frissítés LM17.3->18.0

Fórum: 

Üdv!

Felmerült bennem a kérdés, mivel mindjárt itt a verzió váltás, hogy 18.0-ra a frissítés hogyan fog működni?

Terminálon keresztül vagy a frissítéskezelővel? Vagy ki kell írni dvd-re és fresh install?

Amit angolul találtam (régi leírások) ott nagyon sok és komoly problémát írnak, amit okozhat egy nem dvd-s install.

Ez még mindig így van, vagy már megoldódtak ezek a dolgok?

RE:Nem tudjuk ..,

#1 oké:) köszi a választ

De egyébként elméletben az ilyen nem rolling disztróknál a fresh install az ajánlott?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:Nem tudjuk ..,

#2 Mindenképpen ajánlott a 'nem-rolling' disztróknál a friss telepítés. Elég nagy ugrások vannak a verziószámok között, a beállítások (melyek a 'home' könyvtáradban és azon belül a saját könyvtárban találhatóak) nem biztosan követik az új verzióét. Azaz, pontosítok az előbbi mondaton, lehet, nem követik, de ki lesznek iktatva (mindenképpen, kisebb hibák esetleg előfordulhatnak, tökéletes rendszer nincsen), viszont a friss telepítés sokkal kevesebb helyet foglal el, mint egy réginek a felfrissítése .. a merevlemezen. És egy új disztribúcióra frissítés sokkal nehezebb (külső tárolók akadályozhatják a sikert), mint a friss telepítés :). Azt a pár alkalmazást, amit használsz, szerintem fél óra alatt telepíted és belövöd. Tulajdonképpen mit is kell beállítani? .. nagyjából semmit; háttérkép, ikonok, téma, a böngésző könyvjelzőinek átmásolása a backup-ból, ilyesmit.
Én azt csinálnám, hogy frissítem a régit (amit kell, mented, konfiguráció, könyvjelzők) és mellé telepítek egy újat is.
Először mellé telepítek egy újat, azt belövöm úgy, ahogy a régi volt, aztán frissítem a régit. :)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

DVD vagy nem

'Amit angolul találtam (régi leírások) ott nagyon sok és komoly problémát írnak, amit okozhat egy nem dvd-s install.'

Éppen arról van szó, hogy régiek ezek a leírások, manapság már nemigen okoz problémát a felfrissítés. Amiben okozhat az a videókártya driver (látsz-e egyáltalán valamit a felfrissítés után .. ha külső drivert használtál, előfordulhat, hogy nem), külső tárolók és az esetleg saját kézzel telepített alkalmazások megléte,a csomag törések. Ha csak saját tárolókat használsz, az 'kezelve van', azaz tesztelik 'erre is'.

Az említett komoly problémák is kezelhetőek (vélhetően az összes), de megfelelő jártasság, felkészültség szükséges ehhez, és elég hosszú időbe telik így is; van egy-két parancs, amivel a csomag töréseket kezelni lehet, de esetleg törölni is kell egyes csomagokat és visszatelepíteni, és persze a függőségeiket is, ez az időigényes. Mindenesetre azt mondhatom, nem szokott hiba előfordulni, de előfordulhat. :)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

RE:RE: frissítés LM17.3->18.0

#5 A legújabb hírek szerint, talán még Július végéig - Augusztus elejéig is várnunk kell a Mint 18 kiadására. :(

( Június elején, lessz egy béta kiadás.)

( Ha figyelembe vesszük hogy az alapjául szolgáló Ubuntu 16.04  még "gyermekbetegségekkel" küzd, talán

nem is baj hogy nem kapkodják el a 18-as kiadását.)

http://news.softpedia.com/news/linux-mint-18-will-be-based-on-ubuntu-16-...

Mindenesetre, annak aki verziófrissítésen gondolkodik, nagyon ajánlanám egy friss rendszervisszaállítási pont

létrehozását ! ( Ha nem lessz rá szükség,...később törölni is lehet.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: frissítés LM17.3->18.0

#0 Szerintem nyugodtan frissíthetsz a frissítéskezelővel. Különben minek találták volna ki...
Amire oda kell figyelni, ha vettél fel külső ppa tárolót, amellől mindegyiknél vedd ki a pipát, hogy csak a fő tárolók maradjanak. Erre szintén a frissítéskezelőben van lehetőséged (Szerkesztés-Szoftverforrások). Ha már ott vagy, a ppa tárolók mellett nézd meg a további tárolók részt is, és amit ott találsz, onnan is vedd ki a pipát. Ha ezeket megcsináltad, szerrintem nyugodtan használhatod a frissítés kezelőt.

Frissítés és újraindítás után -a frissítéskezelő Szerkesztés-Szoftverforrások-Karbantartás menüben el tudod végezni a karbantartó műveleteket. Valamint újra engedélyezheted a külső tárolókat.

Én a Qiana óta így frissítek, és a rendszerem köszöni szépen, jól van.

Van egyébként a hup.hu oldalon egy ilyen "kaland", ugyanis trey az ubuntut mindig csak frissíti, és megy a rendszere. Egyedül a 32 bitről, 64 bitre történő váltásnál használt külső telepítőt.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Pár gondolat

 Frissítésnél, föleg ilyen nagyoknál előfordulhatnak gondok. Így még nagyon rég valami ehhez hasonlót javasoltak nekem és ezt vezettem be. Azóta nincs nagy gondom a frissítéssel. Windows allatt sem! Nálam fontos, hogy folyamatosan tudjak dolgozni, és ne legyen adatvesztés, így paranoidabb vagyok. 

Első lépés egy adatmentés, amit érdemes napi rutinná tenni. Minden fontos adatomat lementem, ezután bármi lesz nem lesz gond, mert az adatokat elérem. Én ehhez a http://www.freefilesync.org/ -et használom linux alatt. Egyszerű és nekem megfelel. 

Az új rendszer telepítő lemezét leszedni és kiírni!

Ha az adatok lementődtek, akkor az egész rendszert a clonezilla-val lementem. Ha bármi nagyobb gond adódna, akkor simán visszaállítom. Ezután már nyugodtan neki lehet ugorni a nagyobb frissítésnek, mert a legrosszabb esetben is ott tudod folytatni a munkát, ahol abbahagytad - egy visszaállítás után. Ez nagyon megnyugtató, ha munkáról van szó és pénzbe kerül a kiesés. 

Ha nincs más indok, akkor a régi rendszert próbálom frissíteni, ami (eddig és linux alatt) nem jelentet semmi nagyobb gondot. Ki érdemes kapcsolni az összes külsős tárolót, csak az alap, a megadott, a frissítéshez fontosakat hagyni. Ha le fut akkor lehet, hogy pár kisebb igazítást meg kell tenni, mert lehetnek függőségek, amik nem teljesülnek. Majd az egyéb PPA-kat visszakapcsolni és lefutattni a apt-get-et. Itt már több lesz a gond, de ez benne van a pakliban. Én egyesével kapcsolom vissza a PPA-kat és így gyorsan átlátom, hogy melyik programmal van gond. Pld. a wine előszeretettel okoz fura dolgokat.

Ha nem tapasztalsz hibát, akkor örülni kell, hogy megint simán ment a dolog. Ha pedig nagyon nem megy semmi és több program siránkozik, hogy gondja van, vagy se kép, se hang, akkor jöhet az új telepítés. 

Ez már macerásebb, mert sok programot kell majd újra beállítani esetleg, soknál lehetnek pluginok, bedolgozók, kiegészítők, amiket újta kell telepíteni. Ez jó lehetőség, hogyha kell a programjaidat is átnézd, hogy mit kell frissíteni, vagy éppen végleg törölni... Ezán jönnek a külső PPA-s frrissítések, amikkel lehet gond egy nagyon új rendszernél. 

Ez idő és energia. Ha minden kész, akkor az öröm elött egy clonezilla mentést csinálok, hogy legyen szép, friss és müködőképes rendszermentésem :)

Nem kell elhinni senkinek (főleg nekem :)), hogy a rendszerfrissítés hiba nélkül lefut, meg nem kell új, DVD-s telepítés. Nála lehet, hgy lefutott, de az nem biztos, hogy nálad is. Készülj fel arra, hogy nagy gubanc is lehet, és legyen egy teljes rendszermentésed. Nagy szívás, ha legyilkolod a rendszert, és azon olyan adatok vannak, amik kellenének. 

Amúgy akinek van lehetősége egy plusz SSD-t beszerezni, annak érdemes egy teljes rendszert rátelepíteni és azt kivenni a géépből és így csak vissza kell majd rakni, ha a gépben lévővel valami gond van. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Azóta próbált valaki

 Azóta próbált valaki ftissíteni 17.3-ról 18-ra a jó öreg Debianos konzolos móddal, vagy a frissítéskezelővel a szoftverforrások átírása után? Amennyiben igen, mik a tapasztalatok? Egyébként 17-es verzón  belüli upgrade esetén új kernel telepítése nélkül automatikusan frissül a grub menü, vagy kell a sudo update-grub parancsot is futtatni? Elolvastam az erre vonatkozó hivatalos blogbejegyzést, de ez nem egyértelmű, míg Ubuntu-nál ez magátók értetődő dolog. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
balazs képe

 Olyanra én nem emlékszem

 Olyanra én nem emlékszem hogy valaha is kellett volna updatelni a grubot.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
balazs képe

 megcsinálta mindig, nem

 megcsinálta mindig, nem kellett utólag soha.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve