FAT32-re formázott pendrive UUID átnevezése

Fórum: 

Sziasztok!

Kérdés előtt olvasgattam sokat ez ügyben, de nem sokat értettem belőle. Jelenleg a pendrive /media/stewet mappában 1A7B-1EFD néven van.

https://i.imgur.com/jINEwvP.png

Hogyan lehet átnevezni mondjuk CRUSER névre, mert ez utóbbi könnyebben megjegyezhető. Előre is thx minden javaslatot. (Azért a terminált tudom használni) :D

Valamit találtam

#1.1 ...de ettől még nem értem.

Létezik egy alapbeállítás minden rendszerben, hogy miként jeleníti meg a csatolt eszközök neveit. Pl. ha van fájlrendszer címke (név), akkor  azt jeleníti meg, ha nincs, akkor a gyártó nevét, ha azt nem ismeri fel, akkor az UUID-et.

Amit felül lehet bírálni pl. úgy, ahogy lentebb írtam.

A gyártó nevét a hardver azonosítókból ismeri fel a rendszer. A neves gyártók gondot fordítanak arra, hogy publikálják az ID-ket, így a rendszerek adatbázisait fel tudják tölteni az infókkal, hogy az adott típus névvel azonosítható legyen.

Gagyit gyártó kínai cégek erre tesznek magasról.

Ha ismered a pendrive gyártóját, akkor itt tudod jelezni azt a hardverazonosító megadásával:

http://www.linux-usb.org/usb-ids.html

És ha bekerül az adatbázisba, egy idő után a rendszer névvel is tudja azonosítani a pendrájvodat. Pl. hogy az Kingspec, vagy akármi.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Először is

sudo su-t elfelejteni.

Ez a parancs átvált a root felhasználóra, ami ugyan top jogosultságokkal bír, de attól függően hogy mit csinálsz, a beállításokat a root mappába menti, továbbá, ha mappa / fájl műveletek is vannak, azokhoz csak neki lesz joga, stb.

(Ugye nem Red Hat-ot használsz?)

Ha emelt jogosultsággal kell valamit futtatni, akkor azt sudo "előtét" paranccsal kell végrehajtani.

Pl. sudo e2label. Ez a parancs ext2 partíció átnevezésére szolgál. Formázd meg ext2-re a pendrájvot, és működni fog.

De gondolom nem ezt akarod.

No, lássuk, mit lehet tenni. Először is szerintem, nem gagyi kínai pendrájvot használni, aminek nincs egyetlen Firmware ID-ja sem kitöltve, mert ezért mountolja automatikusan UUID -ot használva. Nem gagyi pendrájvot viszont a gyártó által kitöltött névvel mountolja, pl. Verbatim, Kingstone, stb. Akkor, ha nincs a partíció elnevezve.

Nevet meg lehet adni formázáskor, a Mint Pendrive formázója PENDRIVE nevet használ, de azt módosítani lehet pl. CRUSER-re.

Persze, ha necces a formázás, akkor lehet később is nevet adni a partíciónak.

Helyezd be a pendrájvot, és zárd be az automatikusan megjelenő ablakot, ne legyen megnyitva másik programban sem, és ne legyen megnyitva egyetlen fájl sem a pendrájvról.

Tegyük fel, hogy Mint-et használsz. Ez esetben:  Menü-> Beállítások ->Lemezek.

Bal oldalon kiválasztod a pendrájvodat. Majd a fogaskerék ikonra kattintasz, és "Fájlrendszer szerkesztése"

Írd be: CRUSER

OK. -> A pendrájv le lesz választva, húzd ki, dugd vissza, bódottá...

Slusszpóén:

Menü-> Beállítások ->Lemezek.

Bal oldalon kiválasztod a pendrájvodat. Majd a fogaskerék ikonra kattintasz, és "Csatolási beállítások szerkesztése"

Kapcsold ki a "Felhasználói munkamenet alapértékei" kapcsolót.

Csatolási ponthoz írje egy elérési utat, amit akarsz.

Azonosítás mint legördülőben válassz ki egy opciót a lehetőségek közül...

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Először is

#2 Pff... ez nagyon sok okosság. Félek is kellően ezektől a programoktól (gparted, Lemezek stb) mert egy félrekattintás és ugrik minden a levesbe (azt hiszem)

Nem Red Hat-ot használok, hanem upgradeltem a Linux Mint-et a 21.1 (azt hiszem vera, de lehet a szomszéd lánnyal tévesztem össze) verzióra (új telepítéssel). Ahogy az lenni szokott néhány adat ugrott (nem pótolhatatlanok, pl.: Firefox könyvjelzők)

Azért maradt itt még egy kérdés: magát a beépített hdd-t hogyan lehet átnevezni?

https://i.imgur.com/cb9TAdR.png

Lehet, az előbbi hsz-ekből tudnom kellene, de sajnos mégsem. Persze ez most nem zavar annyira, mint a pendrive, de ha már itt tartunk, ezt is jó lenne megoldanom a ti segítségetekkel. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Először is

#2.1 Nem Red Hat-ot használok

Azt csak azért mert az alatt szokták használni a lusták a sudo su-t. (mivel az alatt nincsenek agyon konfigurálva a jogosultsági csoportok, gyakori, hogy nem lehet sudo-val indítani valamely programot, mert az nem tagja a sudo csoportnak.

Félek is kellően ezektől a programoktól (gparted, Lemezek stb) mert egy félrekattintás és ugrik minden a levesbe (azt hiszem)

De a parancssoros  programokat sitty-sutty használod, ahogy láttam :-)

Azért maradt itt még egy kérdés: magát a beépített hdd-t hogyan lehet átnevezni?

https://i.imgur.com/cb9TAdR.png(külső hivatkozás)

Lehet, az előbbi hsz-ekből tudnom kellene, de sajnos mégsem. Persze ez most nem zavar annyira, mint a pendrive, de ha már itt tartunk, ezt is jó lenne megoldanom a ti segítségetekkel. :)

Azt nem tudom, az UUID miért lett bekeretezve, és ezen miért lovagolsz. Azt nem szabad módosítani, lehet, de akkor lesz egy használhatatlan rendszered.

Nevet ugyanúgy lehet adni a fájlrendszernek, ahogy fentebb írtam, de ezt nem fogja ezzel a névvel csatolni. Ez ugyanis a gyökérhez  van csatolva (/), ami fundamentális dolog. Lennie kell. Nevet adhatsz neki, ez látszik majd, mind címke, ez jó lehet azonosításhoz, de ennyi. Nevekkel a Mint a cserélhető lemezeket csatolja.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Igen én is erre gondoltam

Igen én is erre gondoltam amire István. Melyik linuxot használod? A legtöbbön fent van telepítve a Lemezek. Ha nincs sudo apt-get install gnome-disk-utility (Debianon) Archra sudo pacman -S gnome-disk-utility. Ezzel olyan nevet adsz a pendrive-odnak amilyet akarsz. Az enyém: https://ibb.co/6sXk4ts ott jobbra fent a 3 pontra kattintva megtalálod a formázást és nevet adhatsz neki.  (Előtte mentsd róla az adatokat)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sikeres műveleteken vagyok

Sikeres műveleteken vagyok túl (a belső hdd-t még nem "bántottam"), de van nekem egy 4T WD külső hdd-m és azzal nem tudtam mit kezdeni. Ugyanis nem ext4-re akarom formázni, hanem ntfs-re, mert biztosan fogom win-es gépbe is bedugni az adatok miatt. De valamiért ez nem tetszett neki. Mutatom:

1. https://i.imgur.com/RKkktx2.png

2. https://i.imgur.com/hFmtsJc.png

3. https://i.imgur.com/rAAMlEU.png

4. https://i.imgur.com/xii9TlO.png

... valamit nem jól csináltam? Ha nem, mit kellett volna? Help me please!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sikeres műveleteken vagyok Sikeres műveleteken vagyok

#4

#4 Bocsánat... Az Eszközök -> Partíciós tábla létrehozása lépés kimaradt... Már minden jó (remélem)

...és a csatolási izét is megcsináltam (de nem szeretem ezt a szót)

Szóval mindenkinek köszönöm a segítséget. Azt érzem, mintha kezdeném érteni, mert a Fórum mellett olvasok is, de egyenlőre tényleg bodottá van XD

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve