Érdekel a magyar informatika múltja, eredete?

Fórum: 

Kedves Kollégák!

A napokban leszek 70 éves, de jól kijövök az egészen fiatalokkal is, ha erre lehetöséget kapok. Azért mondom ezt, mert 50 éves koromban megpróbáltam elhelyezkedni Nürnbergben a SUSE Linux cégnél, ahol nem a hozzáértésemmel volt bajuk, hanem azzal, hogy náluk akkor éppen 27 év volt a munkatársak átlagéletkora.

Nyugdíjas vagyok, és önkéntesként én üzemeltetem a magyar informatika történetét beutató WordPress rendszert a https://itf.njszt.hu címen. Itt, ebben a lelkes és kreatív fiatal társaságban keresem azokat, akik a munkánkban részt kívánnak venni - remélem, szavamon fogtok, és kipróbáljátok, milyen velem, meg egykori informatikai vezérigazgatókkal együtt dolgozni! 

Talán csalódtok, ha elárulom, hogy a WP alatt Ubuntu van, de mivel én már 20 éve áttértem a debianra, nekem az volt a természetes választás (DigitaOcean droplet Frankfurtban).

Rengeteg helye lenne segítö kéznek nálunk. Néhányat felsorolok:

  • át szeretnénk térni a litespeed szerverröl nginx-re
  • nem vagyok még profi a git használatában, valaki vezethetné a kezemet
  • a logok figyelését szétoszthatnánk - több szem; más napszakok stb
  • rclone-nal mozgatunk adatokat a GDrive felé, cron segítségével, ezt is kéne felügyelni
  • a honlap angolosításához át kell fésülni néhány ezer php programsort, és a magyar nyelvü kiírásokat feltételes HU/EN vizsgálat után angolosítani
  • könyvtári informatika szakosok is kellenek a MARC21 szabványú lekérdezések miatt szükséges átalakításokhoz.

Ezeken a technikai feladatokon kívül nagyszerü lenne, ha ötleteket (és kapacitást) szállító önkéntesek jelentkeznének. Például: a honlapnak hogyan kellene változni, hogy a fiatal generáció érdekesnek és jól használhatónak találja. Múzeumpedagógia szakosoktól jöhetnének javaslatok, mit nyújtsunk az oktatáshoz való jó illeszkedéshez? Marketingesek tervezhetnének nekünk egy figyelemfelkeltö, adománygyüjtö kampányt. Angol szakosokat a honlap (gépi) fordításának javítgatására látnánk örömmel. Jogászok segíthetnek a szerzöi jogi engedélyek ellenörzésében.

Keressetek meg itt, vagy a basandor@gmail.com címen levélben, vagy a 0630 891 6847 számon. Egyéb csatornákat is használok, mint slack, vagy signal/element, jitsi - de az még ráér, igaz?

Üdvözlettel:

Bárány Sándor