt-get install libsane1
sudo aptitude install libsane1
sudo apt-get install libsane:i386
sudo aptitude install libsane:i386
sudo apt-get install libsane1:i386
sudo aptitude install libsane1:i386

Fontos lenne a sorrendet tartani abban, amiket most írtam.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

libsane1 ; libsane:i386 ; vkd3d-compiler:i386 | Linux Mint 20.x

#3.1.1.1.1.1.1

Multiarch support(külső hivatkozás) alapértelmezetten beállítva.

Ezt úgy érted, hogy

sudo dpkg --add-architecture i386

vagy telepíteni kellene egy multiarch csomagot?

egyébként (virtuális gép):

sudo apt install libsane1 --simulate
[sudo] mint-cinnamon jelszava:            
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése       
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő további csomagok lesznek telepítve:
  ipp-usb libsane libsane-common sane-utils snmp
Javasolt csomagok:
  unpaper
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
  ipp-usb libsane1 snmp
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
  libsane libsane-common sane-utils
3 frissített, 3 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Inst snmp (5.8+dfsg-2ubuntu2.3 Ubuntu:20.04/focal-updates, Ubuntu:20.04/focal-security [amd64])
Inst libsane [1.0.29-0ubuntu5.2] (1.0.32-focal0 SANE Release:20.04/focal [amd64]) []
Inst libsane1 (1.0.32-focal0 SANE Release:20.04/focal [amd64]) []
Inst libsane-common [1.0.29-0ubuntu5.2] (1.0.32-focal0 SANE Release:20.04/focal [all])
Inst sane-utils [1.0.29-0ubuntu5.2] (1.0.32-focal0 SANE Release:20.04/focal [amd64])
Inst ipp-usb (0.9.19-1+50.1 linuxmint:20.3/una [amd64])
Conf snmp (5.8+dfsg-2ubuntu2.3 Ubuntu:20.04/focal-updates, Ubuntu:20.04/focal-security [amd64])
Conf libsane (1.0.32-focal0 SANE Release:20.04/focal [amd64])
Conf libsane1 (1.0.32-focal0 SANE Release:20.04/focal [amd64])
Conf libsane-common (1.0.32-focal0 SANE Release:20.04/focal [all])
Conf sane-utils (1.0.32-focal0 SANE Release:20.04/focal [amd64])
Conf ipp-usb (0.9.19-1+50.1 linuxmint:20.3/una [amd64])

A fenti csomagok közül az snmp nem multiarch, jelenleg ez a gond. Meg hogy mi köze egy szkenner drivernek a hálózathoz, mi a túróért van függőségként megjelölve az snmp.

Éles gép:

sudo apt-get install vkd3d-compiler:i386
    
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése       
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő csomagok automatikusan lettek telepítve, és már nincs rájuk szükség:
  git-man liberror-perl
Ezeket az „sudo apt autoremove” paranccsal törölheti.
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
  vkd3d-compiler
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
  vkd3d-compiler:i386
0 frissített, 1 újonnan telepített, 1 eltávolítandó és 4 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 12,8 kB.
A művelet után 3.072 B lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n]

 

sudo aptitude install vkd3d-compiler:i386
A következő ÚJ csomagok lesznek telepítve:         
  vkd3d-compiler:i386{b}
A következő csomagok lesznek ELTÁVOLÍTVA:
  git-man{u} liberror-perl{u}
0 csomag fog frissülni, 1 csomag lesz újonnan telepítve, 2 lesz eltávolítva és 4 nem fog frissülni.
Az archívumból 12,8 kB letöltendő. A kicsomagolás után 1.849 kB fog felszabadulni.
A következő csomagoknak vannak nem teljesített függőségeik:
 vkd3d-compiler : Ütközik: vkd3d-compiler:i386 but 1.2~focal-1 is to be installed
 vkd3d-compiler:i386 : Ütközik: vkd3d-compiler but 1.2~focal-1 is installed
A következő műveletek oldják fel ezeket a függőségeket:

     Az alábbi csomagok eltávolítása:                            
1)     vkd3d-compiler [1.2~focal-1 (focal, now)]                 

     Leave the following dependencies unresolved:                
2)     a(z) libvkd3d-shader1 ajánlja a(z) vkd3d-compiler csomagot

 

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

libsane1 ; libsane:i386 ; vkd3d-compiler:i386 | Linux Mint 20.x

#3.1.1.1.1.1.1.1 Ezt úgy érted, hogy

sudo dpkg --add-architecture i386

vagy telepíteni kellene egy multiarch csomagot?

Úgy értem, ahogy leírtam már egyszer. A Live rendszer már Multiarch, azaz -és jól emlékszem- a telepített is. Semmit nem kell telepíteni. Leírtam az ellenőrzést is. Íme (ellenőrzés és kimenete):

dpkg --print-foreign-architectures
i386

... netán 9 sorig olvasol, aztán némi kihagyás, és megint olvasol? Fura.

A fenti csomagok közül az snmp nem multiarch, jelenleg ez a gond. Meg hogy mi köze egy szkenner drivernek a hálózathoz, mi a túróért van függőségként megjelölve az snmp.

SNMP (Simple Network Management Protocol) library

... hálózatos szkenneléshez.

Amit látok, annak hiszek. Azt látom a sudo apt install libsane1 --simulate kimenetben, hogy semmi gond. A telepítés kimenete nincs egészében bemásolva szerintem. A probléma megint elmondás, saját szavakkal. Így ne is várj javaslatot. Értelmetlen, hiányos, slendrián válaszra nem lehet értelmes javaslatot tenni.

Elolvastad, mit jelent, hogy Multiarch? Linkeltem. Másrészt egyetlen csomag sem fog települni, ha a rendszer nincs beállítva erre, nemhogy csak az snmp. Amúgy, én azt látom, van elérhető i386 csomag ebből:
https://packages.ubuntu.com/focal-updates/snmp

sudo aptitude install vkd3d-compiler:i386
A következő ÚJ csomagok lesznek telepítve:         
  vkd3d-compiler:i386{b}
A következő csomagok lesznek ELTÁVOLÍTVA:
  git-man{u} liberror-perl{u}
0 csomag fog frissülni, 1 csomag lesz újonnan telepítve, 2 lesz eltávolítva és 4 nem fog frissülni.

A fő gondot ebben látom. Frissítsd a rendszer teljesen:

sudo apt-get update
sudo apt-get full-upgrade

Kimenet?

A vkd3d-compiler:i386 nem szükséges...
___

Írtam bizonyítékot is. Íme:

Ha kikapcsolom a Sane PPA-t, akkor a

sudo apt-get install winehq-stable

parancssor siker, a

sudo aptitude install winehq-stable

parancssor is siker, ...

Pihend ki magad, avagy figyelj jobban - tulajdonképpen görcsölök egy témán többszöri hozzászólásban. Ha leírok valamit, az egyértelmű.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

libsane1 ; libsane:i386 ; vkd3d-compiler:i386 | Linux Mint 20.x

#3.1.1.1.1.1.1.1.1

>Ezt úgy érted, hogy

>sudo dpkg --add-architecture i386

>vagy telepíteni kellene egy multiarch csomagot?

Úgy értem, ahogy leírtam már egyszer. A Live rendszer már Multiarch, azaz -és jól emlékszem- a telepített is. Semmit nem kell telepíteni. Leírtam az ellenőrzést is. Íme (ellenőrzés és kimenete):

dpkg --print-foreign-architectures
i386

... netán 9 sorig olvasol, aztán némi kihagyás, és megint olvasol? Fura.

Nem, csak nem értettem, hogy miért van megemlítve külön, hogy:

"A Multiarch support(külső hivatkozás) alapértelmezetten beállítva."

Azután, hogy fentebb leírtad, hogy dpkg --print-foreign-architectures ...

Bocs, a fefejemmel azt gondoltam, valami + dolog lehet még.

********************************

Telepítve a Wine HQ stabil verzió 7-es.

Korábban azt írtad, nem lehet telepíteni a 7-es Wine-t. Most már igen?

Még 1x. Most csak olyan gép van körülöttem 3, amin már fent van a 7-es Wine, Mert ezekre nem kellet a legfrissebb sane csomag mert minek. Egy olyan gép van, amihez egy olyan szkenner kapcsolódik, amihez kell a legfrissebb sane csomag. Ez meg távol van, nem nálam, nem fogom felhívni most azzal a gazdáját, figyu, gépeld be ezeket a parancsokat, mond el mit látsz... Na, arra gépre nem megy fel a 7-es Wine, de ezt TE magad is megerősítetted fentebb.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

libsane1 ; libsane:i386 ; vkd3d-compiler:i386 | Linux Mint 20.x

#3.1.1.1.1.1.1

Virtuális gép szűz telepítés:

sudo aptitude install winehq-stable

települt...

sudo aptitude install vkd3d-compiler:i386

települt...

Sane PPA bakapcsolva

sudo apt-get install libsane
sudo aptitude install libsane

n megnyomva

sudo apt-get install libsane1
sudo aptitude install libsane1

n megnyomva

sudo apt-get install libsane:i386
sudo aptitude install libsane:i386

n megnyomva

sudo apt-get install libsane1:i386
sudo aptitude install libsane1:i386

n megnyomva

 

Értékelés: 

1
Átlag: 1 (1 szavazat)
kimarite képe

libsane1 ; libsane:i386 ; vkd3d-compiler:i386 | Linux Mint 20.x

#3.1.1.1.1.1.1.2 Virtuális gép szűz telepítés:

Az állítás itt már megdől:

sane-utils (>= 1.0.32-focal0)

Tehát a szűz telepítés már annyiban nem szűz, hogy a Sane PPA fel van véve!
Ugye, az ember gondol bármit, de azt nem tudja, hogy: a Wine HQ PPA is fel van véve?
Huhh, hol tanítják ezt a fogalmazást? (ne mondd meg!)

Ellentmond a te állításodnak az én állításom, amelynek részlete:

Sane PPA-val

  • Elindítottam egy Live Linux Mint 20.3 Una, Cinnamon rendszert.
  • Megnyitottam a Synaptic csomagkezelőt.
  • Telepítve van a libsane csomag, a libsane1 nem.
  • Telepítettem a libsane1 csomagot probléma nélkül.
  • Felvettem a Wine HQ tükröt. Eddig semmi probléma...
  • A Synapticban a Wine HQ telepíthető (winehq-stable).
  • A libsane1 csomag is telepíthető.
  • De nem telepítem a Wine HQ-t, haladok tovább...
  • Felvettem a Sane PPA-t:
  • A libsane1 csomag probléma nélkül telepíthető!

Én elfogytam, de tényleg, és általában. Nem látom értelmét, hogy mondjak az eddig elmondottakon túl valamit. Mert mindent elmondtam. A te rendszereddel van valami gond, talán a szüzessége, talán más. Sajnos, amiket állítasz, az komoly összevisszaság, lehetetlen kibogozni, mi van!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

libsane1 ; libsane:i386 ; vkd3d-compiler:i386 | Linux Mint 20.x

#3.1.1.1.1.1.1.2.1 Új bekezdésbe teszem a választ:
https://linuxmint.hu/comment/53736#comment-53736

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

libsane1 ; libsane:i386 ; vkd3d-compiler:i386 | Linux Mint 20.x

#3.1.1.1.1.1.1.2.1

>Virtuális gép szűz telepítés:

Az állítás itt már megdől:

sane-utils (>= 1.0.32(külső hivatkozás)-focal0)

Tehát a szűz telepítés már annyiban nem szűz, hogy a Sane PPA fel van véve!
Ugye, az ember gondol bármit, de azt nem tudja, hogy: a Wine HQ PPA is fel van véve?
Huhh, hol tanítják ezt a fogalmazást? (ne mondd meg!)

Soronként, az a sorrend, amit írtál, azt írtad, a sorrend fontos.

Első lépénél szűz volt. Aztán fel lett véve a Wine HQ ppa. és telepítve a . Aztán fel lett véve a SANE ppa. lekövetve, amit írtál. És itt ennél a pontnál nyilván már nem volt szűz a telepítés, vagy most mi van?

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

libsane1 ; libsane:i386 | Linux Mint 20.x

#3.1.1.1.1.1

... inkább mutasd, nálad -telepített rendszeren- mit jelez a parancssor (akkor, ha a Sane és a Wine HQ PPA fel van véve).

sudo aptitude install winehq-stable

A teljes kimenet kéne!

Parancsolj:

A(z) winehq-stable kívánt verziója (7.0.0.0~focal-1) már telepítve van.
A(z) winehq-stable kívánt verziója (7.0.0.0~focal-1) már telepítve van.
A következő csomagok lesznek ELTÁVOLÍTVA:
  git-man{u} liberror-perl{u}
0 csomag fog frissülni, 0 csomag lesz újonnan telepítve, 2 lesz eltávolítva és 4 nem fog frissülni.
Az archívumból 0 B letöltendő. A kicsomagolás után 1.892 kB fog felszabadulni.
Folytatás? [Y/n/?]

És egy olyan kimenet is, hogy beírod D, majd Entert nyomsz.

sudo aptitude -D install winehq-stable
A(z) winehq-stable kívánt verziója (7.0.0.0~focal-1) már telepítve van.
A(z) winehq-stable kívánt verziója (7.0.0.0~focal-1) már telepítve van.
A következő csomagok lesznek ELTÁVOLÍTVA:
  git-man{u}  liberror-perl{u}  
0 csomag fog frissülni, 0 csomag lesz újonnan telepítve, 2 lesz eltávolítva és 4 nem fog frissülni.
Az archívumból 0 B letöltendő. A kicsomagolás után 1.892 kB fog felszabadulni.

 

Ez most nálam egy éles rendszer, és így mutat. (Ha arra a gépre vagy kíváncsi, amin még 6-os Wine fut, az messze van, arról nem tudok most neked kimeneteket produkálni)

 

Értékelés: 

2
Átlag: 2 (1 szavazat)
kimarite képe

akkor, ha a Sane és a Wine HQ PPA fel van véve

#3.1.1.1.1.1.2 Telepítve a Wine HQ stabil verzió 7-es.

Korábban azt írtad, nem lehet telepíteni a 7-es Wine-t. Most már igen?
___

sudo aptitude install winehq-stable

A teljes kimenet kéne!
És egy olyan kimenet is, hogy (futtatod a parancssort, majd) beírod D, majd Entert nyomsz.

Fentit inkább így gondoltam. Látom, a „beírod” nem volt gyanús. :)

Társalogni csak úgy lehet, ha válaszolsz mindenre. Mire is még? ;)
Erre: https://linuxmint.hu/comment/53707#comment-53707
Szerintem, pihend ki magad, és akkor folytassuk, ha kész vagy rá... . Az egy nap, egy válasz nem vezethet eredményre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Jesus!

#3 Amúgy, nem az a gond, hogy több i386-os csomag egyáltalán nem telepíthető, hanem azért nem telepíthetőek, mert telepítve van az x86_64-os párjuk, és ez valamiért töréseket okoz.

Az én tesztem szerint:

  • alapértelmezetten telepíthető a libsane1 csomag
  • a Wine HQ tükör felvételével telepíthető a libsane1 csomag
  • a Wine HQ tükörről származó winehq-stable telepítése után telepíthető a libsane1 csomag
  • ... ahogy felveszed a Sane PPA-t, a rendszer töréseket produkál, mind a libsane1, mind a Wine HQ esetén.

A Wine HQ természetesen csak példa, hiszen más forrásból származó alkalmazások is lehetnek multiarch tulajdonságúak (nem tudok ilyeneket fejből). Egyértelmű, hogy a rendszer egészen kiválóan egyben van a Sane PPA használata nélkül.

Azt gondoltam, a segítségeddel utánajárunk (általában így szokás segíteni). Mindez menne is, ha a „szűz rendszer” fogalmát „értenéd”. Egy példa a sok közül, miért nem megy át a segítőkészség.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jesus!

#3.2 Azt gondoltam, a segítségeddel utánajárunk (általában így szokás segíteni). Mindez menne is, ha a „szűz rendszer” fogalmát „értenéd”. Egy példa a sok közül, miért nem megy át a segítőkészség.

Nyugi, adtál egy tippet, ki fogom próbálni. Van szűz rendszer elmentve, szükség esetére. Majd holnap.

Nem tudom miért nem megy át, amikor ezt írtam:

Amúgy a libsane projektet egyelőre jegelem, a célhelyen működik a dolog úgy, hogy 6-os Wine van, meg a legújabb libsane csomag, a 7es Wine meg tiltóra került a frissítéskezelőben. (azért jegelem, mert van csomó más dolgom is, de majd valamikor visszatérek rá.)

Aztán még 1x:

De nem akarok most tovább a libsane-val foglalkozni, mert nem haladok semmivel, ha ennél most leragadok.

De nem, mindenáron kell vele foglalkozni, juszt is. Telepítettem Virtuális gépet, frissítettem, belőttem, másoltam, futtattam a parancsokat - a csomó más dolog meg azért nem akarta tudomásul venni, hogy most nekem tesztelni kell -  pastebineztem, - a csomó más dolog, meg sürgetett-, szóval bocs, ha nem voltam teljesen egyértelmű.

Holnap kipróbálom a tipped, addig úgysem árulom el, melyik volt az, és ha sikerül, akkor jövök egy sörrel.

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Jesus! Jesus!

#3.2.1 Most csak olyan gép van körülöttem 3, amin már fent van a 7-es Wine, Mert ezekre nem kellet a legfrissebb sane csomag mert minek. Egy olyan gép van, amihez egy olyan szkenner kapcsolódik, amihez kell a legfrissebb sane csomag. Ez meg távol van, nem nálam, nem fogom felhívni most azzal a gazdáját, figyu, gépeld be ezeket a parancsokat, mond el mit látsz... Na, arra gépre nem megy fel a 7-es Wine, de ezt TE magad is megerősítetted fentebb.

Nem emlékezhetünk mindenre. Erre (2022. már. 05. 20:51) válaszolok: akkor nem megy fel a Wine HQ, ha telepítve van libsane1 a Sane PPA-ról. Ok és okozat. Általában véve -egészen eddig- semmi probléma nincsen!

Közben leforgattam a sane-backends csomagot. A git -tel letöltve az 1.0.32 -es csomag jött le. Az 1.0.32 -es csomagból a checkinstall alkalmazással DEB fájlt készítettem így (a függőségeket pótolni kell):

git clone https://gitlab.com/sane-project/backends.git
cd backends/
./autogen.sh # csak, ha a GIT tükör a forrás
./configure --with-usb --with-libcurl --with-poppler-glib --with-avahi --with-v4l
make
sudo checkinstall

... nem tudom megosztani, mert nem mentettem el. Települt.
A Wine HQ stable még nem volt telepítve.

A telepítést később eltávolítottam,

sudo dpkg -r sane-backends
sudo make uninstall # itt állva: backends/

majd nekiláttam leforgatni az 1.1.1 verziót, letöltöttem a ZIP-et, ami az 1.1.1 -es verzió. Itt egy, vélhetően „preload” dll problémával találkoztam, és a checkinstall sem futott le ugyanezen okból. Habár a make már igen, a --with-gnu-ld kapcsoló beállítása után, ennél a lépésnél:

./configure --with-usb --with-libcurl --with-poppler-glib --with-avahi --with-v4l --with-gnu-ld

Miután ez megtörtént, bash parancsértelmező hibát kaptam, nem tudtam futtatni semmit a terminálban, a rendszer újraindításakor pedig a rendszer nem indult el, a recovery mód pedig kernel összeomlást mutatott. Érdekes.

Lehet, mindez azért is, mert egyértelmű, hogy a sane-backends eltávolítása a telepített gyári csomagot is törölte..., és ez be van épülve a rendszerbe, eltávolítása összeomlást okozhat. No de parancsértelmező kikapcsolást is?
Töröltem a VirtualBoxba telepített rendszert.
Lehet, ez VirtualBox hiba is.

Sok sikert kívánok a valamiben. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Csak pislogok. Beszarás.

Csak pislogok. Beszarás. Akkor mégsem az én gépem volt a hunyó.
Mi a túró lehet ez?!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
stray képe

gtk+3.0

Sziasztok!

 

Nálam ez a frissítés volt a hibás, ami nem települt gtk+3.0 (3.24.20-0ubuntu1.1) focal.
Még nem tudom mit csinált, azóta nem indítottam újra a gépet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

gtk+3.0 ?

#5 Mi történik? Kimenet?

sudo apt-get install --reinstall csomagnév

A gtk+3.0 csomag nem létezik,
https://packages.ubuntu.com/search?keywords=gtk%2B3.0&searchon=names&suite=all&section=all
tehát azt helyettesítsd be a fenti parancssorba, ami létezik...

Javít? Kimenet?

sudo dpkg --configure -a
sudo apt-get -f install

De a Frissítéskezelőnek is vannak javítási lehetőségei (Karbantartás):

Talán még több, mint a képen.
Leírás: https://linuxmint.hu/blog/2018/07/a-frissiteskezelo-es-a-szoftverforrasok-alkalmazasok-mukodese-beallitasai

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Amúgy nálam is törtek most

#6 Nálam nem tört csomag. Nemrég telepítettem a Virtualboxba a Linux Mint 20.3 Una, Cinnamon kiadást, és frissítettem. Semmilyen tükröt nem vettem fel. Nálad van azért...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Amúgy nálam is törtek most

#6 Ami a megoldás volt, vissza kellett térni a Szoftverforrások-ban, az alapértelmezett beállításokra, azaz a gyárilag adott repók-ra. Valami frissítési probléma lehet az általam használt tükrön.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Amúgy nálam is törtek most Amúgy nálam is törtek most

#6.2 Energotel? Én okként az általad használt külső tükrök valamelyikére gondoltam.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Amúgy nálam is törtek most | harmadik fél tükör

#6.2.1.1 Nem törtek szerintem, mert csak van biztonságos beállítása. A magyar tükrökön kicsi a „sávszélesség”, ne használd ezeket: mondom, Energotel (SK).

Okozóként a harmadik fél forrásokra gondolok -még mindig (szkájp, miegymás)- de nálam nem omlott össze a rendszer tegnap a teljes frissítés után, akkor én hogyan teszteljem az összeomlást? :)
Mindenkinél más a használati szokás. Csak nálam van rendben (közismert tény), de ez biztos.

  • Azóta rendbejött?
  • Az alapértelmezett tükrökre álltál vissza...
    • a külső tükrök bekapcsolva maradtak mind?
  • Külföldi oldalak írnak hasonló összeomlást, és okként mit jeleznek?
  • GitHub issue készült?

Lehet, a magyar tükrök egyike tényleg nem jó csomagokat rejt. Írni kéne nekik...
Én telepítés után azonnal beállítom a gyors tükröket, de semmiképpen nem magyar tükröt állítok be (sokszor nincs adás onnan).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve