Fogas kérdés - pendrive csatolás ->iocharset opció STB-n

Fórum: 

Üdv! túrom a netet, olvasok rengeteg hasznos, és haszontalan leírást / posztot, de sehogy nem áll össze a kép.

Adott egy linuxos STB (típusa szerintem lényegtelen, de amúgy Vu+ zero 4K), tegnap frissítettem a rendszert, ott láttam, hogy 4.x kernelre frissített, sajnos, arra nem gondoltam, hogy megjegyezzem a teljes verziószámot. Van neki grafikus felülete (BlackHole), ami tökéletesen magyar / már ahol le van fordítva/ , azaz, a menürendszerben, felületén csodálatosan szép ékezetes karakterekkel működik.

Két helyen viszont ez nem jó, és nagyon zavaró:

-Az EPG szövege (Ez nyilván a forrásoldaltól is függ, meg sok dolog befolyásolhatja) - egyébként a felületen van erre vonatkozó beállítás, de csak keleti és nyugati között lehet választani, nem nagyon segít egyik sem.

-A csatolt meghajtókon (pendrive) a mappák / fájlok nevei. Na ezek aztán abszolút felismehetlenek. Lehet tallózni, meg is nyitja őket, de nagy intuició kell az azonosításukhoz. A fájlok linux alatt lettek létrehozva, átnevezve / másolva a pendrájvra)

Annyit már kihámoztam, hogy ezt a mount opcióknál szabályozni lehet. Egy lengyel muksó itt azt írja, hogy használatával sikerült a lengyel karaktert megjeleníteni. (teljesen másról szól a fórum, lefagyásról, fájl hozzáférésról / törlésről, itt most nem az a lényeg)
https://forums.openpli.org/topic/48705-enigma-crashes-because-of-national-chars-in-file-names/

Viszont nem derül ki sehogy, és máshol sem találtam infót arra, hogy ezt hogy alkalmazta. Gondolom beleírta az fstab-ba. De hogy? Mármint a box felületéről nem lehet terminált nyitni. (Vagy nem láttam, hogy hol lehet. )  A box rendszerét el lehet érni FTP-vel is, látszik a teljes rendszer, mappastruktúra, és lehet oda másolni / szerkeszteni - ahová enged. Gondolom így távolról nem nagyon lehet fstab-ot szerkeszteni. Bár rootként is be tudok jelenkezni, fene tudja.

Valahol olvastam olyan leírást is, hogy sudo apt get -el telepíteni lehet linuxos programokat, pl. nano-t és azzal szerkeszteni konfigurációs fájlokat. Na de itt sem derült ki, hogy a sudo apt get-et hová lehetne begépelni...

A box a húgoméknál van, ahova 1-2 havonta megyek, így nem nagyon tudok kísérletezni, de nagyon érdekel a téma. Van itt valaki, aki tapsztalt az embedded linuxokkal kapcsolatban?

/úgy gondolom, ez most nem STB specifikus, hanem Linux specifikus probléma, attól elvonatkoztatva, hogy most STB-ről van szó/

Egyébként szinte mindenhol abszolút bölcsességként azt mantrázzák, hogy ne hasznájl ékezetes karaktereket a fájlvekeben, fenti fórumban is ez lett a végeredmény. De én ezen túl akarok lépni...

 

Bár rootként is be tudok

#1 Bameg, már teljesen elmerültem a mai világban, ez most minek a jele?

Totál kimaradt, hogy miről is szól a terminál.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

iocharset=utf8 (fstab)

-A csatolt meghajtókon (pendrive) a mappák / fájlok nevei. Na ezek aztán abszolút felismehetlenek. Lehet tallózni, meg is nyitja őket, de nagy intuició kell az azonosításukhoz.

http://ubuntu.hu/node/45083#comment-575450

Ez nem ugyanaz a topik, amit kerestem, mert azt most nem találtam meg ;). Volt ugyanis egy ilyen téma „amott”, nemrég (talán valamelyik régit melegítettek újra fel), és amaz sokkal részletesebb, hozzá is szerettem volna szólni, de közben más megadta a megoldást, amit én is szerettem volna (amaz több megoldásos „egyenlet” volt, javasoltak ezt, meg azt...).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Bár rootként is be tudok

