Csak kis ablakmérettel induló böngészők...

Salabakter képe

Fórum: 

Sziasztok !

 

A segítségeteket kérném.

Három latpomon megy a Mint 18.3  Xfce, de míg a Dell Latitude D620-on megfelelő méretel, vagyis maximalizálva nyílnak meg a böngészők (Firefox, Waterfox, Chromium), addig egy kb. 4 éves Asus laptopon, és egy kb 5 éves HP ProBook-on nem.

Elvileg mindhármon ugyanazok a beállítások, mindegyikre én telepítettem fel a Mintet, és igyekeztem egy az egyben ugyanazokat a beállításokat alkalmazni a teljes renszeren.

Ez alatt azt értem, hogy mind az Xfce4 környezet egyes alkalmazásait, magát a grafikus környezetet, annak kinézetét, viselkedését, és a külső programokat, pl. böngészőket is ugyanazokkal a beállításokkal, (pl. amennyiben lehetséges volt, ugyanazon verziószámú és beállítású) beépülőkkel láttam el.

A Dell notin is előfordult a kis méretű indulás, de egy újratelepítés megoldotta a legtöbbször.  Viszont nem bírok rájönni, mi lehetetleníti el a maximális ablak-méretben való indulást a másik kettőnél, ezeknél ugyanis a törlés majd újratelepítés nem hozott eredményt.

Illetve olyan is volt, hogy az addon-ok egy részének a telepítéséig nem volt baj, de egyesek telepítése után, már nem maximalizát ablakban indult, és hiába irtottam le az adott beépülőt (még a mappáját is töröltem a böngésző saját könyvtárában is), akkor is már csak kicsiben indult el.

 

Ezeken teljes törlés (purge) kiadása után minden egyes addon-t egyenként vagy kettesével telepítettem, és ami kicsit gyanús volt, azt is ki kellett ejtsem, mert pl. a Classic ThemeRestorer és a Hide Caption Titlebar Plus, amnelyek a kinézetet és viselkedést alaposabban átszabják, a Waterfox alatt telepíthetőek, de a Firefoxra már természetesen nem. Tehát nem áll össze, hogy mi lehet a gond.

(E két böngészőnek természetesen külön könyvtára van a /home/"felhasználó-nevem" könyvtárban, az egyik a .mozilla a másik a .waterfox nevet viseli. Tehát nem az egyik befolyásolja rossz irányba a másik működését is.)

Mivel más programoknál (nem böngészőknél) is mintha fennállna ez a probléma, első körben olyan Mint- és Xfce-beállítások terén várnék tippeket, amik ezzel kapcsolatosak.
Ráadásul a Waterfox a Firefox 56-ra épül, és mégis ugyanúgy mutatja ezt, mint a legújabb 60.0.1-es Firefox (és csak részben azonosak a beépülők), és mint a Chromium, ami meg teljesen más szoftveres háttérrel, beépülő-garnitúrával bír... Ez szintén a rendszer-szintű beállítási zavarra utalhat, és nem az egyes alkalmazásokéra.

Másod körben pedig olyan böngésző beállításokat (az about:config vagy about:support oldalon, ami a hibára utalhat), mert hátha mégis itt van a hiba. Vagy ha nem is itt van, de pl. a böngésző saját, egyedi indulási beállításai esetleg  nagyobb prioritást kapnak a böngésző  indításakor, mint az ezzel kapcsolatos általánosabb rendszer-beálítások. Viszont akárhogy kutakodtam az about:config oldalon nem találtam olyan változót, ami ezen változtat.
Hátha itt kapok tippet erről is.

Vagy esetleg egy-egy durvább böngészős addon a telepítésekor  közvetlenül átállítja még az általános Xfce-beállításokat is ? Mert akkor érthető lenne, hogy miért viselkedik ugyanúgy az egymással nem is kompatibilis, nagyobb részt teljesen más beépülőkkel ellátott, három böngésző, illetve más programok (pl. a Libre Office is).

Régóta keresgélek a neten már, de mivel pont Mint 18.3, és pont  Xfce 4.10 környezetben nem találtam exakt megoldásokat, a többi környezetben pedig nem pont ugyanezek a probléma-jellemzők, így az ott adott megoldások sem segíttetek a bajomon. (Na, meg néha nehéz érteni a nem brit angollal, hanem pl. indiai / kínai angollal "támadók" szövegeit.)

Előre is köszi minden segítséget !

kimarite képe

Csak kis ablakmérettel induló böngészők...

@#0 „Három latpomon megy a Mint 18.3  Xfce, de míg a Dell Latitude D620-on megfelelő méretel, vagyis maximalizálva nyílnak meg a böngészők (Firefox, Waterfox, Chromium), addig egy kb. 4 éves Asus laptopon, és egy kb 5 éves HP ProBook-on nem.

Az Asus-on és/vagy a HP-n először nevezd át az eredeti profilkönyvtárat,

mv .mozilla .mozilla.ORIG

aztán másold be a saját könyvtáraidba (Asus, HP) a Dell gépről áthozott

.mozilla

könyvtárat.

A böngészőket zárd be a műveletek idejére.

És hátha jugi jugi yeah ... lesz a vége.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Csak kis ablakmérettel induló böngészők...

#1 Használsz-e ilyen Addon-t?
https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/firesizer/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Csak kis ablakmérettel induló böngészők...

Nem vigasztal, de nálam egy régebbi gépen Opera böngészővel jön elő ez a hiba.. Még Windows XP-n alkalmazható régi trükk volt az ilyen problémára, hogy teljes méretűre kellett állítani a browsert, és utáni kilépni belőle, mert így nagy eséllyel megjegyezte a méretet a registryben, és legközelebb normál méretben indult. . Ezt Linux desktopon is el lehet sütni, viszont azt veszem észre, hogy mostanában nem működik. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Maximized

Megértelek, néha elég nehéz kisilabizálni egy-egy hozzászólás értelmét.

"Mivel más programoknál (nem böngészőknél) is mintha fennállna ez a probléma..." - Ezzel talán várjunk, amíg biztos lesz.
De az, hogy három laptopon, három böngésző is huncutkodik, az már-már különös.
"Elvileg mindhármon ugyanazok a beállítások, mindegyikre én telepítettem fel a Mintet, és igyekeztem egy az egyben ugyanazokat a beállításokat alkalmazni a teljes renszeren."
Csak nem úgy történt, hogy az egyik gépről átmásoltad a profilmappát a többire? Mert akkor érteném a dolgot.
"A Dell notin is előfordult a kis méretű indulás, de egy újratelepítés megoldotta a legtöbbször." - Újratelepítés? Legtöbbször?
Mit értesz azalatt, hogy újratelepítés? A Mintet telepítetted újra, vagy csak a Firefoxot? Mert ez utóbbi teljesen felesleges, mert a legtöbb hiba a profilmappában leledzik, és az újratelepítés azt nem érinti.

Az sem egyértelmű, hogy mit nevezel kis méretű indulásnak? Kis méretben a panelen? Vagy csak a valamekkora, de nem maximális méretet nevezed így?
Mivel erre nincs is normális elnevezés, egyezzünk meg valamiben. Van három állapota az ablakoknak. (A bezárást nem számítva)
1. lekicsinyítve a panelre (Minimized), ezt ugye a kis vonalka ikon jelzi
2. visszaállítás (Restore),
3. maximális méret (Maximized),
Ez utóbbi kettőt sok Téma nem különbözteti meg. A Windows (XP) esetében ez egy, illetve két négyzet volt, jelezve, hogy ilyenkor egy, vagy több ablak látszik.
A "megfelelő mérettel, vagyis maximalizálva nyílnak meg a böngészők", ez egy tévedés. A Firefox esetében az a normális működés, hogy ha olyan állapotban nyílik meg, ahogy a bezáráskor volt.
Ha megfogom a Firefox címsorát, és behúzom a jobb felső sarokba, akkor egy negyed képernyőnyi méretű ablakot kapok. Ha ezután lekicsinyítem a panelre, majd visszaállítom, vagyis megnyomom a teljes méret gombot akkor visszaáll a jobb felső sarokba, és negyed képernyő méretű marad. De ugyanez történik akkor is, ha bezárom, majd újraindítom a Firefoxot. Sőt akkor is, ha újraindítom a gépet.
Ha a maximális méretűre állítjuk az ablakot, majd bezárjuk, és újra megnyitjuk a Firefoxot, akkor kell teljes méretben megnyílnia.

A Firefox hibakeresést így érdemes elkezdeni: bezárjuk a Firefoxot. A profilmappa mellett lévő "profiles.ini" fájlt átnevezzük "profiles.ini.eredeti"-re. Elindítva a Firefoxot egy szűz profilt kapunk. Ha így nem jelentkezik a hiba, akkor lehet tovább keresgélni, és a végén vissza lehet térni az eredeti állapotra. Az új "profiles.ini" fájlt át lehet nevezni "profiles.ini.teszt"-re, jó lesz máskor is, a "profiles.ini.eredeti"-t pedig "profiles.ini"-re.
Ha ez segített, akkor próbáld meg azt, hogy az eredeti profilmappából törlöd, vagy átnevezed a  xulstore.json fájlt.
Ez a fájl a felelős többek között az ablakpozíciók megjegyzéséért.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve