Filmek

kimarite képe

Fórum: 

1999. március 29.: a Mátrix című film megjelenése.
(ezt az információt a fejléc videóban találtam, itt)
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1trix_(film)
Lassan húsz éves lesz. Hogy telik az idő ...
https://www.youtube.com/watch?v=VrcVS9XuJME

A Mátrix (The Matrix) 1999-ben bemutatott amerikai–ausztrál koprodukcióban készült sci-fi film Lana és Lilly Wachowski írásában és rendezésében, Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano és Hugo Weaving főszereplésével. A filmet 1999. március 31-én mutatták be az Egyesült Államokban. Később további filmek, képregények, videojátékok és animációk követték.

A film egy olyan disztopikus jövőt fest meg, melyben az érzékelt világ valójában a Mátrix – egy szimulált valóság, amelyet a mesterséges intelligenciával rendelkező gépek alkottak meg és kibernetikus csatlakozókkal kapcsolják rá az emberek agyát – amelyben az embereket a gépek tenyésztik, azzal a céllal, hogy saját energiájuk forrásaként hasznosítsák őket. A film számos utalást tartalmaz a cyberpunk és hacker szubkultúrákra; filozófiai és vallási elméleteket is felvonultat, úgymint buddhista, Védánta, messianizmus, dualizmus, szókratészi és platóni ideológiák. Mindemellett fejet hajt az Alice Csodaországban, a hongkongi akciófilmek (a koreográfiát Yuen Woo-ping készítette) és a japán animáció előtt.

A film híressé vált képi hatásaival is, mint például a bullet time néven ismert lassított felvételek.

Az alapötlet azonban nem új. Matrixnak nevezett intelligens számítógép, benne olyan virtuális világgal, amibe a szereplők beléphetnek, már 1976-ban is létezett az angol Doctor Who sci-fi sorozat The Deadly Assassin c. epizódjában.

Wachowski testvérek

Nehéz elhinni, de a Wachowski testvérpár rendezte a Felhőatlasz című filmet is. Kíváncsiságból elkezdtem nézni, de nem jutottam a végére. Ilyen rossz filmet még életemben nem láttam. Megkapta rendesen a kritikát is. Az egész egy nagy katyvasz volt. Össze-vissza ugráltak a jelenetekben és az időben is. A színészek ugyanazok voltak, csupán más-más szerepekben.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Wachowski testvérek | Dogma

Legutóbb ezt a filmet láttam (moziban): https://port.hu/adatlap/film/mozi/a-haz-amit-jack-epitett-the-house-that...
De ezt lehet, írtam már a közelmúltban a fórumon.

A rendező és a szereplők miatt néztem meg. A beharangozott horror, de a közepe felé váratlan fordulatot vesz. A rendezőnek volt egy ilyen korszaka: https://hu.wikipedia.org/wiki/Dogma-filmek
Kézikamera, Hollywood ellenesség, a rendező egyéniségének feláldozása ... .

Úgy gondolták, hogy a filmművészet hanyatlik, és szükség van a változásra: az eszme tisztaságát hirdették a rendezői individum háttérbe szorítása ellen. A mozgalom létrejöttét pontos dokumentáció előzte meg, kiáltványt fogalmaztak meg, ami ,,szüzességi fogadalomként” híresült el, a hivatalos bejelentésre pedig Párizsban került sor, éppen a mozi fennállásának 100. évfordulóján rendezett szimpóziumon.

„Esküszöm, hogy betartom a Dogma95 alábbi, jóváhagyott szabályait:

1. A felvételeket a valódi helyszíneken kell készíteni. Kellékek nem használhatóak. (Ha valamilyen kellékre szükség van, olyan helyszínt kell választani, ahol a kellék megtalálható)

2. Hang nem rögzíthető a képtől függetlenül, és fordítva. (Zene csak akkor használható, ha a forgatás helyszínén tényleg van zene)

3. Kézikamerát kell használni. Minden ebből adódó mozgás engedélyezett. (A történetnek nem ott kell játszódnia, ahol a kamera van; a kamerának kell ott lennie, ahol a történet játszódik)

4. A filmnek színesnek kell lennie. Speciális világítás nem használható. (Ha túl kevés lenne a fény, akkor a jelenetet ki kell vágni; esetleg egy kamerára rögzített lámpa használható)

5. Optikai trükkök és szűrők használata tilos.

6. A film nem tartalmazhat felszínes, sekélyes cselekményt. (Gyilkosság, fegyverek stb. nem szerepelhetnek)

7. A cselekménytől sem időben, sem térben nem lehet eltávolodni. (A filmnek itt és most kell játszódnia)

8. A műfaji film nem elfogadható.

9. 35 mm-es filmre kell forgatni az anyagot.

10. A rendező nevét nem lehet feltüntetni.

Továbbá, mint rendező, esküszöm, hogy megszabadulok személyes ízlésemtől! Többé már nem vagyok művész. Esküszöm, hogy tartózkodom attól, hogy „művet” alkossak, mivel a pillanatnyit többre értékelem az egésznél. Elsődleges célom, hogy mind a karakterekből, mind a beállításokból az igazságot hozzam felszínre. Esküszöm, hogy erre fogok törekedni minden lehetséges eszközzel, akár a jó ízlés vagy esztétikai szemlélet árán is. Ezzel megteszem a Tisztaság fogadalmát.

Koppenhága, 1995. március 13. 

Lars von Trier
Thomas Vinterberg

https://akritizator.blog.hu/2016/10/28/dogma_95_a_filmes_mozgalom_i

Magyar operatőr is élt hasonló eszközökkel (olykor): https://hu.wikipedia.org/wiki/Zsigmond_Vilmos
Vagy ő: https://hu.wikipedia.org/wiki/Grunwalsky_Ferenc
Vannak páran. Szóval: akár csak helyi világítás, fekete-fehér film. Habár a fekete-fehér film régebben alap volt. :-)

Wachowskiéknak volt azért pár filmjük: http://premierplan.hu/2016/04/12/a-wachowski-testverek-felemelkedese-es-...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve