Frissítés vagy újra telepítés?

öreg0503 képe

Fórum: 

Sziasztok.
A frissen megjelent LM 22 megjelenése miatt kérdezem. Jobb a friss telepítés, vagy elég a frissíté?. Tudom ez relatív, függ a felhasználástól is talán. Nálam LM 21.3 Cinnamon van telepítve, nincs külön Home mappa. Felhasználás átlagos, internet, face, stb, plusz film nézés. Asztali gép.

Tehát frissítsek, vagy újra telepítsek a LM 22-re?

 

Frissítés vagy újra telepítés?

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

- Meg vagy elegedve a jelenlegi 21.3-al?
- Megnezted a 22-ot?
- Talaltal benne olyat ami miatt feltetlenul frissiteni kene ra - vagy frissen telepiteni?

Egyebkent, ha nincsenek kulso (Pl. PPA felvetelevel telepitett, vagy a neten talalt .deb) telepitesu programok,
akkor jo esellyel sikeres lesz a foverzio frissites.
A "mintupgrade" elotte ugy is megkoveteli egy friss Timeshift visszaallitasi pont letrehozasat - ha
valami miatt felresikerul a foverzio frissites, vissza tudod allitani a 21.3-at.

Frissítés vs újratelepítés

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Az újratelepítés talán tisztább mondhatni gyorsabb, de bele számolva az adatok lementésének idejét, majd visszamásolását, az esetleg egyéb szoftverek visszatelepítését, beállítását, talán nem is annyira gyorsabb.

A Frissítés nagyon hosszúnak tűnik ugyanakkor, azaz olybá tűnik ilyenkor, hogy jobb lett volna tisztán telepíteni.
Persze itt is ajánlható a mentés, de ezt a frissítő szoftver sem hagyja kikerülni, mindenképpen le kell futtatni a Timeshift-et, aminél ha be van kapcsolva a felhasználói fájlok mentése, akkor azok mentve lesznek. (ha ez nincs bekapcsolva, akkor mindenképpen ajánlott a saját adataink mentése.)

Ugyanakkor, ha bármi rosszul sülne el, pl. valami hardver nem fog működni, a Timeshift mentésből vissza lehet állítani az előző állapotot, míg a tiszta telepítés letörli a lemezről az adatokat, nem lesz honnan visszaállítani, régi rendszert vissza kell telepíteni, meg mentést visszatölteni, szoftvereket telepíteni, beállítani....

Frissítésnél a frissítő szoftver ellenőrzi a gépre telepített programokat, és ha olyant talál, ami nem lesz kompatibilis az új rendszerrel, és felajánlja annak visszafejtését, ami azt jelenti, hogy a saját tárolóban levőre cserését, ha ez nincs, akkor törlését. Azaz olyan kérdéseket is fel fog tenni, amire lehet nincs mindenki felkészülve, így annak akinek ez gondot okoz, jobb opció friss telepítés.

Természetesen mindig fennállhat a helyzet, hogy valamit nem fog felismerni a frissítő, az fent marad az új rendszerben és nem lesz vele kompatibilis. Emiatt is jobb lehet a friss telepítés. Ugyanakkor ez fordítva is el tud sülni: A teljes HOME mappa lementése és visszamásolása során lehetnek olyan konfigurációs fájlok, amik az új rendszerben nem lesznek jók, mert a régi rendszerhez valók. Azt meg hogy kihagyni a mentésből a konfigurációs fájlokat, nem mindig opció, pontosabban alaposan át kell gondolni. Ezek között vannak ugyanis olyanok, amik kritikusak, böngésző beállítások, kedvencek, bejelentkezési adatok jelszak pl. Ha ez túl sok, túl sokat kell molyolni a beállításokkal, a jelszavak, kedvencek visszaállításával meg hasonlókkal, lehet jobb ha ezek is ki vannak mentve, és visszaállítva (ezek az adatok mind a saját mappádban vannak rejtett mappákban és fájlokban) Ez alapján lehet jobb ötlet simán csak frissíteni.

Én pl. nem fogok most új telepítést csinálni 2 gépen, mert nem akarok azzal foglalkozni, hogy minden újra feltenni, meg beállítani. Ezeken a gépeken a Timeshift mindent ment, felhasználói adatokat is, külön lemezre.
És lesz egy gép, ami csontról újra lesz telepítve mert azon csak teszt céljára lett feltéve egy LM21.3.

Tehát frissítés:

- Valami szemét maradhat a rendszerben.

- Hosszadalmas.

- Keresztkérdések lesznek.

- Timeshift mentés ki lesz erőszakolva, ha nem használtad, akkor is, és ekkor ha semmi nem volt mentve, nem tud inkrementális mentést csinálni, mindent lement egészben, ez is idő.

Új telepítés:

- Menteni mindenképpen kell előtte

- Gyorsabb telepítés

- Minden egyéb szoftvert újra kell telepíteni, beállítani, rendszert is újra be kell állítani (témák, kinézet, viselkedés

- Lehet nem fog működni valami, emiatt nem lesz jó, akkor vissza kell telepíteni a régit, és honnan lesznek visszaállítva az adatok, ha nincs külön lemezen Timeshift mentés?

Tehát igen, relatív :-)

Ja, és még azért várok egy kicsit, mert közben is javítanak ezt-azt, később jobb lesz frissíteni. Pl. jelezték, olyan mappára lépve, amiben rengeteg kép van, a Nemo lefagy. LM21.3 esetén nem fagy le, csak nem tölti be a bélyegképeket. (Nekem a telefon van ennyi kép a DCIM mappában, másutt rendszerezve vannak)

öreg0503 képe

Frissítés vs újratelepítés

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#2 Köszönöm szépen. Persze nem most rögtön gondoltam a frissítést, újra telepítést, csak később. Valószínű hogy friss telepítés lesz, eddig így csináltam. Mivel semmi extra dolgot nem használok, nincs semmi különleges a hardverben, eddig minden alkalommal simán és jól sikerült minden telepítés.
Köszönöm szépen a segítségedet.

ahogy én fogom csinálni

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Frissítés vagy újra telepítés?

Ahogy én látom, nálam újratelepítés lesz.

A frissítést végigcsináltam, nekem nagy gondom nem volt, egypár dolog kivételével. Egyik sem kezelhetetlen.

De ami a tiszta telepítés mellett szól:

Időben alapszinten ugyanannyi, de legalább új lesz a rendszer. Most nézegetem mi és hogyan kerüljön át, és egy csomó  olyan program van fenn, ami kipróbálásra felkerült, talán akkor tetszett is, de nem is használom. Ami elég bosszantó, hogy sok leszedett program azért hagy maga mögött egypár szemetet, ezektől is megszabadulok. Ami ennél is bosszantóbb, hogy vannak programok, amik sunyi mód ilyen-olyan átmeneti, vagy már nem kellő, vagy tízszeres mentési állományokat rejtegetnek. A cinelerra a saját könyvtárában (nem a videóvágási, mentési stb) 600 mini állományt rejtegetett. Ebből hat a tényleges beállító állomány, a kmymoney tucat mentési állományt. Ezek is eltűnnek. Most legalább tudom mi kell majd jobban odafigyelni.

Sok mindent újra be kell állítani. Ez a leggyakoribb ellenérv. Én azt mondom, hogy nekem ez egy jó dolog. Végig kell néznem mindent, és beállítani újra. A mostani elvárásaimnak, tudásomnak, tapasztalatomnak megfelelően. Amikor ezt a rendszert felraktam, beállítottam, de sokszor volt, hogy valamit át kellene állítani, de majd valamikor, amikor... na most lesz rá lehetőség. Soha nem árt még egyszer átnézni egy-egy program lehetőségeit.
Ma néztem rá a kisalkalmazásokra (az xfce vs. cinnemon szál miatt) és rácsodálkoztam sok beállításra, hogy "jé, ezt is lehet?".

Van fél tucat olyan program, aminek a configját végre teljesen rendbe teszem, mert hat-hét éve csak beleírogatok, és már kész káosz. Nézegetem az nvim cuccaimat és a kétharmadnyi pluginről azt sem tudom ki (perszehogyén... ) rakta bele és mit is csinálnak. A ranger sem sokkal jobb, de a bashrc, i3wm configja stb. sem sokkal jobb.

Ezek a kicsi, de nekem fontos igazítások miatt időben elhúzódó a dolog, de ha megint lesz egy tiszta, és nekem megfelelőbb rendszer. akkor megérte.

öreg0503 képe

ahogy én fogom csinálni

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#4 Szia.
Köszönöm szépen a hasznos tanácsaidat. Most fogom megnézni a video segítségedet. Azt is köszönöm szépen.