#2 Konzolra lépés (a gép bekapcsolása után): Ctrl + Alt + F1 (egészen F7-ig lehet, de az egyik a grafikus konzol)
További lehetőségek:
-- GRUB helyreállítás (Recovery) menüvel indítás = majd „root” és „net” nyilván, ha...
-- Chroot: https://linuxmint.hu/blog/2016/08/chroot-live-rendszer-livecddvdusb-stick

Az fstab fájl szerkesztése terminálban vagy konzolon (ha # a prompt, azaz a root felhasználóval „vagy”, akkor a sudo nem kell):

sudo nano /etc/fstab

A szerkesztés után:

Ctrl + O, és Enter,
majd Ctrl + X

És újraindítod a rendszert.

Az SSH az egy első javaslat volt :), de ezt a fogalmat csak érted, még, ha nincs is szükség rá (esetleg akkor, ha így vezérled az általad kezelt távoli gépeket).
https://www.geeksforgeeks.org/ssh-command-in-linux-with-examples/

Remélem, már érted, miről szól a terminál :). Másik elnevezésében a konzol.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Bár rootként is be tudok

#4 Konzolra lépés (a gép bekapcsolása után): Ctrl + Alt + F1 (egészen F7-ig lehet, de az egyik a grafikus konzol)
További lehetőségek:
-- GRUB helyreállítás (Recovery) menüvel indítás = majd „root” és „net” nyilván, ha...
-- Chroot: https://linuxmint.hu/blog/2016/08/chroot-live-rendszer-livecddvdusb-stick

Most egy STB-ről van szó, annak nincs billentyűzete (bár nem tudom mit csinál, ha az USB porjára billyentyűzetet dugok), de főleg nincs grubja, vagy hasonlója. PC-n sokat használtam a Ctrl+Altx-et, régebben, terminálhoz (konzolhoz), másik munkaterületre váltáshoz, ismerem jól.

Az fstab fájl szerkesztése terminálban vagy konzolon (ha # a prompt, azaz a root felhasználóval „vagy”, akkor a sudo nem kell):

sudo nano /etc/fstab

A szerkesztés után:

Ctrl + O, és Enter,
majd Ctrl + X

És újraindítod a rendszert.

Nem mondod! :-)

Az SSH az egy első javaslat volt :), de ezt a fogalmat csak érted, még, ha nincs is szükség rá (esetleg akkor, ha így vezérled az általad kezelt távoli gépeket).

Mindenképpen valami ilyemi lesz majd, vagy valami telnet, vagy meglátom. Elméletileg erre csak akkor lehet szükségem, ha telepíteni akarok rá nano-t, vagy hasonló. Most azt gondolom, hogy DC-vel is rá tudok csatlakozni, és szerkeszteni az FSTAB-ot. ( a kütyünek van webfelülete, és FTP felülete is, tehát szerver szolgáltatások adottak). De előtte ez még elemzéseket is kíván, pl. át akarom nézni az \etc\locale.gen, /usr/local/share/i18n/SUPPORTED fájlokat is, hogy mi a szitu, egyáltalában.

Remélem, már érted, miről szól a terminál :). Másik elnevezésében a konzol.

KDE szerint meg Konsole ;-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Bár rootként is be tudok

#5 Most egy STB-ről van szó, annak nincs billentyűzete

Gondolkodtam azon, mi az. Nem eleget. ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

VU+ Zero 4K

#7 A linkelt leírásban látok egy általános „valamit”: ChromiumOS indítása,

és látok ilyen menüt is: Software Manager, Rendszer, Mounts, Harddisk

Alkalmazásokat telepíteni, a rendszert beállítani tehát lehet. Nyilván nem elrontani kell a szerkezetet. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

VU+ Zero 4K

#8 No akkor egy kis ismertető:

Ezek a kütyük a gyárból kijönnek egy előtelepített rendszerrel, ami olyan, amilyen (nem az, ami a képeken látszik), és ezt Enigma (jelenleg Enigma2) -nek nevezik. Ez egy set-top boxokra optimalizált Linux-ot jelent, ha úgy tetszik disztribóciót. Ugyanakkor ezen a területen is pont úgy van, mint PC-s Linux területen, vannak közösségek, akik lázasan fejlesztik a saját "disztribócióikat", amit jelen esetben Image-nak hívnak. A fene sem tudja, mi hajtja őket, de egyébként elképesztő ütemben nyomják. Ahogy kijön egy box, máris van néhány hozzá való image. Aztán végül, ahogy telik az idő, egyre több.

Na, a történet lényege, hogy azt úgy szokás, hogy az ilyesmit amikor megveszik, akkor mindjárt rányomnak egy alternativ image-t, azon egyszerű okból, mert az sokrétűbb, és sokkal több okos szolgáltatásokat támogat. Aki ilyesmi boxot vesz, rendszerint ezért veszi, aki nem fogalkozik ezzel, az sokkal olcsóbb boxot vesz, (vagy egyebet).

A fenti linken a történet irója is rátelepített egy Open ATV nevű image-t. Annak a menürendszere látszik a képeken. Aztán nem jött be neki, rátett egy VTI-t, arról meg nem tett fel képeket. A mostani kérdéses boxon nem ez van, henem egy, amit Black Hole-nak hívnak. Az Open ATV túl fapadosnak tűnik, a legtöbben Magyarhonban a VTI -it, vagy a Black Hole-t preferálják. A VTI ezen boxon nem volt sikeres, bár elegáns, sokat tud, lefagyott, leállítás után nem indult el, rémálom volt. Próba cseresznye alapon felkerült rá a Black Hole, és minden pöpec, megy, nem fagy le, frissül, teszi a dolgát. Lehet, hogy ennek is van ilyen beállítása, de eddig nem találtam rá. A baj az, hogy átfogó információ egyikről sincs, vannak képek, és elnagyolt címszavakra szorítkozó leírások, de olyan, hogy az összes felületről, menürendszerről, funkciók leírása, hát az esélytelen. Mondjuk sok is lenne.

Pl: https://www.dreambox4k.com/image-blackhole-3-0-9-multistream/

Vannak persze fórumok, ahol rendszertelenek az információk (Netboard fórumon gyűlekeznek az ilyen témákkal a magyarok, ahol keresni sem lehet, és az egész csak egy hosszú bejegyzés folyam).

Kiismerni csak úgy lehet ezeket az image-kat, ha mindet kipróbálja az ember. Lehet, hogy van jobb, de ezt csak úgy tudhatja meg az ember, ha kipróbálja. De a fájl név / EPG karakterei mindnél olyan, szerintem.

Itt lehet az image -kat szemezgetni:https://www.dreambox4k.com/category/images/vuplus/vu-zero-4k/page/6/

(Egyfelől itt le van szűrve azokra, amik az adott box-ra valók, másfelől, többnek több verziója is fent van a listában, amit nem értek, mert bármelyiket felrakja az ember, frissíteni tud az aktuálisra, A listában alul lehet lapozni, a lista elején a régebbiek vannak, a vége felé az újabbak.)

Szóval, lehet, hogy Open ATV tud mountolni többféle képpen, majd meg fogom nézni, elvileg a BOX tud dual boot-ot, azaz tud butulni pendrájvról is, csak utána kell járnom, hogyan.

Az alkalmazások telepítése: Ilyen mindnél van, de ezek jobbára a BOX képességeivel kapcsolatosak, kategóriák is vannak, egész hosszú listákban lehet tallózgatni. De igen, vannak játékok, internet böngésző, youtobe kliens, média lejátszók, Ezen kívül vannak Skinek (felületek), és vannak kiegészítők (olyasmik, mint a kisalkalmazások) . Ezek mind külön telepítő menöpontokból indíthatók(Apps, Pugins, Add-ons). Rengeteg van.
(Kérdés, mennyi hely van a boxon) Ennek 4 GB a tárja, ami elvileg soknak számít, legutóbb pl. simán frissített kernelt, meg ami vele jár, függőségeket, stb. Valahol lehet régi kernelt törölni, majd ezt is meg fogom nézni...
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

VU+ Zero 4K

#9 Nagyon egyszerű javaslatot adok: regisztrálsz a Black Hole fórumon, és felteszed a kérdésed. Vagy írsz a fejlesztőknek. Nem keresni kell olykor - illetve azt mindenképpen lehet, sőt ajánlott is - hanem kérdezni (ha nem találsz választ a kérdésedre).

Nekem nincs ilyen kütyüm.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve