Fájlok átnevezése

szhf62 képe

Fórum: 

Linux Mint 19 MATE-n tapasztaltam nem régen, hogy a letöltött videófájlokat a "Letöltések" mappában - a fájlra kattintva a legördülő opciók között szerepel ugyan az "Átnevezés" is - újabban ezen a lehetőségen belül nem sikerül átnevezni, csak a letöltött karakterek maradnak így meg rajta.
Ezt ellensúlyozva az átnevezés csak úgy oldható meg, ha a menüben a "Tulajdonságok"-ra kattintunk, és a felbukkanó ablak "kijelölt" sorában (Name) nevezzük át a fájlt a ".kiterjesztés" megtartásával, vagy változtatásával egyidejüleg. Ez után a kurzorral menjünk lejjebb valamelyik sorra (Tipus vagy Méret, stb) és ide kattintsunk az egérrel. Ekkor már elfogadott lesz az új név, és bezárhatjuk az ablakot. Megjegyzés: Nem minden esetben lesz a videó lejátszás kezdetén látható a fájl új neve.

Szerkesztve: Most jött a gépre egy néhány kb-s frissítés (fwupd), amivel az "Átnevezés" funkció is ismét a megszokott módon használható. Viszont ha valakinek így nem sikerülne, a fentebb leírt módon járhat el.
 

kimarite képe

Átnevezés

Lehet bug is, de nézd meg a fájl tulajdonságokat az

ls -la

paranccsal vagy szintén a Tulajdonságok menüben a Jogosultságok fülön. Van olyan, hogy nincs jogod bizonyos dolgokra (az írás, olvasás, futtatás valamelyikére), pl. csak olvashatsz egy letöltött fájlt. Ilyenkor (Cinnamon, Nemo, Thunar) kicsi, szürke lakat van a könyvtár vagy fájl neve mellett. Ez megváltoztatható. Grafikusan a Jogosultság fülön, felülről a második (tehát a középső) jogosultság megváltoztatásával, azaz a csoport jogok szerkesztésével.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve