Friss telepités utáni első beallítások, csomagok...

Fórum: 

Sziasztok!

 

Én nem ma kezdtem a linuxozást... 

De sokan vannak akik tegnap, ma vagy holnap kezdik. Tőlem is szokták kérdezni (akkor ajánlom ezt az oldalt) , hogy mit merre hogyan mikor... (sőt, még én sem tudok sok dolgot, ezért is vagyok itt)

Szóval dobjuk össze itt ennél a fórum posztnál, hogy mik az első beállítások, telepítendő csomagok, amik a " gyári telepitővel" érkezett linuxnak ad valami extrát, ami nem hiányozhat belőle.  Legyen az akármi. 

Alkossuk meg itt a fórumon a közösen összeszedett beállítasokkal, csomagokkal, beleértve a külső tárolókat is, hogy ki mit, s hogyan hoz össze ahhoz, hogy otthonosabbá tegye a saját linuxát. 

Igy aki ujonc linuxos, talán kap egy összképet arról, hogy valójában mi is az a linux? - mit is lehet kihozni belőle ugy igazán.

Köszönöm a figyelmet.  Bizom abban, hogy lesz sok építö jellegü tanács, tapasztalat, leirás sok linixos részéről. 

 

Ahány felhasználó annyi felhasználói igény

Ahány felhasználó annyi felhasználói igény, ezért amit te szeretnél azt szerintem nem lehet meghatározni. A Linux Mint eleve nagyon gazdag már telepített alkalmazáspalettával érkezik csak a felhasználó szokásainak, igényeinek pontos ismeretében lehet meghatározni, hogy ESETLEG mi kellhet neki még, mert bizony meglehet, hogy semmi.

Az én dolgom telepítés után azonnal egy rendszer-visszaállítási pont készítése, ha valami balul ütne ki, akkor ne fájjon az ember feje, ide mindig vissza lehet állni és nincs szükség a rendszer újratelepítésére. Én általában a systemback.sh-t használom, de az inkább parancssoros, kezdőket nem szeretnék megijeszteni vele. Linux Mint-en ott van a TImeshift nevű alkalmazás. Abban és az ütemezést kikapcsolnám és a felhasználói adatfájlokat belevéve a mentési pontba azzal készítenék egy rendszermentést. Persze lehet cifrázni, a mentést egy külső lemezre készíteni, azonban enélkül is nagyszerű védőháló lehet az első szárnypróbálgatásokhoz.
Ha megvan az első mentési pont, akkor lehet indítani a Szoftverkezelőt (Software Manager) hátha ott is megleljük amit hiánynak vélünk. Ha csak lehet én a külső tároló használatát mellőzöm.
Aztán ha minden rendben, akkor a rendszernek erről az előrehaladottabb állapotról is lehet egy mentést készíteni. Ezt szerintem érdemes megszokni, sőt minden olyan akció előtt, melynek kimenetelében bizonytalanok vagyunk készíteni egy mentést, így nagy mértékben csökkenthető a kellemetlen és visszavonhatatlan félrenyúlások esélye. Hogy ne foglaljanak túl sok helyet a régi pontokat lehet törölni, nekem általában a legfrissebb és az eggyel előtte lévő bőven elég, háromnál többet semmiképp nem szoktam tárolni.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

#1

#1

#1 igen így van. Ahány felhasználó annyi igény, beállítás, stb. Ezért is írtam azt, hogy kinek mi....  írja le, igy ihletet merithet egy újonc.. hogy mit is lehet kibozni a linuxbol. (Nem lehetetlen a feltett kérdésem, csak nagyon összetett)  gondolom neked sem áll meg ott a linux amit leirtál. Telepites, biztonsági mentés. Minden bizonnyal neked is van valami amit a magadénak tekintesz, akár csak egy asztalbeállitás, csomag ami nélkülözhetetlen, vagy akár egy animált ablakbeállítás ami egyedi. Stb

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Minden bizonnyal neked is van valami amit a magadénak tekintesz

#1.1 Nincs. Igyekszem nem megkövülni. Egy adott rendszerre azt teszek fel, amit épp használni szeretnék. A magam rendszerét nem kell készre faragnom, mindig van net, tudok nyitni egy terminált aztán feldobom, amit éppen nem találtam a telepített alkalmazások közül. Mások biztos máshogy csinálják, ők lesznek a te embereid.

Soraidból viszont azt veszem ki, hogy neked van valami ilyen kedvenc összeállításod, beállításod, de azt nem látom, hogy leírtad volna. Ha az a terved, hogy mindenki tegye ezt meg, akkor, ha van hozzá kedved, kezdhetnéd te a sort.
Sok sikert!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Minden bizonnyal neked is van valami amit a magadénak tekintesz

#1.1.1

antivirus.

Takaritó program, 

Openshades játék

Asztalon talca átlátszo, időjaras kisalkalmazas, netfigyelő, munkaterület valtó ikon 

Szinek, ablakok mozgása

Én ezeket szoktam

 

Első körben

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

easylinuxtipsproject.blogspot

#2 Köszönöm, ez nekem mint teljesen kezdőnek jól jött!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hát én is pár dolgot szoktam

Hát én is pár dolgot szoktam csak feltenni. De ez szerintem is teljesen egyénfüggő. A Mint-ben szerintem a "gyárilag" telepített programok jók. Lehet cifrázni egy másfajta irodai csomagot (meg a helyesírás ellenőrzőt), meg felteheted a Synaptic csomagkezelőt, vagy a gnome disks lemez kezelőt, de alapvetően én sem piszkálom. Ha Neked van esetleg valami akkor írd meg nyugodtan.

Ja eszembe jutott. Heic formátum kezelő - na ezt mindig felteszem.

https://linuxmint.hu/forum/heic-formatum-az-xnview-ban

Illetve ezt érdemes elolvasni:

https://askubuntu.com/questions/958355/any-app-on-ubuntu-to-open-and-or-convert-heif-pictures-heic-high-efficiency-i

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Moderáció

Kedves mumorec! Ügyelj a stílusodra és a megfogalmazásra! A helyesírásra való figyelemfelhívásra is emberhez méltó megfogalmazást kell hasznàlni! Hozzászólásod eltàvolításra kerül.

Figyelmeztetésben részesülsz 1/3.

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Koppány képe

Moderáció

#4.1.1 Nem azzal volt a gond, hogy sérelmezted a helyesírást, hanem a közlési móddal.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Moderáció

#4.1.1.1 Fenntartom álláspontomat, még ha nem is tetszik. Illene mindenkinek tisztelnie a nyelvünket.

Neked, mint moderátornak kellene ügyelni erre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Moderáció

#4.1.1.1.1 Ebben igazat adok neked és fel fogom erre hívni a figyelmet. A stílus akkor sem volt rendben. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve