Folyamatosan fogy a hely a merevlemezen.

Fórum: 

Sziasztok! Éjszaka újra lett telepítve a Cinnamon (64 bit merevlemezre. Nem töltöttem le és nem telepítettem semmiféle, fájlt! A helyzet ugyan az! Folyamatosan fogy a hely a merevlemezen ha megy a számítógép! Lemez elemzőről megosztok néhány pillanat felvételt amelyet a telepítés utáni bekacsolásakor rögzítettem, valamint az utóbbi képek a két órával későbbi állapotot mutatják. Teljesen laikus vagyok ezekben a témákban. Csak hangosan gondolkozok. Nem lehet hogy az asztali számítógép gyengélkedik. Valószínű nem mert ebben az esetben gondolom én, a gépre rákapcsolt többi wincseszterrel is ezt tenné?! Köszi az építő jellegű hozászolásokat!

csuhas32 képe

Folyamatosan fogy a hely a merevlemezen.

#2 Megpróbáltam kivágni a képekből az érdemi részeket, hátha jobban látok rajtuk valamit.

Még így is elég homályos. Lehet, hogy van egy 21 GB-os rendszerpartíciód, amin máris van egy 10,2 GB-os timeshift mentés? Ez lehet simán az oka a helyfogyásnak.
Mutass már légy oly kedves egy

df -h

parancs kimenet!

(Ctrl+Alt+T-vel nyitsz egy terminált. Néha elrontják a fórumtársak a parancsot, másold, illetve megpróbálom leírni, másképp is, milyen gombokat kellene lenyomni:
D, F, szóköz, mínusz, H, Enter.)
(Szöveg, úgyhogy vissza tudod ide másolni a terminál teljes tartalmát, nem kell fénykép, de ha mégis, akkor jó lenne, ha csak a terminál lenne rajta, hogy lássunk is valamit.)

Hogyan van beállítva a Timeshift? Hová ment és hogyan, milyen gyakorisággal, hány pontot tart meg?

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Folyamatosan fogy a hely a merevlemezen.

#2.1

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
csuhas32 képe

187 GB/31 GB foglalt van itt még bőven szabad hely

#2.1.1 Kiesik a szemem. 173 GB szabad helyről lementünk 157-re ez igaz, csak nem tudjuk mitől.

Egy darab rendszerpartíció (/dev/sda1) van és kész. Ez, ha jól látom 187 GB, melyből 31 GB foglalt és 157 GB szabad, százalékos arányban 12%-os a foglaltság. Van itt még bőven szabad hely.

A /dev/sda3 van még felcsatolva a /media/papi alá az 1,7 T-ból 1% foglalt.

Egyelőre én semmilyen gondot nem látok, kellene figyelni hogyan és mi változik.
Mivel a rendszerhez szorosan csak ez az egy rendszerpartíció tartozik, annak a foglaltsága változik, bármit csinálsz, ha frissítesz, telepítesz, ha ide vagy akár a /home/papi könyvtárba bármit elmentesz.
Ha használod a gépet és változik a foglaltság, az alapvetően természetes, azért van a gép, a rendszer.
Csak az a gond, ha magától fogy a hely. És ebben az értelemben például azt se tekinthetjük magától fogyásnak, ha a Timeshift mondjuk úgy van beállítva, hogy automatikusan mentéseket készítsen és ezzel helyet foglal. Ez nem rendszerhiba, beállítási kérdés.
Ha hízik egy logfájl na az már tekinthető magától helyfogyásnak. Erre egyelőre semmilyen bizonyítékot nem láttunk, nem kaptuk meg a

sudo du -sh /var/log

kimenetét, de a képernyőképből annyit tudunk, hogy az egész /var könyvtár mérete 1,4 GB, szóval abban egyelőre nem lehet több gigabájtos logfájl. (Az én rendszeremen ugyanez most 3,2 GiB, és köszöni a rendszer, jól elvan.)

Mivel nincs külön a /home én

df -h

sudo du -sh /home

parancsokkal dolgoznék kiindulásnak, ezeknek a kimeneteit jegyezném fel, hogy legalább lássam, egyáltalán magának a rendszernek vagy a home-nak a területén fogy a hely, ha egyáltalán fogy. Még az is lehet, hogy a probléma sem valós, először fülön kellene csípni ezt a rendellenes helyfogyást.

Ha frissítjük a rendszert és jön egy újabb kernel, de a régit nem töröljük, akkor több helyet foglal a rendszer, ha ezt folyamatosan így csináljuk, akkor alaposan fel tudnak szaporodni a nem használt és telepített kernelek. Minden egyes újabb telepített alkalmazás helyet foglal. Ha készítünk rendszer-visszaállítási pontokat és mondjuk az van megadva, hogy ötöt tároljon a rendszer, akkor attól is függően mi van beállítva, mi kerül bele a mentésbe, az első pont készítésekor szemmel láthatóan növekedni fog a helyfoglalás, de ha sok a változtatás a rendszeren a pontok között, akkor akár mind az öt készültekor is. Ha használjuk a rendszert és dolgokat mentünk el a könyvtárunkba, akkor ezek helyet foglalnak. Ezek mind természetes dolgok, ezektől nem kell megijedni.

Kicsi a valószínűsége, hogy maga a rendszer 157 GB-ot valaha is telerakjon, de ha ez a gyanúd nézegesd a foglaltságot. Te viszont simán el tudod foglalni nagyon hamar például filmekkel, ha figyelsz arra, hogy az adatfájlok az 1,7 T-ás partícióra kerüljenek, akkor meglehet, hogy itt most sincs és soha nem is lesz semmi gond.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Folyamatosan fogy a hely a merevlemezen.

#2.1

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
csuhas32 képe

Lehet, hogy újratelepíteném

Lehet, hogy én harmadszor is újratelepíteném. Nem láttunk parted -l kimenetet, és nem ismerjük a gép adminisztrátorának elgondolását, de van egy 2 TB-os lemez. A 186 GB-os partíción van most a home is, ugyanakkor a rendszerhez fel van csatolva az 1,7 TB-os üres partíció a /media/papi alá, szóval ez is ezé a rendszeré.

Én lehet, hogy a 186 GB-ost jelölném / -nek (jó nagy, tudom) és az 1,7 TB-ost /home-nak.

Lenne egy jó nagy rendszerpartíció és egy külön home, volna idő bőven nézegetni, szaporodik-e valami magától, a felhasználó meg automatikusan a home-ot tömné a dolgaival, jobban ki lenne használva ez a szép nagy lemez, eléggé nehéz feladat lenne megfolytani a rendszert helyhiánnyal.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Lehet, hogy újratelepíteném

#6 Köszi a tippet! 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
csuhas32 képe

OFF Képernyőkép

Ha már képernyőképekkel kommunikálunk:
A Linux Mint Cinnamon-ban a Menü-ből a Képernyőkép alkalmazást indítva,

abban:

1. Az „Ablak”-ot választva
2. Esetleg valamennyi késleltetést is beállítva
3. Majd a „Képernyőkép készítése” gombot megnyomva

Majd az elkészült képet elmentve

Tudsz egy adott ablakról képernyőképet készíteni, nem kell az egész képernyőt lefotózni, így a kép is kisebb lesz és talán mi is jobban látjuk rajta, amit meg szeretnél nekünk mutatni. Bár parancssor esetében a képernyőképért kifejezetten nem vagyunk oda, de még ott is, a végeredmény talán magáért beszél:

(Kivételesen szándékosan meghagytam az eredeti méretben, elnézést kedves fórumtársak!)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

OFF Képernyőkép

#7  

Kaptam egy tippet hogy Linux telepítésnél a nem megfelelően beállított biztonsági mentés lehet a ludas, mivel folyamatosan küldi a fájlokat a merevlemezre?

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
csuhas32 képe

Biztonsági mentés

#7.1 Én ebben a témában ezeket írtam neked erről:

Ha készítünk rendszer-visszaállítási pontokat és mondjuk az van megadva, hogy ötöt tároljon a rendszer, akkor attól is függően mi van beállítva, mi kerül bele a mentésbe, az első pont készítésekor szemmel láthatóan növekedni fog a helyfoglalás, de ha sok a változtatás a rendszeren a pontok között, akkor akár mind az öt készültekor is.

Hogyan van beállítva a Timeshift? Hová ment és hogyan, milyen gyakorisággal, hány pontot tart meg?

A válaszul kapott képernyőképen nem sok minden látszik. Abból csak annyit lehet tudni, hogy a mentésbe 'csak' a rendszer kerül bele a felhasználói fájlok nem, de hogy az ütemezés hogyan lett beállítva, automatikus vagy kézi, hány pont készül és eddig mennyi van... Én innen nem tudom megnézni, csak ha megmutatod vagy szavakkal leírod.

Az összes helyet nem fogja megenni az alapértelmezett beállításokkal sem. Egy ideig nő az általa foglalt hely, aztán ha eléri a beállított pontok maximális számát (monduk 5), akkor a 6. készítésénél az 1-t törli.

Először persze, hogy hízik egy rendszer. A telepítés után raksz fel frissítéseket, általában ezzel jön új kernel és természetesen marad a telepítéskori is. Ilyenkor rakod fel a legtöbb új alkalmazást és egyebeket is (kiegészítőt a böngésződhöz akár), másolod fel a fontos fájljaidat és kezded el készíteni a rendszer-visszaállítási pontokat. A szabad hely fogy. Az csak akkor baj, ha rendellenesen fogy és végül teljesen elfogy, megfojtja a rendszert. Erről itt még szó sincs. Utoljára a rendszer számára használt lemezed 12%-a volt foglalt (87% szabad!), nekem hasonló felépítésű, de ettől kisebb (120 GB-os) lemezen lévő rendszeren a foglaltság 70% körül van, mégse gondolnám, hogy el fog fogyni magától a maradék 30% szabad helyem, én foglaltam el és tudom mivel. Az összes hozzászólást ezt a gépet használva írtam ma neked. Azért van a lemez, hogy használjam, akkor van rajta a legtöbb szabad hely, ha nincs rajta semmi, de nem az a cél, azzal nem sokra megyünk. Még mindig simán lehet, hogy nálad is minden rendben, fogy a hely, de normálisan, a használatnak megfelelően, egyáltalán nincs rendkívüli helyvesztés. 87% szabad nem 15%. Lehet, hogy 5 pont készítése van beállítva a Timeshiftben és az 5. elkészültekor 65% szabad helyed lesz. Ha filmeket raksz a /home/papi alá valahova, akkor annyi se. De ettől még nincs feltétlen rendkívüli helyfogyás, csak rendszer kialakításról, -beállításról és felhasználói szokásokról beszélhetünk, de a szabad hely így se fog elfogyni soha...

Mi a terv a rendszerhez a /media/papi alá csatolt hatalmas szabad hellyel (cirka 1 600 GB) rendelkező partícióval, miközben a rendszerpartíción lévő 157 GB szabad hely a 31 GB-os foglaltság mellett kevésnek és  magától (vészesen) fogyónak tűnik?

Lehet, hogy nincs semmi baj, minden rendben működik, feleslegesen ijedtél meg. Nézegetni kell a szabad helyet és ha fogy és ezt vészesnek látod, akkor megkeresni az okát. Még mindig csak ezt tudom írni. Ha nincs magától hízó fájl, akkor könnyen kezelni lehet a helyzetet, amennyiben szükséges. De az sem biztos ám, hogy egyáltalán lesz, amikor ez szükséges!

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Biztonsági mentés

#7.1.1 Köszi!

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
csuhas32 képe

Esetek, amikor vészesen elfogyott a hely egy partíción

1. Egyszer nekem is elfogyott a hely a rendszerpartíción, de ebben én voltam a ludas, elmesélem.
Úgy indult, hogy telepítéskor volt szánva a rendszernek egy 15 GB-os partíció és a /home-nak egy másik jó nagy.
Egy napon jött a rendszer használója, el sem indul a rendszer.
Nézegettem mi történhetett, a rendszerpartíció teljesen betelt, elfogyott a hely.
Kérdeztem, hogy nem üzengetett-e előtte a rendszer, hogy kevés a szabad hely, kevés a szabad hely!
„De, de mindig lezártam az üzenetet és minden ment tovább rendben.”
Ha korábban szól, amikor még csak üzenget a rendszer, hogy kevés a szabad hely, akkor még viszonylag könnyen orvosolni lehetett volna a dolgot.
(A helyzetet az okozta, hogy már rutinos felhasználónak tartottam magam és telepítésnél figyelmetlen voltam, a 15 GB-os partíciót csatoltam / -nek, azaz rendszerpartíciónak, azonban a jó nagy, /home-nak szánt partíció csatolása kimaradt, így aztán minden adatot, a /home tartalmát is a rendszer erre a 15 GB-os partícióra írta.
A te rendszereden ugyanilyen kialakításnál most 31 GB foglalt, így könnyű belátni, hogy a 15 GB-ból miért futottunk ki akkor. Azonban a te rendszerpartíciód most 187 GB nem 15 GB, még ha azóta el is telt némi idő és a rendszerek ma már valamivel több helyet kérnek, a 187 GB akár elég is lehet, ha nem tárolsz ezen a partíción sok adatot [nekem három gépemben is csak 120 GB-os lemez van mindössze]).

Hangsúlyozom, szerintem nálad nem lesz ilyen, de ha mégis:
A tanulság csak annyi, ha kiabál a rendszer, hogy kevés a szabad hely valamelyik partíción, akkor azonnal körül kell nézni, hogy miért, de amúgy nem biztos, hogy érdemes ezt a dolgot túlaggódni.
Nálad például a jelenlegi felállás szerint, ha idővel reklamálna a rendszer, hogy kevés a szabad hely a rendszerpartíción, akkor akár  (ha sok ilyet töltöttél le) elég lehet néhány filmet első lépésben áthelyezni az 1,7 TB-os partícióra vagy éppen törölheted is őket, csak az a lényeg, ha a törlést választod, akkor ilyenkor a filmeket (vagy mást amit törölhetőnek vélsz) NE a kukába tedd, mert ott ugyanannyi helyet foglal, mint az eredeti helyén, hanem a kuka megkerülésével egyből végleg törölni kell őket Shift+Delete-tel.

2. A másik amivel régebben gyakrabban találkoztam ilyen elfogyó szabad hely esetén, hogy a rendszerhez érkező normál frissítésekkel együtt érkeznek a frissebb kernelek is. A kernel nem olyan mint az egyéb csomagok, hogy az új telepítésével automatikusan megszűnik (eltávolítódik) a régi, ha egy új kernel települ, attól még telepítve marad a régi is. Telt az idő és szépen gyűltek a kernelek, olyannyira, hogy elfoglalták a rendszerpartíción lévő szabad hely nagy részét. Nem kellett mást csinálni, mint az utolsó két kernelt (az éppen használtat és az eggyel előtte lévőt) megtartani, a többit szépen eltávolítani. Lett annyi szabad hely, hogy ihaj.

3. A harmadik eset amivel találkoztam, hogy az egyik rendszeremen, ha jól emlékszem, 7 GB-osra hízott egy logfájl, ami az akkori 20 GB-os rendszerpartícióhoz képest nagyon sok volt. Természetesen ezt is úgy vettem észre, hogy a rendszer kiabált, kevés a hely a rendszerpartíción. Ekkor körülnéztem, megtaláltam ezt a fájlt. Ilyenkor például az van a háttérben, hogy van egy ötsoros üzenet, ami egy folyamatosan előforduló hiba miatt vég nélkül írogat a rendszer a logfájlba, így az szép lassan óriásira nő. Én ezt a logfájlt először természetesen a kuka megkerülésével egyből végleg töröltem (Grafikus felületű fájlkezelővel root-ként a root kukájába aztán végképp nem teszünk semmit, mert onnan betyáros kivakarni!). Az ismétlődő hiba miatt a rendszer úgy is újra automatikusan létrehozza, de ekkor a mérete még nagyon kicsi lesz, így könnyen meg lehet nézni a tartalmát. A hibaüzenet alapján fel kell tárni a hibát, elhárítani és akkor megszűnik a naplózása is, (de persze a logfájlt időnkénti törlésével is lehet időt nyerni). [Úgy rémlik, ezzel ordas nagy szerencsém volt, kétszer töröltem a felduzzadt logfájlt és mire odajutottam, hogy van időm a hibakeresésre, vélhetően valamelyik frissítésnek köszönhetően, meggyógyította magát a rendszer és megszűnt a hiba naplózása.]

Más hasonló esettel én nem találkoztam és egyelőre én nem látom annak nyomát, hogy nálad bármelyik is fennállna.
Egyelőre szerintem nyugodtan használd a rendszered, ha már felmerült a gyanú nézegesd, mennyi a szabad hely, ha gyorsan vagy vészesen fogy, akkor jelezd és megpróbáljuk kinyomozni, hogy mi okozza, de addig is optimistán arra tippelnék, hogy nincs gond és nem is lesz!

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Esetek, amikor vészesen elfogyott a hely egy partíción

#8 Köszi!

Mindenképpen átnézem ezeket a lehetőségeket is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Esetek, amikor vészesen elfogyott a hely egy partíción

#8

Szia! Valószínű megoldódott a probléma! A rendszer pillanat felvételek funkció nem volt kikapcsolva és mivel nagyon aktív vagyok a számítógépen, ezeket a folyamatosan generált  adatokat  gyűjtötte a merevlemezre!  Köszi még egyszer!

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)