EFI mérete több Linux esetén, több Linux egy gépen, SSD-n üres hely

Fórum: 

Tisztelt Csoporttagok!

 

Egy új SSD-s gépre szeretnék telepíteni négy-öt Linuxot (Mint, Ubunu, és „társai”). Ilyet már csináltam, viszont régi gépen, amely nem UEFI-s volt, ez viszont bizonyára az.

Mekkora EFI-partíció kell ennyi operációs rendszerhez. Lényeges-e, hogy fizikailag hol helyezkedik el?

Az EFI-n, a swapon, a „/”-kon (és egy „tárolón” kívül) kívül kell-e még más partíció?

Olvastam, hogy az SSD-k végén érdemes hagyni egy üres, formázatlan helyet. Igaz ez? Ha igen, mekkorát?

 

Előre is köszönöm a segítséget!

Hátö

Nem tudom mennyi RAM van a gépben, de swap-al nem kell törődni. Az EFI szabvány szerint lehet akárhol, de mégis hová tennéd, ha egy új üres lemezt kezdesz partíciónálni?. Nyilván a lemez elejére. Hogy mekkora legyen? Mondok egy számot: 300 MB. Ekkorát csináltam egy 1 TB lemezre, és 4 Linuxot telepítettem rá, az elég volt. Lehet idővel kevés lenne, de csak tesztelési célból csináltam ezt. Egy Mint automata módon telepítve 255 MB-t hozott létre.

Olyanról nem hallottam, hogy hagyni kellene üres helyet SSD-n, mégis minek? Az lehet, hogy mivel fizikai szektorokhoz kell illeszteni a partíciókat, mindenképpen marad üres hely, mert így jön ki a matek, az is lehet, hogy a partíciók között is lesz, de ez nem azért mert kell, hanem mert így jön ki.

Windows esetén van olyan, hogy az NTFS partícióval illik nem lefedni a teljes lemezt, hagyni kell kis helyet a végén, nem csak SSD-n, de HDD-n is. Mégpedig azért, mert sokszor volt már hogy hibára futott a lemezellenőrzés, vagy a töredezettségmentesítő, illetve a Windows biztonsági másolat programjának a lemezképmentője, ha nem volt némi üres hely a lemez végén.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hátö

#1 Köszönöm a választ!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SSD-n üres hely

Minden SSD valos merete 7-9%-al nagyobb mint a rairt ertek - ezt hivjak "overprovisioning"
lemezteruletnek - ezt csak az SSD vezerloje latja / tud vele gazdalkodni.
Az SSD mukodesi elvebol adodoan van ra szukseg. (Valamennyi szabad / felhasznalhato
lemezteruletnek mindig maradni kell)
Ha hagysz bizonyos nagysagu formazatlan teruletet az SSD vegen, ez a vezerlo szempontjabol
mintegy hozzaadodik az egyebkent is meglevo overprovisioning lemezterulethez.
Az SSD elettartamara, sebessegere nezve ennek jotekony hatasa van.
De ezt nem kell tulmisztifikalni - ha az SSD teljes meretet (kapacitasat) nem hasznalod ki,
ez olyan mintha hagytal volna formazatlan teruletet.

https://raywoodcockslatest.wordpress.com/2018/04/19/ssd-overprovisioning...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SSD-n üres hely

#2 Köszönöm a választ!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SSD-n üres hely

#2.1 Ha kicsi lesz később, pl. a fedora származékok systemd bootja meg egyéb nyűgje miatt alapból az efire teszik a kerneleket, akkor csinálsz mégegy efi partíciót.
Mindegy hol van, nálam az 1 terás lemezemen 710 gigabájtnyi eltolással a 8. partíció lett a második EFi partíció, 500MB.
Jól működik, uefi kilistázza ezt is, a benne lévő bejegyzések indíthatók.
Windowson ez bevett eljárás, az 1903-19H1 buildig 100mB efit csinált és nem fért bele +néhány OS bejegyzés.

Üres helyet nem fontos hagyni ha nincs csurig töltve az egész lemez.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SSD-n üres hely SSD-n üres hely SSD-n üres hely

#2.1.1 Pontosan emiatt számolsz egy jobb méretet. Az hogy a Microsoftnál mit csinálnak, nem feltétlenül irányadó. Mondjuk talonba jó, de ha már tiszta lappal indulunk... Általában 3db kernelnek hagynék helyet, szorozva 4db disztró, plusz egy kicsi tartalék hely, mondjuk 5-10%. Az EFI diszkenként egy partíciót írt a szabványban anno. Meg egy fallbacket. Nem többet. De ezt 2012 körül olvastam. Lehet változott, mindenesetre ha rendszert tervezel, akkor tessék kiszámolni, tesztelni valóságban, és utána meghozni a végleges döntést. Anno a Debian vonal letette a voksot annál, hogy az efi partícióra minimum infót fognak írogatni. 2011-12 körül ugyanis világszerte számos laptopot téglásítottak a betelt efi partíciók és az ebből fakadó komplikációk. Ekkor figyelmeztették a Linux közösséget, hogy rendesen hagyjon mindenki tartalékot azon a partíción, ergo 50% felett legyen ott üres hely.

Kérdés +10 évvel később mi a friss szitu? Mert én azóta 500MB-ot adok neki és el van. De nincs 4 rendszerem. +12 kernellel...

Gyors teszt lenne feldobni egy üres diszkre egy Mintet, majd letölteni rá vagy 12-15 kernelt, és megnézni mennyit foglal egy mondjuk 1GB efi partíción így. Akár VirtualBoxban. Vagy mondjuk virtuálisan/reálisan leteszteled az elképzelt összeállítást. Az lenne a legjobb. Akkor nem érhet meglepetés.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SSD-n üres hely SSD-n üres hely SSD-n üres hely

#2.1.1.1 Mint alatt csak .efi fájlok lesznek az EFI partíción, kernelek nem kerülnek oda. Vannak 3rdparty utility-k, Passmark memtest, ami több MB lemezkép, egyik gépemen fent van az EFI-n a többi cumó mellett, és van másik HP noti, aminek az UEFI partíciára rahedli HP cucc (PC diag és társai) fel lettek téve, az bőven elfér a 255 MB UEFI-n, nem fogy az üres hely.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SSD-n üres hely SSD-n üres hely SSD-n üres hely

#2.1.1.1.1

Megnéztem végre mert marha régen particionáltam már. Szóval 6.7MB a /boot/efi a legújabb Minten. 100MiB partíciót kapott tőlem anno. A kernelek a grubbal a /boot alatt vannak és 530MB körül foglalnak. Most per pill 5db kernel van ott nálam. De a /boot az a root partíció része nálam.

 

Ezt a Fedorás infót a 2.1 hozzászólásban le fogom csekkolni, mert kötve hiszem hogy az EFI alá pakolgatnák az egyebeket. / vagy /boot alatt láttam csak kerneleket eddig, /boot/efi alatt még nem találkoztam vele.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SSD-n üres hely SSD-n üres hely SSD-n üres hely

#2.1.1.1.1.1

Feldobtam VB-ba Fedorát, és tényleg ott van a /boot/efi-n pár extra dolog. De! 25MB alatt van a teljes mérete. A /boot totál külön van, azon vannak a kernelek. Szóval alapból 3 partíciót kreál a telepítője. Egész ügyes az összhang is benne. Logikusnak érzem a UI/UX-t. Amúgy is RHEL-t kell birizgálni egész nap, de sose volt még fent nálam Fedora se CentOS.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve