Felfüggesztési (készenléti állapot) probléma

Fórum: 

Sziasztok!

Pár hónapja egy ASUS M2N-E SLI alaplappal, AMD Athlon 64 X2 4800+ processzorral, 2 GB memóriával és egy NVIDIA Geforce GT630 videokártyával szerelt asztali számítógépemre egy Linux Mint 19.1 disztribúciót telepítettem fel Cinnamon 4.0.9-es asztali környezettel és Linux 4.15.0.45 kernellel dual bootban, illetve NVIDIA 390.77-es videókártya driverrel. A problémám a következő lenne: amikor készenléti állapotba (felfüggesztés) szeretném helyezni a fent említett számítógépemet, a számítógépem készenléti állapotba kerülése után rögtön "felébred", pedig nem nyomtam meg semmilyen billentyű vagy egérgombot, illetve a számítógépem power gombját. A hibernálásnál is ugyanez a probléma. A számítógépem a hibernálás befejezése után itt is rögtön "felébred", illetve olyan is előfordul, hogy a hibernálás befejezése után nem kapcsol ki automatikusan a számítógépem, így az kézzel kell kikapcsolni.

A készenléti állapotba helyezést megpróbáltam a Linux Mint 19 telepítőjének a Live (DVD-ről futó) rendszer alatt is, de a probléma ugyanaz. Az asztali számítógépem tápegysége egy Codegen 300xx. Kipróbáltam a készenléti állapotba helyezést a Lenovo 80QQ018THV laptopon is, de nem tapasztaltam azt, hogy "felébred" a készenléti állapotba helyezés befejezése után. A fent említett asztali gépemen lévő Windows 7 operációs rendszeren sem tapasztaltam problémát a készenléti állapotba helyezés és hibernálás után, mert ott automatikusan kikapcsol számítógép.

A Linux Mint telepítésekor létrehoztam egy 5,5 GB-os swap partíciót is, ami egy 250 GB-os HDD van benne az AMD Athlon processzorral szerelt gépemben. Megpróbáltam még a készenléti állapotba helyezést (felfüggesztés) a Linux Mint 19 telepítőjének a Live (DVD-ről futó) rendszer alatt HDD nélkül (amelyiken a Windows 7 van feltelepítve), de sajnos a probléma ugyanaz.

Az asztali gépen próbáltam még a kernelt (4.19.3, 4.19.4, 4.19.5) is frissíteni az ukuu (Ubuntu kerlen update utility), de itt sem jártam sikerrel. Kipróbáltam még a készenléti állapotba helyezést más disztribúciókkal (Antergos, Ubuntu, Linux Mint Debian Edition) is, de ott sem változott semmi.

Kísérleteztem még az ASUS M2N-E SLI alaplappal szerelt BIOS beállítások "Power" menüjében is, állítottam az ACPI Suspend Type-nál is (csak S3 (STR) opció engedélyezve), de nem változott semmi.

Illetve a "Naplók" alkalmazásban az alábbit találtam még: powernow_k8: [Firmware Bug]: No compatible ACPI_PSS objects found [Firmware Bug]: First, make sure Cool'N'Quiet is enabled in the BIOS. [Firmware Bug] If that doesn't help, try upgrading your BIOS

Mellékelek egy videót, hogy lássátok pontosan, mi is a probléma, amit ezen a linken keresztül tudtok megnézni: https://photos.app.goo.gl/HXGTWZWBfHbskKUFA

Illetve mellékelem még a BIOS beállítások "Power" részét is:
Kép 01: https://prohardver.hu/dl/upc/2018-12/564331_20181218_171404.jpg
Kép 02: https://prohardver.hu/dl/upc/2018-12/564331_20181220_155027.jpg

Hogyan tudnám működésre bírni a felfüggesztés (készenléti állapotba helyezés) funkciót? Esetleg tapasztalt valaki ilyen problémát?

Nagyon hálás lennék érte, ha tudtok ebben segíteni!

kimarite képe

Cool'N'Quiet

A Powernow K8-as alaplapoknál van egy kis gond. Nem is egy. Röviden nem lehet megfogalmazni, mert hardver függő, de kernel modul az ok, mégpedig a k8-as. Például egy jelenség:
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=10499

Azt javaslom, próbáld kikapcsolni ezt az AMD szolgáltatást: Cool'N'Quiet
Ha ki van kapcsolva, akkor viszont kapcsold be.
Oké, hogy a figyelmeztetés azt mondja, kapcsold be, de nekem is van ilyen gépem, ... és a probléma sokoldalúbb. Én is kikapcsoltam.
Az „ellentétes állásba” kapcsolás után nézni kéne, megmaradt a korábbi üzenet, netán más jelentkezett (szokott, több is). És persze, hogy javított-e a hibernálás, felfüggesztés dolgon.

-----

Vélhetően a BIOS-ban is át kell állítani „még valamit”, esetleg kernel pararaméterrel lehet elérni a végső célt (hogy nem legyen figyelmeztetés/warning semmilyen). Hardverfüggő, tesztelni lehet, üzeneteket nézni a naplókban.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Cool'N'Quiet

#1 Most megpróbáltam "ellentétes állásba" kapcsolni a "Cool'N'Quiet" funkciót, de sajnos semmit sem javított a a hibernálás, felfüggesztés dolgon. A hibaüzenet viszont eltűnt. Mit kell még pontosan beállítani a BIOS-ban, és hogyan tudom a kernel paraméterezést végrehajtani?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Cool'N'Quiet

#2 A Cool'N'Quiet-nek mi most a pontos beállítása?

Kéne két parancs kimenet:

inxi -Fz
dmesg

Az https://paste.ubuntu.com/ oldal segítségével oszd meg a kimeneteket (az URL ide kell).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Cool'N'Quiet

#3 Most mellékelem a két parancs kimenetelét az https://paste.ubuntu.com/ oldal segítségével. Egyébként a "Cool'N'Quiet" funkciót "Auto"-ra állítotam.

Az Inxi és Dmesg kimeneti értékei:
https://paste.ubuntu.com/p/BHw8kZBw7K/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Cool'N'Quiet

#4 Először is, a két paramétert

noapic nolapic

szerkeszd be a grub fájlba, ezen módszer szerint.

https://linuxmint.hu/blog/2018/03/kernel-kapcsolok-alkalmazasa-a-grub-fa...

Majd indítsd újra a rendszert, és jöhet egy dmesg kimenet megint.

-----

Előre leírom, de nem kell megcsinálni: más megoldás a BIOS beállítások ezek szerint.

no exec page protect ---> enable
speed step ---> disable
silent boot ---> disable
media instant ---> disable
power off usb ---> disable

Ami nálad létezik ... . Melyik létezik az öt közül?

Forrás: http://linuxlsga.net/interest.html

Az ACPI és a BIOS (a gépedé) másként értelmez bizonyos beállításokat, ez a probléma háttere.
Pl.: https://yovantoh.blogspot.com/2018/03/acpi-bios-warning-bug-length-misma...
De lehet ok, az nvidia driver is.

-----

Ezt sem kell megcsinálni, csak megnézni, létezik-e a RAID mód bekapcsolása, és milyen választásaid lehetnek. Forrás: https://bugs.freebsd.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=205855#c5

-----

Most megpróbáltam "ellentétes állásba" kapcsolni a "Cool'N'Quiet" funkciót, de sajnos semmit sem javított a a hibernálás, felfüggesztés dolgon.

Egyébként a "Cool'N'Quiet" funkciót "Auto"-ra állítotam.

Nem értem a válaszod. Mert az Auto ellentéte mi? Biztosan nem egyvalami, hanem kettő. Gondolom, mindez a Disabled és az Enabled. Akkor melyik is volt pontosan beállítva korábban, amikor a hibaüzenet jelentkezett? Másrészt, az Auto beállítást választva, nem tudjuk, mit csinál a BIOS, be- vagy kikapcsolva hagyja a Cool 'n' Quiet funkciót ...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Cool'N'Quiet- valami más: ondemand

#5 Még valami. Telepítsd ezeket a csomagokat,

sudo apt-get install linux-tools-common linux-tools-$(uname -r)-generic linux-cloud-tools-$(uname -r)generic linux-tools-generic linux-cloud-tools-generic

majd mutasd a parancs kimenetét.

cpupower frequency-info

Kérdés: húztál a procin?

Szintén kimenet.

cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor
cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_governors

Neked talán az ondemand beállítás kéne, az AMD procihoz. Hogy ez lehetséges-e, kiderül a kimenetekből.

Forrás:
https://wiki.archlinux.org/index.php/CPU_Frequency_Scaling
(https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=37568)
https://docs.fedoraproject.org/en-US/Fedora/15/html/Power_Management_Gui...
https://access.redhat.com/documentation/en-us/red_hat_enterprise_linux/6...
https://ask.fedoraproject.org/en/question/44434/where-is-ondemand-governor/

-----

A Cool 'n' Quiet beállítás az Auto helyett legyen: Enabled
... és utána a dmesg ellenőrzés (kimenet)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve