Egyéb "egzotikus" hardverek - (füstölgés)

Fórum: 

Egyre inkább foglakoztat engem, bár ez nyilván nem sokakat érint, afféle egyéni szoc probléma ez, na de akkor is leírom, ha másért nem, lássák mások is, mik vannak még a világban.

Szóval néha szembesülök (szembesítenek) olyan problémákkal, hogy vannak spéci kütyű gyártók, ezeknek a kütyüknek van PC kapcsolata, és kliens programja, ami kvázi kötelezően Windows only változat. Ezek a szoftverek nem szerepelnek a WineHQ adatbázisban, és jellemzően tuti nem lehet működésre bírni Linux alatt. De sóderolás helyett, szerintem mutatok inkább pédákat:

Eminent biztonsági kamerák: (de elmondható ez kb. szinte az összesre)

https://support.eminent-online.com/hc/hu/sections/360003979852-IP-Camera

Van szofver hozzájuk, ami letölthető, Windows alatt telepíthető és azzal távolról lehet nézni / hallgatni a kamera képét / hangját, lehet vezéreleni, beleszólni, tárolt felvételeket nézni, menedzselni, stb.
Konkréten előkészítve r1 esetekre, értem ez alatt, hogy nem kell semmi port megosztós / VPN beállításos hókuszpókusz, bekapcsolod, telepíted, és ennyi, akárhonnan, akárhol vagy, eléred a kamerát.

Ez úgy tud működni, hogy a kamera csatlakozik sutyiban egy VPN szerverhez, a kliens program meg szintén.

Na, de Linux alá nincs program. Mondjuk van a kameráknak saját webfelületük is, el lehetne érni azokat böngészőből is, ám a sutyiban használt IP címek rejtve vannak, mármint azok nem, hanem a bejelentkezési adatok, az adatfolyam titkosított. Wiresharkban annyi látható, hogy a kamera, illetve szofvere az kommunikál holland szerverekkel (a gyártó holland), ill. kínai szerverekkel is. (Maga a kliens program is kínai, rá van húzva egy angol / magyar felület, így nem látni, hogy kínai programról van szó, pedig az. Jól belemélyedtem, láttam "belülről")

Wine alatt már majdnem működésre lehet bírni amúgy a szoftvert, az aktuális wine-val már el is indul, de hibára fut (régebben végtelen ciklusba került). (Az jó, hogy a program logol, látni mivel van baja)

USB-s programozható távirányító. 

Van egy ukrán cég, amelyik ezeket gyártja: http://rccreator.com/

Mivel a hardvert kínában gyártatják, így "értelemszerű", hogy vannak más, teljesen kompatibilis kínai változatok (ezek kaphatók nálunk is ilyen-olyan elektronikai boltokban), amik Amiko vagy egyéb márka név alatt futnak. (Lényeg, hogy csipje legyen kompatibilis). A fenti oldalról le kell tölteni a programozó szoftvert, ami Windows only, és Directx kell neki ?????!!!!!. Mi a túróért, nem értem. Sikerült amúgy Wine alatt telepíteni, Winetrix-el kellet bűvészkeni, sajnos, már nem emlékszem mit, de simán elindul, és működik a program -de nem látja a táviránytót!

Amúgy a Linux pöcre felismeri a távirányítót, és kernelből támogatja (van drivere!)

Voltcraft multiméter (konkrétan VC880)

A svájci gyártónak nincs olyan weboldala, ami terméktámogatós, afféle egyéni vásárló szemszögből user friendly, a forgamalmazó partnereknél lehet informálódni, pl. https://www.conrad.hu/hu/digitalis-multimeter-adattarolos-true-rms-meromuszer-kitoeltesi-tenyezo-meres-1000v-acdc-10a-acdc-voltcraft-vc880-124609.html

Nyamm, nyamm, spéci pöpec műszer, és tud loggolni, a log-ot meg ki lehet olvasni... Windows Only klienssel. És .NET framework kell hozzá !!!!!!, /igaz, elég a 2-es is/. Hogy mi a túróért van szükség pár regiszter kiolvasásához .Net frameworkra, azt nem hiszem, hogy van, aki meg tudná magyarázni. Spec ez nem lehet annyira bonyolult, hogy ne lehetne Linux alá való programot összekalapálni pár munkaóra alatt.

Mi a jó ég miatt nincs Linuxos program pl. ezekhez? Filmekben jellemzően Linux alól kezelik a spéci kütyüket. Akár rádiótávcsöveket is, meg mindenféle űreszközöket. Ezek a gyártók nem néznek filmeket, ezért nincs inspirációjuk?

:-)

Ha már füstölgés.

Tudod hogy vagyonvédelembe dolgozok.
Linux alapú NVR, és csak Windows kliensszoftvere van. 
Pontosan ezokból a munkahelyeimen tucatjával mennek nonstop a drága  vasak, W10-el, annak minden hátrámyával, pedig állítm egy 5-6 éves vason egy Puppy szerűség is elég lenne. Csak nincs szoftver.

Nem akarom folytatni a sort, csak pár olyan amivel összefutottam már.
Riasztórendszerek, soros vagy usb csati van a központon, Windowsos célszoftból 3 perc felütni és bekonfigolni a rendszert és a kezelőt.
Linuxos közelítője sincs.

Automatika, bár ez már nagyon elvont de egy frekvenciaváltót is vagy kézzel a helyi 3 gombos terminálból felkonfigolom, de ebbe kihullik a maradék hajam is, vagy célszoft és driver letölt a gyártó oldaláról, wines laptop és 2 perc alatt kész, kedves ajándék a gyártótól hogy a szoftverbe kb. 100 darab előregyártott konyhakász sablon van motorokra leosztva és csak finomítani kell.

Autókázás, OBD és CAN bus olvasás. nem tarol a Linux.

Otthoni napelemes rendszer, a napi-heti-havi-éves termelést, logokat wifin kényelmesen ki lehet olvasni, otthon a kanapén ülve, megcsinálja az eddigi ad-vesz szaldót, diagramokat rajzol, fúr-farag-pacsit ad. Nagyon nagyon hasznos ha valakinek a háztetején fennt van pár tábla napelem.
Csak win alól megy (meg Android alól)  arra van célszoft.

Nem sorolom, de sajnos kismillió helyen egy linuxos laptoppal azonnal nyugdíjba is lehet menni.
Ezek szorosan véve munka, célspecifikált alkalmazások és erről nem a Linux tehet de ez van.

Kérdezted, minek a framework egy log kiolvasásához,Talán ugyanazon okból mint Droidon egy faék egyszerű irénytű app nem hajlandó elindulni a a Google Services nélkül.
Minek neki...? Passz.

De ne füstölögjünk tovább.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ha már füstölgés. - Biztonsági rendszerek

#1 Én még azon is füstölögtem valamikor, amikor láttam mekkora igények vannak e téren, hogy vannak konkrét linuxos projektek amik ezt célozzák, ingyen letölthető, mi a túróért nem látok ilyent sehol. Nagyon röviden összezansásítva: Kell ménkű erős gép, több procis szerver, de szerintem egy a mai 16 magos AMD procival szerelt gép is megteszi / egyébként az, hogy milyen erős gép kell, az szolgáltatás függő, mindjárt kitérek erre is.

Szóval kell erős gép, szoftver ingyen van,  csak sajnos olcsóbb kamerákat nem igen támogat, leginkább a HKVisionokat szereti. Kell sok portos router, de wifis kamerák esetén jó egy soho kategória is, legtöbbjük elbír 64 klienssel.

No, mint mondtam, van több linuxos projekt, mit tudnak az általuk biztosított szofverek? Hát kezelik a kamerákat, olyan szinten, hogy rázoomolnak a mozgásra, ill. követik a mozgó objektumot, na de ehhez már kell nagyobb erőforrás, de arcra zoomoláshoz már még több (van amelyik ilyent is tud, ahogy olvastam). Pesze, rögzítik a kamerák képét, ehhez jó ha van jó nagy tárterület, RAID-ba szervezve.

Nem olcsó összerakni ilyen rendszert, de ennél több pénzt költenek a biztonságra sok helyen.

itt lehet olvasni ezekről (angolul):

https://blog.jasonantman.com/2018/05/linux-surveillance-camera-software-evaluation/

https://www.techradar.com/news/best-linux-distro-privacy-security

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ha már füstölgés. - Biztonsági rendszerek

#2
Véleményem erről.
Nem kell feltalálni a spanyolviaszt mert ez a rendszer konyhakészen, dvd lejátszónyi méretben megvásárolható 30-50ezer forintért, NVR néven. 10 kamera, max. 3Mpx felbontásig
Ennyibe benne lenne a vas és összehasonlíthatatlanul kultúráltabban néz ki és tökéletesen használható.

Anno 2 éve mikor keresgéltem ezügyben Linux fronton, ilyesmi kameraszoftvert találtam is nem is egyet.
Csak nekem nem a fizikailag 6 helyen lévő, helyenként 6-13 kamerát kéne célszoftverrel nézegetnem meg mentegetni (ezt teszik a helyeken a rögzítő hardverek) hanem a 6 fizikai helyen lévő, különálló kameracsoportok képeit kezelő-rögzítő ESZKÖZÖKET, DVR és NVR rögzítőket kéne nézegetnem, azaz ezekre távolról belépve, magába a rögzítőbe kéne kotorásznom.

Namost erre 2 lehetőség van, a régebbi és sajnos már kissé elavult rögzítőkbe vagy böngészőn keresztül és NPAPI azaz már nem támogatott módon, vagy egy magáról az eszközről letölthető böngésző plugin bővítményen keresztül lehet belépni.
Mivel ezek már egyik böngészőbe sem telepíthetők mert komoly biztonsági rések, csak egyedül az Internet Explorer hajlandó, nem kevés megerőszakolás után használni mint Active-X vezérlőt, ezért a böngészőn keresztüli belépés Linux alól kizárva.
Mivel bár az Internet Explorer Wine alatt elfutkorászik, de Active-X plugint már nem lehet alá telepíteni, hogy működjön is.
Firefox talán, mindenféle erős hekkelések után még most engedi, ezt konkrétan azért nem is próbáltam metr ezek a pluginek mind-mind Windowsos beépülők, azaz egy natív Linuxos Firefoxba nem is tud integrálódni.
Vagyis ez kilőve.
A másik módszer a speciális célszoftver, amit telepítve, minden kb. 15 évnél nem idősebb eszközbe be lehet lépni és Win és Android alá több tucatnyi létezik.
Csak ennek meg egyetlen egy akadálya van, ilyen Linux alá 1 sincsen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve